stdClass Object ( [id] => 1094154 [title] => Vapaj stočara iz Prgometa: ‘Lovci nam truju stoku i pse! Ostavljaju otrovne mamce i koriste trikove kojima bi privukli divlje svinje‘ [alias] => vapaj-stocara-iz-prgometa-lovci-nam-truju-stoku-i-pse-ostavljaju-otrovne-mamce-i-koriste-trikove-kojima-bi-privukli-divlje-svinje [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ovo je još jedna priča o ne baš bajnom suživotu stočara i lovaca u nas, ali i nesposobnoj državi koja ne zna uvesti reda.

Mjesto radnje je Prgomet, gdje je Kaji Papiću zvanom Tomo prije nekog vremena stradao bik i krava, a pet grla se izvuklo za dlaku. Za sve je kriv otrov što su ga, kako tvrdi, oko njegova gazdinstva posijali neki neodgovorni članovi Lovačke udruge "Donja Kaštela", iste one kojoj pripada i Tomo.

- Iako lovac, moj problem su upravo kolege lovci. I to me najviše boli! - reći će bez imalo okolišanja.

Višegodišnji problem

- Ovaj problem nije od jučer, već sve to traje godinama. Počelo je s kruhom natopljenim palminim uljem. Uzimaju ga nakon što odradi svoje u pekarama dolje po Kaštelima i onda bacaju uz čeke da bi namamili divlje prasce. A sada, kako je vrijeme hajke, a ne da im se ići na noge, bacaju otrove za hvatat lisice i kune. Radi se o nekakvoj plavoj ili ljubičastoj tekućini, s kojom prelijevaju komadiće slanine ili sirovog mesa. Puno je lovište toga – veli naš sugovornik.

---

image
Stari kruh natopljen palminim uljem
Privatni album
---

Pokazuje nam fotografije što su ih snimili on i susjed mu Nikola Botić. Na njima se vidi ono o čemu Papić govori - štruce nemarno razbacane svuda po šumi i šikari, bezbroj mamaca s otrovom ostavljenima na masnom papiru i ojačanih kamenom na svakom kantunu da ih vjetar ne raznese, ali što je i najtužnije – uginule divlje životinje. Najviše je kuna, bude i lisica, pokoja divlja mačka...

---

image
Otrovana kuna
Privatni album
---

- Prije su to krili po škrapama, na zidu ili iza njega, ali sada ostavljaju na samoj cesti. Otvori vrata, stavi ispod auta i nastavi dalje. Beštije ugibaju kad uzmu taj otrov. Niti pedalj ne naprave, koliko je to jako. Samo jedan komadić je dovoljan – dodat će.

Incident u kojemu je on ostao bez dijela svog blaga zbio se potkraj lanjskog ljeta, i to nedaleko od njegove kuće u zaseoku Papići.

- Sreća je u nesreći da sam bio gore i da sam ih uspio nekako dotjerati kući. Da nisam, pokrepalo bi mi još pet krava. Toj kravi, koja je očito pojela kruh s uljem, nije bilo spasa, dok je bik krepavao u velikim mukama. Crknuo je nakon osam dana agonije. Valjda je bio jači ili je pojeo manju dozu. Tijelo mu je je bilo vruće kao komin, kako se to upalilo. Nije ga se moglo taknuti rukom! - ogorčeno će Kajo Papić.

---

image
Privatni album
---

Nema toksikološkog nalaza

Računa da je samo na mladom biku, kojeg je pripremao za borbe jednog dana, izgubio nekih 6 do 10 tisuća eura, a na kravi još dodatnih dvije. Ipak, nije to ništa u usporedbi s gubitkom Botića koji su ostali bez dva bika i šest muzara. Osim toga, dvojici pastira iz Kaštela otrovani su psi.

- Kada se sve to meni desilo i prije nego što je "Agroproteinka" otjerala lešinu bika, pokušavao sam razgovarati s predsjednikom Lovačke udruge "Donja Kaštela", Ivicom Mornarom. Mislite da se udostoijo doći, a kamo li ispričati? Ma kakvi. Sve samo negira i prikriva nezakonje. Pa evo neki dan smo imali radnu akciju, nešto betonirali u lovištu, i on mene uvjerava ma kakvi otrovi. A meni jedan mladi lovac, koji je sve to slušao, povuče u stranu i kaže eno vam otrova tu i tu. Nije mi bilo teško, otišao sam i našao ga na četiri-pet mjesta. Vidio sam i lešine beštija. I šta onda ja da kažem Mornaru?! - pita se Papić koji od tada svaki put kada otjera stoku u svoju ogradu i na svoju lokvu, Bogu se, veli, moli hoće li zateći svih 29 grla na broju.

Od svega ga je najviše zapekla nebriga države i njezinih viših instanci.

- Zvao sam 112, spojili su me s policijom u Trogiru, oni s Kaštelima. Zvao sam ih da naprave uviđaj, zapisnik bar. Oglušili su se na to. Možda sam bio preoptimističan jer kada su Nikoli otrovali osam komada, bili su policijski forenzičari i otvarali uginulog bika. Dosta je vremena od tada prošlo, ali nikada nije dobio toksikološki nalaz. Ko da ih je vrag zakopao! Jedini koji je pomogao bio je općinski načelnik, koji je osigurao bager da se crkotina dotjera do kuća – kaže Papić, kojeg živo interesiralo što će nama novinarima na ovu temu reći u lovačkoj udruzi.

---

image
S našim novinarom: Živo me interesira što će vam reći u lovačkoj udruzi
Ante Čizmić/Cropix
---

'Hodaju gdje hoće'

- Dobro i...? - bila je prva reakcija kada smo nazvali Ivicu Mornara i rekli što nas interesira.

- Šta bih ja trebao? Ne razumijem! Ti stočari su dosta problematični. Znači, ako se već optužujemo, pitam onda kako bi oni trebali čuvat svoje blago? Slobodan uzgoj ne znači da oni sa stokom mogu hodati gdje hoće, već mora biti pod nazdorom pastira ili pastirskih pasa. To je po slovu zakona. Ovakav način ispaše ne postoji nigdje izuzev u Dalmaciji. Ako se optužujemo, možemo i na takav način razgovarati - uzvraća Mornar.

- Naša obveza kao lovaca jest prehranjivati divljač, posebno sada kada svinjska kuga na snazi i ograničena količina hrane koju treba nosit u lovište. Mi se pridržavamo pravila i zakona. Životinje moramo dohranjivat i po lovno-gospodarskoj osnovi.

A otkud onda otrovi?

- A znate li vi tko najviše šteti tim istim stočarima i njihovom slobodnom uzgoju? Vukovi. Kako se oni bore, mogli bi ih to priupitat, kada već optužuju. Tko baca, odakle nabavlja, ja s tim nemam veze, već se pridržavam svih pravila. Svake godine dolazi u nadzor inspekcija, i to ne lokalna, već iz ministarstva, jer se mi vodimo kao državno lovište. Nikakve nepravilnosti nisu našli - uvjerava druga strana, koja prst sumnje oko bacanja otrova upire prema samim stočarima.

- Ne znam ja kakvi su odnosi ni između samih stočara - reći će Mornar.

Njegove riječi otvorile su nam stotinu upitnika iznad glave.

- Znate, neko vozi brzo, neko uopće ne vozi. Nismo mi tu da to kontroliramo, već za to imaju tijela. Ja nikoga ne mogu zaustaviti i pisati kaznu. Na otrove o kojima pričaju, na uginulu divljač, ja nikada nisam naišao. I ja bih volio znati tko to to radi, ako radi - poručuje.

'Ulje nije otrovno'

Što ćemo s kruhom i palminim uljem?

- To je ulje koje se koristi u pekarama, mamac za divljač, nema veze da će se od njega beštija otrovat, pogotovo ne krava. Obično ulje - odgovorio je Ivica Mornar prije nego što smo završili razgovor.

Za slučaj iz Prgometa navodno se zainteresiralo i Državno odvjetništvo, i to ne ono u Splitu, već Zagrebu. Kajo Papić o tome ne želi za sada puno govoriti, ali to mu je još jedina nada. Pokušat će, da mu savjest bude mirna, doći i do ministrice Marije Vučković.

- Nekako mi se čini da ovdje nema kruha. S jedne ti strane truju blago, tamo ti šumarija ne da zemlju, iako su obećali ispašu. Lako je za mene, kojem su 67, ali sam sina, koji je 18 godina radio u međunarodnoj špediciji i za volanom obišao Europu uzduž i poprijeko, nagovorio da se vrati na našu starinu. Slomilo me kada sam neki dan čuo da dogovara kako će se vratiti starom poslu. Sve mi se čini da ću od od ovih mojih današnjih 29 grla, na kraju za sebe ostavit dvije krave i bika za borbu, a ostalo poklat dolje u "Tangara". Žao mi je što će zbog pet-šest budalaša stradati ostalih 70 poštenih lovaca. Njima je važniji kil prasca nego sve ovce i krave u Hrvatskoj - reći će nam na ispraćaju iz Prgometa Kajo Papić.

---

IVAN TEŠIJA: Moramo se poštivati i surađivati

U drugim zemljama EU-a takve stvari su jasno definirane, pa je suživot i suradnja lovaca i stočara uobičajena praksa. Međutim kod nas se nema volje ni interesa uvesti reda - veli Ivan Tešija iz udruge "Hrvatski krški pašnjaci".
- Nama je jasno da se Zakonom o lovu člankom sužava prostor lova lovcima jer po njemu se ne smije loviti na poljoprivrednim kulturama uključujući i pašnjake ako su ograđeni ogradom ili električnim pastirom. Isto regulira i Pravilnik o uvjetima i načinu lova. Mnogi lovci se pozivaju na to da imaju zakup lovišta, ali ne shvaćaju da zakup lovišta ne obuhvaća pašnjak i pašarenje, već zakupom oni dobivaju mogućnost da gospodare divljači na određenoj površini. Dobivanje određene površine u zakup u svrhu pašarenja i u svrhu lova su dvije različite stvari.
Budući da je krški pašnjak najveći zemljišni resurs koji se prostire na preko dva milijuna hektara, jasno nam je da bi se njegovom pravilnom primjenom lovcima jako suzio prostor za lov - pojašnjava Tešija i poručuje:
- Mi smo u Udruzi zainteresirani za suradnju i suživot tako da dozvolimo lovcima lov, da im ostavimo mogućnost ulaza/izlaza na pašnjacima poštivajući šumske ili lovačke putoe koje koriste.Također bi molili i lovce da prihvate činjenicu da je stočarstvo primarna grana poljoprivrede i da u odnosu na lov, tj. gospodarenjem divljači ima itekakvu prednost. Uzajamno se trebamo poštivati i surađivati.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘DONJA KAŠTELA‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ‘DONJA KAŠTELA‘ 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-04-25 06:38:44 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => Zoran Šagolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-04-26 14:50:50 [modified_by] => 3234 [publish_up] => 2021-04-26 14:48:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 82 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/04\/25\/17576002.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/25\/17575996.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/25\/17575998.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/25\/17576006.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/25\/17576000.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/25\/17575990.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/25\/17616652.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/25\/17616670.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/25\/17616660.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/25\/17616656.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/25\/17616658.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["S jednim od svojih bikova","Kajo Papi\u0107: \u017dao mi je \u0161to \u0107e zbog pet-\u0161est budala\u0161a stradati ostalih 70 po\u0161tenih lovaca","S na\u0161im novinarom: \u017divo me interesira \u0161to \u0107e vam re\u0107i u lova\u010dkoj udruzi","","Samo da se ne otruju - moli Boga Kajo za svoje blago","
\n\u00a0","","Otrovni mamci","Stari kruh natopljen palminim uljem","Stari kruh natopljen palminim uljem","Otrovana kuna"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1182","hd_17576002_1920.jpg":"1920x1080","k_17576002_1280.jpg":"1280x1280","k_17576002_1024.jpg":"1024x1024","k_17576002_640.jpg":"640x640","k_17576002_480.jpg":"480x480","k_17576002_340.jpg":"340x340","k_17576002_220.jpg":"220x220","o_17576002_1280.jpg":"1280x788","o_17576002_1024.jpg":"1024x630","o_17576002_640.jpg":"640x394","o_17576002_480.jpg":"480x295","o_17576002_340.jpg":"340x209","o_17576002_220.jpg":"220x135","h_17576002_1280.jpg":"1280x854","h_17576002_1024.jpg":"1024x683","h_17576002_640.jpg":"640x427","h_17576002_480.jpg":"480x320","h_17576002_340.jpg":"340x227","h_17576002_220.jpg":"220x147","pp_17576002_1280.jpg":"1006x1280","pp_17576002_1024.jpg":"805x1024","pp_17576002_640.jpg":"503x640","pp_17576002_480.jpg":"377x480","pp_17576002_340.jpg":"267x340","pp_17576002_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1190","hd_17575996_1920.jpg":"1920x1080","k_17575996_1280.jpg":"1280x1280","k_17575996_1024.jpg":"1024x1024","k_17575996_640.jpg":"640x640","k_17575996_480.jpg":"480x480","k_17575996_340.jpg":"340x340","k_17575996_220.jpg":"220x220","o_17575996_1280.jpg":"1280x793","o_17575996_1024.jpg":"1024x634","o_17575996_640.jpg":"640x396","o_17575996_480.jpg":"480x297","o_17575996_340.jpg":"340x210","o_17575996_220.jpg":"220x136","h_17575996_1280.jpg":"1280x854","h_17575996_1024.jpg":"1024x683","h_17575996_640.jpg":"640x427","h_17575996_480.jpg":"480x320","h_17575996_340.jpg":"340x227","h_17575996_220.jpg":"220x147","pp_17575996_1280.jpg":"1006x1280","pp_17575996_1024.jpg":"805x1024","pp_17575996_640.jpg":"503x640","pp_17575996_480.jpg":"377x480","pp_17575996_340.jpg":"267x340","pp_17575996_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1188","hd_17575998_1920.jpg":"1920x1080","k_17575998_1280.jpg":"1280x1280","k_17575998_1024.jpg":"1024x1024","k_17575998_640.jpg":"640x640","k_17575998_480.jpg":"480x480","k_17575998_340.jpg":"340x340","k_17575998_220.jpg":"220x220","o_17575998_1280.jpg":"1280x792","o_17575998_1024.jpg":"1024x633","o_17575998_640.jpg":"640x396","o_17575998_480.jpg":"480x297","o_17575998_340.jpg":"340x210","o_17575998_220.jpg":"220x136","h_17575998_1280.jpg":"1280x854","h_17575998_1024.jpg":"1024x683","h_17575998_640.jpg":"640x427","h_17575998_480.jpg":"480x320","h_17575998_340.jpg":"340x227","h_17575998_220.jpg":"220x147","pp_17575998_1280.jpg":"1006x1280","pp_17575998_1024.jpg":"805x1024","pp_17575998_640.jpg":"503x640","pp_17575998_480.jpg":"377x480","pp_17575998_340.jpg":"267x340","pp_17575998_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17576006_1920.jpg":"1920x1080","k_17576006_1280.jpg":"1280x1280","k_17576006_1024.jpg":"1024x1024","k_17576006_640.jpg":"640x640","k_17576006_480.jpg":"480x480","k_17576006_340.jpg":"340x340","k_17576006_220.jpg":"220x220","o_17576006_1280.jpg":"1280x853","o_17576006_1024.jpg":"1024x682","o_17576006_640.jpg":"640x426","o_17576006_480.jpg":"480x320","o_17576006_340.jpg":"340x226","o_17576006_220.jpg":"220x146","h_17576006_1280.jpg":"1280x854","h_17576006_1024.jpg":"1024x683","h_17576006_640.jpg":"640x427","h_17576006_480.jpg":"480x320","h_17576006_340.jpg":"340x227","h_17576006_220.jpg":"220x147","pp_17576006_1280.jpg":"1006x1280","pp_17576006_1024.jpg":"805x1024","pp_17576006_640.jpg":"503x640","pp_17576006_480.jpg":"377x480","pp_17576006_340.jpg":"267x340","pp_17576006_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1163","hd_17576000_1920.jpg":"1920x1080","k_17576000_1280.jpg":"1280x1280","k_17576000_1024.jpg":"1024x1024","k_17576000_640.jpg":"640x640","k_17576000_480.jpg":"480x480","k_17576000_340.jpg":"340x340","k_17576000_220.jpg":"220x220","o_17576000_1280.jpg":"1280x775","o_17576000_1024.jpg":"1024x620","o_17576000_640.jpg":"640x387","o_17576000_480.jpg":"480x290","o_17576000_340.jpg":"340x205","o_17576000_220.jpg":"220x133","h_17576000_1280.jpg":"1280x854","h_17576000_1024.jpg":"1024x683","h_17576000_640.jpg":"640x427","h_17576000_480.jpg":"480x320","h_17576000_340.jpg":"340x227","h_17576000_220.jpg":"220x147","pp_17576000_1280.jpg":"1006x1280","pp_17576000_1024.jpg":"805x1024","pp_17576000_640.jpg":"503x640","pp_17576000_480.jpg":"377x480","pp_17576000_340.jpg":"267x340","pp_17576000_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1156","hd_17575990_1920.jpg":"1920x1080","k_17575990_1280.jpg":"1280x1280","k_17575990_1024.jpg":"1024x1024","k_17575990_640.jpg":"640x640","k_17575990_480.jpg":"480x480","k_17575990_340.jpg":"340x340","k_17575990_220.jpg":"220x220","o_17575990_1280.jpg":"1280x770","o_17575990_1024.jpg":"1024x616","o_17575990_640.jpg":"640x385","o_17575990_480.jpg":"480x289","o_17575990_340.jpg":"340x204","o_17575990_220.jpg":"220x132","h_17575990_1280.jpg":"1280x854","h_17575990_1024.jpg":"1024x683","h_17575990_640.jpg":"640x427","h_17575990_480.jpg":"480x320","h_17575990_340.jpg":"340x227","h_17575990_220.jpg":"220x147","pp_17575990_1280.jpg":"1006x1280","pp_17575990_1024.jpg":"805x1024","pp_17575990_640.jpg":"503x640","pp_17575990_480.jpg":"377x480","pp_17575990_340.jpg":"267x340","pp_17575990_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1200x1600","hd_17616652_1920.jpg":"1920x1080","k_17616652_1280.jpg":"1280x1280","k_17616652_1024.jpg":"1024x1024","k_17616652_640.jpg":"640x640","k_17616652_480.jpg":"480x480","k_17616652_340.jpg":"340x340","k_17616652_220.jpg":"220x220","o_17616652_1280.jpg":"1280x1706","o_17616652_1024.jpg":"1024x1365","o_17616652_640.jpg":"640x853","o_17616652_480.jpg":"480x640","o_17616652_340.jpg":"340x453","o_17616652_220.jpg":"220x293","h_17616652_1280.jpg":"1280x854","h_17616652_1024.jpg":"1024x683","h_17616652_640.jpg":"640x427","h_17616652_480.jpg":"480x320","h_17616652_340.jpg":"340x227","h_17616652_220.jpg":"220x147","pp_17616652_1280.jpg":"1006x1280","pp_17616652_1024.jpg":"805x1024","pp_17616652_640.jpg":"503x640","pp_17616652_480.jpg":"377x480","pp_17616652_340.jpg":"267x340","pp_17616652_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1200x1600","hd_17616670_1920.jpg":"1920x1080","k_17616670_1280.jpg":"1280x1280","k_17616670_1024.jpg":"1024x1024","k_17616670_640.jpg":"640x640","k_17616670_480.jpg":"480x480","k_17616670_340.jpg":"340x340","k_17616670_220.jpg":"220x220","o_17616670_1280.jpg":"1280x1706","o_17616670_1024.jpg":"1024x1365","o_17616670_640.jpg":"640x853","o_17616670_480.jpg":"480x640","o_17616670_340.jpg":"340x453","o_17616670_220.jpg":"220x293","h_17616670_1280.jpg":"1280x854","h_17616670_1024.jpg":"1024x683","h_17616670_640.jpg":"640x427","h_17616670_480.jpg":"480x320","h_17616670_340.jpg":"340x227","h_17616670_220.jpg":"220x147","pp_17616670_1280.jpg":"1006x1280","pp_17616670_1024.jpg":"805x1024","pp_17616670_640.jpg":"503x640","pp_17616670_480.jpg":"377x480","pp_17616670_340.jpg":"267x340","pp_17616670_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1600x1200","hd_17616660_1920.jpg":"1920x1080","k_17616660_1280.jpg":"1280x1280","k_17616660_1024.jpg":"1024x1024","k_17616660_640.jpg":"640x640","k_17616660_480.jpg":"480x480","k_17616660_340.jpg":"340x340","k_17616660_220.jpg":"220x220","o_17616660_1280.jpg":"1280x960","o_17616660_1024.jpg":"1024x768","o_17616660_640.jpg":"640x480","o_17616660_480.jpg":"480x360","o_17616660_340.jpg":"340x255","o_17616660_220.jpg":"220x165","h_17616660_1280.jpg":"1280x854","h_17616660_1024.jpg":"1024x683","h_17616660_640.jpg":"640x427","h_17616660_480.jpg":"480x320","h_17616660_340.jpg":"340x227","h_17616660_220.jpg":"220x147","pp_17616660_1280.jpg":"1006x1280","pp_17616660_1024.jpg":"805x1024","pp_17616660_640.jpg":"503x640","pp_17616660_480.jpg":"377x480","pp_17616660_340.jpg":"267x340","pp_17616660_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1200x1600","hd_17616656_1920.jpg":"1920x1080","k_17616656_1280.jpg":"1280x1280","k_17616656_1024.jpg":"1024x1024","k_17616656_640.jpg":"640x640","k_17616656_480.jpg":"480x480","k_17616656_340.jpg":"340x340","k_17616656_220.jpg":"220x220","o_17616656_1280.jpg":"1280x1706","o_17616656_1024.jpg":"1024x1365","o_17616656_640.jpg":"640x853","o_17616656_480.jpg":"480x640","o_17616656_340.jpg":"340x453","o_17616656_220.jpg":"220x293","h_17616656_1280.jpg":"1280x854","h_17616656_1024.jpg":"1024x683","h_17616656_640.jpg":"640x427","h_17616656_480.jpg":"480x320","h_17616656_340.jpg":"340x227","h_17616656_220.jpg":"220x147","pp_17616656_1280.jpg":"1006x1280","pp_17616656_1024.jpg":"805x1024","pp_17616656_640.jpg":"503x640","pp_17616656_480.jpg":"377x480","pp_17616656_340.jpg":"267x340","pp_17616656_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1200x1600","hd_17616658_1920.jpg":"1920x1080","k_17616658_1280.jpg":"1280x1280","k_17616658_1024.jpg":"1024x1024","k_17616658_640.jpg":"640x640","k_17616658_480.jpg":"480x480","k_17616658_340.jpg":"340x340","k_17616658_220.jpg":"220x220","o_17616658_1280.jpg":"1280x1706","o_17616658_1024.jpg":"1024x1365","o_17616658_640.jpg":"640x853","o_17616658_480.jpg":"480x640","o_17616658_340.jpg":"340x453","o_17616658_220.jpg":"220x293","h_17616658_1280.jpg":"1280x854","h_17616658_1024.jpg":"1024x683","h_17616658_640.jpg":"640x427","h_17616658_480.jpg":"480x320","h_17616658_340.jpg":"340x227","h_17616658_220.jpg":"220x147","pp_17616658_1280.jpg":"1006x1280","pp_17616658_1024.jpg":"805x1024","pp_17616658_640.jpg":"503x640","pp_17616658_480.jpg":"377x480","pp_17616658_340.jpg":"267x340","pp_17616658_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7650242 Threads: 5 Questions: 1553911820 Slow queries: 4736484 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111292677 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/vapaj-stocara-iz-prgometa-lovci-nam-truju-stoku-i-pse-ostavljaju-otrovne-mamce-i-koriste-trikove-kojima-bi-privukli-divlje-svinje-1094154 [printLink] => /dalmacija/zagora/vapaj-stocara-iz-prgometa-lovci-nam-truju-stoku-i-pse-ostavljaju-otrovne-mamce-i-koriste-trikove-kojima-bi-privukli-divlje-svinje-1094154?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 212004 [name] => prgomet [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prgomet [link] => /tag/prgomet ) [1] => stdClass Object ( [id] => 386436 [name] => stočari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stocari [link] => /tag/stocari ) [2] => stdClass Object ( [id] => 637060 [name] => LU Donja Kaštela [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-26 16:49:13 [main_article_id] => 0 [alias] => lu-donja-kastela [link] => /tag/lu-donja-kastela ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘DONJA KAŠTELA‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vapaj stočara iz Prgometa: ‘Lovci nam truju stoku i pse! Ostavljaju otrovne mamce i koriste trikove kojima bi privukli divlje svinje‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/25/17576002.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Čizmić/Cropix [mainImageDesc] => S jednim od svojih bikova [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/25/17576002.jpg [title] => S jednim od svojih bikova Ante Čizmić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/25/17575996.jpg [title] => Kajo Papić: Žao mi je što će zbog pet-šest budalaša stradati ostalih 70 poštenih lovaca Ante Čizmić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/25/17575998.jpg [title] => S našim novinarom: Živo me interesira što će vam reći u lovačkoj udruzi Ante Čizmić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/25/17576006.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/25/17576000.jpg [title] => Samo da se ne otruju - moli Boga Kajo za svoje blago Ante Čizmić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/25/17575990.jpg [title] =>
 
Ante Čizmić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/25/17616652.jpg [title] => Privatni album ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/25/17616670.jpg [title] => Otrovni mamci Privatni album ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/25/17616660.jpg [title] => Stari kruh natopljen palminim uljem Privatni album ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/25/17616656.jpg [title] => Stari kruh natopljen palminim uljem Privatni album ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/25/17616658.jpg [title] => Otrovana kuna Privatni album ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ovo je još jedna priča o ne baš bajnom suživotu stočara i lovaca u nas, ali i nesposobnoj državi koja ne zna uvesti reda.

Mjesto radnje je Prgomet, gdje je Kaji Papiću zvanom Tomo prije nekog vremena stradao bik i krava, a pet grla se izvuklo za dlaku. Za sve je kriv otrov što su ga, kako tvrdi, oko njegova gazdinstva posijali neki neodgovorni članovi Lovačke udruge "Donja Kaštela", iste one kojoj pripada i Tomo.

- Iako lovac, moj problem su upravo kolege lovci. I to me najviše boli! - reći će bez imalo okolišanja.

Višegodišnji problem

- Ovaj problem nije od jučer, već sve to traje godinama. Počelo je s kruhom natopljenim palminim uljem. Uzimaju ga nakon što odradi svoje u pekarama dolje po Kaštelima i onda bacaju uz čeke da bi namamili divlje prasce. A sada, kako je vrijeme hajke, a ne da im se ići na noge, bacaju otrove za hvatat lisice i kune. Radi se o nekakvoj plavoj ili ljubičastoj tekućini, s kojom prelijevaju komadiće slanine ili sirovog mesa. Puno je lovište toga – veli naš sugovornik.

---

image
Stari kruh natopljen palminim uljem
Privatni album
---

Pokazuje nam fotografije što su ih snimili on i susjed mu Nikola Botić. Na njima se vidi ono o čemu Papić govori - štruce nemarno razbacane svuda po šumi i šikari, bezbroj mamaca s otrovom ostavljenima na masnom papiru i ojačanih kamenom na svakom kantunu da ih vjetar ne raznese, ali što je i najtužnije – uginule divlje životinje. Najviše je kuna, bude i lisica, pokoja divlja mačka...

---

image
Otrovana kuna
Privatni album
---

- Prije su to krili po škrapama, na zidu ili iza njega, ali sada ostavljaju na samoj cesti. Otvori vrata, stavi ispod auta i nastavi dalje. Beštije ugibaju kad uzmu taj otrov. Niti pedalj ne naprave, koliko je to jako. Samo jedan komadić je dovoljan – dodat će.

Incident u kojemu je on ostao bez dijela svog blaga zbio se potkraj lanjskog ljeta, i to nedaleko od njegove kuće u zaseoku Papići.

- Sreća je u nesreći da sam bio gore i da sam ih uspio nekako dotjerati kući. Da nisam, pokrepalo bi mi još pet krava. Toj kravi, koja je očito pojela kruh s uljem, nije bilo spasa, dok je bik krepavao u velikim mukama. Crknuo je nakon osam dana agonije. Valjda je bio jači ili je pojeo manju dozu. Tijelo mu je je bilo vruće kao komin, kako se to upalilo. Nije ga se moglo taknuti rukom! - ogorčeno će Kajo Papić.

---

image
Privatni album
---

Nema toksikološkog nalaza

Računa da je samo na mladom biku, kojeg je pripremao za borbe jednog dana, izgubio nekih 6 do 10 tisuća eura, a na kravi još dodatnih dvije. Ipak, nije to ništa u usporedbi s gubitkom Botića koji su ostali bez dva bika i šest muzara. Osim toga, dvojici pastira iz Kaštela otrovani su psi.

- Kada se sve to meni desilo i prije nego što je "Agroproteinka" otjerala lešinu bika, pokušavao sam razgovarati s predsjednikom Lovačke udruge "Donja Kaštela", Ivicom Mornarom. Mislite da se udostoijo doći, a kamo li ispričati? Ma kakvi. Sve samo negira i prikriva nezakonje. Pa evo neki dan smo imali radnu akciju, nešto betonirali u lovištu, i on mene uvjerava ma kakvi otrovi. A meni jedan mladi lovac, koji je sve to slušao, povuče u stranu i kaže eno vam otrova tu i tu. Nije mi bilo teško, otišao sam i našao ga na četiri-pet mjesta. Vidio sam i lešine beštija. I šta onda ja da kažem Mornaru?! - pita se Papić koji od tada svaki put kada otjera stoku u svoju ogradu i na svoju lokvu, Bogu se, veli, moli hoće li zateći svih 29 grla na broju.

Od svega ga je najviše zapekla nebriga države i njezinih viših instanci.

- Zvao sam 112, spojili su me s policijom u Trogiru, oni s Kaštelima. Zvao sam ih da naprave uviđaj, zapisnik bar. Oglušili su se na to. Možda sam bio preoptimističan jer kada su Nikoli otrovali osam komada, bili su policijski forenzičari i otvarali uginulog bika. Dosta je vremena od tada prošlo, ali nikada nije dobio toksikološki nalaz. Ko da ih je vrag zakopao! Jedini koji je pomogao bio je općinski načelnik, koji je osigurao bager da se crkotina dotjera do kuća – kaže Papić, kojeg živo interesiralo što će nama novinarima na ovu temu reći u lovačkoj udruzi.

---

image
S našim novinarom: Živo me interesira što će vam reći u lovačkoj udruzi
Ante Čizmić/Cropix
---

'Hodaju gdje hoće'

- Dobro i...? - bila je prva reakcija kada smo nazvali Ivicu Mornara i rekli što nas interesira.

- Šta bih ja trebao? Ne razumijem! Ti stočari su dosta problematični. Znači, ako se već optužujemo, pitam onda kako bi oni trebali čuvat svoje blago? Slobodan uzgoj ne znači da oni sa stokom mogu hodati gdje hoće, već mora biti pod nazdorom pastira ili pastirskih pasa. To je po slovu zakona. Ovakav način ispaše ne postoji nigdje izuzev u Dalmaciji. Ako se optužujemo, možemo i na takav način razgovarati - uzvraća Mornar.

- Naša obveza kao lovaca jest prehranjivati divljač, posebno sada kada svinjska kuga na snazi i ograničena količina hrane koju treba nosit u lovište. Mi se pridržavamo pravila i zakona. Životinje moramo dohranjivat i po lovno-gospodarskoj osnovi.

A otkud onda otrovi?

- A znate li vi tko najviše šteti tim istim stočarima i njihovom slobodnom uzgoju? Vukovi. Kako se oni bore, mogli bi ih to priupitat, kada već optužuju. Tko baca, odakle nabavlja, ja s tim nemam veze, već se pridržavam svih pravila. Svake godine dolazi u nadzor inspekcija, i to ne lokalna, već iz ministarstva, jer se mi vodimo kao državno lovište. Nikakve nepravilnosti nisu našli - uvjerava druga strana, koja prst sumnje oko bacanja otrova upire prema samim stočarima.

- Ne znam ja kakvi su odnosi ni između samih stočara - reći će Mornar.

Njegove riječi otvorile su nam stotinu upitnika iznad glave.

- Znate, neko vozi brzo, neko uopće ne vozi. Nismo mi tu da to kontroliramo, već za to imaju tijela. Ja nikoga ne mogu zaustaviti i pisati kaznu. Na otrove o kojima pričaju, na uginulu divljač, ja nikada nisam naišao. I ja bih volio znati tko to to radi, ako radi - poručuje.

'Ulje nije otrovno'

Što ćemo s kruhom i palminim uljem?

- To je ulje koje se koristi u pekarama, mamac za divljač, nema veze da će se od njega beštija otrovat, pogotovo ne krava. Obično ulje - odgovorio je Ivica Mornar prije nego što smo završili razgovor.

Za slučaj iz Prgometa navodno se zainteresiralo i Državno odvjetništvo, i to ne ono u Splitu, već Zagrebu. Kajo Papić o tome ne želi za sada puno govoriti, ali to mu je još jedina nada. Pokušat će, da mu savjest bude mirna, doći i do ministrice Marije Vučković.

- Nekako mi se čini da ovdje nema kruha. S jedne ti strane truju blago, tamo ti šumarija ne da zemlju, iako su obećali ispašu. Lako je za mene, kojem su 67, ali sam sina, koji je 18 godina radio u međunarodnoj špediciji i za volanom obišao Europu uzduž i poprijeko, nagovorio da se vrati na našu starinu. Slomilo me kada sam neki dan čuo da dogovara kako će se vratiti starom poslu. Sve mi se čini da ću od od ovih mojih današnjih 29 grla, na kraju za sebe ostavit dvije krave i bika za borbu, a ostalo poklat dolje u "Tangara". Žao mi je što će zbog pet-šest budalaša stradati ostalih 70 poštenih lovaca. Njima je važniji kil prasca nego sve ovce i krave u Hrvatskoj - reći će nam na ispraćaju iz Prgometa Kajo Papić.

---

IVAN TEŠIJA: Moramo se poštivati i surađivati

U drugim zemljama EU-a takve stvari su jasno definirane, pa je suživot i suradnja lovaca i stočara uobičajena praksa. Međutim kod nas se nema volje ni interesa uvesti reda - veli Ivan Tešija iz udruge "Hrvatski krški pašnjaci".
- Nama je jasno da se Zakonom o lovu člankom sužava prostor lova lovcima jer po njemu se ne smije loviti na poljoprivrednim kulturama uključujući i pašnjake ako su ograđeni ogradom ili električnim pastirom. Isto regulira i Pravilnik o uvjetima i načinu lova. Mnogi lovci se pozivaju na to da imaju zakup lovišta, ali ne shvaćaju da zakup lovišta ne obuhvaća pašnjak i pašarenje, već zakupom oni dobivaju mogućnost da gospodare divljači na određenoj površini. Dobivanje određene površine u zakup u svrhu pašarenja i u svrhu lova su dvije različite stvari.
Budući da je krški pašnjak najveći zemljišni resurs koji se prostire na preko dva milijuna hektara, jasno nam je da bi se njegovom pravilnom primjenom lovcima jako suzio prostor za lov - pojašnjava Tešija i poručuje:
- Mi smo u Udruzi zainteresirani za suradnju i suživot tako da dozvolimo lovcima lov, da im ostavimo mogućnost ulaza/izlaza na pašnjacima poštivajući šumske ili lovačke putoe koje koriste.Također bi molili i lovce da prihvate činjenicu da je stočarstvo primarna grana poljoprivrede i da u odnosu na lov, tj. gospodarenjem divljači ima itekakvu prednost. Uzajamno se trebamo poštivati i surađivati.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album
Ante Čizmić/Cropix
S jednim od svojih bikova
Ante Čizmić/Cropix
Kajo Papić: Žao mi je što će zbog pet-šest budalaša stradati ostalih 70 poštenih lovaca
Ante Čizmić/Cropix
S našim novinarom: Živo me interesira što će vam reći u lovačkoj udruzi
Ante Čizmić/Cropix
Samo da se ne otruju - moli Boga Kajo za svoje blago
Privatni album
Otrovni mamci
Privatni album
Stari kruh natopljen palminim uljem
Privatni album
Stari kruh natopljen palminim uljem
Privatni album
Otrovana kuna
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/vapaj-stocara-iz-prgometa-lovci-nam-truju-stoku-i-pse-ostavljaju-otrovne-mamce-i-koriste-trikove-kojima-bi-privukli-divlje-svinje-1094154 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=33a0eb7cbaae7e4f9ba710fb7d4da38b0056ef64 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vapaj+sto%C4%8Dara+iz+Prgometa%3A+%E2%80%98Lovci+nam+truju+stoku+i+pse%21+Ostavljaju+otrovne+mamce+i+koriste+trikove+kojima+bi+privukli+divlje+svinje%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fvapaj-stocara-iz-prgometa-lovci-nam-truju-stoku-i-pse-ostavljaju-otrovne-mamce-i-koriste-trikove-kojima-bi-privukli-divlje-svinje-1094154 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fvapaj-stocara-iz-prgometa-lovci-nam-truju-stoku-i-pse-ostavljaju-otrovne-mamce-i-koriste-trikove-kojima-bi-privukli-divlje-svinje-1094154 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘DONJA KAŠTELA‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Zagora‘DONJA KAŠTELA‘

Vapaj stočara iz Prgometa: ‘Lovci nam truju stoku i pse! Ostavljaju otrovne mamce i koriste trikove kojima bi privukli divlje svinje‘

Piše Zoran Šagolj
26. travnja 2021. - 16:48

Ovo je još jedna priča o ne baš bajnom suživotu stočara i lovaca u nas, ali i nesposobnoj državi koja ne zna uvesti reda.

Mjesto radnje je Prgomet, gdje je Kaji Papiću zvanom Tomo prije nekog vremena stradao bik i krava, a pet grla se izvuklo za dlaku. Za sve je kriv otrov što su ga, kako tvrdi, oko njegova gazdinstva posijali neki neodgovorni članovi Lovačke udruge "Donja Kaštela", iste one kojoj pripada i Tomo.

- Iako lovac, moj problem su upravo kolege lovci. I to me najviše boli! - reći će bez imalo okolišanja.

Višegodišnji problem

- Ovaj problem nije od jučer, već sve to traje godinama. Počelo je s kruhom natopljenim palminim uljem. Uzimaju ga nakon što odradi svoje u pekarama dolje po Kaštelima i onda bacaju uz čeke da bi namamili divlje prasce. A sada, kako je vrijem...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 22:19