StoryEditorOCM
ZagoraPOZIV U POMOĆ

Vrgorski jagodari u panici: ‘Zbog radova u Hercegovini već dva dana nemamo vode, propast će nam deseci tisuća sadnica!‘

Piše Mate Primorac
9. travnja 2024. - 15:22

Može li konačno netko nešto poduzeti da voda dođe iz Hercegovine u polje Rastok, ljudi su posadili u Podprologu oko 70 tisuća sadnica jagoda, voda im treba za prehranu u berbi, a od nedjelje su kanali suhi.

Nešto sitno je ostalo u lokvi u Orahu, pa su oni to povukli i natopili dio svojih nasada, međutim mi smo ovdje ostali - nigdje. Zvali smo ispostavu "Hrvatskih voda" iz Vrgorca, ali oni nemaju rješenje za ovaj problem.

Mile Herceg, gradonačelnik Vrgorca rekao nam je kako je zvao u Ljubuški, no da mu se nitko ne javlja na mobitel.

A nama je svaki sat od presudne važnosti - ogorčenim glasom obratilo nam se nekoliko poljoprivrednika iz Podprologa.

image
Ivo Ravlić/Cropix

- Ma, nismo samo mi u Podprologu u problemima, to je cijeli Rastok, oko 50 OPG-ova koje se bave proizvodnjom jagoda, od toga ovisi egzistencija brojnih obitelji: proizvođača, berača, otkupljivača... - dodali su naši sugovornici.

Voda u Rastok stiže iz rijeke Trebižat, kanalom Parilo - Brza Voda, dugim 22 kilometra. Taj opskrbni sustav izgrađen je još u doba austrougarske vlasti, a od životne važnosti je za poljoprivrednike iz ljubuškog i vrgorskog kraja.

image
Privatni album

Prema procjenama, iz njega se natapa oko 689 hektara plodnih zemljišta s obiju strana granice. Nakon desetljeća čekanja počelo je njegovo uređenje i sanacija, pa po nekoliko dana poljoprivrednici u Rastoku ostaju bez vode.

Prema neslužbenim informacijama do kojih smo došli u tvrtki "Parkovi i nasadi" iz Ljubuškog, voda bi uskoro trebala stići vrgorskim poljoprivrednicima.

image
Privatni album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:39