StoryEditorOCM
ZagoraUSLIŠANA MOLBA

Svetište Gospe Sinjske od Duhovnog stola u Zagrebu dobiva relikvijar sa Stepinčevim moćima: ‘Neka ovo osnaži štovanje‘

Piše DALMACIJA SD
28. veljače 2024. - 15:10

Župi i Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske dodijeljene su moći blaženog Alojzija Stepinca.

Iz Župe i Svetišta zahvaljuju zagrebačkom nadbiskupu mons. Draženu Kutleši što je uslišao molbu koju su Župa, Samostan i Svetište uputili nadbiskupskom Duhovnom stolu u Zagrebu, a koju su podržali splitsko-makarski nadbiskup mons. Zdenko Križić i provincijal franjevačke Provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše, piše Ferata hr.

- Neka ovo osnaži štovanje lika i djela blaženog Kardinala Alojzija Stepinca među vjernicima naše župe i Gospinim hodočasnicima. O slavlju preuzimanja i unošenja relikvijara s moćima Blaženika u crkvu Čudotvorne Gospe Sinjske vjernici će biti obaviješteni -  ističu iz Župe i Svetišta.

Blaženi Alojzije Stepinac dva je puta bio u Gospinu Svetištu u Sinju. Kad je dr. Antun Bauer, zagrebački nadbiskup, 17. ožujka 1934. godine posjetio Svetište, Alojzije Stepinac bio je u pratnji kao tajnik. Drugi put je nadbiskup Alojzije došao u Sinj 19. siječnja 1938. godine.

Akademska kiparica Mila Wood 1960. godine izradila je Križni put za Gospino Svetište u Sinju. Za lik Isusa uzela je crte lica nadbiskupa Alojzija Stepinca, navodi Ferata hr.

Na prozorima Crkve u Sinju 2004. godine postavljeni su vitraji. Na Jednom od njih prikazan je lik blaženog Alojzija Stepinca, a izradio ga je akademski slikar Ivan Grgat.

U samostanskom klaustru postavljene su brončane medalje većega formata u čast nekih osobitih hodočasnika. Među njima je i medalja s likom blaženoga Alojzija, nadbiskupa i kardinala.

Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske dobilo je 2007. godine brončano poprsje blaženog Alojzija Stepinca, rad akademskog kipara Ante Jurkića.

Jedna od najljepših ulica u Sinju je Šetalište blaženog Alojzija Stepinca koje se nalazi s južne strane zidina Samostana i Svetišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 09:52