stdClass Object ( [id] => 202717 [title] => Zlatko Ževrnja: Izgradit ćemo barem 15 marina u županiji [alias] => zlatko-zevrnja-izgradit-cemo-barem-15-marina-u-zupaniji [catid] => 246 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Koji su vam projekti prioritet i u kojim ćete ih rokovima realizirati postanete li župan Splitsko-dalmatinske županije?
- Govorim, dakako, u najkraćim crtama, samo o realno provedivim projektima u prvom mandatu.

Kao prvo, nastavljamo s realizacijom tehnološkog parka uz koji je usko vezano i poticanje suradnje Sveučilišta u Splitu sa sveučilištima u zemljama EU-a, te konkretnim planovima za zadržavanje mladih stručnjaka. Na to se nadovezuju poduzetnički inkubatori i infopunkt u županiji koji će biti isključivo u funkciji budućih domaćih i inozemnih investitora.

Jedan mandat je malo za sanaciju Karepovca

Nastavljamo sufinancirati kamate na poduzetničke kredite. O mnogim projektima iz turizma, bilo privatnim bilo iz javno-privatnog partnerstva, govori se u cijelom jednom poglavlju moga programa (www.zevrnja.hr).

Sufinancirat ćemo projekte u poljoprivredi i premije osiguranja poljoprivrednih proizvoda. Od projekata kapitalne infrastrukture izdvajam dovršetak trajektnog pristaništa u Trogiru, zatim izgradnju luke Bol, ribarske luke u Komiži, izgradnju lukobrana u Makarskoj i barem petnaest nautičkih marina u cijeloj županiji. Mnoge županijske ceste su pred završetkom i tu ćemo zadržati kontinuitet cjelovitog i ravnomjernog pristupa razvoju svih krajeva županije. Poticat ćemo projekte obnovljivih izvora energije, među koje svrstavam i projekt cjelovitog rješenja gospodarenja otpadom, u suradnji s budućom splitskom gradskom vlasti i relevantnim državnim ministarstvima i drugim institucijama.

To podrazumijeva i sanaciju postojećih odlagališta otpada u županiji, te bar početak sanacije najvećeg odlagališta otpada Karepovac, koje jednostavno nije moguće u cijelosti sanirati u jednom mandatu.

Ne smijem zaboraviti ni gradnju školskih objekata i dvorana na području cijele županije.

Kreću li radovi na akvaparku u Dugopolju ili će se, kao pred prošle izbore, otvoriti gradilište, pa sve prekriti zaborav?

- Kao što ste imali prigodu ovih dana pročitati u vašem cijenjenom listu, radovi na akvaparku uistinu počinju.
Otklonjene su sve teškoće i prepreke koje su do sada usporavale investitore, te sa sigurnošću mogu kazati da će se ova, jedna od najvećih investicija u županiji, možda i u cijeloj Hrvatskoj, realizirati bez daljnjih zastoja. Sa sigurnošću mogu kazati da će otvorenje akvaparka biti za godinu dana, preciznije do početka ljeta 2014. godine.

Kada će biti otvorena žičara u Dugopolju kojom će se iz mjesta moći do vidikovca na Mosoru?

- Projekt žičare je unesen u izmjene i dopune Prostornog plana općine Dugopolje, a u najskorije vrijeme bit će gotova i studija isplativosti koja je preduvjet za dobivanje sredstava iz EU fondova. Ako i ne bismo uspjeli doći do tih sredstava, općina će pronaći model javno-privatnog partnerstva za ovaj iznimno važni turističko-razvojni projekt.

Kad će sva dugopoljska domaćinstva konačno dobiti kanalizacijsku mrežu?

- Moglo bi se na ovo pitanje odgovoriti i kontrapitanjem: kada će kanalizacijsku mrežu dobiti mnoge „starije“ i veće općine i gradovi? Hoću reći da su takvi projekti, projekti jedne generacije.

Dugopolje ostavljam u dobrim rukama

Ipak, uz dug i mukotrpan rad, prije godinu dana smo uspjeli dovršiti najbitnije iz toga složenog projekta, spojili smo se na sustav Solin-Split što je omogućilo daljnje spajanje svih poduzetničkih zona i dijela naselja Dugopolje na taj sustav. U tijeku je priključenje novih tri stotine stambenih objekata, a projektira se dvadesetak sekundarnih kolektora tako da će u skoroj budućnosti u naselju Dugopolje-Koprivno biti dovršeni preduvjeti za spajanje gotovo svih na kanalizacijsku mrežu.

Dodao bih, ako hoćete shvatite i kao šalu - da sam morao neke kapitalne projekte ostaviti i budućoj dugopoljskoj vlasti.

Komu onda „ostavljate“ Dugopolje ako postanete župan?

- Narod se za to pobrinuo na izborima, velikom većinom se opredjeljujući za kontinuitet vlasti. Novi načelnik Dugopolja je moj dugogodišnji najbliži suradnik prof. Stanko Balić koji će u timu s mladim kolegom, svojim zamjenikom, dipl. oecc. Stipom Rogošićem, znati nastaviti i dovršiti velike infrastrukturne i druge još neostvarene projekte.

Uz veliku većinu u Općinskom vijeću, u koje su izabrani stručnjaci iz različitih područja gospodarskog i administrativno-upravnog sektora, uravnoteženi po dobi, struci, spolu i svim područjima općine Dugopolje, mogu kazati da nema nikakvog straha za daljnje uspješno vođenje općine Dugopolje.

Protukandidat Grubišić kazao je da uzimate provizije za projekte koji se realiziraju u Dugopolju. Kako to komentirate?
- Sramotna insinuacija, rekao bih utuživa, poglavito kada je izgovori „čovjek nadasve“, bivši svećenik kojega takav „raspušteni“ status ne oslobađa poštovanja temeljnih etičkih norma.

Nije normalno, iako se onoga tko gubi može razumjeti, da Grubišić svoje frustracije zbog neostvarenih „biskupskih“ i sličnih (pre)ambiziocnih snova, kompenzira iznošenjem ovako niskih podvala. Dodao bih da i o Grubišiću kruže kojekakve priče grozne za jednoga bivšeg svećenika, ali nikada nisam došao ni u iskušenje da govorim o stvarima koje su normalnom čovjeku apsolutno neprihvatljive i etički jako dvojbene.

Govoreći u predizbornim nastupima o Vašem imovnom stanju, kazali ste da imate automobil marke passat, a mještani vele da imate još i skupi mercedes?

- Ne trebaju vam za takvu informaciju mještani. Passat je star sedamnaest godina, a kako sam stalno na putu, odlučio sam se na kupnju novog osobnog vozila.

Mercedes nije u mom vlasništvu nego u vlasništvu jedne leasing kuće i kredit otplaćujem uredno, što sam prijavio i u imovinskoj kartici.

Načelnik ste Dugopolja. Živite li u Dugopolju ili u Splitu? Nekidan čujem da zapravo stanujete na Žnjanu. Je li to istina?

- Mogu se samo nasmijati. Kada bi kampanja potrajala još koji dan, ne bih se začudio da me neki dušebrižnici „smjeste“ na Mars.

Postanete li Vi župan, plašite li se da će vam kao HDZ-ovcu središnja vlast iz Zagreba kočiti važne županijske projekte?

- Nisam zadovoljan dosadašnjim odnosom aktualne Vlade prema Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali se nadam da će i oni shvatiti što su nacionalni projekti od važnosti za sve građane, ne kopajući dublje ideološke rovove. Ipak su ovo komunalni izbori i županija kao takva se neće baviti politikom u užem smislu te riječi.

Mogu samo dodati da neću čekati da se državne institucije pokrenu same od sebe. Biti ću ustrajan u kucanju na njihova vrata.

Za vrijeme mandata župana Sanadera, brza cesta Split - Trogir nije privedena kraju.

- Riječ je o iznimno važnoj investiciji koja u perspektivi jamči razvoj cijele županije. Ta se cesta slobodno može nazvati kralježnicom naše županije. To jest državna investicija, projekt Hrvatskih cesta, ali to meni neće biti zapreka da, kao što sam već jednom izjavio, ako treba i kampiram pred zgradom Vlade RH i nadležnih institucija, sve dok ne završimo taj projekt.

Budite sigurni da ću sinergijom djelovanja nadležnih državnih institucija i županije, ovaj vitalni projekt za našu županiju znati dovršiti u što kraćem roku.

Hoćete li u Skupštini Županije splitsko-dalmatinske koalirati s HGS-om Željka Keruma? U kampanji su HDZ i HGS bili najžešći protivnici, pa nam objasnite moguću buduću suradnju vaše koalicije i HGS-a.

- I u prošlom je mandatu u Županijskoj skupštini HDZ imao korektnu suradnju s HGS-om na dobro svih građana Splitsko-dalmatinske županije. Gospođa Nevenka Bečić je s poštovanjem govorila o mojim kompetencijama za posao župana i s velikim uvažavanjem vrednovala moje dosadašnje rezultate u gospodarstvu.

Suradnja s Nevenkom Bečić

Stoga ne vidim ništa čudno i neprirodno i u budućoj suradnji s HGS-om, kao i do sada na dobro svih građana Splitsko-dalmatinske županije. Dapače.

Zato i očekujem da će svi birači gospođe Bečić i HGS-a, kao i članovi i simpatizeri ostalih narodnjačkih i pravaško-demokršćanskih stranaka, Hrasta, HSP-a i HSS-a, izići u još većem broju nego u prvom krugu i dati glas meni i mojim zamjenicima mr. Anti Šošiću i Luki Brčiću, kao i prijatelju Vjekoslavu Ivaniševiću za gradonačelnika Splita.

Koji rezultat prognozirate u drugome krugu? Rekli ste da će pobjeda biti blistava; dakle, koliko blistava u postocima?

- Pobjeda je 50 posto plus jedan glas i s tim bih bio zadovoljan, iako me ispitivanja javnog mnijenja iz različitih objektivnih izvora uvjeravaju u premoćnu pobjedu.

Prilaze mi zadnjih dana i uvjereni ljevičari koji mi daju potporu jer shvaćaju veliku prijevaru Kukuriku koalicije s kandidatom koji nema nikakve kompetencije za župana.

Siguran sam, dakle, da je što veći izlazak birača u nedjelju na biračka mjesta jamstvo moje sigurne pobjede.

saša ljubičić

Hobi - mali balun i plivanje

 Kažite nešto o sebi privatno. Imate li hobi, kako provodite slobodno vrijeme, čime se bave supruga i djeca?

Obiteljski sam čovjek i svaki slobodan trenutak nastojim provesti sa suprugom i djecom. Ipak, kada stignem, zaigram mali nogomet s prijateljima, a pokušavam i plivanjem održati kondiciju. Djeca i supruga imaju svoje hobije.


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => spreman sačuvati prednost [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-05-30 18:15:11 [created_by] => 22323 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-05-30 18:57:39 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-05-31 08:04:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7312 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 246 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--dalmacija [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmacije. [menu-meta_keywords] => zadar, šibenik, dubrovnik, obala, otoci, zagora [secure] => 0 [page_title] => Dalmacija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 12 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7703981 Threads: 2 Questions: 1627205201 Slow queries: 4833110 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111172574 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /dalmacija/zlatko-zevrnja-izgradit-cemo-barem-15-marina-u-zupaniji-202717 [printLink] => /dalmacija/zlatko-zevrnja-izgradit-cemo-barem-15-marina-u-zupaniji-202717?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 228311 [name] => zlatkoževrnja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zlatkozevrnja [link] => /tag/zlatkozevrnja ) [1] => stdClass Object ( [id] => 176919 [name] => izborižu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izborizu [link] => /tag/izborizu ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => spreman sačuvati prednost [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zlatko Ževrnja: Izgradit ćemo barem 15 marina u županiji [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-11-50-19-22323 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => templates/site/images/no_image.png [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [galleryCount] => 0 [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Koji su vam projekti prioritet i u kojim ćete ih rokovima realizirati postanete li župan Splitsko-dalmatinske županije?
- Govorim, dakako, u najkraćim crtama, samo o realno provedivim projektima u prvom mandatu.

Kao prvo, nastavljamo s realizacijom tehnološkog parka uz koji je usko vezano i poticanje suradnje Sveučilišta u Splitu sa sveučilištima u zemljama EU-a, te konkretnim planovima za zadržavanje mladih stručnjaka. Na to se nadovezuju poduzetnički inkubatori i infopunkt u županiji koji će biti isključivo u funkciji budućih domaćih i inozemnih investitora.

Jedan mandat je malo za sanaciju Karepovca

Nastavljamo sufinancirati kamate na poduzetničke kredite. O mnogim projektima iz turizma, bilo privatnim bilo iz javno-privatnog partnerstva, govori se u cijelom jednom poglavlju moga programa (www.zevrnja.hr).

Sufinancirat ćemo projekte u poljoprivredi i premije osiguranja poljoprivrednih proizvoda. Od projekata kapitalne infrastrukture izdvajam dovršetak trajektnog pristaništa u Trogiru, zatim izgradnju luke Bol, ribarske luke u Komiži, izgradnju lukobrana u Makarskoj i barem petnaest nautičkih marina u cijeloj županiji. Mnoge županijske ceste su pred završetkom i tu ćemo zadržati kontinuitet cjelovitog i ravnomjernog pristupa razvoju svih krajeva županije. Poticat ćemo projekte obnovljivih izvora energije, među koje svrstavam i projekt cjelovitog rješenja gospodarenja otpadom, u suradnji s budućom splitskom gradskom vlasti i relevantnim državnim ministarstvima i drugim institucijama.

To podrazumijeva i sanaciju postojećih odlagališta otpada u županiji, te bar početak sanacije najvećeg odlagališta otpada Karepovac, koje jednostavno nije moguće u cijelosti sanirati u jednom mandatu.

Ne smijem zaboraviti ni gradnju školskih objekata i dvorana na području cijele županije.

Kreću li radovi na akvaparku u Dugopolju ili će se, kao pred prošle izbore, otvoriti gradilište, pa sve prekriti zaborav?

- Kao što ste imali prigodu ovih dana pročitati u vašem cijenjenom listu, radovi na akvaparku uistinu počinju.
Otklonjene su sve teškoće i prepreke koje su do sada usporavale investitore, te sa sigurnošću mogu kazati da će se ova, jedna od najvećih investicija u županiji, možda i u cijeloj Hrvatskoj, realizirati bez daljnjih zastoja. Sa sigurnošću mogu kazati da će otvorenje akvaparka biti za godinu dana, preciznije do početka ljeta 2014. godine.

Kada će biti otvorena žičara u Dugopolju kojom će se iz mjesta moći do vidikovca na Mosoru?

- Projekt žičare je unesen u izmjene i dopune Prostornog plana općine Dugopolje, a u najskorije vrijeme bit će gotova i studija isplativosti koja je preduvjet za dobivanje sredstava iz EU fondova. Ako i ne bismo uspjeli doći do tih sredstava, općina će pronaći model javno-privatnog partnerstva za ovaj iznimno važni turističko-razvojni projekt.

Kad će sva dugopoljska domaćinstva konačno dobiti kanalizacijsku mrežu?

- Moglo bi se na ovo pitanje odgovoriti i kontrapitanjem: kada će kanalizacijsku mrežu dobiti mnoge „starije“ i veće općine i gradovi? Hoću reći da su takvi projekti, projekti jedne generacije.

Dugopolje ostavljam u dobrim rukama

Ipak, uz dug i mukotrpan rad, prije godinu dana smo uspjeli dovršiti najbitnije iz toga složenog projekta, spojili smo se na sustav Solin-Split što je omogućilo daljnje spajanje svih poduzetničkih zona i dijela naselja Dugopolje na taj sustav. U tijeku je priključenje novih tri stotine stambenih objekata, a projektira se dvadesetak sekundarnih kolektora tako da će u skoroj budućnosti u naselju Dugopolje-Koprivno biti dovršeni preduvjeti za spajanje gotovo svih na kanalizacijsku mrežu.

Dodao bih, ako hoćete shvatite i kao šalu - da sam morao neke kapitalne projekte ostaviti i budućoj dugopoljskoj vlasti.

Komu onda „ostavljate“ Dugopolje ako postanete župan?

- Narod se za to pobrinuo na izborima, velikom većinom se opredjeljujući za kontinuitet vlasti. Novi načelnik Dugopolja je moj dugogodišnji najbliži suradnik prof. Stanko Balić koji će u timu s mladim kolegom, svojim zamjenikom, dipl. oecc. Stipom Rogošićem, znati nastaviti i dovršiti velike infrastrukturne i druge još neostvarene projekte.

Uz veliku većinu u Općinskom vijeću, u koje su izabrani stručnjaci iz različitih područja gospodarskog i administrativno-upravnog sektora, uravnoteženi po dobi, struci, spolu i svim područjima općine Dugopolje, mogu kazati da nema nikakvog straha za daljnje uspješno vođenje općine Dugopolje.

Protukandidat Grubišić kazao je da uzimate provizije za projekte koji se realiziraju u Dugopolju. Kako to komentirate?
- Sramotna insinuacija, rekao bih utuživa, poglavito kada je izgovori „čovjek nadasve“, bivši svećenik kojega takav „raspušteni“ status ne oslobađa poštovanja temeljnih etičkih norma.

Nije normalno, iako se onoga tko gubi može razumjeti, da Grubišić svoje frustracije zbog neostvarenih „biskupskih“ i sličnih (pre)ambiziocnih snova, kompenzira iznošenjem ovako niskih podvala. Dodao bih da i o Grubišiću kruže kojekakve priče grozne za jednoga bivšeg svećenika, ali nikada nisam došao ni u iskušenje da govorim o stvarima koje su normalnom čovjeku apsolutno neprihvatljive i etički jako dvojbene.

Govoreći u predizbornim nastupima o Vašem imovnom stanju, kazali ste da imate automobil marke passat, a mještani vele da imate još i skupi mercedes?

- Ne trebaju vam za takvu informaciju mještani. Passat je star sedamnaest godina, a kako sam stalno na putu, odlučio sam se na kupnju novog osobnog vozila.

Mercedes nije u mom vlasništvu nego u vlasništvu jedne leasing kuće i kredit otplaćujem uredno, što sam prijavio i u imovinskoj kartici.

Načelnik ste Dugopolja. Živite li u Dugopolju ili u Splitu? Nekidan čujem da zapravo stanujete na Žnjanu. Je li to istina?

- Mogu se samo nasmijati. Kada bi kampanja potrajala još koji dan, ne bih se začudio da me neki dušebrižnici „smjeste“ na Mars.

Postanete li Vi župan, plašite li se da će vam kao HDZ-ovcu središnja vlast iz Zagreba kočiti važne županijske projekte?

- Nisam zadovoljan dosadašnjim odnosom aktualne Vlade prema Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali se nadam da će i oni shvatiti što su nacionalni projekti od važnosti za sve građane, ne kopajući dublje ideološke rovove. Ipak su ovo komunalni izbori i županija kao takva se neće baviti politikom u užem smislu te riječi.

Mogu samo dodati da neću čekati da se državne institucije pokrenu same od sebe. Biti ću ustrajan u kucanju na njihova vrata.

Za vrijeme mandata župana Sanadera, brza cesta Split - Trogir nije privedena kraju.

- Riječ je o iznimno važnoj investiciji koja u perspektivi jamči razvoj cijele županije. Ta se cesta slobodno može nazvati kralježnicom naše županije. To jest državna investicija, projekt Hrvatskih cesta, ali to meni neće biti zapreka da, kao što sam već jednom izjavio, ako treba i kampiram pred zgradom Vlade RH i nadležnih institucija, sve dok ne završimo taj projekt.

Budite sigurni da ću sinergijom djelovanja nadležnih državnih institucija i županije, ovaj vitalni projekt za našu županiju znati dovršiti u što kraćem roku.

Hoćete li u Skupštini Županije splitsko-dalmatinske koalirati s HGS-om Željka Keruma? U kampanji su HDZ i HGS bili najžešći protivnici, pa nam objasnite moguću buduću suradnju vaše koalicije i HGS-a.

- I u prošlom je mandatu u Županijskoj skupštini HDZ imao korektnu suradnju s HGS-om na dobro svih građana Splitsko-dalmatinske županije. Gospođa Nevenka Bečić je s poštovanjem govorila o mojim kompetencijama za posao župana i s velikim uvažavanjem vrednovala moje dosadašnje rezultate u gospodarstvu.

Suradnja s Nevenkom Bečić

Stoga ne vidim ništa čudno i neprirodno i u budućoj suradnji s HGS-om, kao i do sada na dobro svih građana Splitsko-dalmatinske županije. Dapače.

Zato i očekujem da će svi birači gospođe Bečić i HGS-a, kao i članovi i simpatizeri ostalih narodnjačkih i pravaško-demokršćanskih stranaka, Hrasta, HSP-a i HSS-a, izići u još većem broju nego u prvom krugu i dati glas meni i mojim zamjenicima mr. Anti Šošiću i Luki Brčiću, kao i prijatelju Vjekoslavu Ivaniševiću za gradonačelnika Splita.

Koji rezultat prognozirate u drugome krugu? Rekli ste da će pobjeda biti blistava; dakle, koliko blistava u postocima?

- Pobjeda je 50 posto plus jedan glas i s tim bih bio zadovoljan, iako me ispitivanja javnog mnijenja iz različitih objektivnih izvora uvjeravaju u premoćnu pobjedu.

Prilaze mi zadnjih dana i uvjereni ljevičari koji mi daju potporu jer shvaćaju veliku prijevaru Kukuriku koalicije s kandidatom koji nema nikakve kompetencije za župana.

Siguran sam, dakle, da je što veći izlazak birača u nedjelju na biračka mjesta jamstvo moje sigurne pobjede.

saša ljubičić

Hobi - mali balun i plivanje

 Kažite nešto o sebi privatno. Imate li hobi, kako provodite slobodno vrijeme, čime se bave supruga i djeca?

Obiteljski sam čovjek i svaki slobodan trenutak nastojim provesti sa suprugom i djecom. Ipak, kada stignem, zaigram mali nogomet s prijateljima, a pokušavam i plivanjem održati kondiciju. Djeca i supruga imaju svoje hobije.


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] => [OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zlatko-zevrnja-izgradit-cemo-barem-15-marina-u-zupaniji-202717 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=72cd8990e94932963764bc0ee24fdb2efdd2fe4a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zlatko+%C5%BDevrnja%3A+Izgradit+%C4%87emo+barem+15+marina+u+%C5%BEupaniji+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzlatko-zevrnja-izgradit-cemo-barem-15-marina-u-zupaniji-202717 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzlatko-zevrnja-izgradit-cemo-barem-15-marina-u-zupaniji-202717 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => spreman sačuvati prednost [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) )
StoryEditorOCM
Dalmacijaspreman sačuvati prednost

Zlatko Ževrnja: Izgradit ćemo barem 15 marina u županiji

Piše PSD.
31. svibnja 2013. - 10:04
Koji su vam projekti prioritet i u kojim ćete ih rokovima realizirati postanete li župan Splitsko-dalmatinske županije?
- Govorim, dakako, u najkraćim crtama, samo o realno provedivim projektima u prvom mandatu.

Kao prvo, nastavljamo s realizacijom tehnološkog parka uz koji je usko vezano i poticanje suradnje Sveučilišta u Splitu sa sveučilištima u zemljama EU-a, te konkretnim planovima za zadržavanje mladih stručnjaka. Na to se nadovezuju poduzetnički inkubatori i infopunkt u županiji koji će biti isključivo u funkciji budućih domaćih i inozemnih investitora.

Jedan mandat je malo za sanaciju Karepovca

Nastavljamo sufinancirati kamate na poduzetničke kredite. O mnogim projektima iz turizma, bilo privatnim bilo iz javno-privatnog partnerstva, govori se u cijelom jednom poglavlju moga programa (www.zevrnja.hr).

Sufinancirat ćemo projekte u poljoprivredi i premije osiguranja poljoprivrednih proizvoda. Od projekata kapitalne infrastrukture izdvajam dovršetak trajektnog pristaništa u Trogiru, zatim izgradnju luke Bol, ribarske luke u Komiži, izgradnju lukobrana u Makarskoj i barem petnaest nautičkih marina u cijeloj županiji. Mnoge županijske ceste su pred završetkom i tu ćemo zadržati kontinuitet cjelovitog i ravnomjernog pristupa razvoju svih krajeva županije. Poticat ćemo projekte obnovljivih izvora energije, među koje svrstavam i projekt cjelovitog rješenja gospodarenja otpadom, u suradnji s budućom splitskom gradskom vlasti i relevantnim državnim ministarstvima i drugim institucijama.

To podrazumijeva i sanaciju postojećih odlagališta otpada u županiji, te bar početak sanacije najvećeg odlagališta otpada Karepovac, koje jednostavno nije moguće u cijelosti sanirati u jednom mandatu.

Ne smijem zaboraviti ni gradnju školskih objekata i dvorana na području cijele županije.

Kreću li radovi na akvaparku u Dugopolju ili će se, kao pred prošle izbore, otvoriti gradilište, pa sve prekriti zaborav?

- Kao što ste imali prigodu ovih dana pročitati u vašem cijenjenom listu, radovi na akvaparku uistinu počinju.
Otklonjene su sve teškoće i prepreke koje su do sada usporavale investitore, te sa sigurnošću mogu kazati da će se ova, jedna od najvećih investicija u županiji, možda i u cijeloj Hrvatskoj, realizirati bez daljnjih zastoja. Sa sigurnošću mogu kazati da će otvorenje akvaparka biti za godinu dana, preciznije do početka ljeta 2014. godine.

Kada će biti otvorena žičara u Dugopolju kojom će se iz mjesta moći do vidikovca na Mosoru?

- Projekt žičare je unesen u izmjene i dopune Prostornog plana općine Dugopolje, a u najskorije vrijeme bit će gotova i studija isplativosti koja je preduvjet za dobivanje sredstava iz EU fondova. Ako i ne bismo uspjeli doći do tih sredstava, općina će pronaći model javno-privatnog partnerstva za ovaj iznimno važni turističko-razvojni projekt.

Kad će sva dugopoljska domaćinstva konačno dobiti kanalizacijsku mrežu?

- Moglo bi se na ovo pitanje odgovoriti i kontrapitanjem: kada će kanalizacijsku mrežu dobiti mnoge „starije“ i veće općine i gradovi? Hoću reći da su takvi projekti, projekti jedne generacije.

Dugopolje ostavljam u dobrim rukama

Ipak, uz dug i mukotrpan rad, prije godinu dana smo uspjeli dovršiti najbitnije iz toga složenog projekta, spojili smo se na sustav Solin-Split što je omogućilo daljnje spajanje svih poduzetničkih zona i dijela naselja Dugopolje na taj sustav. U tijeku je priključenje novih tri stotine stambenih objekata, a projektira se dvadesetak sekundarnih kolektora tako da će u skoroj budućnosti u naselju Dugopolje-Koprivno biti dovršeni preduvjeti za spajanje gotovo svih na kanalizacijsku mrežu.

Dodao bih, ako hoćete shvatite i kao šalu - da sam morao neke kapitalne projekte ostaviti i budućoj dugopoljskoj vlasti.

Komu onda „ostavljate“ Dugopolje ako postanete župan?

- Narod se za to pobrinuo na izborima, velikom većinom se opredjeljujući za kontinuitet vlasti. Novi načelnik Dugopolja je moj dugogodišnji najbliži suradnik prof. Stanko Balić koji će u timu s mladim kolegom, svojim zamjenikom, dipl. oecc. Stipom Rogošićem, znati nastaviti i dovršiti velike infrastrukturne i druge još neostvarene projekte.

Uz veliku većinu u Općinskom vijeću, u koje su izabrani stručnjaci iz različitih područja gospodarskog i administrativno-upravnog sektora, uravnoteženi po dobi, struci, spolu i svim područjima općine Dugopolje, mogu kazati da nema nikakvog straha za daljnje uspješno vođenje općine Dugopolje.

Protukandidat Grubišić kazao je da uzimate provizije za projekte koji se realiziraju u Dugopolju. Kako to komentirate?
- Sramotna insinuacija, rekao bih utuživa, poglavito kada je izgovori „čovjek nadasve“, bivši svećenik kojega takav „raspušteni“ status ne oslobađa poštovanja temeljnih etičkih norma.

Nije normalno, iako se onoga tko gubi može razumjeti, da Grubišić svoje frustracije zbog neostvarenih „biskupskih“ i sličnih (pre)ambiziocnih snova, kompenzira iznošenjem ovako niskih podvala. Dodao bih da i o Grubišiću kruže kojekakve priče grozne za jednoga bivšeg svećenika, ali nikada nisam došao ni u iskušenje da govorim o stvarima koje su normalnom čovjeku apsolutno neprihvatljive i etički jako dvojbene.

Govoreći u predizbornim nastupima o Vašem imovnom stanju, kazali ste da imate automobil marke passat, a mještani vele da imate još i skupi mercedes?

- Ne trebaju vam za takvu informaciju mještani. Passat je star sedamnaest godina, a kako sam stalno na putu, odlučio sam se na kupnju novog osobnog vozila.

Mercedes nije u mom vlasništvu nego u vlasništvu jedne leasing kuće i kredit otplaćujem uredno, što sam prijavio i u imovinskoj kartici.

Načelnik ste Dugopolja. Živite li u Dugopolju ili u Splitu? Nekidan čujem da zapravo stanujete na Žnjanu. Je li to istina?

- Mogu se samo nasmijati. Kada bi kampanja potrajala još koji dan, ne bih se začudio da me neki dušebrižnici „smjeste“ na Mars.

Postanete li Vi župan, plašite li se da će vam kao HDZ-ovcu središnja vlast iz Zagreba kočiti važne županijske projekte?

- Nisam zadovoljan dosadašnjim odnosom aktualne Vlade prema Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali se nadam da će i oni shvatiti što su nacionalni projekti od važnosti za sve građane, ne kopajući dublje ideološke rovove. Ipak su ovo komunalni izbori i županija kao takva se neće baviti politikom u užem smislu te riječi.

Mogu samo dodati da neću čekati da se državne institucije pokrenu same od sebe. Biti ću ustrajan u kucanju na njihova vrata.

Za vrijeme mandata župana Sanadera, brza cesta Split - Trogir nije privedena kraju.

- Riječ je o iznimno važnoj investiciji koja u perspektivi jamči razvoj cijele županije. Ta se cesta slobodno može nazvati kralježnicom naše županije. To jest državna investicija, projekt Hrvatskih cesta, ali to meni neće biti zapreka da, kao što sam već jednom izjavio, ako treba i kampiram pred zgradom Vlade RH i nadležnih institucija, sve dok ne završimo taj projekt.

Budite sigurni da ću sinergijom djelovanja nadležnih državnih institucija i županije, ovaj vitalni projekt za našu županiju znati dovršiti u što kraćem roku.

Hoćete li u Skupštini Županije splitsko-dalmatinske koalirati s HGS-om Željka Keruma? U kampanji su HDZ i HGS bili najžešći protivnici, pa nam objasnite moguću buduću suradnju vaše koalicije i HGS-a.

- I u prošlom je mandatu u Županijskoj skupštini HDZ imao korektnu suradnju s HGS-om na dobro svih građana Splitsko-dalmatinske županije. Gospođa Nevenka Bečić je s poštovanjem govorila o mojim kompetencijama za posao župana i s velikim uvažavanjem vrednovala moje dosadašnje rezultate u gospodarstvu.

Suradnja s Nevenkom Bečić

Stoga ne vidim ništa čudno i neprirodno i u budućoj suradnji s HGS-om, kao i do sada na dobro svih građana Splitsko-dalmatinske županije. Dapače.

Zato i očekujem da će svi birači gospođe Bečić i HGS-a, kao i članovi i simpatizeri ostalih narodnjačkih i pravaško-demokršćanskih stranaka, Hrasta, HSP-a i HSS-a, izići u još većem broju nego u prvom krugu i dati glas meni i mojim zamjenicima mr. Anti Šošiću i Luki Brčiću, kao i prijatelju Vjekoslavu Ivaniševiću za gradonačelnika Splita.

Koji rezultat prognozirate u drugome krugu? Rekli ste da će pobjeda biti blistava; dakle, koliko blistava u postocima?

- Pobjeda je 50 posto plus jedan glas i s tim bih bio zadovoljan, iako me ispitivanja javnog mnijenja iz različitih objektivnih izvora uvjeravaju u premoćnu pobjedu.

Prilaze mi zadnjih dana i uvjereni ljevičari koji mi daju potporu jer shvaćaju veliku prijevaru Kukuriku koalicije s kandidatom koji nema nikakve kompetencije za župana.

Siguran sam, dakle, da je što veći izlazak birača u nedjelju na biračka mjesta jamstvo moje sigurne pobjede.

saša ljubičić

Hobi - mali balun i plivanje

 Kažite nešto o sebi privatno. Imate li hobi, kako provodite slobodno vrijeme, čime se bave supruga i djeca?

Obiteljski sam čovjek i svaki slobodan trenutak nastojim provesti sa suprugom i djecom. Ipak, kada stignem, zaigram mali nogomet s prijateljima, a pokušavam i plivanjem održati kondiciju. Djeca i supruga imaju svoje hobije.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 13:50