stdClass Object ( [id] => 1166546 [title] => Stočari optužuju: ‘Sve državne pašnjake na ovom području dobiva ista obitelj, krši se zakon!‘. Prozvana strana ima drugačiju priču, pitali smo i Hrvatske šume, potvrđuju da je naplaćena jedna kazna [alias] => stocari-optuzuju-sve-drzavne-pasnjake-na-ovom-podrucju-dobiva-ista-obitelj-krsi-se-zakon-prozvana-strana-ima-drugaciju-pricu-pitali-smo-i-hrvatske-sume-potvrduju-da-je-naplacena-jedna-kazna [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sumnja na prijevaru, umjetno stvaranje uvjeta i zamolbi za inspekcijskim nadzorom, korištenje napuštenih kuća građana srpske nacionalnosti u Otišiću, nelegalna uzurpacija šuma i još mnogo toga, stavlja se na grijeh Zdravku Samardžiću iz Maovica, jednom od najvećih stočara vrličkog kraja, čovjeku čija se obitelj tom gospodarskom granom bavi punih pola stoljeća.

Potaknuti problemima koje proživljavaju, tamošnji OPG-ovci svojim dopisom obratili su se Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, "Hrvatskim šumama" (HŠ), ministarstvima poljoprivrede i financija, Europskom uredu za borbu protiv prijevara (OLAF), te Gradu Vrlici i Županiji splitsko-dalmatinskoj tražeći da se "stane na kraj nepravilnostima u Samardžićevu poslovanju" koje su do sada navodno zataškavane ili su promaknule prvenstveno djelatnicima Agencije, HŠ-a i Carinske uprave vezano uz korištenje plavog dizela.

- Najviše nas boli činjenica po kojoj nitko osim Samardžića ne može u Maovicama i susjednim selima dobiti ni komadić pašnjaka koje HŠ sukladno zakonu redovito "licitiraju". I na zadnjem natječaju u studenom prošle godine, pašnjake je dobio Zdravko Samardžić. I mi ostali možemo ih dobiti, ali u Biteliću ili Ježeviću.

Za takvo što potrebna je sprega s dotičnim institucijama jer da netko hoće raditi svoj posao onda bi se brzo otkrile ciljane sporne radnje i stvaranja umjetnih uvjeta pri ostvarivanju prava na potpore za mlade poljoprivrednike. Iz tog razloga on je jedno obiteljsko gospodarstvo podijelio na nekoliko manjih odnosno na suprugu, kćer i sinove. I svi oni nalaze se na istoj adresi, što je zakonom zabranjeno. Međutim, jedno od djece zbog zapošljavanja u državnoj službi, zatvara svoj OPG, a stoku prebacuje na ostale članove obitelji - tvrdi Joško Režić, jedan od 11 potpisnika spomenutog dopisa.

Posebna priča je protuzakonito ograđivanje šumskih zemljišta kako bi postavili električne pastire. Obitelj Samardžić danas "gospodari" s više od 500 hektara šumske površine po Maovicama, Svilaji i Dinari. Upravo u tom segmentu stočari tog kraja vide spregu sa državnim tijelima.

- I prije nego što je natječaj raspisan, on već ima spremnu svu potrebnu dokumentaciju. Jasno, kad se postupak objavi on se na njega prvi javi, dok svima nama ostalima samo za prikupljanje papira treba desetak dana. Zašto to govorim? Jedan od natječajnih uvjeta jest i onaj po kojem u slučaju kada svi kandidati zadovoljavaju tražene uvjete onda pravo na korištenje šumskog zemljišta ima onaj tko je prvi predao papire. Hvala Bogu, Samardžić je to znao na vrijeme i on bez problema dobiva teren.

Evo vidite, moja staja se nalazi na privatnoj parceli, a do nje ne mogu doći jer se svuda okolo nalazi zemljište u Samardžićevu zakupu. I sada ispada da se njega mora pitati kada prilazim svojem toru. Stoga tražimo da se poništi natječaj za sektor "Svilaja II" jer ne može jedan dobiti sve, a drugi ništa - predlaže Nikola Turudić.

Njegov sin Jure tvrdi da se njih tjera što dalje od kuće. Oni mogu dobiti zemljišta na Maljkovu ili 30 kilometara udaljenom Biteliću, dok isključivo jedna osoba terene dobiva pokraj njihovih kuća. Njemu, a i većini mladih stočara, tvrdi Turudić mlađi, ne preostaje ništa nego da se spakiraju i da bolji život potraže preko granice, jer ovdje za to nemaju niti minimalnih uvjeta.

Usprkos svemu dosta njih se odlučilo baviti stočarstvom. Jedan od zagovornika ekološke proizvodnje sira i mesa u idealnim uvjetima je i 30-godišnji Mate Blažević koji je prije nekoliko godina zamijenio Split sa svilajskim kršem. Kao i ostali najprije je krenuo s ovcama i nakon četiri godine njihova brojnost je "probila" najmanji troznamenkasti broj.

- Nakon raspada "Konstruktora" najprije se na selo vratio otac, a koju godinu kasnije i ja. Otac je u ovu ovčarsku priču krenuo s pet-šest ovaca i pedesetak pilića. Sada samo ovaca imamo stotinjak plus četiri krave.

I kada sam mislio da će nas napokon krenuti, splitskog Žderića u Maovicama smo našli u liku Zdravka Samardžića. Spomenuti gospodin čije se stado mjeri u nekoliko stotina grla ovaca i goveda sa svojim "rascjepkanim" OPG-om pojedinačno se na "dojavu" javlja na mjere ruralnog razvoja, te su on i članovi njegove obitelji u prednosti prilikom apliciranja za te iste mjere, kao i u zakupu pašnjaka HŠ-a u odnosu na sve nas ostale.

Najviše nas pogađa jedan od uvjeta za zakup, a to je vrijeme predaje dokumentacije. Dok smo mi još u štalama, na zadnjem javnom pozivu objavljenom na stranicama HŠ-a, Samardžići su odnijeli 85 posto ponuđenog zemljišta, dok je nas dvanaest preostalih uspjelo dobiti preostalih petnaest posto.

---

image
'Najviše nas pogađa jedan od uvjeta za zakup, a to je vrijeme predaje dokumentacije, jer dok smo mi u štalama, Samardžić već sve zna', ističe Mate Blažević
Nikola Vilić/Cropix
---

Nemam se kada okrenuti od posla. I dok se umijem i presvučem u namjeri da krenem za papirima, ovaj je već sve predao. Pitam se zašto onda natječaj traje mjesec dana, kada su dva dana sasvim dovoljna. Mi smo stočari, nismo političari. Žalosno je to što se događa.

U vrličkoj gradskoj upravi jedva su dočekali koronu samo da ništa ne rade. Ako želite doći do potrebne dokumentacije morate proći određene barikade, i to prave fizičke prepreke. Izbacili ispred zgrade stari školski stol i nema prolaza. Traže "pesinđere", potvrde, mjere temperaturu, a ja ne znam gdje ću prije. Oću u zgradu ili natrag među ovce - razočarano će Blažević.

Istu muku muče i ostali stočari. Jedan od najglasnijih je Krešo Milković. Poput ostalih, smatra da je problem samo u jednom čovjeku. Trebaju i ostali živjeti, veli. Ne može od 300 hektara šumskog zemljišta, njih 280 pripasti jednom stočaru, dok sve ostale može i vrag odnijeti.

Pokušao je u posao uvesti i sina, ali kad je vidio s kim imaju posla, prosperitet će potražiti u Njemačkoj

- Njegovo je sve uokolo, pa i na vrhu Dinare iznad Kijeva, na samoj granici s BiH, gdje stoku možeš dovesti samo helikopterom. Ma, koga briga za ovce, bitni su poticaji. Za hektar zakupljenog zemljišta, Hrvatskim šumama platiš četiristo ili petsto kuna, a od Agencije za plaćanje u vidu poticaja dobivaš od dvije do četiri tisuće kuna ovisno u kvaliteti zakupljene površine.

Meni je sedamdeset godina i u šesnaest godina koliko se bavim ovim poslom nikada nisam dobio ni jedan hektar od HŠ-a. Uvjet je takav da mlađi imaju prednost. Žalosno je da od ovog posla živi njih nekolicina, a prostora ima za nas sto - ističe Ivan Milković.

---

image
'Ma, koga briga za ovce, bitni su poticaji. Hrvatskim šumama platiš četiristo ili petsto kuna, a od države dobiješ od dvije do četiri tisuće kuna', kaže Ivan Milković
Nikola Vilić/Cropix
---

Sa njim se slažu i braća Tomislav i Ante Batalić. Također upiru prstom u stočara iz Donjih Maovica. Osim spornog otvaranja više OPG-ova na istoj adresi, Batalići spominju i stoku koja živi u neprikladnim uvjetima, za što Samardžić također dobiva poticajna sredstva. No ni za poticaje, kao ni za kontrolu Agencije očito to nije od velike važnosti.

Provođenje kontrole zazivaju i braća Željko i Jovica Rađen iz Otišića. Upravo u tom selu s većinskim srpskim življem, a srušenom za vrijeme Domovinskog rata, ovce i krave neometano šetaju.

- Najprije pogledajte gdje te ovce žive. U polusrušenoj zgradi u vlasništvu države, koja je u predratnom razdoblju služila kao proizvodni objekt splitskog "Jadra". On je trenutno okupiran od strane toliko puta prozivanog stočara iz Maovica iako na tom dijelu ni jedno od njihovih gospodarstava nema nikakvog pašnjaka već uzurpira naše pašnjake, svakodnevno nas vrijeđajući na vjerskoj i nacionalnoj osnovi - tvrde braća Rađen uvodeći nas u zaseok Ratići gdje navodno Samardžićeva stoka neometano šeta i koristi srušene objekte u selu.

---

image
'Lokalni Al Capone, kako se voli zvati, koristi i privatne pašnjake u selu za koje smo mi dobili dozvolu od lokalnog stanovništva', tvrdi Željko Rađen iz Otišića
Nikola Vilić/Cropix
---

- Nema kuće koja nije kontaminirana ovčjim i kravljim izmetom - vode nas Rađeni od kuće do kuće, naglašavajući da za objekte u kojima se drži stoka "Samardžići nemaju pravo služnosti, vlasništvo ili ikakav drugi dokument koji bi im mogao biti temelj za pravo korištenja".

- Lokalni Al Capone, kako se voli zvati, također koristi i privatne pašnjake u selu za koje smo mi dobili dozvolu od lokalnog stanovništva, odnosno od njih osamdeset posto. I dalje koristi naše pašnjake za što smo se samo tijekom prošle godine više od sto puta obraćali policiji. Prije dvije godine podnijeli smo i privatnu tužbu zbog uzurpacije zemljišta, nažalost još nije bilo niti jedno ročište - kaže Željko Rađen, predstavnik Srpskog narodnog vijeća u Vrlici, te dodaje:

- Kada smo se prije osam godina vratili iz Srbije trudili smo se kako bismo svoje gospodarstvo podigli na noge i sada imamo samo brdo problema. Sve je eskaliralo upravo pojavom korone. Od tada su policijske patrole gotovo pa svakodnevno u poljima podno Svilaje. Zbog novonastale situacije, 46 mještana Otišića potpisalo je peticiju za pomoć u rješavanju problema neovlaštenog ulaska domaćih životinja na njihove posjede.

Peticiju je SNV poslao Ministarstvu poljoprivrede, inspekciji, Gradu Vrlici, Policijskoj postaji Sinj i pučkoj pravobraniteljici. Sve to očito do sada nije urodilo plodom. Svatko prebacuje odgovornost. Policija na komunalne redare, a oni na njih, domećući da su redari nadležni samo za javne površine, a ne i za privatne parcele.

O ozbiljnim optužbama na njegov račun obratili smo se i Zdravku Samardžiću koji, što se tiče zaseoka Ratići i ulaženja stoke u napuštene kuće tog dijela Otišića, tvrdi kako on "nije jedini stočar u tom kraju" i kako "netko može tvrditi da upravo njegove ovce tumaraju selom kada i njihova stoka više nego ičija šeta tim krajem".

- Ja sam hrvatski branitelj i imam šestero djece. Nikada nisam radio kontra zakona. Za sve što me prozivaju imam papirnato odnosno zakonsko pokriče. Moja obitelj se stočarstvom bavi već pedeset godina. Najprije moj otac, zatim ja, sada i moja djeca. To smo radili i tijekom okupacije kada sam na pet godina stoku sklonio u Dicmo i nakon rata vratio u selo.

Svi ostali koje navodite stočarstvom su se počeli baviti kada su država i Europa počela davati poticaje. Da nema toga, nitko od njih ne bi ovcu ni na fotografijama pogledao. Što se tiče Otišića, tamo sam kupio kuću s imanjem. Napasao sam na tom polju blago trideset godina, za što sam od dijela izbjeglih Srba dobio i privolu. Ja za to plaćam najamninu, a braća Rađen za isto to zemljište dobivaju poticaj.

Više od tristo tisuća kuna godišnje plaćam samo zakup zemljišta, što je gotovo trideset posto od dobivenog poticaja, a oni ni lipe. Svima njima, kako Rađenima tako i ovim, uvjetno mojima, iz Maovica pomagao sam da krenu s držanjem stoke sitnog zuba. Jednom od njih sam čak dao nekoliko krava bez novca kako bi dobio poticaj. Istina, to je on meni kasnije platio.

I mnogim drugima. I kako mi vraćaju, sramota. Sve što su Rađeni zakupili u Agenciji je pod zvjezdicom, što znači da nemaju sve pokriveno odnosno nemaju kompletnu dokumentaciju. Mogu oni govoriti od punomoćima, ali za svaku pravovaljanu punomoć potrebno je imati OIB i isti taj broj na posjedovnom listu koji se moraju podudarati. Zato oni ne mogu braniti drugim stočarima da obavljaju ispašu.

Po pitanju dijeljenja gospodarstva na više njih zakon jasno kaže da su dozvoljena do četiri OPG-a na istoj adresi. To oni itekako znaju, jer većina njih ima više registriranih gospodarstava na istom kućnom broju.

I na kraju električni pastiri oko šumskog zemljišta. Ništa nisam učinio na svoju ruku. Na sastanku policije i Županijskih cesta, dali su mi privolu da zemljište ogradim kako ne bi došlo do ulaska životinja na prometnicu i većih prometnih nezgoda s tragičnim završetkom - tvrdi Samardžić, te dodaje da "fama koja se digla oko njega i njegove obitelji isključivo dolazi zbog ljubomore i zavisti pojedinaca željni brze zarade bez velikog rada i ulaganja".

---

'Hrvatske šume': Samardžić je kažnjen zbog bespravne sječe

Iz "Hrvatskih šuma" smo dobili informaciju kako je revolt stočara s tog područja izazvala činjenica da je OPG "Šiljegice", vlasništvo Ivana Samardžića, Zdravkova sina, u sklopu zadnjeg postupka dobio 10 lokacija od 12 ponuđenih na tom području.

- Slijedom navedenog vidljivo je da je povjerenstvo HŠ-a postupilo ispravno jer je OPG "Šiljegice" izabran kao najpovoljniji ponuditelj, ispunjavajući sve propisane uvjete. Što se tiče navoda o postavljanju električnih pastira, utvrđeno je da je oprema postavljena od strane Zdravka Samardžića uz državnu prometnicu Sinj-Knin, unutar cestovnog pojasa.

Na temu problematike izlaska stoke na cestu održan je sastanak u Policijskoj postaji Sinj na kojem je uz djelatnike Hrvatskih cesta bio i Zdravko Samardžić za kojeg je utvrđeno da je pri postavljanju zaštitne ograde počinio bespravnu sječu drva, koja je evidentirana od strane Šumarije Sinj, te je kazna i naplaćena - naglašavaju u državnoj tvrtki.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Biznis krupnog zuba [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 585 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => VRLIKA (585) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Biznis krupnog zuba 585 2 0 2 585 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-01-25 13:04:34 [created_by] => 3188 [created_by_alias] => Mladen Nejašmić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-10 10:22:11 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-02-10 10:22:11 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 121 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/01\/25\/20860984.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/25\/20637296.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/25\/20637274.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/25\/20637306.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/25\/20637284.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Kre\u0161o Milkovic, Jo\u0161ko Re\u017ei\u0107, Mate Bla\u017eevi\u0107, Nikola Turudi\u0107, Ante Batali\u0107, Ivan Milkovi\u0107, Jure Turudi\u0107 i Tomislav Batali\u0107 dopisom su se obratili na brojne adrese, od Vrlike do Bruxellesa","'Najvi\u0161e nas boli \u010dinjenica po kojoj nitko osim Samard\u017ei\u0107a ne mo\u017ee u Maovicama i susjednim selima dobiti ni komadi\u0107 pa\u0161njaka koje H\u0160 sukladno zakonu redovito \u201dlicitiraju\u201d.","'Ma, koga briga za ovce, bitni su poticaji. Hrvatskim \u0161umama plati\u0161 \u010detiristo ili petsto kuna, a od dr\u017eave dobije\u0161 od dvije do \u010detiri tisu\u0107e kuna', ka\u017ee Ivan Milkovi\u0107","'Najvi\u0161e nas poga\u0111a jedan od uvjeta za zakup, a to je vrijeme predaje dokumentacije, jer dok smo mi u \u0161talama, Samard\u017ei\u0107 ve\u0107 sve zna', isti\u010de Mate Bla\u017eevi\u0107","'Lokalni Al Capone, kako se voli zvati, koristi i privatne pa\u0161njake u selu za koje smo mi dobili dozvolu od lokalnog stanovni\u0161tva', tvrdi \u017deljko Ra\u0111en iz Oti\u0161i\u0107a"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1738x1135","hd_20860984_1920.jpg":"1920x1080","k_20860984_1280.jpg":"1280x1280","k_20860984_1024.jpg":"1024x1024","k_20860984_640.jpg":"640x640","k_20860984_480.jpg":"480x480","k_20860984_340.jpg":"340x340","k_20860984_220.jpg":"220x220","o_20860984_1280.jpg":"1280x835","o_20860984_1024.jpg":"1024x668","o_20860984_640.jpg":"640x417","o_20860984_480.jpg":"480x313","o_20860984_340.jpg":"340x222","o_20860984_220.jpg":"220x143","h_20860984_1280.jpg":"1280x854","h_20860984_1024.jpg":"1024x683","h_20860984_640.jpg":"640x427","h_20860984_480.jpg":"480x320","h_20860984_340.jpg":"340x227","h_20860984_220.jpg":"220x147","pp_20860984_1280.jpg":"1006x1280","pp_20860984_1024.jpg":"805x1024","pp_20860984_640.jpg":"503x640","pp_20860984_480.jpg":"377x480","pp_20860984_340.jpg":"267x340","pp_20860984_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20637296_1920.jpg":"1920x1080","k_20637296_1280.jpg":"1280x1280","k_20637296_1024.jpg":"1024x1024","k_20637296_640.jpg":"640x640","k_20637296_480.jpg":"480x480","k_20637296_340.jpg":"340x340","k_20637296_220.jpg":"220x220","o_20637296_1280.jpg":"1280x853","o_20637296_1024.jpg":"1024x682","o_20637296_640.jpg":"640x426","o_20637296_480.jpg":"480x320","o_20637296_340.jpg":"340x226","o_20637296_220.jpg":"220x146","h_20637296_1280.jpg":"1280x854","h_20637296_1024.jpg":"1024x683","h_20637296_640.jpg":"640x427","h_20637296_480.jpg":"480x320","h_20637296_340.jpg":"340x227","h_20637296_220.jpg":"220x147","pp_20637296_1280.jpg":"1006x1280","pp_20637296_1024.jpg":"805x1024","pp_20637296_640.jpg":"503x640","pp_20637296_480.jpg":"377x480","pp_20637296_340.jpg":"267x340","pp_20637296_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20637274_1920.jpg":"1920x1080","k_20637274_1280.jpg":"1280x1280","k_20637274_1024.jpg":"1024x1024","k_20637274_640.jpg":"640x640","k_20637274_480.jpg":"480x480","k_20637274_340.jpg":"340x340","k_20637274_220.jpg":"220x220","o_20637274_1280.jpg":"1280x853","o_20637274_1024.jpg":"1024x682","o_20637274_640.jpg":"640x426","o_20637274_480.jpg":"480x320","o_20637274_340.jpg":"340x226","o_20637274_220.jpg":"220x146","h_20637274_1280.jpg":"1280x854","h_20637274_1024.jpg":"1024x683","h_20637274_640.jpg":"640x427","h_20637274_480.jpg":"480x320","h_20637274_340.jpg":"340x227","h_20637274_220.jpg":"220x147","pp_20637274_1280.jpg":"1006x1280","pp_20637274_1024.jpg":"805x1024","pp_20637274_640.jpg":"503x640","pp_20637274_480.jpg":"377x480","pp_20637274_340.jpg":"267x340","pp_20637274_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20637306_1920.jpg":"1920x1080","k_20637306_1280.jpg":"1280x1280","k_20637306_1024.jpg":"1024x1024","k_20637306_640.jpg":"640x640","k_20637306_480.jpg":"480x480","k_20637306_340.jpg":"340x340","k_20637306_220.jpg":"220x220","o_20637306_1280.jpg":"1280x853","o_20637306_1024.jpg":"1024x682","o_20637306_640.jpg":"640x426","o_20637306_480.jpg":"480x320","o_20637306_340.jpg":"340x226","o_20637306_220.jpg":"220x146","h_20637306_1280.jpg":"1280x854","h_20637306_1024.jpg":"1024x683","h_20637306_640.jpg":"640x427","h_20637306_480.jpg":"480x320","h_20637306_340.jpg":"340x227","h_20637306_220.jpg":"220x147","pp_20637306_1280.jpg":"1006x1280","pp_20637306_1024.jpg":"805x1024","pp_20637306_640.jpg":"503x640","pp_20637306_480.jpg":"377x480","pp_20637306_340.jpg":"267x340","pp_20637306_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_20637284_1920.jpg":"1920x1080","k_20637284_1280.jpg":"1280x1280","k_20637284_1024.jpg":"1024x1024","k_20637284_640.jpg":"640x640","k_20637284_480.jpg":"480x480","k_20637284_340.jpg":"340x340","k_20637284_220.jpg":"220x220","o_20637284_1280.jpg":"1280x851","o_20637284_1024.jpg":"1024x681","o_20637284_640.jpg":"640x425","o_20637284_480.jpg":"480x319","o_20637284_340.jpg":"340x226","o_20637284_220.jpg":"220x146","h_20637284_1280.jpg":"1280x854","h_20637284_1024.jpg":"1024x683","h_20637284_640.jpg":"640x427","h_20637284_480.jpg":"480x320","h_20637284_340.jpg":"340x227","h_20637284_220.jpg":"220x147","pp_20637284_1280.jpg":"1006x1280","pp_20637284_1024.jpg":"805x1024","pp_20637284_640.jpg":"503x640","pp_20637284_480.jpg":"377x480","pp_20637284_340.jpg":"267x340","pp_20637284_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7756558 Threads: 3 Questions: 1632464529 Slow queries: 4850981 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111306808 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/stocari-optuzuju-sve-drzavne-pasnjake-na-ovom-podrucju-dobiva-ista-obitelj-krsi-se-zakon-prozvana-strana-ima-drugaciju-pricu-pitali-smo-i-hrvatske-sume-potvrduju-da-je-naplacena-jedna-kazna-1166546 [printLink] => /dalmacija/zagora/stocari-optuzuju-sve-drzavne-pasnjake-na-ovom-podrucju-dobiva-ista-obitelj-krsi-se-zakon-prozvana-strana-ima-drugaciju-pricu-pitali-smo-i-hrvatske-sume-potvrduju-da-je-naplacena-jedna-kazna-1166546?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 386436 [name] => stočari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stocari [link] => /tag/stocari ) [1] => stdClass Object ( [id] => 516926 [name] => Vrlika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vrlika [link] => /tag/vrlika ) [2] => stdClass Object ( [id] => 666704 [name] => zdravko samardžić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-10 11:22:31 [main_article_id] => 0 [alias] => zdravko-samardzic [link] => /tag/zdravko-samardzic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Biznis krupnog zuba [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [City] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 585 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => VRLIKA (585) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Stočari optužuju: ‘Sve državne pašnjake na ovom području dobiva ista obitelj, krši se zakon!‘. Prozvana strana ima drugačiju priču, pitali smo i Hrvatske šume, potvrđuju da je naplaćena jedna kazna [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3188 [name] => Mladen Nejašmić [username] => mladen-neja-mi [email] => mladen-neja-mi@sd.hr [password] => $2y$10$rfgmyVpwwtWp855LYGz/4ulTRRqlnvAgJ2UwNhbvx8Nz2LpLzVNXK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mladen-nejasmic-3188 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1706 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/bb3bb9bc7d576c341a08381ce834981e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/25/20860984.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/Cropix [mainImageDesc] => Krešo Milkovic, Joško Režić, Mate Blažević, Nikola Turudić, Ante Batalić, Ivan Milković, Jure Turudić i Tomislav Batalić dopisom su se obratili na brojne adrese, od Vrlike do Bruxellesa [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/25/20860984.jpg [title] => Krešo Milkovic, Joško Režić, Mate Blažević, Nikola Turudić, Ante Batalić, Ivan Milković, Jure Turudić i Tomislav Batalić dopisom su se obratili na brojne adrese, od Vrlike do Bruxellesa Nikola Vilić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/25/20637296.jpg [title] => 'Najviše nas boli činjenica po kojoj nitko osim Samardžića ne može u Maovicama i susjednim selima dobiti ni komadić pašnjaka koje HŠ sukladno zakonu redovito ”licitiraju”. Nikola Vilić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/25/20637274.jpg [title] => 'Ma, koga briga za ovce, bitni su poticaji. Hrvatskim šumama platiš četiristo ili petsto kuna, a od države dobiješ od dvije do četiri tisuće kuna', kaže Ivan Milković Nikola Vilić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/25/20637306.jpg [title] => 'Najviše nas pogađa jedan od uvjeta za zakup, a to je vrijeme predaje dokumentacije, jer dok smo mi u štalama, Samardžić već sve zna', ističe Mate Blažević Nikola Vilić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/25/20637284.jpg [title] => 'Lokalni Al Capone, kako se voli zvati, koristi i privatne pašnjake u selu za koje smo mi dobili dozvolu od lokalnog stanovništva', tvrdi Željko Rađen iz Otišića Nikola Vilić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Sumnja na prijevaru, umjetno stvaranje uvjeta i zamolbi za inspekcijskim nadzorom, korištenje napuštenih kuća građana srpske nacionalnosti u Otišiću, nelegalna uzurpacija šuma i još mnogo toga, stavlja se na grijeh Zdravku Samardžiću iz Maovica, jednom od najvećih stočara vrličkog kraja, čovjeku čija se obitelj tom gospodarskom granom bavi punih pola stoljeća.

Potaknuti problemima koje proživljavaju, tamošnji OPG-ovci svojim dopisom obratili su se Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, "Hrvatskim šumama" (HŠ), ministarstvima poljoprivrede i financija, Europskom uredu za borbu protiv prijevara (OLAF), te Gradu Vrlici i Županiji splitsko-dalmatinskoj tražeći da se "stane na kraj nepravilnostima u Samardžićevu poslovanju" koje su do sada navodno zataškavane ili su promaknule prvenstveno djelatnicima Agencije, HŠ-a i Carinske uprave vezano uz korištenje plavog dizela.

- Najviše nas boli činjenica po kojoj nitko osim Samardžića ne može u Maovicama i susjednim selima dobiti ni komadić pašnjaka koje HŠ sukladno zakonu redovito "licitiraju". I na zadnjem natječaju u studenom prošle godine, pašnjake je dobio Zdravko Samardžić. I mi ostali možemo ih dobiti, ali u Biteliću ili Ježeviću.

Za takvo što potrebna je sprega s dotičnim institucijama jer da netko hoće raditi svoj posao onda bi se brzo otkrile ciljane sporne radnje i stvaranja umjetnih uvjeta pri ostvarivanju prava na potpore za mlade poljoprivrednike. Iz tog razloga on je jedno obiteljsko gospodarstvo podijelio na nekoliko manjih odnosno na suprugu, kćer i sinove. I svi oni nalaze se na istoj adresi, što je zakonom zabranjeno. Međutim, jedno od djece zbog zapošljavanja u državnoj službi, zatvara svoj OPG, a stoku prebacuje na ostale članove obitelji - tvrdi Joško Režić, jedan od 11 potpisnika spomenutog dopisa.

Posebna priča je protuzakonito ograđivanje šumskih zemljišta kako bi postavili električne pastire. Obitelj Samardžić danas "gospodari" s više od 500 hektara šumske površine po Maovicama, Svilaji i Dinari. Upravo u tom segmentu stočari tog kraja vide spregu sa državnim tijelima.

- I prije nego što je natječaj raspisan, on već ima spremnu svu potrebnu dokumentaciju. Jasno, kad se postupak objavi on se na njega prvi javi, dok svima nama ostalima samo za prikupljanje papira treba desetak dana. Zašto to govorim? Jedan od natječajnih uvjeta jest i onaj po kojem u slučaju kada svi kandidati zadovoljavaju tražene uvjete onda pravo na korištenje šumskog zemljišta ima onaj tko je prvi predao papire. Hvala Bogu, Samardžić je to znao na vrijeme i on bez problema dobiva teren.

Evo vidite, moja staja se nalazi na privatnoj parceli, a do nje ne mogu doći jer se svuda okolo nalazi zemljište u Samardžićevu zakupu. I sada ispada da se njega mora pitati kada prilazim svojem toru. Stoga tražimo da se poništi natječaj za sektor "Svilaja II" jer ne može jedan dobiti sve, a drugi ništa - predlaže Nikola Turudić.

Njegov sin Jure tvrdi da se njih tjera što dalje od kuće. Oni mogu dobiti zemljišta na Maljkovu ili 30 kilometara udaljenom Biteliću, dok isključivo jedna osoba terene dobiva pokraj njihovih kuća. Njemu, a i većini mladih stočara, tvrdi Turudić mlađi, ne preostaje ništa nego da se spakiraju i da bolji život potraže preko granice, jer ovdje za to nemaju niti minimalnih uvjeta.

Usprkos svemu dosta njih se odlučilo baviti stočarstvom. Jedan od zagovornika ekološke proizvodnje sira i mesa u idealnim uvjetima je i 30-godišnji Mate Blažević koji je prije nekoliko godina zamijenio Split sa svilajskim kršem. Kao i ostali najprije je krenuo s ovcama i nakon četiri godine njihova brojnost je "probila" najmanji troznamenkasti broj.

- Nakon raspada "Konstruktora" najprije se na selo vratio otac, a koju godinu kasnije i ja. Otac je u ovu ovčarsku priču krenuo s pet-šest ovaca i pedesetak pilića. Sada samo ovaca imamo stotinjak plus četiri krave.

I kada sam mislio da će nas napokon krenuti, splitskog Žderića u Maovicama smo našli u liku Zdravka Samardžića. Spomenuti gospodin čije se stado mjeri u nekoliko stotina grla ovaca i goveda sa svojim "rascjepkanim" OPG-om pojedinačno se na "dojavu" javlja na mjere ruralnog razvoja, te su on i članovi njegove obitelji u prednosti prilikom apliciranja za te iste mjere, kao i u zakupu pašnjaka HŠ-a u odnosu na sve nas ostale.

Najviše nas pogađa jedan od uvjeta za zakup, a to je vrijeme predaje dokumentacije. Dok smo mi još u štalama, na zadnjem javnom pozivu objavljenom na stranicama HŠ-a, Samardžići su odnijeli 85 posto ponuđenog zemljišta, dok je nas dvanaest preostalih uspjelo dobiti preostalih petnaest posto.

---

image
'Najviše nas pogađa jedan od uvjeta za zakup, a to je vrijeme predaje dokumentacije, jer dok smo mi u štalama, Samardžić već sve zna', ističe Mate Blažević
Nikola Vilić/Cropix
---

Nemam se kada okrenuti od posla. I dok se umijem i presvučem u namjeri da krenem za papirima, ovaj je već sve predao. Pitam se zašto onda natječaj traje mjesec dana, kada su dva dana sasvim dovoljna. Mi smo stočari, nismo političari. Žalosno je to što se događa.

U vrličkoj gradskoj upravi jedva su dočekali koronu samo da ništa ne rade. Ako želite doći do potrebne dokumentacije morate proći određene barikade, i to prave fizičke prepreke. Izbacili ispred zgrade stari školski stol i nema prolaza. Traže "pesinđere", potvrde, mjere temperaturu, a ja ne znam gdje ću prije. Oću u zgradu ili natrag među ovce - razočarano će Blažević.

Istu muku muče i ostali stočari. Jedan od najglasnijih je Krešo Milković. Poput ostalih, smatra da je problem samo u jednom čovjeku. Trebaju i ostali živjeti, veli. Ne može od 300 hektara šumskog zemljišta, njih 280 pripasti jednom stočaru, dok sve ostale može i vrag odnijeti.

Pokušao je u posao uvesti i sina, ali kad je vidio s kim imaju posla, prosperitet će potražiti u Njemačkoj

- Njegovo je sve uokolo, pa i na vrhu Dinare iznad Kijeva, na samoj granici s BiH, gdje stoku možeš dovesti samo helikopterom. Ma, koga briga za ovce, bitni su poticaji. Za hektar zakupljenog zemljišta, Hrvatskim šumama platiš četiristo ili petsto kuna, a od Agencije za plaćanje u vidu poticaja dobivaš od dvije do četiri tisuće kuna ovisno u kvaliteti zakupljene površine.

Meni je sedamdeset godina i u šesnaest godina koliko se bavim ovim poslom nikada nisam dobio ni jedan hektar od HŠ-a. Uvjet je takav da mlađi imaju prednost. Žalosno je da od ovog posla živi njih nekolicina, a prostora ima za nas sto - ističe Ivan Milković.

---

image
'Ma, koga briga za ovce, bitni su poticaji. Hrvatskim šumama platiš četiristo ili petsto kuna, a od države dobiješ od dvije do četiri tisuće kuna', kaže Ivan Milković
Nikola Vilić/Cropix
---

Sa njim se slažu i braća Tomislav i Ante Batalić. Također upiru prstom u stočara iz Donjih Maovica. Osim spornog otvaranja više OPG-ova na istoj adresi, Batalići spominju i stoku koja živi u neprikladnim uvjetima, za što Samardžić također dobiva poticajna sredstva. No ni za poticaje, kao ni za kontrolu Agencije očito to nije od velike važnosti.

Provođenje kontrole zazivaju i braća Željko i Jovica Rađen iz Otišića. Upravo u tom selu s većinskim srpskim življem, a srušenom za vrijeme Domovinskog rata, ovce i krave neometano šetaju.

- Najprije pogledajte gdje te ovce žive. U polusrušenoj zgradi u vlasništvu države, koja je u predratnom razdoblju služila kao proizvodni objekt splitskog "Jadra". On je trenutno okupiran od strane toliko puta prozivanog stočara iz Maovica iako na tom dijelu ni jedno od njihovih gospodarstava nema nikakvog pašnjaka već uzurpira naše pašnjake, svakodnevno nas vrijeđajući na vjerskoj i nacionalnoj osnovi - tvrde braća Rađen uvodeći nas u zaseok Ratići gdje navodno Samardžićeva stoka neometano šeta i koristi srušene objekte u selu.

---

image
'Lokalni Al Capone, kako se voli zvati, koristi i privatne pašnjake u selu za koje smo mi dobili dozvolu od lokalnog stanovništva', tvrdi Željko Rađen iz Otišića
Nikola Vilić/Cropix
---

- Nema kuće koja nije kontaminirana ovčjim i kravljim izmetom - vode nas Rađeni od kuće do kuće, naglašavajući da za objekte u kojima se drži stoka "Samardžići nemaju pravo služnosti, vlasništvo ili ikakav drugi dokument koji bi im mogao biti temelj za pravo korištenja".

- Lokalni Al Capone, kako se voli zvati, također koristi i privatne pašnjake u selu za koje smo mi dobili dozvolu od lokalnog stanovništva, odnosno od njih osamdeset posto. I dalje koristi naše pašnjake za što smo se samo tijekom prošle godine više od sto puta obraćali policiji. Prije dvije godine podnijeli smo i privatnu tužbu zbog uzurpacije zemljišta, nažalost još nije bilo niti jedno ročište - kaže Željko Rađen, predstavnik Srpskog narodnog vijeća u Vrlici, te dodaje:

- Kada smo se prije osam godina vratili iz Srbije trudili smo se kako bismo svoje gospodarstvo podigli na noge i sada imamo samo brdo problema. Sve je eskaliralo upravo pojavom korone. Od tada su policijske patrole gotovo pa svakodnevno u poljima podno Svilaje. Zbog novonastale situacije, 46 mještana Otišića potpisalo je peticiju za pomoć u rješavanju problema neovlaštenog ulaska domaćih životinja na njihove posjede.

Peticiju je SNV poslao Ministarstvu poljoprivrede, inspekciji, Gradu Vrlici, Policijskoj postaji Sinj i pučkoj pravobraniteljici. Sve to očito do sada nije urodilo plodom. Svatko prebacuje odgovornost. Policija na komunalne redare, a oni na njih, domećući da su redari nadležni samo za javne površine, a ne i za privatne parcele.

O ozbiljnim optužbama na njegov račun obratili smo se i Zdravku Samardžiću koji, što se tiče zaseoka Ratići i ulaženja stoke u napuštene kuće tog dijela Otišića, tvrdi kako on "nije jedini stočar u tom kraju" i kako "netko može tvrditi da upravo njegove ovce tumaraju selom kada i njihova stoka više nego ičija šeta tim krajem".

- Ja sam hrvatski branitelj i imam šestero djece. Nikada nisam radio kontra zakona. Za sve što me prozivaju imam papirnato odnosno zakonsko pokriče. Moja obitelj se stočarstvom bavi već pedeset godina. Najprije moj otac, zatim ja, sada i moja djeca. To smo radili i tijekom okupacije kada sam na pet godina stoku sklonio u Dicmo i nakon rata vratio u selo.

Svi ostali koje navodite stočarstvom su se počeli baviti kada su država i Europa počela davati poticaje. Da nema toga, nitko od njih ne bi ovcu ni na fotografijama pogledao. Što se tiče Otišića, tamo sam kupio kuću s imanjem. Napasao sam na tom polju blago trideset godina, za što sam od dijela izbjeglih Srba dobio i privolu. Ja za to plaćam najamninu, a braća Rađen za isto to zemljište dobivaju poticaj.

Više od tristo tisuća kuna godišnje plaćam samo zakup zemljišta, što je gotovo trideset posto od dobivenog poticaja, a oni ni lipe. Svima njima, kako Rađenima tako i ovim, uvjetno mojima, iz Maovica pomagao sam da krenu s držanjem stoke sitnog zuba. Jednom od njih sam čak dao nekoliko krava bez novca kako bi dobio poticaj. Istina, to je on meni kasnije platio.

I mnogim drugima. I kako mi vraćaju, sramota. Sve što su Rađeni zakupili u Agenciji je pod zvjezdicom, što znači da nemaju sve pokriveno odnosno nemaju kompletnu dokumentaciju. Mogu oni govoriti od punomoćima, ali za svaku pravovaljanu punomoć potrebno je imati OIB i isti taj broj na posjedovnom listu koji se moraju podudarati. Zato oni ne mogu braniti drugim stočarima da obavljaju ispašu.

Po pitanju dijeljenja gospodarstva na više njih zakon jasno kaže da su dozvoljena do četiri OPG-a na istoj adresi. To oni itekako znaju, jer većina njih ima više registriranih gospodarstava na istom kućnom broju.

I na kraju električni pastiri oko šumskog zemljišta. Ništa nisam učinio na svoju ruku. Na sastanku policije i Županijskih cesta, dali su mi privolu da zemljište ogradim kako ne bi došlo do ulaska životinja na prometnicu i većih prometnih nezgoda s tragičnim završetkom - tvrdi Samardžić, te dodaje da "fama koja se digla oko njega i njegove obitelji isključivo dolazi zbog ljubomore i zavisti pojedinaca željni brze zarade bez velikog rada i ulaganja".

---

'Hrvatske šume': Samardžić je kažnjen zbog bespravne sječe

Iz "Hrvatskih šuma" smo dobili informaciju kako je revolt stočara s tog područja izazvala činjenica da je OPG "Šiljegice", vlasništvo Ivana Samardžića, Zdravkova sina, u sklopu zadnjeg postupka dobio 10 lokacija od 12 ponuđenih na tom području.

- Slijedom navedenog vidljivo je da je povjerenstvo HŠ-a postupilo ispravno jer je OPG "Šiljegice" izabran kao najpovoljniji ponuditelj, ispunjavajući sve propisane uvjete. Što se tiče navoda o postavljanju električnih pastira, utvrđeno je da je oprema postavljena od strane Zdravka Samardžića uz državnu prometnicu Sinj-Knin, unutar cestovnog pojasa.

Na temu problematike izlaska stoke na cestu održan je sastanak u Policijskoj postaji Sinj na kojem je uz djelatnike Hrvatskih cesta bio i Zdravko Samardžić za kojeg je utvrđeno da je pri postavljanju zaštitne ograde počinio bespravnu sječu drva, koja je evidentirana od strane Šumarije Sinj, te je kazna i naplaćena - naglašavaju u državnoj tvrtki.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix
Nikola Vilić/Cropix
Krešo Milkovic, Joško Režić, Mate Blažević, Nikola Turudić, Ante Batalić, Ivan Milković, Jure Turudić i Tomislav Batalić dopisom su se obratili na brojne adrese, od Vrlike do Bruxellesa
Nikola Vilić/Cropix
'Najviše nas boli činjenica po kojoj nitko osim Samardžića ne može u Maovicama i susjednim selima dobiti ni komadić pašnjaka koje HŠ sukladno zakonu redovito ”licitiraju”.
Nikola Vilić/Cropix
'Ma, koga briga za ovce, bitni su poticaji. Hrvatskim šumama platiš četiristo ili petsto kuna, a od države dobiješ od dvije do četiri tisuće kuna', kaže Ivan Milković
Nikola Vilić/Cropix
'Najviše nas pogađa jedan od uvjeta za zakup, a to je vrijeme predaje dokumentacije, jer dok smo mi u štalama, Samardžić već sve zna', ističe Mate Blažević
Nikola Vilić/Cropix
'Lokalni Al Capone, kako se voli zvati, koristi i privatne pašnjake u selu za koje smo mi dobili dozvolu od lokalnog stanovništva', tvrdi Željko Rađen iz Otišića
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/stocari-optuzuju-sve-drzavne-pasnjake-na-ovom-podrucju-dobiva-ista-obitelj-krsi-se-zakon-prozvana-strana-ima-drugaciju-pricu-pitali-smo-i-hrvatske-sume-potvrduju-da-je-naplacena-jedna-kazna-1166546 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=16b6084ada789db493e320b071e45d4538b12a2e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sto%C4%8Dari+optu%C5%BEuju%3A+%E2%80%98Sve+dr%C5%BEavne+pa%C5%A1njake+na+ovom+podru%C4%8Dju+dobiva+ista+obitelj%2C+kr%C5%A1i+se+zakon%21%E2%80%98.+Prozvana+strana+ima+druga%C4%8Diju+pri%C4%8Du%2C+pitali+smo+i+Hrvatske+%C5%A1ume%2C+potvr%C4%91uju+da+je+napla%C4%87ena+jedna+kazna+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fstocari-optuzuju-sve-drzavne-pasnjake-na-ovom-podrucju-dobiva-ista-obitelj-krsi-se-zakon-prozvana-strana-ima-drugaciju-pricu-pitali-smo-i-hrvatske-sume-potvrduju-da-je-naplacena-jedna-kazna-1166546 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fstocari-optuzuju-sve-drzavne-pasnjake-na-ovom-podrucju-dobiva-ista-obitelj-krsi-se-zakon-prozvana-strana-ima-drugaciju-pricu-pitali-smo-i-hrvatske-sume-potvrduju-da-je-naplacena-jedna-kazna-1166546 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Biznis krupnog zuba [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 585 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => VRLIKA (585) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ZagoraBiznis krupnog zuba

Stočari optužuju: ‘Sve državne pašnjake na ovom području dobiva ista obitelj, krši se zakon!‘. Prozvana strana ima drugačiju priču, pitali smo i Hrvatske šume, potvrđuju da je naplaćena jedna kazna

Piše Mladen Nejašmić
10. veljače 2022. - 11:22
Krešo Milkovic, Joško Režić, Mate Blažević, Nikola Turudić, Ante Batalić, Ivan Milković, Jure Turudić i Tomislav Batalić dopisom su se obratili na brojne adrese, od Vrlike do BruxellesaNikola Vilić/Cropix

Sumnja na prijevaru, umjetno stvaranje uvjeta i zamolbi za inspekcijskim nadzorom, korištenje napuštenih kuća građana srpske nacionalnosti u Otišiću, nelegalna uzurpacija šuma i još mnogo toga, stavlja se na grijeh Zdravku Samardžiću iz Maovica, jednom od najvećih stočara vrličkog kraja, čovjeku čija se obitelj tom gospodarskom granom bavi punih pola stoljeća.

Potaknuti problemima koje proživljavaju, tamošnji OPG-ovci svojim dopisom obratili su se Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, "Hrvatskim šumama" (HŠ), ministarstvima poljoprivrede i financija, Europskom uredu za borbu protiv prijevara (OLAF), te Gradu Vrlici i Županiji splitsko-dalmatinskoj tražeći da se "stane na kraj nepravilnostima u Samardžićevu poslovanju" koje su do sada navodno zataškavane ili su p...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 04:26