StoryEditorOCM
Zagoraživot se vraća

Simbol Dalmacije u 10 godina izgubio je čak četvrtinu stanovnika, a onda se dogodilo čudo; tajna je u milijunima eura

Piše Toni Veljača
10. ožujka 2024. - 09:08

Informacija da gradska vlast ulaže stotine tisuća eura u gradnju i obnovu dječjih vrtića, vijest je koju vrijedi zabilježiti – tim više što je riječ o Kninu, još uvijek obilježenim ratom i poraćem, koji se, ako je suditi po ovom projektu, polako oporavlja od novodobne migracije stanovništva s kojom se bori već desetak godina.

U proteklih 10 godina Zvonimirov grad je izgubio četvrtinu stanovnika. Nevjerojatan podatak.

Manjak perspektive, posla i mogućnosti za pristojan život "potjerao" je Kninjane preko granice, bez obzira je li bilo riječ o starosjediocima i onima koji vuku korijene iz grada i bliže okolice ili o ljudima koji su se u njega svojedobno doselili nakon što su bili prognani s vlastitih ognjišta u BiH ili u dalmatinskom zaleđu.

Sreću su potražili u državama Europske unije iz kojih se, eto, polako vraćaju, jer su se i stvari u Kninu počele mijenjati.

Zahvaljujući europskom novcu počelo se buditi gospodarstvo. U poslovnu zonu "Preparandija" na istočnom ulazu u grad, onom iz smjera Splita i Sinja, uloženi su milijuni eura.

Grad se okrenuo i turizmu. Bogom dana priroda, brojne rijeke, blizina Dinare, Promine, pa i Velebita, kilometri biciklističkih staza, nekolicina izgrađenih mostova preko rijeka, obnovljena tvrđava i blizina Nacionalnog parka Krka ljudima su ponudili perspektivu, ali i mogućnost da se u Kninu može lijepo živjeti.

Sjajan je podatak i da je lani u gradu zabilježen 37-postotni rast novorođene djece. Plač beba u kninskoj bolnici sve je češći, mališana je sve više, pa onda i ne čudi potez gradske vlasti da povećaju kapacitete dječjih vrtića.

U tijeku je naime javni natječaj za obnovu predškolske ustanove vrijedan 850 tisuća eura s uključenim PDV-om, što je iznos kojim se ne mogu podičiti ni znatno veće sredine. Radovi na obnovi, potvrđuje gradonačelnik Marijo Ćaćić, trebali bi potrajati do jeseni.

image

Knin, 050823.
Obiljezavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja.
Na fotografiji: misa u crkvi Gospe Velikog Hrvtaskog Krsnog Zavjeta, Marijo Cacic.
Foto: Niksa Stipanicev/CROPIX

Niksa Stipanicev/Cropix

- Vjerujemo da će radovi biti gotovi do rujna ili listopada ove godine. U planu je kompletna rekonstrukcija objekta, novi krov, energetska obnova zgrade. Solidan je to objekt, velike površine u kojeg ćemo smjestiti četiri vrtićke skupine – ističe Ćaćić i dodaje:

- Projektom će se urediti i okoliš: parkiralište, dječje igralište te trg koji se nalazi između susjednih zgrada i crkve. Idealna pozicija za vrtić.

Prvi čovjek Knina za našu medijsku kuću je najavio i izgradnju novog dječjeg vrtića u Vrpolju, mjestu sjeveroistočno od Knina koje, zanimljivo, prema posljednjem popisu broji tek 159 žitelja. Grad je, naime, na raspolaganje dobio zgradu stare osnovne škole koju sada planira obnoviti i prenamijeniti, čime bi se kompletno zadovoljile potrebe što se tiče kapaciteta za polaznike vrtića.

- Trenutno imamo oko 30 djece na listi čekanja. Ono s čim imamo problem su djeca jasličke dobi, ali i to ćemo ovim projektom riješiti. Ovime ćemo ispuniti ćemo normativ, a to je nešto čime se rijetko koji grad u Hrvatskoj može ponositi – zaključuje Ćaćić.

Da u Kninu znaju kako raspolagati s novcem dokazuje činjenica da je za projekt obnove dječjeg vrtića Grad dobio bespovratnih 458 tisuća eura. Ostatak će financirati građani posredstvom lokalne blagajne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:45