stdClass Object ( [id] => 1066347 [title] => Priroda se okrutno poigrala s Kokorićima: ‘Nisam ni sanjao da ću u svome životu vidjeti ronioce u vodi ispred svoje kuće‘ [alias] => priroda-se-okrutno-poigrala-s-kokoricima-nisam-ni-sanjao-da-cu-u-svome-zivotu-vidjeti-ronioce-u-vodi-ispred-svoje-kuce [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Između dva naša posjeta Kokorićima, rekordno visoka Betina od oko šest metara koja je poplavila centralni dio Kokorića, u većem dijelu je kroz ponore nestala u utrobi Zemlje. Oslobodila je tako vodenog stiska sva tri ulaza u selo i gotovo 20 poplavljenih objekata u dva pervanska zaselka u Kokorićima, od kojih je kod njih šest ušla u stambeni dio kuće.

Da kojim slučajem posljednja dva tjedna nismo čuli za Kokoriće i poplavu, sve bi nam bilo jasno onoga trenutka kada smo prošlog petka prešli crtu najvišeg vodostaja Betine postignutog šest dana ranije. Taj neugodni zadah močvare, kao u nekom neretvanskom kanalu, zadržao se na cijelom prostoru kokorićke kotline i očito neće otići prije jače bure. Voda se povukla s mosta preko Betine pa je skoro teško zamisliti da je nad tim mjestom svega par dana ranije bio nekoliko metara visok vodostaj ove podzemne rijeke koja zimi plavi područje polja Bunina.

Šest metara visoka Betina poharala je Kokoriće. U Pervanima je uništila sve što je mogla u obiteljskim kućama, gospodarskim objektima, garažama, kokošinjcima, dvorištima i njivama. Šteta je stopostotna i trebat će u svim poplavljenim kućama doslovno oguliti sve osim golog zida i raditi ponovno. Vlaga se uvukla, ne samo u dio sela koji je bio pod vodom, već i u ovaj što je ostao, uvjetno rečeno, na suhom.

Kuća mladog oca i supruga Frane Pervana ovih dana je najviše bila u medijima jer je poplava prekrila prizemlje i dobar dio prvog kata kuće. Objekt koji je doslovno u danima pred poplavu u cijelosti uređen za novi život mlade obitelji, u svega nekoliko minuta je uništen. Na licu mjesta zatekli smo skupinu vojnika koji su uklanjali vreće s pijeskom i sve što je u kući i oko kuće uništila voda. Tu se ništa spasiti ne može, već samo početi iznova.

Sve je bilo uzalud

Susjednu kuću braće Dade i Danka Pervana pokušali su braniti vrećama, ali to ništa nije pomoglo. Voda je ušla u cijeli objekt te namještaj i bijelu tehniku u dnevnom boravku, kuhinji i sobama pretvorila u hrpu smeća. Braća su smještena kod rođaka Tomislava Pervana, a Dado dok čeka vojnike za pomoć u uklanjanju uništene imovine samo sliježe ramenima s komentarom "šta me ovo učas spopalo“.

Obiteljska kuća Mate Pervana na najnižoj lokaciji najviše je i poplavila. Dok je on pretprošlog petka sa suzama u očima, stojeći na glavici u etno-selu, gdje je bio privremeno smješten, mogao s visine promatrati svoj upropašteni dom, ovaj put smo ga zatekli kako obilazi svoj objekt i promatra razmjere štete. U prizemlju svoje kuće ima bazen za kišnicu (sarnač) u kojemu do poplave gotovo nije bilo vode, ali je u trenutku napunjen, nakon čega je poplavna voda krenula prema prvom katu kuće. Sva ta voda nije za korištenje pa ju je Mate počeo otpuštati kroz pipe.

Njegov sin Branimir pokazao nam je unutrašnjost prvog kata kuće kojega je voda preko pola prelila. Uništeno je doslovno sve: namještaj, elektronički uređaji, parketi, lamperija, električne instalacije. U kuću se uvukao neugodan miris i trebat će dosta vremena da ga se riješe. Pokazuje nam i crvenu crtu na kući koja označava najvišu razinu Betine, negdje na šest metara visine. Nevjerojatno je uopće da je tolika količina vode tako naglo stigla u kokorićku udolinu i isto tako brzo nestala kroz ponore u Bunini.

- Poplava je sve uništila i nadam se da će se projektom kanala i tunela prema Kutcu ubuduće riješiti ovaj problem - kaže nam Branimir.

Konoba Zvonimira Pervana u etno-selu bila je poplavljena preko metra. Uništeni su vrata i prozori, šank, police, dio namještaja, toalet... Dobar dio stvari je na vrijeme uspio spasiti prebacivanjem na kat. Zvonimir je već počeo s uklanjanjem inventara i otvora, ali usprkos svemu, dobro je raspoložen.

- Sve gledam pozitivno, mislim da se tako moramo ponašati u ovoj negativnoj situaciji koja nam se dogodila. Sve će se popraviti, bitno je samo da nitko ne oboli. Da nema COVIDA moji prijatelji bi već došli i kroz tri-četiri veselice bi obnovili sve što je Betina uništila u mom etno-selu.

Đuroković obećao rješenje

Kroz humor konstatira da je renoviranjem aktivno započeo pripreme za buduću turističku sezonu. Usprkos šteti koja mu se dogodila, Zvonimir kaže da u prvoj fazi prioritet moraju biti ljudi kojima je poplavio stambeni dio kuće, a poslije mještani kojima su poplavile garaže, gospodarski objekti i poljoprivreda, mahom nasadi jagoda i povrća.

Obišli smo i područnu školu koja je obranjena od poplave, ali voda se uvukla u zidove s vanjske strane pa će i njoj trebati obnova.

U susjedstvu škole živi obitelj Dejana Pervana. On je u posljednja dva tjedna imao posla s dvije elementarne nepogode. Poplavila mu je kuća i obolio je od koronavirusa. Ali kako su došle, tako su poplava i korona i otišle i zatekli smo ga kako čisti terasu i stube kuće. Kaže da se još ne usuđuje ući u podrum kojega je Betina pretvorila u hrpu smeća.

- Nisam ni sanjao da ću u svome životu vidjeti ronioce u vodi ispred svoje kuće, tolika je to nepogoda bila - kaže Dejan.

Poplavljena područja obišao je na vrhuncu poplave i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Rekao je da se vrgorski kraj nalazi na slivnom području površine 200 kilometara kvadratnih za što evakuacijski kapaciteti tunela Krotuša nisu dovoljni, pa ih je zato potrebno povećati. Zato su Hrvatske vode radile na projektu izgradnje dodatnog tunela dužine oko četiri kilometra koji bi poplavne vode iz Vrgorskog polja uputio prema jezeru Birina.

- Zasad evakuacijski kapaciteti iz Vrgorskog i Rastočkog polja iznose 80 kubnih metara u sekundi, a izgradnjom tunela Vrgorac 2 bi ga povećali za dodatnih 60-70 prostornih metara, čime više ne bi svjedočili ovakvim poplavama. Vjerujem da ćemo s nešto više od 100 milijuna kuna moći riješiti problem, a za to nam treba pet godina - rekao je Đuroković

Prošlog utorka gradonačelnik Ante Pranić u Vrgorcu je na operativni sastanak primio predstavnike MORH-a predvođene brigadnim generalom Ivanom Turkaljem, a potom su obišli teren. Dogovoreno je da vojska pomogne u čišćenju naselja i uklanjanju vreća s nasipa, ali i probijanju jednog puta koji bi spriječio prometno odsijecanje 12 domaćinstava u Kokorićima nakon obilnih padalina.

Sanirati i legalizirati

Prošlog četvrtka u Vrgorcu je boravio Darko Horvat, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. U društvu gradonačelnika Vrgorca Ante Pranića i splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana, obišao je poplavljene Kokoriće, razgovarao s mještanima i rekao da Agencija za stambeno zbrinjavanje, Agencija za pravni promet nekretnina i Ministarstvo prostornog uređenja imaju u proračunu planske stavke iz kojih se može dijelom sanirati ova šteta. Poplavljenim domaćinstvima će se nabaviti i kućanski aparati.

- Mislim da je to najmanje što država može učiniti za mještane Kokorića - rekao je Horvat i dodao kako će se u suradnji s Građevinskim fakultetom vidjeti na koji način stambeni objekti mogu biti pojedinačno sanirani, a možda je ovo i prilika da se ti objekti legaliziraju.

Sada je najvažnije da se uništena imovina počisti, prostori dezinficiraju i saniraju, a potom će struka o svemu reći konačnu riječ.

Čim se poplava povukla, HGSS je završio svoje zadaće u Kokorićima, a ostale službe su intenzivirale svoje aktivnosti. Hrvatski Crveni križ iz Zagreba predvođen izvršnim predsjednikom Robertom Marktom donio je isušivače i dezinfekcijska sredstva, a djelatnici Crvenog križa Vrgorac dostavljali su namirnice i opremu.

Mesna industrija "Braća Pivac" donirala je meso, pekari kruh, a stigla je i donacija proizvoda "Podravke". Vučna služba i autolimarija "Vukšić" stavila se na raspolaganje mještanima Kokorića za izvlačenje ili prijevoz traktora, strojeva i automobila do automehaničara ili premještanje na drugu lokaciju. Majstor laminata Pero Radić ponudio je besplatno svoje usluge postavljanja laminata i parketa, a Montaža "Ruri“ besplatno će prevesti, montirati ili demontirati namještaj svima u poplavljenim Kokorićima koji zatraže pomoć. Svi oni imaju cilj olakšati život mještanima poplavljenih Kokorića, pogotovo pred nadolazeće blagdane.

---

Vatrogasne mjere

Grad Vrgorac donio je prve, vatrogasne mjere za Kokoriće. Komunalno će besplatno ispumpati sve sabirne septičke jame i neće naplatiti potrošnju vode za mjesece prosinac 2020. i siječanj 2021. godine kada se očekuje ispiranje i čišćenje objekata i okoliša u poplavnom području. Gradska Čistoća će osloboditi plaćanja odvoza otpada pogođena domaćinstava u navedena dva mjeseca. Zajedno sa županijom, Grad će platiti račune za struju za dva mjeseca pogođenim domaćinstvima jer se očekuje velika potrošnja s obzirom na rad isušivača prostora. Radi se i na prijedlogu da Hrvatske vode do daljnjeg oslobode mještane Kokorića plaćanja naknade za uređenje voda.

---

---

Kako pomoći

Otvorena su dva donacijska računa za poplavljene Kokoriće za sve zainteresirane fizičke i pravne osobe koje žele pomoći.

Hrvatski Crveni križ

"Apel za Vrgorac“

IBAN: HR8123600001502842222, poziv na broj 701

SWIFT/BIC: ZABA HR2X

Udruga Betina, Kokorići

Akcija "Za Kokoriće"

IBAN: HR8924070001100482851

BIC: OTPVHR2X

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prava katastrofa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => prava katastrofa 1 1 1 1 1 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-12-23 11:48:15 [created_by] => 3103 [created_by_alias] => Branko Radonić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-12-23 12:00:40 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-12-23 12:00:40 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 629 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/12\/23\/15623616.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/23\/15623610.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/23\/15623612.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/23\/15623614.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Branko Radoni\u0107","Branko Radoni\u0107","Branko Radoni\u0107","Branko Radoni\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Mate Pervan pred svojom ku\u0107om","Betina u svoje korito","Ku\u0107a Dade Pervana","Poplava u Kokori\u0107ima"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_15623616_1280.jpg":"1280x1280","k_15623616_1024.jpg":"1024x1024","k_15623616_640.jpg":"640x640","k_15623616_480.jpg":"480x480","k_15623616_340.jpg":"340x340","k_15623616_220.jpg":"220x220","o_15623616_1280.jpg":"1280x853","o_15623616_1024.jpg":"1024x682","o_15623616_640.jpg":"640x426","o_15623616_480.jpg":"480x320","o_15623616_340.jpg":"340x226","o_15623616_220.jpg":"220x146","h_15623616_1280.jpg":"1280x854","h_15623616_1024.jpg":"1024x683","h_15623616_640.jpg":"640x427","h_15623616_480.jpg":"480x320","h_15623616_340.jpg":"340x227","h_15623616_220.jpg":"220x147","pp_15623616_1280.jpg":"1006x1280","pp_15623616_1024.jpg":"805x1024","pp_15623616_640.jpg":"503x640","pp_15623616_480.jpg":"377x480","pp_15623616_340.jpg":"267x340","pp_15623616_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15623610_1280.jpg":"1280x1280","k_15623610_1024.jpg":"1024x1024","k_15623610_640.jpg":"640x640","k_15623610_480.jpg":"480x480","k_15623610_340.jpg":"340x340","k_15623610_220.jpg":"220x220","o_15623610_1280.jpg":"1280x853","o_15623610_1024.jpg":"1024x682","o_15623610_640.jpg":"640x426","o_15623610_480.jpg":"480x320","o_15623610_340.jpg":"340x226","o_15623610_220.jpg":"220x146","h_15623610_1280.jpg":"1280x854","h_15623610_1024.jpg":"1024x683","h_15623610_640.jpg":"640x427","h_15623610_480.jpg":"480x320","h_15623610_340.jpg":"340x227","h_15623610_220.jpg":"220x147","pp_15623610_1280.jpg":"1006x1280","pp_15623610_1024.jpg":"805x1024","pp_15623610_640.jpg":"503x640","pp_15623610_480.jpg":"377x480","pp_15623610_340.jpg":"267x340","pp_15623610_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15623612_1280.jpg":"1280x1280","k_15623612_1024.jpg":"1024x1024","k_15623612_640.jpg":"640x640","k_15623612_480.jpg":"480x480","k_15623612_340.jpg":"340x340","k_15623612_220.jpg":"220x220","o_15623612_1280.jpg":"1280x853","o_15623612_1024.jpg":"1024x682","o_15623612_640.jpg":"640x426","o_15623612_480.jpg":"480x320","o_15623612_340.jpg":"340x226","o_15623612_220.jpg":"220x146","h_15623612_1280.jpg":"1280x854","h_15623612_1024.jpg":"1024x683","h_15623612_640.jpg":"640x427","h_15623612_480.jpg":"480x320","h_15623612_340.jpg":"340x227","h_15623612_220.jpg":"220x147","pp_15623612_1280.jpg":"1006x1280","pp_15623612_1024.jpg":"805x1024","pp_15623612_640.jpg":"503x640","pp_15623612_480.jpg":"377x480","pp_15623612_340.jpg":"267x340","pp_15623612_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15623614_1280.jpg":"1280x1280","k_15623614_1024.jpg":"1024x1024","k_15623614_640.jpg":"640x640","k_15623614_480.jpg":"480x480","k_15623614_340.jpg":"340x340","k_15623614_220.jpg":"220x220","o_15623614_1280.jpg":"1280x853","o_15623614_1024.jpg":"1024x682","o_15623614_640.jpg":"640x426","o_15623614_480.jpg":"480x320","o_15623614_340.jpg":"340x226","o_15623614_220.jpg":"220x146","h_15623614_1280.jpg":"1280x854","h_15623614_1024.jpg":"1024x683","h_15623614_640.jpg":"640x427","h_15623614_480.jpg":"480x320","h_15623614_340.jpg":"340x227","h_15623614_220.jpg":"220x147","pp_15623614_1280.jpg":"1006x1280","pp_15623614_1024.jpg":"805x1024","pp_15623614_640.jpg":"503x640","pp_15623614_480.jpg":"377x480","pp_15623614_340.jpg":"267x340","pp_15623614_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7829070 Threads: 4 Questions: 1575204315 Slow queries: 4806653 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111875919 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/priroda-se-okrutno-poigrala-s-kokoricima-nisam-ni-sanjao-da-cu-u-svome-zivotu-vidjeti-ronioce-u-vodi-ispred-svoje-kuce-1066347 [printLink] => /dalmacija/zagora/priroda-se-okrutno-poigrala-s-kokoricima-nisam-ni-sanjao-da-cu-u-svome-zivotu-vidjeti-ronioce-u-vodi-ispred-svoje-kuce-1066347?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 192432 [name] => kokorići [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kokorici [link] => /tag/kokorici ) [1] => stdClass Object ( [id] => 625122 [name] => Mate Pervan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-09 18:14:30 [main_article_id] => 0 [alias] => mate-pervan [link] => /tag/mate-pervan ) [2] => stdClass Object ( [id] => 626398 [name] => Branimir Pervan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-23 13:00:54 [main_article_id] => 0 [alias] => branimir-pervan [link] => /tag/branimir-pervan ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prava katastrofa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Priroda se okrutno poigrala s Kokorićima: ‘Nisam ni sanjao da ću u svome životu vidjeti ronioce u vodi ispred svoje kuće‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3103 [name] => Branko Radonić [username] => branko-radoni [email] => branko-radoni@sd.hr [password] => $2y$10$udBFANB0TNCi1i4EfHep.esxtJf6aESi7i9vKKsMQnuTBALxLlUAa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/branko-radonic-3103 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1621 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/319c227d96b4362c54af3245f8d5dd5f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/23/15623616.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Branko Radonić [mainImageDesc] => Mate Pervan pred svojom kućom [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/23/15623616.jpg [title] => Mate Pervan pred svojom kućom Branko Radonić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/23/15623610.jpg [title] => Betina u svoje korito Branko Radonić ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/23/15623612.jpg [title] => Kuća Dade Pervana Branko Radonić ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/23/15623614.jpg [title] => Poplava u Kokorićima Branko Radonić ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Između dva naša posjeta Kokorićima, rekordno visoka Betina od oko šest metara koja je poplavila centralni dio Kokorića, u većem dijelu je kroz ponore nestala u utrobi Zemlje. Oslobodila je tako vodenog stiska sva tri ulaza u selo i gotovo 20 poplavljenih objekata u dva pervanska zaselka u Kokorićima, od kojih je kod njih šest ušla u stambeni dio kuće.

Da kojim slučajem posljednja dva tjedna nismo čuli za Kokoriće i poplavu, sve bi nam bilo jasno onoga trenutka kada smo prošlog petka prešli crtu najvišeg vodostaja Betine postignutog šest dana ranije. Taj neugodni zadah močvare, kao u nekom neretvanskom kanalu, zadržao se na cijelom prostoru kokorićke kotline i očito neće otići prije jače bure. Voda se povukla s mosta preko Betine pa je skoro teško zamisliti da je nad tim mjestom svega par dana ranije bio nekoliko metara visok vodostaj ove podzemne rijeke koja zimi plavi područje polja Bunina.

Šest metara visoka Betina poharala je Kokoriće. U Pervanima je uništila sve što je mogla u obiteljskim kućama, gospodarskim objektima, garažama, kokošinjcima, dvorištima i njivama. Šteta je stopostotna i trebat će u svim poplavljenim kućama doslovno oguliti sve osim golog zida i raditi ponovno. Vlaga se uvukla, ne samo u dio sela koji je bio pod vodom, već i u ovaj što je ostao, uvjetno rečeno, na suhom.

Kuća mladog oca i supruga Frane Pervana ovih dana je najviše bila u medijima jer je poplava prekrila prizemlje i dobar dio prvog kata kuće. Objekt koji je doslovno u danima pred poplavu u cijelosti uređen za novi život mlade obitelji, u svega nekoliko minuta je uništen. Na licu mjesta zatekli smo skupinu vojnika koji su uklanjali vreće s pijeskom i sve što je u kući i oko kuće uništila voda. Tu se ništa spasiti ne može, već samo početi iznova.

Sve je bilo uzalud

Susjednu kuću braće Dade i Danka Pervana pokušali su braniti vrećama, ali to ništa nije pomoglo. Voda je ušla u cijeli objekt te namještaj i bijelu tehniku u dnevnom boravku, kuhinji i sobama pretvorila u hrpu smeća. Braća su smještena kod rođaka Tomislava Pervana, a Dado dok čeka vojnike za pomoć u uklanjanju uništene imovine samo sliježe ramenima s komentarom "šta me ovo učas spopalo“.

Obiteljska kuća Mate Pervana na najnižoj lokaciji najviše je i poplavila. Dok je on pretprošlog petka sa suzama u očima, stojeći na glavici u etno-selu, gdje je bio privremeno smješten, mogao s visine promatrati svoj upropašteni dom, ovaj put smo ga zatekli kako obilazi svoj objekt i promatra razmjere štete. U prizemlju svoje kuće ima bazen za kišnicu (sarnač) u kojemu do poplave gotovo nije bilo vode, ali je u trenutku napunjen, nakon čega je poplavna voda krenula prema prvom katu kuće. Sva ta voda nije za korištenje pa ju je Mate počeo otpuštati kroz pipe.

Njegov sin Branimir pokazao nam je unutrašnjost prvog kata kuće kojega je voda preko pola prelila. Uništeno je doslovno sve: namještaj, elektronički uređaji, parketi, lamperija, električne instalacije. U kuću se uvukao neugodan miris i trebat će dosta vremena da ga se riješe. Pokazuje nam i crvenu crtu na kući koja označava najvišu razinu Betine, negdje na šest metara visine. Nevjerojatno je uopće da je tolika količina vode tako naglo stigla u kokorićku udolinu i isto tako brzo nestala kroz ponore u Bunini.

- Poplava je sve uništila i nadam se da će se projektom kanala i tunela prema Kutcu ubuduće riješiti ovaj problem - kaže nam Branimir.

Konoba Zvonimira Pervana u etno-selu bila je poplavljena preko metra. Uništeni su vrata i prozori, šank, police, dio namještaja, toalet... Dobar dio stvari je na vrijeme uspio spasiti prebacivanjem na kat. Zvonimir je već počeo s uklanjanjem inventara i otvora, ali usprkos svemu, dobro je raspoložen.

- Sve gledam pozitivno, mislim da se tako moramo ponašati u ovoj negativnoj situaciji koja nam se dogodila. Sve će se popraviti, bitno je samo da nitko ne oboli. Da nema COVIDA moji prijatelji bi već došli i kroz tri-četiri veselice bi obnovili sve što je Betina uništila u mom etno-selu.

Đuroković obećao rješenje

Kroz humor konstatira da je renoviranjem aktivno započeo pripreme za buduću turističku sezonu. Usprkos šteti koja mu se dogodila, Zvonimir kaže da u prvoj fazi prioritet moraju biti ljudi kojima je poplavio stambeni dio kuće, a poslije mještani kojima su poplavile garaže, gospodarski objekti i poljoprivreda, mahom nasadi jagoda i povrća.

Obišli smo i područnu školu koja je obranjena od poplave, ali voda se uvukla u zidove s vanjske strane pa će i njoj trebati obnova.

U susjedstvu škole živi obitelj Dejana Pervana. On je u posljednja dva tjedna imao posla s dvije elementarne nepogode. Poplavila mu je kuća i obolio je od koronavirusa. Ali kako su došle, tako su poplava i korona i otišle i zatekli smo ga kako čisti terasu i stube kuće. Kaže da se još ne usuđuje ući u podrum kojega je Betina pretvorila u hrpu smeća.

- Nisam ni sanjao da ću u svome životu vidjeti ronioce u vodi ispred svoje kuće, tolika je to nepogoda bila - kaže Dejan.

Poplavljena područja obišao je na vrhuncu poplave i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Rekao je da se vrgorski kraj nalazi na slivnom području površine 200 kilometara kvadratnih za što evakuacijski kapaciteti tunela Krotuša nisu dovoljni, pa ih je zato potrebno povećati. Zato su Hrvatske vode radile na projektu izgradnje dodatnog tunela dužine oko četiri kilometra koji bi poplavne vode iz Vrgorskog polja uputio prema jezeru Birina.

- Zasad evakuacijski kapaciteti iz Vrgorskog i Rastočkog polja iznose 80 kubnih metara u sekundi, a izgradnjom tunela Vrgorac 2 bi ga povećali za dodatnih 60-70 prostornih metara, čime više ne bi svjedočili ovakvim poplavama. Vjerujem da ćemo s nešto više od 100 milijuna kuna moći riješiti problem, a za to nam treba pet godina - rekao je Đuroković

Prošlog utorka gradonačelnik Ante Pranić u Vrgorcu je na operativni sastanak primio predstavnike MORH-a predvođene brigadnim generalom Ivanom Turkaljem, a potom su obišli teren. Dogovoreno je da vojska pomogne u čišćenju naselja i uklanjanju vreća s nasipa, ali i probijanju jednog puta koji bi spriječio prometno odsijecanje 12 domaćinstava u Kokorićima nakon obilnih padalina.

Sanirati i legalizirati

Prošlog četvrtka u Vrgorcu je boravio Darko Horvat, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. U društvu gradonačelnika Vrgorca Ante Pranića i splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana, obišao je poplavljene Kokoriće, razgovarao s mještanima i rekao da Agencija za stambeno zbrinjavanje, Agencija za pravni promet nekretnina i Ministarstvo prostornog uređenja imaju u proračunu planske stavke iz kojih se može dijelom sanirati ova šteta. Poplavljenim domaćinstvima će se nabaviti i kućanski aparati.

- Mislim da je to najmanje što država može učiniti za mještane Kokorića - rekao je Horvat i dodao kako će se u suradnji s Građevinskim fakultetom vidjeti na koji način stambeni objekti mogu biti pojedinačno sanirani, a možda je ovo i prilika da se ti objekti legaliziraju.

Sada je najvažnije da se uništena imovina počisti, prostori dezinficiraju i saniraju, a potom će struka o svemu reći konačnu riječ.

Čim se poplava povukla, HGSS je završio svoje zadaće u Kokorićima, a ostale službe su intenzivirale svoje aktivnosti. Hrvatski Crveni križ iz Zagreba predvođen izvršnim predsjednikom Robertom Marktom donio je isušivače i dezinfekcijska sredstva, a djelatnici Crvenog križa Vrgorac dostavljali su namirnice i opremu.

Mesna industrija "Braća Pivac" donirala je meso, pekari kruh, a stigla je i donacija proizvoda "Podravke". Vučna služba i autolimarija "Vukšić" stavila se na raspolaganje mještanima Kokorića za izvlačenje ili prijevoz traktora, strojeva i automobila do automehaničara ili premještanje na drugu lokaciju. Majstor laminata Pero Radić ponudio je besplatno svoje usluge postavljanja laminata i parketa, a Montaža "Ruri“ besplatno će prevesti, montirati ili demontirati namještaj svima u poplavljenim Kokorićima koji zatraže pomoć. Svi oni imaju cilj olakšati život mještanima poplavljenih Kokorića, pogotovo pred nadolazeće blagdane.

---

Vatrogasne mjere

Grad Vrgorac donio je prve, vatrogasne mjere za Kokoriće. Komunalno će besplatno ispumpati sve sabirne septičke jame i neće naplatiti potrošnju vode za mjesece prosinac 2020. i siječanj 2021. godine kada se očekuje ispiranje i čišćenje objekata i okoliša u poplavnom području. Gradska Čistoća će osloboditi plaćanja odvoza otpada pogođena domaćinstava u navedena dva mjeseca. Zajedno sa županijom, Grad će platiti račune za struju za dva mjeseca pogođenim domaćinstvima jer se očekuje velika potrošnja s obzirom na rad isušivača prostora. Radi se i na prijedlogu da Hrvatske vode do daljnjeg oslobode mještane Kokorića plaćanja naknade za uređenje voda.

---

---

Kako pomoći

Otvorena su dva donacijska računa za poplavljene Kokoriće za sve zainteresirane fizičke i pravne osobe koje žele pomoći.

Hrvatski Crveni križ

"Apel za Vrgorac“

IBAN: HR8123600001502842222, poziv na broj 701

SWIFT/BIC: ZABA HR2X

Udruga Betina, Kokorići

Akcija "Za Kokoriće"

IBAN: HR8924070001100482851

BIC: OTPVHR2X

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Branko Radonić Branko Radonić Branko Radonić Branko Radonić
Branko Radonić
Mate Pervan pred svojom kućom
Branko Radonić
Betina u svoje korito
Branko Radonić
Kuća Dade Pervana
Branko Radonić
Poplava u Kokorićima
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/priroda-se-okrutno-poigrala-s-kokoricima-nisam-ni-sanjao-da-cu-u-svome-zivotu-vidjeti-ronioce-u-vodi-ispred-svoje-kuce-1066347 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=08bc48ad24af57f398b9e4af8fa3883f9519d1b9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Priroda+se+okrutno+poigrala+s+Kokori%C4%87ima%3A+%E2%80%98Nisam+ni+sanjao+da+%C4%87u+u+svome+%C5%BEivotu+vidjeti+ronioce+u+vodi+ispred+svoje+ku%C4%87e%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fpriroda-se-okrutno-poigrala-s-kokoricima-nisam-ni-sanjao-da-cu-u-svome-zivotu-vidjeti-ronioce-u-vodi-ispred-svoje-kuce-1066347 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fpriroda-se-okrutno-poigrala-s-kokoricima-nisam-ni-sanjao-da-cu-u-svome-zivotu-vidjeti-ronioce-u-vodi-ispred-svoje-kuce-1066347 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prava katastrofa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
Zagoraprava katastrofa

Priroda se okrutno poigrala s Kokorićima: ‘Nisam ni sanjao da ću u svome životu vidjeti ronioce u vodi ispred svoje kuće‘

Piše Branko Radonić
23. prosinca 2020. - 13:00

Između dva naša posjeta Kokorićima, rekordno visoka Betina od oko šest metara koja je poplavila centralni dio Kokorića, u većem dijelu je kroz ponore nestala u utrobi Zemlje. Oslobodila je tako vodenog stiska sva tri ulaza u selo i gotovo 20 poplavljenih objekata u dva pervanska zaselka u Kokorićima, od kojih je kod njih šest ušla u stambeni dio kuće.

Da kojim slučajem posljednja dva tjedna nismo čuli za Kokoriće i poplavu, sve bi nam bilo jasno onoga trenutka kada smo prošlog petka prešli crtu najvišeg vodostaja Betine postignutog šest dana ranije. Taj neugodni zadah močvare, kao u nekom neretvanskom kanalu, zadržao se na cijelom prostoru kokorićke kotline i očito neće otići prije jače bure. Voda se povukla s mosta preko Betine pa je skoro teško zamisliti da je nad tim mjestom...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 00:00