StoryEditorOCM
ZagoraGLADNA REFORMA

Ovi učenici ‘osuđeni‘ su na sendviče: Bit će dobro ako školska kuhinja uspije proraditi u drugom polugodištu!?

Piše Marija Lončar
4. rujna 2023. - 11:38

Kada danas počne nova obrazovna godina, učenici Osnovne škole Jakova Gotovca u Unešiću bit će jedini u Šibensko-kninskoj županiji koji će nastavu pohađati prema novom, eksperimentalnom programu nazvanom “Osnovna škola kao cjelodnevna škola – uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanja”.

Ministarstvo obrazovanja osmislilo ga je, među ostalim, zato što je prema ukupnom broju sati nastave i učenja u školama Hrvatska pri samom dnu ljestvice članica Europske unije, a projekt koji se kao eksperimentalni od jeseni provodi u unešićkoj i još 60-ak hrvatskih osmoljetki trebao bi postati redovan za sve osnovce 2027. godine.

Do tada, 45 osnovaca, koliko ih pohađa obrazovnu ustanovu u šibenskom zaleđu, u školi će ostajati obvezno do 14 sati, odnosno 15, do kada im traje redovna, odnosno dodatna i dopunska nastava. Nakon toga, osnovci koji to budu željeli u školi će ostajati na izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Da su na sve te i druge novine u nastavi, kreiranju odmora i rekreacije učenika u zagorskoj školi spremni, potvrdit će ravnatelj Živko Bulat. Osim na nekoliko “sitnica”, koje se roditeljima vjerojatno neće nimalo svidjeti!

Jer unešićki đaci na cjelodnevnoj nastavi mogli bi ostati gladni budući da će u novu školsku godinu ući bez kuhinje i blagovaonice, iako su bile planirane. Uvođenje eksperimentalnog programa, naime, uključuje činjenicu da škole, osim rada u jednoj smjeni, budu i infrastrukturno uređene i opremljene te da, među ostalim, imaju kuhinje i blagovaonice u kojima će se za djecu spravljati i posluživati užina i ručak.

Prostora ima napretek

Ako škola do sada nije imala te uvjete, morala ih je osigurati do početka nastave, za što je država osigurala i novac iz europskog fonda u sklopu Nacionalnog programa oporavka i otpornosti.

Škola u Unešiću odavno ima nastavu u jednoj smjeni jer ima mali broj učenika, a obrazovna zgrada izgrađena je u nekim vremenima kada je u svim učionicama sjedilo i nekoliko stotina učenika. Prostora, dakle, ima napretek, no škola je do sada imala tek malu čajnu kuhinju.

Budući da je resorna administracija na čelu s ministrom Radovanom Fuchsom u projekt cjelodnevne škole ušla poprilično nepripremljeno, s mnogo nedorečenosti i nejasnoća, što su najčešće primjedbe i mnogih prosvjetara, tako je i natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava raspisan tek u srpnju, a početkom kolovoza bilo je poznato koliko je tko novca dobio.

Mjesec dana nije dovoljno ni u snu da se odradi sva potrebna papirologija i zadovolji komplicirana hrvatska administracija, sredi dokumentacija, projekti, dobiju ove i one suglasnosti, pokrene javna nabava, izaberu izvođači radova i cijeli posao završi prije negoli učenici ponovno sjednu u svoje klupe.

Zato ni u unešićkoj školi još uvijek na vidiku nema ni “k” od školske kuhinje! Ravnatelj Bulat suzdržan je u komentarima oko nastale situacije. Početak nastave je tu, a čelnik unešićke osmoljetke iskreno priznaje da bi bio zadovoljan kada bi kuhinja i blagovaonica, kao najkrupniji zalogaj u stvaranju uvjeta za provedbu cjelodnevnog programa, bile gotove do početka drugog polugodišta!

– Naša je škola za opremanje i uređenje dobila ukupno 192.900 eura, od čega 60 tisuća ide na kuhinju i 10 tisuća eura na blagovaonicu. Jasno je da će eksperimentalni program početi bez osiguranog toplog obroka i da ćemo se morati osloniti na dostavu – kratko će Bulat, otkrivajući kako je nedavno bio na sastanku u županijskoj upravi s pročelnicima za prosvjetu i financije, jer je Šibensko-kninska županija osnivač i vlasnik škole.

Sve će, navodi, morati ići korak po korak, a koliko će sve to trajati, nije želio prognozirati. No od projekta cjelodnevne škole se ne odustaje, tvrdi ravnatelj.

image

Škole su novac za uređenje prostorija za pripremu hrane dobile tek u kolovozu, pa će se, poznavajući ‘bisere’ hrvatske birokracije, načekati dok građevinari i kuhari uđu u prostore
 

Jakov Prkić/Cropix

Zabrinutost raste

– Projekt ide dalje. Sada sređujemo dostavu obroka za učenike, ali i tu imamo problem jer smo udaljeni od Šibenika i Drniša i imamo samo 45 djece, pa to nikome nije zanimljivo i isplativo!

Iako se iz razgovora s ravnateljem nije moglo zaključiti da je zabrinut, jasno je kako je pred njim puno posla i ništa manje problema. Nada se da će i javni natječaj za izvođača radova biti objavljen tijekom ovog mjeseca, a do tada treba biti izrađena i projektna dokumentacija za preuređenje kuhinje i blagovaonice.

Vjeruje kako radovi i postavljanje opreme, koji će se obavljati u isto vrijeme dok su djeca u školi, neće stvarati buku i remetiti nastavu.

– Ovdje se ne radi o izgradnji, nego rekonstrukciji kuhinje, a što se tiče postavljanja opreme, može se to raditi i vikendima, kada nema učenika u školi – kaže Bulat, kojeg, bez obzira na njegovu optimističnost, očekuju naporni dani.

S druge strane, rješavanje svih problema, koji vjerojatno ne pogađaju samo unešićku obrazovnu ustanovu, bit će dobar test za cijeli eksperimentalni projekt cjelodnevne škole, njegovu smislenost i način provedbe. 

45

osnovaca iz šibenskog zaleđa pohađa školu u Unešiću, pa postoji i problem zainteresiranih za dostavu marende

60

tisuća eura dodijeljeno je OŠ Jakova Gotovca za rekonstrukciju kuhinje i još 10 tisuća za blagovaonicu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 03:35