stdClass Object ( [id] => 1313835 [title] => Preživio je 11 uboda nožem i vratio se humanitarnom radu i pjevanju. Razgovarali smo s neumornim Joškom Bukaricom [alias] => prezivio-je-11-uboda-nozem-i-vratio-se-humanitarnom-radu-i-pjevanju-razgovarali-smo-s-neumornim-joskom-bukaricom [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U razmaku od nekoliko mjeseci – krajem prošle i sredinom ove godine - Joško Bukarica (64), estradni pjevač, prokušani humanitarac i društveni aktivist iz Siverića dvaput je organizirao donacije krevetnine za kninsku bolnicu "Hrvatski ponos", a u suradnji s vodstvom ustanove planira i nove akcije.

Joško se nažalost, osobno uvjerio ne samo u visoku stručnost kninskih liječnika, nego i u neugodnu stranu bolničkog liječenja pri čemu nedostaje osnovne opreme, poput jastuka, jastučnica, pa čak i zastora da bi se pacijenti u sobama izloženim suncu zaštitili od prevelike vrućine.

- Iako je to za dlaku mogao biti dan moga kraja, drugi rođendan je 4. svibnja 2019. godine, kada sam doživio napad nožem sumanutog susjeda koji je ničim izazvan, upao u moje dvorište dok sam uzimao drva, zadao mi 11 udaraca nožem u trbuh i pobjegao. Bilo je to kao u nekom horor filmu, a na moju sreću, umiješala se i viša sila. Jer, da slučajno ubrzo nije naišao drugi susjed i ugledao me presavijenog na zemlji, u lokvi krvi i alarmirao hitnu pomoć, više ne bih progovorio, kamo li zapjevao - kaže Bukarica.

Od rata do toga zločina Siverić nije doživio toliko nasilan čin u možda najljepšem dijelu naselja koje se i službeno zove Pod vilom, što se odnosi na otmjenu, solidno održavanu stoljetnu kuću davnog vlasnika rudnika, koju je kasnije otkupio legendarni liječnik siverićkih rudnika, dobri duh toga kraja, dr. Ivan Murat.

- I naravno, nastavlja sugovornik, da me vrhunski stručno nije operirala dr. Kristina Bitunjac, abdominalna kirurginja u kninskoj bolnici, danas bi mi nosili cvijeće na grob - priča Bukarica o drami na kućnom pragu.

---

image

Joško Bukarica u svome dvorištu u Siveriću

 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Nestašica posteljine

Prije operacije život mu je dva dana visio o koncu dok je bio priključen na reanimacijske uređaje, nakon čega u njegovu životu, veli, postoje dvije važne žene: njegova majka koja mu je dala život i dr. Bitunjac, zaslužna što mu je život vraćen.

- Trinaest dana oporavljao sam se u bolnici budeći se na bezobličnoj gužvi koja je nekad bila jastuk, od čega bi me cijeli dan boljela glava. Neki su pacijenti pod glavom imali i presavijenu deku, tolika je bila nestašica solidne krevetnine. - govori Bukarica o vlastitom iskustvu liječenja u Kninu. Tada se uvjerio koliko je naoko sitnica poput jastuka – u odnosu na sofisticiranu medicinsku elektroniku – od važnosti za oporavak bolesnika.

Lani je Joško opet imao operaciju, zbog priraslica na tankom crijevu uslijed uboda nožem i uvjerio se kako se temeljni uvjeti liječenja nisu promijenili.

U dogovoru s ravnateljicom bolnice Tatjanom Lilić Šipalo, inače siverićkom nevistom, Bukarica je preko Ekološke udruge "Monte Promona" koju je utemeljio 2011. godine i svo vrijeme joj predsjeda, organizirao nabavku stotinu jastuka za svih pet bolničkih odjela. Bilo je potkraj 2022., a od novčanih donatora Bukarica ističe Šibensko-kninsku županiju, još nekoliko gradova s područja županije, te posebno gradske uprave Drniša i Vrlike, čiji su stanovnici u dobrom broju upućeni na kninsku bolnicu.

- Napravio sam vlastitim autom 1500 kilometara, obišao 30 tvrtki ne bih li isposlovao najbolju cijenu i uspio sam jastuke dobiti upola jeftinije. Slično sam ponovio i ove godine u srpnju, kada smo nabavili nepromočive jastučnice, 500 pelena za pacijente na palijativnoj skrbi i hodalicu, a naredna akcija su zastori, koltrine za najviše osunčane sobe, navodi Joško Bukarica.

- Možete zamisliti koja je muka ležati u bolesničkoj postelji pored prozora u koji upire sunce. Pobrinut ću se za 50 metara platna od kojeg će se skrojiti zastori i skidam kapu svima koji su pomogli i onima koji će i ubuduće priskočiti da se poboljšaju uvjeti u kninskoj bolnici. Ma koliko svi zajedno bili kritični prema zdravstvenom sustavu u našoj zemlji, računajući i mene, svjestan sam da ministar Beroš ne može voditi brigu o tome, smatra Bukarica.

Zato poziva udruge u drugim bliskim sredinama, poput Šibenika, pa i Splita, gdje u KBC-u također oskudijevaju s krevetninom, da se potrude i podmetnu leđa za slične donacije, a on će rado pomoći vlastitim iskustvom. Važno je veli, odrediti prioritete: poznat mu je slučaj da je dobrotvor bolnici donirao pet televizora, no bez toga se može, jer je dobar bolnički krevet važniji od tv uređaja.

---

image

Pokraj brojnih nagrada i priznanja

 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Ispunjene snova

Joško Bukarica za sebe kaže da mu je volonterstvo ispunjenje snova, a kada si na čelu udruge, tada joj jedino trebaš davati, njegov je moto od čega ne uzmiče. Više je kaže, radio za druge nego za sebe, a obavljao je najrazličitije poslove, osim glazbe i pjevanja, što mu je uvijek bilo u prvom planu. Čak je, govori, prao mrtvace na patologiji dok je studirao, bio je konobar, zatim zaštitar, a od svega najviše je ponosan na 14 godina volontiranja u Crvenom križu kao instruktor za edukaciju o minama.

- Ni lipe nisam dobio za to. Jedino nagradu Grada Drniša, no ono što je neprocjenjivo je što sam pomogao da se sačuvaju životi. - iznosi Bukarica uz napomenu da je Drniš, po zagađenosti minama bio drugi grad u zemlji nakon oslobođenja.

- Kada sam se prihvatio te dužnosti, nastavlja, bilo je 29 milijuna četvornih metara zemljišta pod minima, a 23 milijuna je uklonjeno dok sam zajedno s HCR-om tražio novac za razminiranje, sudjelovao na sedam međunarodnih konferencija o minskim poljima i snimio dva edukativna spota o minskoj opasnosti.

Iza mene je ostao volonterski posao vrijedan 230 milijuna kuna i sve su to pitanja koja su mi se nužno nametnula kada sam bio onako sumanuto napadnut od čovjeka kojeg nisam vidio 30 godina jer je bio u Njemačkoj i jedva smo se poznavali, makar smo bliski susjedi. Zašto mene koji sam cijeli život usmjeren pomagati drugima, valjda i zato što me i pokojni otac učio da u životu budem "više vile, nego grablje", pa će mi se se dobro vratiti? Upitao sam i našeg župnika, fra Iliju Mikulića neka mi objasni kako sam uopće preživio i odgovorio mi je bez velikog razmišljanja: "Ne možeš tek tako umrijeti, radiš dobre stvari!"

- Prihvatio sam to. Neka bude tako, jer očito trebam funkcionirati i dalje, za sebe i za druge.

Željan funkcioniranja, a ne funkcije, premda je ponekad za to važna i funkcija, govori Bukarica, koji se jednom i politički aktivirao. Bilo je to 2009., na Nezavisnoj listi drniškog gradonačelnika Ante Dželalije, kada je četiri godine bio na funkciji dopredsjednika gradskog vijeća.

- Nikad nisam htio ni u jednu stranku, jer su to interesne zajednice koje su stvorile jedan neodgovorni sustav, a ja sam oporba svim strankama, to svi znaju. Meni to ne treba, a najmanje da uzimam sebi u džep od države kojoj sam puno dao. - govori bez dlake na jeziku Bukarica, a po tome je poznat.

---

image

Iz vremena kad je Bukarica bio instruktor Crvenoga križa o minskoj opasnosti


 

Privatni album
---

Bio je također branitelj, dragovoljac, s 1000 dana provedenih u ratu, za što kaže, nije tražio ništa, nego ima minimalnu mirovinu i miran je. Izvlačiti se na PTSP nije mu bilo ni na kraj pameti. Čak su ga veli, izbrisali s popisa branitelja nakon ranjavanja na Miljevcima, a uvjeren je da mu je upravo to oporbenjaštvo političkome mainstreamu priskrbilo dodatne komplikacije nakon što je bio žrtvom napada nožem.

Nakaradni sustav

- Drago mi je da o tome mogu javno progovoriti, jer me je nakon napada nožem koji sam čudom preživio ovaj naš kaotični, kazat ću i nakaradni sustav, uhvatio u kolo, pa sam od policije bio tretiran kao napadač, a ne žrtva, kaže Joško.

Naime, dok je ležao u bolnici, kuća mu je bila otvorena i policija mu je oduzela tri komada oružja koje legalno posjeduje budući je dugogodišnji lovac i prvi predsjednik mjesnog lovačkog društva u poraću, onda kada je bilo najteže iz pepela spaljenog Siverića vraćati život udrugama i pomoći mirnodopskom funkcioniranju zajednice.

- Ja, koji u životu nisam počinio prekršaj niti sam se ikad opio, 500 dana sam se sudski borio da mi vrate oružje. Moj ‘krimen‘ je bio što puške i pištolj u trenutku zločina nada mnom, nisu bili u specijalnom, blindiranom ormaru za oružje, na kojem se pokvarila brava nego u običnom. Za nesreću, baš taj dan naručio sam majstora iz Knina da mi popravi bravu, no ipak sam dobio spor na Trgovačkom sudu protiv policije. Sud je uvažio moju obranu da oružje ne treba biti pod ključem ukoliko sam ja u kući, a jedini sam stanar. A što reći na to da moga napadača, osuđenog na dugogodišnju robiju koju služi u zatvorskoj bolnici, budući da ima dijagnozu teške duševne bolesti, puštaju kući na dva tjedna? Već je jednom bio, makar je naš eminentni psihijatar, dr. Ante Bagarić vještačio da u njegovom slučaju postoji mogućnost od ponovnog počinjenja krivičnog djela!? - ispričao je u dahu Joško Bukarica dodajući da je strepio za vlastiti život dok je napadač, o kojem skrbi, bio na ‘dopustu‘, spavajući s otvorenim ormarom za oružje.

- Napad koji sam preživio mogao se svakom dogoditi, to je usud, no mora li hrvatskim građanima biti i ovo drugo što sam prošao? Pa gdje toga ima? - pita se Joško Bukarica, nudeći ljepšu temu:

- Ako Jimmy Stanić može nastupati u 94., što se ja ne bi vratio publici i pozornici sa 64? - nasmijao se neuništivi, žilavi Joško Bukarica, koji za sebe kaže da je temperamentan, no kako brzo plane, tako se i hitro ohladi.

Nakon napada godinama nije nastupao, propao mu je ugovor za jednu glazbenu izdavačku kuću, a zbog liječenja mu je propao i posao PR menadžera, za što je završio studij na osječkom sveučilištu u kasnijem razdoblju života.

- Ostao sam procjenjujem, bez milijun kuna, a nikakvo obeštećenje nakon napada ne mogu tražiti. Nemam od koga – odvjetnici su me savjetovali da se ne upuštam u tužbu, jer joj neće biti kraja. Ali, glava je čista i na ramenu je – funkcionirat ću ja dalje – bez ikakve funkcije, a sada mi je prva stvar u dobrom društvu proslaviti rođendan. Da su živi, istog dana, 13. kolovoza slavili bi ga Fidel Castro i Alfred Hitckok, a proslavit će ga i Gibonni - nasmijali smo se na kraju.

---

image

Pjevanje i glazba Bukaričina su glavna vokacija
 

Privatni album
---

---

Neće u klanove

Joško Bukarica u dosadašnjoj je karijeri sudjelovao na više od 400 humanitarnih koncerata za ljude u potrebi, a na ugašenom Knin festu lakih nota, koji je potrajao deset godina, do 2011., Joško Bukarica sudjelovao je pet godina i dvije godine za redom osvojio nagradu publike i jednu za interpretaciju. Nastupala je tu i prva liga hrvatske estrade: Zorica Kondža, Kuzma i Šaka Zulu, s kojima je godinama surađivao, Đuka Čajić, Berekini, Zvone Boem....

Da sam u nekom glazbenom klanu bilo bi lakše, ali ja sam to bio samo jednom u pjevačkoj karijeri. Jednom i nikad više, jer mi je ovrha zbog neispunjenja ugovornih odredbi sjela na vrat. Dvosjekli je to mač, ne ponovilo se... - objašnjava Joško Bukarica.

---

---

Najdraži uspjeh

Jedan od mojih najdražih uspjeha kao predsjednika ekološke udruge "Monte Promona" jest kada sam zajedno s Josipom Begonjom (HDZ), drniškim gradonačelnikom, uspio spriječiti spaljivanje otrovnog, otpadnog mulja iz Zagreba u drniškome Kalunu. Tada se još jednom na djelu vidjela naša politika: SDP-ovac u tadašnjem ministarstvu okoliša, Tonči Restović, izdao je dozvolu za spaljivanje, na što smo u Drnišu podnijeli tužbu Trgovačkom sudu. Međutim, tu je tužbu svojim jednostranim aktom poništio ministar Čorić iz HDZ-a. Poništio je tužbu i pravnu državu, no mi smo opet tužili - i dobili spor! Svaka čast Josipu Begonji što se othrvao pritiscima koje je vjerojatno imao. Surađujemo odlično, on zna da ću ja, u ime udruge svoje napraviti kako treba i uvijek je voljan za suradnju! - zaključio je Joško Bukarica.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pravo čudo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => pravo čudo 2 0 9897 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-10 12:41:12 [created_by] => 3104 [created_by_alias] => Branimir Periša [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-11 11:48:37 [modified_by] => 3104 [publish_up] => 2023-08-11 11:48:37 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Preživio je 11 uboda nožem i vratio se humanitarnom radu i pjevanju. Razgovarali smo s neumornim Joškom Bukaricom [metakey] => Joško Bukarica, humanitarni rad, pjevač, Ubod nožem [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25407686.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25407703.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25407701.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25407699.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25407697.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25407695.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25407693.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25407691.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25407688.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25407683.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25407682.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25407680.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25407679.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25407675.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Privatni album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ako Jimmy Stani\u0107 mo\u017ee nastupati u 94., \u0161to se ja ne bi vratio publici i pozornici sa 64?,\u00a0nasmijao se neuni\u0161tivi, \u017eilavi Jo\u0161ko Bukarica<\/p>","

Iz vremena kad je Bukarica bio insktrukor Crvenoga kri\u017ea o minskoj opasnosti
\n\u00a0<\/p>","

Iz vremena kad je Bukarica bio instruktor Crvenoga kri\u017ea o minskoj opasnosti<\/p>\n\n


\n\u00a0<\/p>","

Iz vremena kad je Bukarica bio instruktor Crvenoga kri\u017ea o minskoj opasnosti<\/p>","

Iz vremena kad je Bukarica bio instruktor Crvenoga kri\u017ea o minskoj opasnosti<\/p>","

Iz vremena kad je Bukarica bio instruktor Crvenoga kri\u017ea o minskoj opasnosti<\/p>","

Jo\u0161ko Bukarica u svome dvori\u0161tu u Siveri\u0107u<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","","","

Pokraj brojnih nagrada i priznanja<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Pokraj brojnih nagrada i priznanja<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Pokraj brojnih nagrada i priznanja<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Pokraj brojih nagrada i priznanja.<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Pjevanje i glazba Bukari\u010dina su glavna vokacija
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25407686_1920.jpg":"1920x1080","k_25407686_1280.jpg":"1280x1280","k_25407686_1024.jpg":"1024x1024","k_25407686_640.jpg":"640x640","k_25407686_480.jpg":"480x480","k_25407686_340.jpg":"340x340","k_25407686_220.jpg":"220x220","o_25407686_1280.jpg":"1280x853","o_25407686_1024.jpg":"1024x682","o_25407686_640.jpg":"640x426","o_25407686_480.jpg":"480x320","o_25407686_340.jpg":"340x226","o_25407686_220.jpg":"220x146","h_25407686_1280.jpg":"1280x854","h_25407686_1024.jpg":"1024x683","h_25407686_640.jpg":"640x427","h_25407686_480.jpg":"480x320","h_25407686_340.jpg":"340x227","h_25407686_220.jpg":"220x147","pp_25407686_1280.jpg":"1280x1628","pp_25407686_1024.jpg":"1024x1303","pp_25407686_640.jpg":"640x814","pp_25407686_480.jpg":"480x611","pp_25407686_340.jpg":"340x432","pp_25407686_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1202","hd_25407703_1920.jpg":"1920x1080","k_25407703_1280.jpg":"1280x1280","k_25407703_1024.jpg":"1024x1024","k_25407703_640.jpg":"640x640","k_25407703_480.jpg":"480x480","k_25407703_340.jpg":"340x340","k_25407703_220.jpg":"220x220","o_25407703_1280.jpg":"1280x801","o_25407703_1024.jpg":"1024x641","o_25407703_640.jpg":"640x400","o_25407703_480.jpg":"480x300","o_25407703_340.jpg":"340x212","o_25407703_220.jpg":"220x137","h_25407703_1280.jpg":"1280x854","h_25407703_1024.jpg":"1024x683","h_25407703_640.jpg":"640x427","h_25407703_480.jpg":"480x320","h_25407703_340.jpg":"340x227","h_25407703_220.jpg":"220x147","pp_25407703_1280.jpg":"1280x1628","pp_25407703_1024.jpg":"1024x1303","pp_25407703_640.jpg":"640x814","pp_25407703_480.jpg":"480x611","pp_25407703_340.jpg":"340x432","pp_25407703_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1290","hd_25407701_1920.jpg":"1920x1080","k_25407701_1280.jpg":"1280x1280","k_25407701_1024.jpg":"1024x1024","k_25407701_640.jpg":"640x640","k_25407701_480.jpg":"480x480","k_25407701_340.jpg":"340x340","k_25407701_220.jpg":"220x220","o_25407701_1280.jpg":"1280x860","o_25407701_1024.jpg":"1024x688","o_25407701_640.jpg":"640x430","o_25407701_480.jpg":"480x322","o_25407701_340.jpg":"340x228","o_25407701_220.jpg":"220x147","h_25407701_1280.jpg":"1280x854","h_25407701_1024.jpg":"1024x683","h_25407701_640.jpg":"640x427","h_25407701_480.jpg":"480x320","h_25407701_340.jpg":"340x227","h_25407701_220.jpg":"220x147","pp_25407701_1280.jpg":"1280x1628","pp_25407701_1024.jpg":"1024x1303","pp_25407701_640.jpg":"640x814","pp_25407701_480.jpg":"480x611","pp_25407701_340.jpg":"340x432","pp_25407701_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1299","hd_25407699_1920.jpg":"1920x1080","k_25407699_1280.jpg":"1280x1280","k_25407699_1024.jpg":"1024x1024","k_25407699_640.jpg":"640x640","k_25407699_480.jpg":"480x480","k_25407699_340.jpg":"340x340","k_25407699_220.jpg":"220x220","o_25407699_1280.jpg":"1280x866","o_25407699_1024.jpg":"1024x692","o_25407699_640.jpg":"640x433","o_25407699_480.jpg":"480x324","o_25407699_340.jpg":"340x230","o_25407699_220.jpg":"220x148","h_25407699_1280.jpg":"1280x854","h_25407699_1024.jpg":"1024x683","h_25407699_640.jpg":"640x427","h_25407699_480.jpg":"480x320","h_25407699_340.jpg":"340x227","h_25407699_220.jpg":"220x147","pp_25407699_1280.jpg":"1280x1628","pp_25407699_1024.jpg":"1024x1303","pp_25407699_640.jpg":"640x814","pp_25407699_480.jpg":"480x611","pp_25407699_340.jpg":"340x432","pp_25407699_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1236","hd_25407697_1920.jpg":"1920x1080","k_25407697_1280.jpg":"1280x1280","k_25407697_1024.jpg":"1024x1024","k_25407697_640.jpg":"640x640","k_25407697_480.jpg":"480x480","k_25407697_340.jpg":"340x340","k_25407697_220.jpg":"220x220","o_25407697_1280.jpg":"1280x824","o_25407697_1024.jpg":"1024x659","o_25407697_640.jpg":"640x412","o_25407697_480.jpg":"480x309","o_25407697_340.jpg":"340x218","o_25407697_220.jpg":"220x141","h_25407697_1280.jpg":"1280x854","h_25407697_1024.jpg":"1024x683","h_25407697_640.jpg":"640x427","h_25407697_480.jpg":"480x320","h_25407697_340.jpg":"340x227","h_25407697_220.jpg":"220x147","pp_25407697_1280.jpg":"1280x1628","pp_25407697_1024.jpg":"1024x1303","pp_25407697_640.jpg":"640x814","pp_25407697_480.jpg":"480x611","pp_25407697_340.jpg":"340x432","pp_25407697_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2690","hd_25407695_1920.jpg":"1920x1080","k_25407695_1280.jpg":"1280x1280","k_25407695_1024.jpg":"1024x1024","k_25407695_640.jpg":"640x640","k_25407695_480.jpg":"480x480","k_25407695_340.jpg":"340x340","k_25407695_220.jpg":"220x220","o_25407695_1280.jpg":"1280x1793","o_25407695_1024.jpg":"1024x1434","o_25407695_640.jpg":"640x896","o_25407695_480.jpg":"480x672","o_25407695_340.jpg":"340x476","o_25407695_220.jpg":"220x308","h_25407695_1280.jpg":"1280x854","h_25407695_1024.jpg":"1024x683","h_25407695_640.jpg":"640x427","h_25407695_480.jpg":"480x320","h_25407695_340.jpg":"340x227","h_25407695_220.jpg":"220x147","pp_25407695_1280.jpg":"1280x1628","pp_25407695_1024.jpg":"1024x1303","pp_25407695_640.jpg":"640x814","pp_25407695_480.jpg":"480x611","pp_25407695_340.jpg":"340x432","pp_25407695_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2785","hd_25407693_1920.jpg":"1920x1080","k_25407693_1280.jpg":"1280x1280","k_25407693_1024.jpg":"1024x1024","k_25407693_640.jpg":"640x640","k_25407693_480.jpg":"480x480","k_25407693_340.jpg":"340x340","k_25407693_220.jpg":"220x220","o_25407693_1280.jpg":"1280x1856","o_25407693_1024.jpg":"1024x1485","o_25407693_640.jpg":"640x928","o_25407693_480.jpg":"480x696","o_25407693_340.jpg":"340x493","o_25407693_220.jpg":"220x319","h_25407693_1280.jpg":"1280x854","h_25407693_1024.jpg":"1024x683","h_25407693_640.jpg":"640x427","h_25407693_480.jpg":"480x320","h_25407693_340.jpg":"340x227","h_25407693_220.jpg":"220x147","pp_25407693_1280.jpg":"1280x1628","pp_25407693_1024.jpg":"1024x1303","pp_25407693_640.jpg":"640x814","pp_25407693_480.jpg":"480x611","pp_25407693_340.jpg":"340x432","pp_25407693_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2740","hd_25407691_1920.jpg":"1920x1080","k_25407691_1280.jpg":"1280x1280","k_25407691_1024.jpg":"1024x1024","k_25407691_640.jpg":"640x640","k_25407691_480.jpg":"480x480","k_25407691_340.jpg":"340x340","k_25407691_220.jpg":"220x220","o_25407691_1280.jpg":"1280x1826","o_25407691_1024.jpg":"1024x1461","o_25407691_640.jpg":"640x913","o_25407691_480.jpg":"480x685","o_25407691_340.jpg":"340x485","o_25407691_220.jpg":"220x313","h_25407691_1280.jpg":"1280x854","h_25407691_1024.jpg":"1024x683","h_25407691_640.jpg":"640x427","h_25407691_480.jpg":"480x320","h_25407691_340.jpg":"340x227","h_25407691_220.jpg":"220x147","pp_25407691_1280.jpg":"1280x1628","pp_25407691_1024.jpg":"1024x1303","pp_25407691_640.jpg":"640x814","pp_25407691_480.jpg":"480x611","pp_25407691_340.jpg":"340x432","pp_25407691_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2716","hd_25407688_1920.jpg":"1920x1080","k_25407688_1280.jpg":"1280x1280","k_25407688_1024.jpg":"1024x1024","k_25407688_640.jpg":"640x640","k_25407688_480.jpg":"480x480","k_25407688_340.jpg":"340x340","k_25407688_220.jpg":"220x220","o_25407688_1280.jpg":"1280x1810","o_25407688_1024.jpg":"1024x1448","o_25407688_640.jpg":"640x905","o_25407688_480.jpg":"480x679","o_25407688_340.jpg":"340x480","o_25407688_220.jpg":"220x311","h_25407688_1280.jpg":"1280x854","h_25407688_1024.jpg":"1024x683","h_25407688_640.jpg":"640x427","h_25407688_480.jpg":"480x320","h_25407688_340.jpg":"340x227","h_25407688_220.jpg":"220x147","pp_25407688_1280.jpg":"1280x1628","pp_25407688_1024.jpg":"1024x1303","pp_25407688_640.jpg":"640x814","pp_25407688_480.jpg":"480x611","pp_25407688_340.jpg":"340x432","pp_25407688_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1237","hd_25407683_1920.jpg":"1920x1080","k_25407683_1280.jpg":"1280x1280","k_25407683_1024.jpg":"1024x1024","k_25407683_640.jpg":"640x640","k_25407683_480.jpg":"480x480","k_25407683_340.jpg":"340x340","k_25407683_220.jpg":"220x220","o_25407683_1280.jpg":"1280x824","o_25407683_1024.jpg":"1024x659","o_25407683_640.jpg":"640x412","o_25407683_480.jpg":"480x309","o_25407683_340.jpg":"340x219","o_25407683_220.jpg":"220x141","h_25407683_1280.jpg":"1280x854","h_25407683_1024.jpg":"1024x683","h_25407683_640.jpg":"640x427","h_25407683_480.jpg":"480x320","h_25407683_340.jpg":"340x227","h_25407683_220.jpg":"220x147","pp_25407683_1280.jpg":"1280x1628","pp_25407683_1024.jpg":"1024x1303","pp_25407683_640.jpg":"640x814","pp_25407683_480.jpg":"480x611","pp_25407683_340.jpg":"340x432","pp_25407683_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2815","hd_25407682_1920.jpg":"1920x1080","k_25407682_1280.jpg":"1280x1280","k_25407682_1024.jpg":"1024x1024","k_25407682_640.jpg":"640x640","k_25407682_480.jpg":"480x480","k_25407682_340.jpg":"340x340","k_25407682_220.jpg":"220x220","o_25407682_1280.jpg":"1280x1876","o_25407682_1024.jpg":"1024x1501","o_25407682_640.jpg":"640x938","o_25407682_480.jpg":"480x703","o_25407682_340.jpg":"340x498","o_25407682_220.jpg":"220x322","h_25407682_1280.jpg":"1280x854","h_25407682_1024.jpg":"1024x683","h_25407682_640.jpg":"640x427","h_25407682_480.jpg":"480x320","h_25407682_340.jpg":"340x227","h_25407682_220.jpg":"220x147","pp_25407682_1280.jpg":"1280x1628","pp_25407682_1024.jpg":"1024x1303","pp_25407682_640.jpg":"640x814","pp_25407682_480.jpg":"480x611","pp_25407682_340.jpg":"340x432","pp_25407682_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2836","hd_25407680_1920.jpg":"1920x1080","k_25407680_1280.jpg":"1280x1280","k_25407680_1024.jpg":"1024x1024","k_25407680_640.jpg":"640x640","k_25407680_480.jpg":"480x480","k_25407680_340.jpg":"340x340","k_25407680_220.jpg":"220x220","o_25407680_1280.jpg":"1280x1890","o_25407680_1024.jpg":"1024x1512","o_25407680_640.jpg":"640x945","o_25407680_480.jpg":"480x709","o_25407680_340.jpg":"340x502","o_25407680_220.jpg":"220x324","h_25407680_1280.jpg":"1280x854","h_25407680_1024.jpg":"1024x683","h_25407680_640.jpg":"640x427","h_25407680_480.jpg":"480x320","h_25407680_340.jpg":"340x227","h_25407680_220.jpg":"220x147","pp_25407680_1280.jpg":"1280x1628","pp_25407680_1024.jpg":"1024x1303","pp_25407680_640.jpg":"640x814","pp_25407680_480.jpg":"480x611","pp_25407680_340.jpg":"340x432","pp_25407680_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25407679_1920.jpg":"1920x1080","k_25407679_1280.jpg":"1280x1280","k_25407679_1024.jpg":"1024x1024","k_25407679_640.jpg":"640x640","k_25407679_480.jpg":"480x480","k_25407679_340.jpg":"340x340","k_25407679_220.jpg":"220x220","o_25407679_1280.jpg":"1280x853","o_25407679_1024.jpg":"1024x682","o_25407679_640.jpg":"640x426","o_25407679_480.jpg":"480x320","o_25407679_340.jpg":"340x226","o_25407679_220.jpg":"220x146","h_25407679_1280.jpg":"1280x854","h_25407679_1024.jpg":"1024x683","h_25407679_640.jpg":"640x427","h_25407679_480.jpg":"480x320","h_25407679_340.jpg":"340x227","h_25407679_220.jpg":"220x147","pp_25407679_1280.jpg":"1280x1628","pp_25407679_1024.jpg":"1024x1303","pp_25407679_640.jpg":"640x814","pp_25407679_480.jpg":"480x611","pp_25407679_340.jpg":"340x432","pp_25407679_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1212","hd_25407675_1920.jpg":"1920x1080","k_25407675_1280.jpg":"1280x1280","k_25407675_1024.jpg":"1024x1024","k_25407675_640.jpg":"640x640","k_25407675_480.jpg":"480x480","k_25407675_340.jpg":"340x340","k_25407675_220.jpg":"220x220","o_25407675_1280.jpg":"1280x808","o_25407675_1024.jpg":"1024x646","o_25407675_640.jpg":"640x404","o_25407675_480.jpg":"480x303","o_25407675_340.jpg":"340x214","o_25407675_220.jpg":"220x138","h_25407675_1280.jpg":"1280x854","h_25407675_1024.jpg":"1024x683","h_25407675_640.jpg":"640x427","h_25407675_480.jpg":"480x320","h_25407675_340.jpg":"340x227","h_25407675_220.jpg":"220x147","pp_25407675_1280.jpg":"1280x1628","pp_25407675_1024.jpg":"1024x1303","pp_25407675_640.jpg":"640x814","pp_25407675_480.jpg":"480x611","pp_25407675_340.jpg":"340x432","pp_25407675_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38431433 Threads: 4 Questions: 7099776606 Slow queries: 3301025 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608393869 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/prezivio-je-11-uboda-nozem-i-vratio-se-humanitarnom-radu-i-pjevanju-razgovarali-smo-s-neumornim-joskom-bukaricom-1313835 [printLink] => /dalmacija/zagora/prezivio-je-11-uboda-nozem-i-vratio-se-humanitarnom-radu-i-pjevanju-razgovarali-smo-s-neumornim-joskom-bukaricom-1313835?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 699934 [name] => Joško Bukarica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-13 13:57:48 [main_article_id] => 0 [alias] => josko-bukarica [link] => /tag/josko-bukarica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 247576 [name] => humanitarni rad [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => humanitarni-rad [link] => /tag/humanitarni-rad ) [2] => stdClass Object ( [id] => 241295 [name] => pjevač [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pjevac [link] => /tag/pjevac ) [3] => stdClass Object ( [id] => 264752 [name] => ubod nožem [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ubod-nozem [link] => /tag/ubod-nozem ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pravo čudo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Preživio je 11 uboda nožem i vratio se humanitarnom radu i pjevanju. Razgovarali smo s neumornim Joškom Bukaricom [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3104 [name] => Branimir Periša [username] => branimir.perisa [email] => brane.perisa@sibenski-list.hr [password] => $2y$10$ZdQPcBrYLDSYK64AG4toqOHYzVpM8P76cigc/kJ7WJeNwwZNdsQlq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/branimir-perisa-3104 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1622 [gender] => m [description] => [image] => 1622.png [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1622.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25407686.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix [mainImageDesc] =>

Ako Jimmy Stanić može nastupati u 94., što se ja ne bi vratio publici i pozornici sa 64?, nasmijao se neuništivi, žilavi Joško Bukarica

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25407686.jpg [title] =>

Ako Jimmy Stanić može nastupati u 94., što se ja ne bi vratio publici i pozornici sa 64?, nasmijao se neuništivi, žilavi Joško Bukarica

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25407703.jpg [title] =>

Iz vremena kad je Bukarica bio insktrukor Crvenoga križa o minskoj opasnosti
 

Privatni album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25407701.jpg [title] =>

Iz vremena kad je Bukarica bio instruktor Crvenoga križa o minskoj opasnosti


 

Privatni album ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25407699.jpg [title] =>

Iz vremena kad je Bukarica bio instruktor Crvenoga križa o minskoj opasnosti

Privatni album ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25407697.jpg [title] =>

Iz vremena kad je Bukarica bio instruktor Crvenoga križa o minskoj opasnosti

Privatni album ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25407695.jpg [title] =>

Iz vremena kad je Bukarica bio instruktor Crvenoga križa o minskoj opasnosti

Privatni album ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25407693.jpg [title] =>

Joško Bukarica u svome dvorištu u Siveriću

 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25407691.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25407688.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25407683.jpg [title] =>

Pokraj brojnih nagrada i priznanja

 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25407682.jpg [title] =>

Pokraj brojnih nagrada i priznanja

 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25407680.jpg [title] =>

Pokraj brojnih nagrada i priznanja

 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25407679.jpg [title] =>

Pokraj brojih nagrada i priznanja.

 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25407675.jpg [title] =>

Pjevanje i glazba Bukaričina su glavna vokacija
 

Privatni album ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U razmaku od nekoliko mjeseci – krajem prošle i sredinom ove godine - Joško Bukarica (64), estradni pjevač, prokušani humanitarac i društveni aktivist iz Siverića dvaput je organizirao donacije krevetnine za kninsku bolnicu "Hrvatski ponos", a u suradnji s vodstvom ustanove planira i nove akcije.

Joško se nažalost, osobno uvjerio ne samo u visoku stručnost kninskih liječnika, nego i u neugodnu stranu bolničkog liječenja pri čemu nedostaje osnovne opreme, poput jastuka, jastučnica, pa čak i zastora da bi se pacijenti u sobama izloženim suncu zaštitili od prevelike vrućine.

- Iako je to za dlaku mogao biti dan moga kraja, drugi rođendan je 4. svibnja 2019. godine, kada sam doživio napad nožem sumanutog susjeda koji je ničim izazvan, upao u moje dvorište dok sam uzimao drva, zadao mi 11 udaraca nožem u trbuh i pobjegao. Bilo je to kao u nekom horor filmu, a na moju sreću, umiješala se i viša sila. Jer, da slučajno ubrzo nije naišao drugi susjed i ugledao me presavijenog na zemlji, u lokvi krvi i alarmirao hitnu pomoć, više ne bih progovorio, kamo li zapjevao - kaže Bukarica.

Od rata do toga zločina Siverić nije doživio toliko nasilan čin u možda najljepšem dijelu naselja koje se i službeno zove Pod vilom, što se odnosi na otmjenu, solidno održavanu stoljetnu kuću davnog vlasnika rudnika, koju je kasnije otkupio legendarni liječnik siverićkih rudnika, dobri duh toga kraja, dr. Ivan Murat.

- I naravno, nastavlja sugovornik, da me vrhunski stručno nije operirala dr. Kristina Bitunjac, abdominalna kirurginja u kninskoj bolnici, danas bi mi nosili cvijeće na grob - priča Bukarica o drami na kućnom pragu.

---

image

Joško Bukarica u svome dvorištu u Siveriću

 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Nestašica posteljine

Prije operacije život mu je dva dana visio o koncu dok je bio priključen na reanimacijske uređaje, nakon čega u njegovu životu, veli, postoje dvije važne žene: njegova majka koja mu je dala život i dr. Bitunjac, zaslužna što mu je život vraćen.

- Trinaest dana oporavljao sam se u bolnici budeći se na bezobličnoj gužvi koja je nekad bila jastuk, od čega bi me cijeli dan boljela glava. Neki su pacijenti pod glavom imali i presavijenu deku, tolika je bila nestašica solidne krevetnine. - govori Bukarica o vlastitom iskustvu liječenja u Kninu. Tada se uvjerio koliko je naoko sitnica poput jastuka – u odnosu na sofisticiranu medicinsku elektroniku – od važnosti za oporavak bolesnika.

Lani je Joško opet imao operaciju, zbog priraslica na tankom crijevu uslijed uboda nožem i uvjerio se kako se temeljni uvjeti liječenja nisu promijenili.

U dogovoru s ravnateljicom bolnice Tatjanom Lilić Šipalo, inače siverićkom nevistom, Bukarica je preko Ekološke udruge "Monte Promona" koju je utemeljio 2011. godine i svo vrijeme joj predsjeda, organizirao nabavku stotinu jastuka za svih pet bolničkih odjela. Bilo je potkraj 2022., a od novčanih donatora Bukarica ističe Šibensko-kninsku županiju, još nekoliko gradova s područja županije, te posebno gradske uprave Drniša i Vrlike, čiji su stanovnici u dobrom broju upućeni na kninsku bolnicu.

- Napravio sam vlastitim autom 1500 kilometara, obišao 30 tvrtki ne bih li isposlovao najbolju cijenu i uspio sam jastuke dobiti upola jeftinije. Slično sam ponovio i ove godine u srpnju, kada smo nabavili nepromočive jastučnice, 500 pelena za pacijente na palijativnoj skrbi i hodalicu, a naredna akcija su zastori, koltrine za najviše osunčane sobe, navodi Joško Bukarica.

- Možete zamisliti koja je muka ležati u bolesničkoj postelji pored prozora u koji upire sunce. Pobrinut ću se za 50 metara platna od kojeg će se skrojiti zastori i skidam kapu svima koji su pomogli i onima koji će i ubuduće priskočiti da se poboljšaju uvjeti u kninskoj bolnici. Ma koliko svi zajedno bili kritični prema zdravstvenom sustavu u našoj zemlji, računajući i mene, svjestan sam da ministar Beroš ne može voditi brigu o tome, smatra Bukarica.

Zato poziva udruge u drugim bliskim sredinama, poput Šibenika, pa i Splita, gdje u KBC-u također oskudijevaju s krevetninom, da se potrude i podmetnu leđa za slične donacije, a on će rado pomoći vlastitim iskustvom. Važno je veli, odrediti prioritete: poznat mu je slučaj da je dobrotvor bolnici donirao pet televizora, no bez toga se može, jer je dobar bolnički krevet važniji od tv uređaja.

---

image

Pokraj brojnih nagrada i priznanja

 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Ispunjene snova

Joško Bukarica za sebe kaže da mu je volonterstvo ispunjenje snova, a kada si na čelu udruge, tada joj jedino trebaš davati, njegov je moto od čega ne uzmiče. Više je kaže, radio za druge nego za sebe, a obavljao je najrazličitije poslove, osim glazbe i pjevanja, što mu je uvijek bilo u prvom planu. Čak je, govori, prao mrtvace na patologiji dok je studirao, bio je konobar, zatim zaštitar, a od svega najviše je ponosan na 14 godina volontiranja u Crvenom križu kao instruktor za edukaciju o minama.

- Ni lipe nisam dobio za to. Jedino nagradu Grada Drniša, no ono što je neprocjenjivo je što sam pomogao da se sačuvaju životi. - iznosi Bukarica uz napomenu da je Drniš, po zagađenosti minama bio drugi grad u zemlji nakon oslobođenja.

- Kada sam se prihvatio te dužnosti, nastavlja, bilo je 29 milijuna četvornih metara zemljišta pod minima, a 23 milijuna je uklonjeno dok sam zajedno s HCR-om tražio novac za razminiranje, sudjelovao na sedam međunarodnih konferencija o minskim poljima i snimio dva edukativna spota o minskoj opasnosti.

Iza mene je ostao volonterski posao vrijedan 230 milijuna kuna i sve su to pitanja koja su mi se nužno nametnula kada sam bio onako sumanuto napadnut od čovjeka kojeg nisam vidio 30 godina jer je bio u Njemačkoj i jedva smo se poznavali, makar smo bliski susjedi. Zašto mene koji sam cijeli život usmjeren pomagati drugima, valjda i zato što me i pokojni otac učio da u životu budem "više vile, nego grablje", pa će mi se se dobro vratiti? Upitao sam i našeg župnika, fra Iliju Mikulića neka mi objasni kako sam uopće preživio i odgovorio mi je bez velikog razmišljanja: "Ne možeš tek tako umrijeti, radiš dobre stvari!"

- Prihvatio sam to. Neka bude tako, jer očito trebam funkcionirati i dalje, za sebe i za druge.

Željan funkcioniranja, a ne funkcije, premda je ponekad za to važna i funkcija, govori Bukarica, koji se jednom i politički aktivirao. Bilo je to 2009., na Nezavisnoj listi drniškog gradonačelnika Ante Dželalije, kada je četiri godine bio na funkciji dopredsjednika gradskog vijeća.

- Nikad nisam htio ni u jednu stranku, jer su to interesne zajednice koje su stvorile jedan neodgovorni sustav, a ja sam oporba svim strankama, to svi znaju. Meni to ne treba, a najmanje da uzimam sebi u džep od države kojoj sam puno dao. - govori bez dlake na jeziku Bukarica, a po tome je poznat.

---

image

Iz vremena kad je Bukarica bio instruktor Crvenoga križa o minskoj opasnosti


 

Privatni album
---

Bio je također branitelj, dragovoljac, s 1000 dana provedenih u ratu, za što kaže, nije tražio ništa, nego ima minimalnu mirovinu i miran je. Izvlačiti se na PTSP nije mu bilo ni na kraj pameti. Čak su ga veli, izbrisali s popisa branitelja nakon ranjavanja na Miljevcima, a uvjeren je da mu je upravo to oporbenjaštvo političkome mainstreamu priskrbilo dodatne komplikacije nakon što je bio žrtvom napada nožem.

Nakaradni sustav

- Drago mi je da o tome mogu javno progovoriti, jer me je nakon napada nožem koji sam čudom preživio ovaj naš kaotični, kazat ću i nakaradni sustav, uhvatio u kolo, pa sam od policije bio tretiran kao napadač, a ne žrtva, kaže Joško.

Naime, dok je ležao u bolnici, kuća mu je bila otvorena i policija mu je oduzela tri komada oružja koje legalno posjeduje budući je dugogodišnji lovac i prvi predsjednik mjesnog lovačkog društva u poraću, onda kada je bilo najteže iz pepela spaljenog Siverića vraćati život udrugama i pomoći mirnodopskom funkcioniranju zajednice.

- Ja, koji u životu nisam počinio prekršaj niti sam se ikad opio, 500 dana sam se sudski borio da mi vrate oružje. Moj ‘krimen‘ je bio što puške i pištolj u trenutku zločina nada mnom, nisu bili u specijalnom, blindiranom ormaru za oružje, na kojem se pokvarila brava nego u običnom. Za nesreću, baš taj dan naručio sam majstora iz Knina da mi popravi bravu, no ipak sam dobio spor na Trgovačkom sudu protiv policije. Sud je uvažio moju obranu da oružje ne treba biti pod ključem ukoliko sam ja u kući, a jedini sam stanar. A što reći na to da moga napadača, osuđenog na dugogodišnju robiju koju služi u zatvorskoj bolnici, budući da ima dijagnozu teške duševne bolesti, puštaju kući na dva tjedna? Već je jednom bio, makar je naš eminentni psihijatar, dr. Ante Bagarić vještačio da u njegovom slučaju postoji mogućnost od ponovnog počinjenja krivičnog djela!? - ispričao je u dahu Joško Bukarica dodajući da je strepio za vlastiti život dok je napadač, o kojem skrbi, bio na ‘dopustu‘, spavajući s otvorenim ormarom za oružje.

- Napad koji sam preživio mogao se svakom dogoditi, to je usud, no mora li hrvatskim građanima biti i ovo drugo što sam prošao? Pa gdje toga ima? - pita se Joško Bukarica, nudeći ljepšu temu:

- Ako Jimmy Stanić može nastupati u 94., što se ja ne bi vratio publici i pozornici sa 64? - nasmijao se neuništivi, žilavi Joško Bukarica, koji za sebe kaže da je temperamentan, no kako brzo plane, tako se i hitro ohladi.

Nakon napada godinama nije nastupao, propao mu je ugovor za jednu glazbenu izdavačku kuću, a zbog liječenja mu je propao i posao PR menadžera, za što je završio studij na osječkom sveučilištu u kasnijem razdoblju života.

- Ostao sam procjenjujem, bez milijun kuna, a nikakvo obeštećenje nakon napada ne mogu tražiti. Nemam od koga – odvjetnici su me savjetovali da se ne upuštam u tužbu, jer joj neće biti kraja. Ali, glava je čista i na ramenu je – funkcionirat ću ja dalje – bez ikakve funkcije, a sada mi je prva stvar u dobrom društvu proslaviti rođendan. Da su živi, istog dana, 13. kolovoza slavili bi ga Fidel Castro i Alfred Hitckok, a proslavit će ga i Gibonni - nasmijali smo se na kraju.

---

image

Pjevanje i glazba Bukaričina su glavna vokacija
 

Privatni album
---

---

Neće u klanove

Joško Bukarica u dosadašnjoj je karijeri sudjelovao na više od 400 humanitarnih koncerata za ljude u potrebi, a na ugašenom Knin festu lakih nota, koji je potrajao deset godina, do 2011., Joško Bukarica sudjelovao je pet godina i dvije godine za redom osvojio nagradu publike i jednu za interpretaciju. Nastupala je tu i prva liga hrvatske estrade: Zorica Kondža, Kuzma i Šaka Zulu, s kojima je godinama surađivao, Đuka Čajić, Berekini, Zvone Boem....

Da sam u nekom glazbenom klanu bilo bi lakše, ali ja sam to bio samo jednom u pjevačkoj karijeri. Jednom i nikad više, jer mi je ovrha zbog neispunjenja ugovornih odredbi sjela na vrat. Dvosjekli je to mač, ne ponovilo se... - objašnjava Joško Bukarica.

---

---

Najdraži uspjeh

Jedan od mojih najdražih uspjeha kao predsjednika ekološke udruge "Monte Promona" jest kada sam zajedno s Josipom Begonjom (HDZ), drniškim gradonačelnikom, uspio spriječiti spaljivanje otrovnog, otpadnog mulja iz Zagreba u drniškome Kalunu. Tada se još jednom na djelu vidjela naša politika: SDP-ovac u tadašnjem ministarstvu okoliša, Tonči Restović, izdao je dozvolu za spaljivanje, na što smo u Drnišu podnijeli tužbu Trgovačkom sudu. Međutim, tu je tužbu svojim jednostranim aktom poništio ministar Čorić iz HDZ-a. Poništio je tužbu i pravnu državu, no mi smo opet tužili - i dobili spor! Svaka čast Josipu Begonji što se othrvao pritiscima koje je vjerojatno imao. Surađujemo odlično, on zna da ću ja, u ime udruge svoje napraviti kako treba i uvijek je voljan za suradnju! - zaključio je Joško Bukarica.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Privatni album
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Ako Jimmy Stanić može nastupati u 94., što se ja ne bi vratio publici i pozornici sa 64?, nasmijao se neuništivi, žilavi Joško Bukarica

Privatni album

Iz vremena kad je Bukarica bio insktrukor Crvenoga križa o minskoj opasnosti
 

Privatni album

Iz vremena kad je Bukarica bio instruktor Crvenoga križa o minskoj opasnosti


 

Privatni album

Iz vremena kad je Bukarica bio instruktor Crvenoga križa o minskoj opasnosti

Privatni album

Iz vremena kad je Bukarica bio instruktor Crvenoga križa o minskoj opasnosti

Privatni album

Iz vremena kad je Bukarica bio instruktor Crvenoga križa o minskoj opasnosti

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Joško Bukarica u svome dvorištu u Siveriću

 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Pokraj brojnih nagrada i priznanja

 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Pokraj brojnih nagrada i priznanja

 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Pokraj brojnih nagrada i priznanja

 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Pokraj brojih nagrada i priznanja.

 

Privatni album

Pjevanje i glazba Bukaričina su glavna vokacija
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/prezivio-je-11-uboda-nozem-i-vratio-se-humanitarnom-radu-i-pjevanju-razgovarali-smo-s-neumornim-joskom-bukaricom-1313835 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=dfd186ca13c925cf2021c2e72c82cca7e7b78335 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pre%C5%BEivio+je+11+uboda+no%C5%BEem+i+vratio+se+humanitarnom+radu+i+pjevanju.+Razgovarali+smo+s+neumornim+Jo%C5%A1kom+Bukaricom&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fprezivio-je-11-uboda-nozem-i-vratio-se-humanitarnom-radu-i-pjevanju-razgovarali-smo-s-neumornim-joskom-bukaricom-1313835 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fprezivio-je-11-uboda-nozem-i-vratio-se-humanitarnom-radu-i-pjevanju-razgovarali-smo-s-neumornim-joskom-bukaricom-1313835 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pravo čudo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Zagorapravo čudo

Preživio je 11 uboda nožem i vratio se humanitarnom radu i pjevanju. Razgovarali smo s neumornim Joškom Bukaricom

Piše Branimir Periša
11. kolovoza 2023. - 13:48
Ako Jimmy Stanić može nastupati u 94., što se ja ne bi vratio publici i pozornici sa 64?, nasmijao se neuništivi, žilavi Joško BukaricaNikolina Vuković Stipaničev/Cropix

U razmaku od nekoliko mjeseci – krajem prošle i sredinom ove godine - Joško Bukarica (64), estradni pjevač, prokušani humanitarac i društveni aktivist iz Siverića dvaput je organizirao donacije krevetnine za kninsku bolnicu "Hrvatski ponos", a u suradnji s vodstvom ustanove planira i nove akcije.

Joško se nažalost, osobno uvjerio ne samo u visoku stručnost kninskih liječnika, nego i u neugodnu stranu bolničkog liječenja pri čemu nedostaje osnovne opreme, poput jastuka, jastučnica, pa čak i zastora da bi se pacijenti u sobama izloženim suncu zaštitili od prevelike vrućine.

- Iako je to za dlaku mogao biti dan moga kraja, drugi rođendan je 4. svibnja 2019. godine, kada sam doživio napad nožem sumanutog susjeda koji je ničim izazvan, upao u moje dvorište dok sam uzimao dr...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 08:55