stdClass Object ( [id] => 1222134 [title] => Neviđena ‘eksplozija‘ ambrozije u Zagori, građani se masovno žale na suzne oči, kihanje, curenje nosa... Alergeni iz zaleđa dolaze čak i do Splita, Šibenika, Kaštela, Solina, Trogira... [alias] => nevidena-eksplozija-ambrozije-u-sinju-pelud-se-siri-zagorom-a-gradani-se-masovno-zale-na-suzne-oci-kihanje-curenje-nosa-sinjski-alergeni-dolaze-cak-i-do-splita-sibenika-kastela-solina-trogira [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kada bi vlasnici velikog dijela obradivoga poljoprivrednog zemljišta u Sinjskom polju svojim radom uzgajali žitarice, kukuruz ili povrtne kulture kako svojim neradom potiču uzgoj ambrozije i drugih vrsta korova, gdje bi nam bio kraj. Na našim stranicama upozorili smo da ovih dana Sinjani i Cetinjani masovno kišu, imaju natečene sluznice, suze im oči i doživljavaju neugodnosti kao da ih se guši.

---

image

Toni Paštar, ambrozija u Sinjskoj polju

------
image

Toni Paštar, ambrozija u Sinjskoj polju

---

Da, guši ih pelud ambrozije pred kojim kapitulira antialergijski obrambeni sustav sve većeg broja osoba. Kažu da nikada do sada nije bilo ovako. Iako se poljoprivrednici žale na višemjesečnu sušu koja im je uvelike umanjila urode, ambrozija je uspjela da bolje ne može. Na mjestima je izrasla u visinu od dva metra i više, a sklop joj je na pojedinim parcelama gušći nego kod žitarica.

No, ni obala nije pošteđena. Naime, poznato je da pelud ambrozije "putuje" i do 600 kilometara, pa je lako moguće da alergeni iz Sinja dođu do Splita, Makarske, Šibenika... 

– Broj oboljelih raste iz godine u godinu. Procjenjuje se da svaki deseti stanovnik Hrvatske boluje od peludne alergije na ambroziju,  najrasprostranjenija je na području između rijeka Save i Drave, zatim uz jadransku obalu, osobito u Istri, te u Zadru, Makarskoj i Sinju. Ali, budući da njezina peludna zrnca vjetar može nositi i 600 km daleko od staništa, jasno je da nitko nije pošteđen. Ambrozija uzrokuje kihanje, curenje nosa, začepljen nos, svrbež kože i sluznice, pojačano suzenje očiju i otečene vjeđe. Tome se mogu priključiti simptomi i donjih dišnih putova, poput zaduhe i kašlja - rekla je svojedobno za ‘Slobodnu‘ prof. dr. sc. Željka Roje, splitska otorinolaringologinja.

Prvi naš tekst o eksploziji ambrozije u Cetinskoj krajini pročitajte ovdje:

Cijela Zagora šmrče i kiše, svi se čude odakle ovoliko problema s disanjem, a razlog se krije u jednoj biljci koja je ‘okupirala‘ zaleđe Dalmacije i uzrokuje ozbiljne tegobe

Mnogi vrijedni poljoprivrednici od početka ovogodišnje vegetativne sezone na svojim parcelama u Sinjskom polju ili njegovu okruženju, a tako je dijelom i u Imotskom polju, sadili su, njegovali i provodili potrebne agrotehničke mjere u svojim povrtnjacima. Pritom su velikim marom uništavali i korov, prvenstveno ambroziju kao najrasprostranjeniju i najalergičniju.

Badava su se mučili. Parcele u njihovu susjedstvu ostale su neobrađene, a na njima je vrlo uspješno izrasla i sazrela ambrozija, čiji pelud već dva mjeseca na alergiju osjetljive pojedince onemogućava da se približe svojim njivama i poberu ljetinu. Kada se ovih dana prolazi kroz polje, na parcelama gdje su upravo dozreli krumpiri mogu se vidjeti pojedinci usana i nosa zaštićenih maskama.

To je, kažu nam, jedini način da koliko-toliko mogu biti korisni, barem na sat-dva. Pritom naglašavaju kako je iz godine u godinu stanje sve gore pa razmišljaju da i oni odustanu od obrade svojih parcela.

---

image

Toni Paštar, ambrozija u Sinjskoj polju

------
image

Toni Paštar, ambrozija u Sinjskoj polju

---

Možda bi, ako se poslužimo sarkazmom, bilo najbolje sve obradive poljoprivredne površine zapustiti na četiri-pet godina. Tada bi, kažu nam stručnjaci, drugi korovi iskorijenili ambroziju. Ova biljka najbolje uspijeva na zemljištima koja se povremeno obrađuju. Dokaz tome su nepregledna polja ambrozije na strništima s kojih su u srpnju požnjeveni ječam i pšenica. Vrlo uspješno ambrozija raste u kukuruzištima koja poslije sjetve nisu kultivirana, a gusti sklopovi toga korova rastu između kukuruzišta i poljskih putova.TEKST SE NASTAVLJA ISPOD VIDEA►►

Naredbe o poduzimanju mjera o obveznom uklanjanju ambrozije ili zakonski propisi o poljoprivrednom zemljištu dotiču ovaj i druge korove kao opečeni žeravu. Sve je lijepo propisano kako bi trebalo uklanjati ambroziju, ali zakonodavac je – teško je povjerovati nenamjerno – propustio uvrstiti kaznene odredbe. Pa inspektori, koji su u pravilu prvi na udaru nezadovoljnih alergičara, nisu u stanju kvalitetno provoditi takve propise. Kako kazniti vlasnika parcele na kojoj raste ambrozija kad nisu propisane kazne? Jedini koji mogu snositi nekakve sankcije su vlasnici OPG-ova, ali samo za parcele unesene u ARKOD, koje su dužni obrađivati i na njima uništavati korove, uključujući i ambroziju.

---

image

Toni Paštar, ambrozija u Sinjskoj polju

------
image

Toni Paštar, ambrozija u Sinjskoj polju

---

Sve kada bi i postojale kaznene odredbe, pojavio bi se još jedan problem generiran iz nesređenih vlasničkih odnosa. Rijetke su parcele, kako nepoljoprivredne, tako i poljoprivredne, na kojima je čisto vlasništvo. Gotovo je pravilo da pojedinu parcelu u posjedu drži više osoba, a kada se zaviri u gruntovnicu, kao vlasnici nerijetko su navedene osobe umrle prije dvije-tri generacije. Ili je na vlasničkom popisu 10, 20 ili više osoba.

---

image

Toni Paštar, ambrozija u Sinjskoj polju

---

Sve kada bi, dakle, i postojale kaznene odredbe, a koje ne postoje, komu bi inspektori mogli podnijeti prijavu, ispostaviti kaznu. Koliko god bila neugodna za alergične osobe, posebno osjetljivima ozbiljno i ugrožavala zdravlje, ambrozija je samo još jedan sitni kamenčić u mozaiku nepravne države Hrvatske, države u kojoj se masovno štancaju nedorečeni zakonski propisi koji onda postaju i neprovedivi. I na takvim propisima, a ne samo na njivama, uspješno raste, razvija se, dozrijeva, širi pelud i osigurava sjeme za daljnju reprodukciju zlo zvano ambrozija.

---

Koji lijekovi pomažu?

Koji lijekovi pomažu?

– Liječenje se provodi antihistaminicima u obliku tableta ili sirupa, te lokalnim protuupalnim lijekovima kao što su kortikosteroidni sprejevi za nos. Pravilnom primjenom ovih lijekova može se postići dobra kontrola bolesti koja ne narušava kvalitetu života u sezoni polinacije.

Čak i u slučaju da vi ili vaši ukućani ne bolujete od alergijskog rinitisa ili astme, obratite pozornost na pojavljivanje ambrozije u vašoj okolini i nastojte je ukloniti sami ili uz pomoć udruga i ustanova koje se bave tim problemom, jer tako možda pomažete i sebi.

Naime, nikad ne možete biti sigurni da ta neugodna biljka sutra neće i kod vas izazvati alergijske simptome. Inače, sveprisutnost ambrozije i štetno djelovanje na zdravlje populacije u cjelini još je jedan test za sve nas - istakla je svojedobno za Slobodnu prof. dr. sc. Željka Roje, splitska otorinolaringologinja.

---

---

A pčelari je vole

Prije nekoliko godina pčelari su, kao nikada prije, upravo u vrijeme najintenzivnije proizvodnje peludi ambrozije u Sinjsko polje dovozili specijalne kontejnere s košnicama pčela. To nas je začudilo pa smo neke pčelare poznanike upitali zašto su pčele dovezli upravo u Sinjsko polje. Odgovorili su nam da je ta godina za pčelare bila užasna, uobičajene i pčelama i pčelarima najdraže biljne vrste niti su medile niti su proizvodile pelud. Umjesto meda, pčelari su radi spašavanja svojih pčelinjih zajednica pčele prihranjivali. To, međutim, nije bilo dostatno jer je nedostajao pelud bez kojega nisu mogle stasati nove mlade pčele. U takvim okolnostima pelud ambrozije došao je kao spas. Nije kvalitetan ni poželjan kao neke druge vrste peludi, ali je kao zamjenski odigrao važnu ulogu, bez kojega bi sigurno došlo do gašenja velikog broja pčelinjih zajednica.

---

---

image

Toni Paštar, ambrozija u Sinjskoj polju

------
image
Zvonimir Barisin/Cropix/Cropix
------
image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
------
image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
------
image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
------
image
Zvonimir Barisin/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POŠAST UZ CETINU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => POŠAST UZ CETINU 2 0 5617 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-09-06 10:47:58 [created_by] => 3221 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-06 14:22:34 [modified_by] => 3221 [publish_up] => 2022-09-06 14:11:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 73 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/09\/06\/23333202.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/06\/23333188.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/06\/23333190.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/06\/23333192.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/06\/23333194.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/06\/23333196.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/06\/23333198.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/06\/23333200.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/06\/22403326.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/06\/20384298.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/06\/20384282.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/06\/20384272.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/06\/13520286.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Zvonimir Bari\u0161in\/Cropix, Shutterstock","","","","","","","","Zvonimir Barisin\/Cropix\/Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix\/Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix\/Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix\/Cropix","Zvonimir Barisin\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Toni Pa\u0161tar, ambrozija u Sinjskoj polju<\/p>","

Toni Pa\u0161tar, ambrozija u Sinjskoj polju<\/p>","

Toni Pa\u0161tar, ambrozija u Sinjskoj polju<\/p>","

Toni Pa\u0161tar, ambrozija u Sinjskoj polju<\/p>","

Toni Pa\u0161tar, ambrozija u Sinjskoj polju<\/p>","

Toni Pa\u0161tar, ambrozija u Sinjskoj polju<\/p>","

Toni Pa\u0161tar, ambrozija u Sinjskoj polju<\/p>","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1500x1000","hd_23333202_1920.jpg":"1920x1080","k_23333202_1280.jpg":"1280x1280","k_23333202_1024.jpg":"1024x1024","k_23333202_640.jpg":"640x640","k_23333202_480.jpg":"480x480","k_23333202_340.jpg":"340x340","k_23333202_220.jpg":"220x220","o_23333202_1280.jpg":"1280x853","o_23333202_1024.jpg":"1024x682","o_23333202_640.jpg":"640x426","o_23333202_480.jpg":"480x320","o_23333202_340.jpg":"340x226","o_23333202_220.jpg":"220x146","h_23333202_1280.jpg":"1280x854","h_23333202_1024.jpg":"1024x683","h_23333202_640.jpg":"640x427","h_23333202_480.jpg":"480x320","h_23333202_340.jpg":"340x227","h_23333202_220.jpg":"220x147","pp_23333202_1280.jpg":"1280x1628","pp_23333202_1024.jpg":"1024x1303","pp_23333202_640.jpg":"640x814","pp_23333202_480.jpg":"480x611","pp_23333202_340.jpg":"340x432","pp_23333202_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_23333188_1920.jpg":"1920x1080","k_23333188_1280.jpg":"1280x1280","k_23333188_1024.jpg":"1024x1024","k_23333188_640.jpg":"640x640","k_23333188_480.jpg":"480x480","k_23333188_340.jpg":"340x340","k_23333188_220.jpg":"220x220","o_23333188_1280.jpg":"1280x960","o_23333188_1024.jpg":"1024x768","o_23333188_640.jpg":"640x480","o_23333188_480.jpg":"480x360","o_23333188_340.jpg":"340x255","o_23333188_220.jpg":"220x165","h_23333188_1280.jpg":"1280x854","h_23333188_1024.jpg":"1024x683","h_23333188_640.jpg":"640x427","h_23333188_480.jpg":"480x320","h_23333188_340.jpg":"340x227","h_23333188_220.jpg":"220x147","pp_23333188_1280.jpg":"1280x1628","pp_23333188_1024.jpg":"1024x1303","pp_23333188_640.jpg":"640x814","pp_23333188_480.jpg":"480x611","pp_23333188_340.jpg":"340x432","pp_23333188_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_23333190_1920.jpg":"1920x1080","k_23333190_1280.jpg":"1280x1280","k_23333190_1024.jpg":"1024x1024","k_23333190_640.jpg":"640x640","k_23333190_480.jpg":"480x480","k_23333190_340.jpg":"340x340","k_23333190_220.jpg":"220x220","o_23333190_1280.jpg":"1280x960","o_23333190_1024.jpg":"1024x768","o_23333190_640.jpg":"640x480","o_23333190_480.jpg":"480x360","o_23333190_340.jpg":"340x255","o_23333190_220.jpg":"220x165","h_23333190_1280.jpg":"1280x854","h_23333190_1024.jpg":"1024x683","h_23333190_640.jpg":"640x427","h_23333190_480.jpg":"480x320","h_23333190_340.jpg":"340x227","h_23333190_220.jpg":"220x147","pp_23333190_1280.jpg":"1280x1628","pp_23333190_1024.jpg":"1024x1303","pp_23333190_640.jpg":"640x814","pp_23333190_480.jpg":"480x611","pp_23333190_340.jpg":"340x432","pp_23333190_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_23333192_1920.jpg":"1920x1080","k_23333192_1280.jpg":"1280x1280","k_23333192_1024.jpg":"1024x1024","k_23333192_640.jpg":"640x640","k_23333192_480.jpg":"480x480","k_23333192_340.jpg":"340x340","k_23333192_220.jpg":"220x220","o_23333192_1280.jpg":"1280x960","o_23333192_1024.jpg":"1024x768","o_23333192_640.jpg":"640x480","o_23333192_480.jpg":"480x360","o_23333192_340.jpg":"340x255","o_23333192_220.jpg":"220x165","h_23333192_1280.jpg":"1280x854","h_23333192_1024.jpg":"1024x683","h_23333192_640.jpg":"640x427","h_23333192_480.jpg":"480x320","h_23333192_340.jpg":"340x227","h_23333192_220.jpg":"220x147","pp_23333192_1280.jpg":"1280x1628","pp_23333192_1024.jpg":"1024x1303","pp_23333192_640.jpg":"640x814","pp_23333192_480.jpg":"480x611","pp_23333192_340.jpg":"340x432","pp_23333192_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_23333194_1920.jpg":"1920x1080","k_23333194_1280.jpg":"1280x1280","k_23333194_1024.jpg":"1024x1024","k_23333194_640.jpg":"640x640","k_23333194_480.jpg":"480x480","k_23333194_340.jpg":"340x340","k_23333194_220.jpg":"220x220","o_23333194_1280.jpg":"1280x960","o_23333194_1024.jpg":"1024x768","o_23333194_640.jpg":"640x480","o_23333194_480.jpg":"480x360","o_23333194_340.jpg":"340x255","o_23333194_220.jpg":"220x165","h_23333194_1280.jpg":"1280x854","h_23333194_1024.jpg":"1024x683","h_23333194_640.jpg":"640x427","h_23333194_480.jpg":"480x320","h_23333194_340.jpg":"340x227","h_23333194_220.jpg":"220x147","pp_23333194_1280.jpg":"1280x1628","pp_23333194_1024.jpg":"1024x1303","pp_23333194_640.jpg":"640x814","pp_23333194_480.jpg":"480x611","pp_23333194_340.jpg":"340x432","pp_23333194_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_23333196_1920.jpg":"1920x1080","k_23333196_1280.jpg":"1280x1280","k_23333196_1024.jpg":"1024x1024","k_23333196_640.jpg":"640x640","k_23333196_480.jpg":"480x480","k_23333196_340.jpg":"340x340","k_23333196_220.jpg":"220x220","o_23333196_1280.jpg":"1280x960","o_23333196_1024.jpg":"1024x768","o_23333196_640.jpg":"640x480","o_23333196_480.jpg":"480x360","o_23333196_340.jpg":"340x255","o_23333196_220.jpg":"220x165","h_23333196_1280.jpg":"1280x854","h_23333196_1024.jpg":"1024x683","h_23333196_640.jpg":"640x427","h_23333196_480.jpg":"480x320","h_23333196_340.jpg":"340x227","h_23333196_220.jpg":"220x147","pp_23333196_1280.jpg":"1280x1628","pp_23333196_1024.jpg":"1024x1303","pp_23333196_640.jpg":"640x814","pp_23333196_480.jpg":"480x611","pp_23333196_340.jpg":"340x432","pp_23333196_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_23333198_1920.jpg":"1920x1080","k_23333198_1280.jpg":"1280x1280","k_23333198_1024.jpg":"1024x1024","k_23333198_640.jpg":"640x640","k_23333198_480.jpg":"480x480","k_23333198_340.jpg":"340x340","k_23333198_220.jpg":"220x220","o_23333198_1280.jpg":"1280x960","o_23333198_1024.jpg":"1024x768","o_23333198_640.jpg":"640x480","o_23333198_480.jpg":"480x360","o_23333198_340.jpg":"340x255","o_23333198_220.jpg":"220x165","h_23333198_1280.jpg":"1280x854","h_23333198_1024.jpg":"1024x683","h_23333198_640.jpg":"640x427","h_23333198_480.jpg":"480x320","h_23333198_340.jpg":"340x227","h_23333198_220.jpg":"220x147","pp_23333198_1280.jpg":"1280x1628","pp_23333198_1024.jpg":"1024x1303","pp_23333198_640.jpg":"640x814","pp_23333198_480.jpg":"480x611","pp_23333198_340.jpg":"340x432","pp_23333198_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1200x1600","hd_23333200_1920.jpg":"1920x1080","k_23333200_1280.jpg":"1280x1280","k_23333200_1024.jpg":"1024x1024","k_23333200_640.jpg":"640x640","k_23333200_480.jpg":"480x480","k_23333200_340.jpg":"340x340","k_23333200_220.jpg":"220x220","o_23333200_1280.jpg":"1280x1706","o_23333200_1024.jpg":"1024x1365","o_23333200_640.jpg":"640x853","o_23333200_480.jpg":"480x640","o_23333200_340.jpg":"340x453","o_23333200_220.jpg":"220x293","h_23333200_1280.jpg":"1280x854","h_23333200_1024.jpg":"1024x683","h_23333200_640.jpg":"640x427","h_23333200_480.jpg":"480x320","h_23333200_340.jpg":"340x227","h_23333200_220.jpg":"220x147","pp_23333200_1280.jpg":"1280x1628","pp_23333200_1024.jpg":"1024x1303","pp_23333200_640.jpg":"640x814","pp_23333200_480.jpg":"480x611","pp_23333200_340.jpg":"340x432","pp_23333200_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22403326_1920.jpg":"1920x1080","k_22403326_1280.jpg":"1280x1280","k_22403326_1024.jpg":"1024x1024","k_22403326_640.jpg":"640x640","k_22403326_480.jpg":"480x480","k_22403326_340.jpg":"340x340","k_22403326_220.jpg":"220x220","o_22403326_1280.jpg":"1280x853","o_22403326_1024.jpg":"1024x682","o_22403326_640.jpg":"640x426","o_22403326_480.jpg":"480x320","o_22403326_340.jpg":"340x226","o_22403326_220.jpg":"220x146","h_22403326_1280.jpg":"1280x854","h_22403326_1024.jpg":"1024x683","h_22403326_640.jpg":"640x427","h_22403326_480.jpg":"480x320","h_22403326_340.jpg":"340x227","h_22403326_220.jpg":"220x147","pp_22403326_1280.jpg":"1280x1628","pp_22403326_1024.jpg":"1024x1303","pp_22403326_640.jpg":"640x814","pp_22403326_480.jpg":"480x611","pp_22403326_340.jpg":"340x432","pp_22403326_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1117","hd_20384298_1920.jpg":"1920x1080","k_20384298_1280.jpg":"1280x1280","k_20384298_1024.jpg":"1024x1024","k_20384298_640.jpg":"640x640","k_20384298_480.jpg":"480x480","k_20384298_340.jpg":"340x340","k_20384298_220.jpg":"220x220","o_20384298_1280.jpg":"1280x744","o_20384298_1024.jpg":"1024x595","o_20384298_640.jpg":"640x372","o_20384298_480.jpg":"480x279","o_20384298_340.jpg":"340x197","o_20384298_220.jpg":"220x127","h_20384298_1280.jpg":"1280x854","h_20384298_1024.jpg":"1024x683","h_20384298_640.jpg":"640x427","h_20384298_480.jpg":"480x320","h_20384298_340.jpg":"340x227","h_20384298_220.jpg":"220x147","pp_20384298_1280.jpg":"1280x1628","pp_20384298_1024.jpg":"1024x1303","pp_20384298_640.jpg":"640x814","pp_20384298_480.jpg":"480x611","pp_20384298_340.jpg":"340x432","pp_20384298_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1104","hd_20384282_1920.jpg":"1920x1080","k_20384282_1280.jpg":"1280x1280","k_20384282_1024.jpg":"1024x1024","k_20384282_640.jpg":"640x640","k_20384282_480.jpg":"480x480","k_20384282_340.jpg":"340x340","k_20384282_220.jpg":"220x220","o_20384282_1280.jpg":"1280x736","o_20384282_1024.jpg":"1024x588","o_20384282_640.jpg":"640x368","o_20384282_480.jpg":"480x276","o_20384282_340.jpg":"340x195","o_20384282_220.jpg":"220x126","h_20384282_1280.jpg":"1280x854","h_20384282_1024.jpg":"1024x683","h_20384282_640.jpg":"640x427","h_20384282_480.jpg":"480x320","h_20384282_340.jpg":"340x227","h_20384282_220.jpg":"220x147","pp_20384282_1280.jpg":"1280x1628","pp_20384282_1024.jpg":"1024x1303","pp_20384282_640.jpg":"640x814","pp_20384282_480.jpg":"480x611","pp_20384282_340.jpg":"340x432","pp_20384282_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1125","hd_20384272_1920.jpg":"1920x1080","k_20384272_1280.jpg":"1280x1280","k_20384272_1024.jpg":"1024x1024","k_20384272_640.jpg":"640x640","k_20384272_480.jpg":"480x480","k_20384272_340.jpg":"340x340","k_20384272_220.jpg":"220x220","o_20384272_1280.jpg":"1280x750","o_20384272_1024.jpg":"1024x600","o_20384272_640.jpg":"640x375","o_20384272_480.jpg":"480x281","o_20384272_340.jpg":"340x199","o_20384272_220.jpg":"220x128","h_20384272_1280.jpg":"1280x854","h_20384272_1024.jpg":"1024x683","h_20384272_640.jpg":"640x427","h_20384272_480.jpg":"480x320","h_20384272_340.jpg":"340x227","h_20384272_220.jpg":"220x147","pp_20384272_1280.jpg":"1280x1628","pp_20384272_1024.jpg":"1024x1303","pp_20384272_640.jpg":"640x814","pp_20384272_480.jpg":"480x611","pp_20384272_340.jpg":"340x432","pp_20384272_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_13520286_1920.jpg":"1920x1080","k_13520286_1280.jpg":"1280x1280","k_13520286_1024.jpg":"1024x1024","k_13520286_640.jpg":"640x640","k_13520286_480.jpg":"480x480","k_13520286_340.jpg":"340x340","k_13520286_220.jpg":"220x220","o_13520286_1280.jpg":"1280x853","o_13520286_1024.jpg":"1024x682","o_13520286_640.jpg":"640x426","o_13520286_480.jpg":"480x320","o_13520286_340.jpg":"340x226","o_13520286_220.jpg":"220x146","h_13520286_1280.jpg":"1280x854","h_13520286_1024.jpg":"1024x683","h_13520286_640.jpg":"640x427","h_13520286_480.jpg":"480x320","h_13520286_340.jpg":"340x227","h_13520286_220.jpg":"220x147","pp_13520286_1280.jpg":"1280x1628","pp_13520286_1024.jpg":"1024x1303","pp_13520286_640.jpg":"640x814","pp_13520286_480.jpg":"480x611","pp_13520286_340.jpg":"340x432","pp_13520286_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4322444 Threads: 2 Questions: 134994186 Slow queries: 57923 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4051721 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 43 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/nevidena-eksplozija-ambrozije-u-sinju-pelud-se-siri-zagorom-a-gradani-se-masovno-zale-na-suzne-oci-kihanje-curenje-nosa-sinjski-alergeni-dolaze-cak-i-do-splita-sibenika-kastela-solina-trogira-1222134 [printLink] => /dalmacija/zagora/nevidena-eksplozija-ambrozije-u-sinju-pelud-se-siri-zagorom-a-gradani-se-masovno-zale-na-suzne-oci-kihanje-curenje-nosa-sinjski-alergeni-dolaze-cak-i-do-splita-sibenika-kastela-solina-trogira-1222134?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 362381 [name] => Sinj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sinj [link] => /tag/sinj ) [1] => stdClass Object ( [id] => 99679 [name] => ambrozija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ambrozija [link] => /tag/ambrozija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 423499 [name] => alergije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => alergije [link] => /tag/alergije ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POŠAST UZ CETINU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Neviđena ‘eksplozija‘ ambrozije u Zagori, građani se masovno žale na suzne oči, kihanje, curenje nosa... Alergeni iz zaleđa dolaze čak i do Splita, Šibenika, Kaštela, Solina, Trogira... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3221 [name] => Toni Paštar [username] => toni-pa-tar [email] => toni-pa-tar@sd.hr [password] => $2y$10$fnIsitcCtERHQO9iLG7wKepiKljq83Z5/T8x2eWKQXRVy5Xs2GB2K [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/toni-pastar-3221 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1739 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/553f6f1a5809e40cf66c83fb1533812b?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/06/23333202.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Zvonimir Barišin/Cropix, Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/06/23333202.jpg [title] => Zvonimir Barišin/Cropix, Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/06/23333188.jpg [title] =>

Toni Paštar, ambrozija u Sinjskoj polju

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/06/23333190.jpg [title] =>

Toni Paštar, ambrozija u Sinjskoj polju

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/06/23333192.jpg [title] =>

Toni Paštar, ambrozija u Sinjskoj polju

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/06/23333194.jpg [title] =>

Toni Paštar, ambrozija u Sinjskoj polju

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/06/23333196.jpg [title] =>

Toni Paštar, ambrozija u Sinjskoj polju

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/06/23333198.jpg [title] =>

Toni Paštar, ambrozija u Sinjskoj polju

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/06/23333200.jpg [title] =>

Toni Paštar, ambrozija u Sinjskoj polju

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/06/22403326.jpg [title] => Zvonimir Barisin/Cropix/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/06/20384298.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/06/20384282.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/06/20384272.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/06/13520286.jpg [title] => Zvonimir Barisin/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kada bi vlasnici velikog dijela obradivoga poljoprivrednog zemljišta u Sinjskom polju svojim radom uzgajali žitarice, kukuruz ili povrtne kulture kako svojim neradom potiču uzgoj ambrozije i drugih vrsta korova, gdje bi nam bio kraj. Na našim stranicama upozorili smo da ovih dana Sinjani i Cetinjani masovno kišu, imaju natečene sluznice, suze im oči i doživljavaju neugodnosti kao da ih se guši.

---

image

Toni Paštar, ambrozija u Sinjskoj polju

------
image

Toni Paštar, ambrozija u Sinjskoj polju

---

Da, guši ih pelud ambrozije pred kojim kapitulira antialergijski obrambeni sustav sve većeg broja osoba. Kažu da nikada do sada nije bilo ovako. Iako se poljoprivrednici žale na višemjesečnu sušu koja im je uvelike umanjila urode, ambrozija je uspjela da bolje ne može. Na mjestima je izrasla u visinu od dva metra i više, a sklop joj je na pojedinim parcelama gušći nego kod žitarica.

No, ni obala nije pošteđena. Naime, poznato je da pelud ambrozije "putuje" i do 600 kilometara, pa je lako moguće da alergeni iz Sinja dođu do Splita, Makarske, Šibenika... 

– Broj oboljelih raste iz godine u godinu. Procjenjuje se da svaki deseti stanovnik Hrvatske boluje od peludne alergije na ambroziju,  najrasprostranjenija je na području između rijeka Save i Drave, zatim uz jadransku obalu, osobito u Istri, te u Zadru, Makarskoj i Sinju. Ali, budući da njezina peludna zrnca vjetar može nositi i 600 km daleko od staništa, jasno je da nitko nije pošteđen. Ambrozija uzrokuje kihanje, curenje nosa, začepljen nos, svrbež kože i sluznice, pojačano suzenje očiju i otečene vjeđe. Tome se mogu priključiti simptomi i donjih dišnih putova, poput zaduhe i kašlja - rekla je svojedobno za ‘Slobodnu‘ prof. dr. sc. Željka Roje, splitska otorinolaringologinja.

Prvi naš tekst o eksploziji ambrozije u Cetinskoj krajini pročitajte ovdje:

Cijela Zagora šmrče i kiše, svi se čude odakle ovoliko problema s disanjem, a razlog se krije u jednoj biljci koja je ‘okupirala‘ zaleđe Dalmacije i uzrokuje ozbiljne tegobe

Mnogi vrijedni poljoprivrednici od početka ovogodišnje vegetativne sezone na svojim parcelama u Sinjskom polju ili njegovu okruženju, a tako je dijelom i u Imotskom polju, sadili su, njegovali i provodili potrebne agrotehničke mjere u svojim povrtnjacima. Pritom su velikim marom uništavali i korov, prvenstveno ambroziju kao najrasprostranjeniju i najalergičniju.

Badava su se mučili. Parcele u njihovu susjedstvu ostale su neobrađene, a na njima je vrlo uspješno izrasla i sazrela ambrozija, čiji pelud već dva mjeseca na alergiju osjetljive pojedince onemogućava da se približe svojim njivama i poberu ljetinu. Kada se ovih dana prolazi kroz polje, na parcelama gdje su upravo dozreli krumpiri mogu se vidjeti pojedinci usana i nosa zaštićenih maskama.

To je, kažu nam, jedini način da koliko-toliko mogu biti korisni, barem na sat-dva. Pritom naglašavaju kako je iz godine u godinu stanje sve gore pa razmišljaju da i oni odustanu od obrade svojih parcela.

---

image

Toni Paštar, ambrozija u Sinjskoj polju

------
image

Toni Paštar, ambrozija u Sinjskoj polju

---

Možda bi, ako se poslužimo sarkazmom, bilo najbolje sve obradive poljoprivredne površine zapustiti na četiri-pet godina. Tada bi, kažu nam stručnjaci, drugi korovi iskorijenili ambroziju. Ova biljka najbolje uspijeva na zemljištima koja se povremeno obrađuju. Dokaz tome su nepregledna polja ambrozije na strništima s kojih su u srpnju požnjeveni ječam i pšenica. Vrlo uspješno ambrozija raste u kukuruzištima koja poslije sjetve nisu kultivirana, a gusti sklopovi toga korova rastu između kukuruzišta i poljskih putova.TEKST SE NASTAVLJA ISPOD VIDEA►►

Naredbe o poduzimanju mjera o obveznom uklanjanju ambrozije ili zakonski propisi o poljoprivrednom zemljištu dotiču ovaj i druge korove kao opečeni žeravu. Sve je lijepo propisano kako bi trebalo uklanjati ambroziju, ali zakonodavac je – teško je povjerovati nenamjerno – propustio uvrstiti kaznene odredbe. Pa inspektori, koji su u pravilu prvi na udaru nezadovoljnih alergičara, nisu u stanju kvalitetno provoditi takve propise. Kako kazniti vlasnika parcele na kojoj raste ambrozija kad nisu propisane kazne? Jedini koji mogu snositi nekakve sankcije su vlasnici OPG-ova, ali samo za parcele unesene u ARKOD, koje su dužni obrađivati i na njima uništavati korove, uključujući i ambroziju.

---

image

Toni Paštar, ambrozija u Sinjskoj polju

------
image

Toni Paštar, ambrozija u Sinjskoj polju

---

Sve kada bi i postojale kaznene odredbe, pojavio bi se još jedan problem generiran iz nesređenih vlasničkih odnosa. Rijetke su parcele, kako nepoljoprivredne, tako i poljoprivredne, na kojima je čisto vlasništvo. Gotovo je pravilo da pojedinu parcelu u posjedu drži više osoba, a kada se zaviri u gruntovnicu, kao vlasnici nerijetko su navedene osobe umrle prije dvije-tri generacije. Ili je na vlasničkom popisu 10, 20 ili više osoba.

---

image

Toni Paštar, ambrozija u Sinjskoj polju

---

Sve kada bi, dakle, i postojale kaznene odredbe, a koje ne postoje, komu bi inspektori mogli podnijeti prijavu, ispostaviti kaznu. Koliko god bila neugodna za alergične osobe, posebno osjetljivima ozbiljno i ugrožavala zdravlje, ambrozija je samo još jedan sitni kamenčić u mozaiku nepravne države Hrvatske, države u kojoj se masovno štancaju nedorečeni zakonski propisi koji onda postaju i neprovedivi. I na takvim propisima, a ne samo na njivama, uspješno raste, razvija se, dozrijeva, širi pelud i osigurava sjeme za daljnju reprodukciju zlo zvano ambrozija.

---

Koji lijekovi pomažu?

Koji lijekovi pomažu?

– Liječenje se provodi antihistaminicima u obliku tableta ili sirupa, te lokalnim protuupalnim lijekovima kao što su kortikosteroidni sprejevi za nos. Pravilnom primjenom ovih lijekova može se postići dobra kontrola bolesti koja ne narušava kvalitetu života u sezoni polinacije.

Čak i u slučaju da vi ili vaši ukućani ne bolujete od alergijskog rinitisa ili astme, obratite pozornost na pojavljivanje ambrozije u vašoj okolini i nastojte je ukloniti sami ili uz pomoć udruga i ustanova koje se bave tim problemom, jer tako možda pomažete i sebi.

Naime, nikad ne možete biti sigurni da ta neugodna biljka sutra neće i kod vas izazvati alergijske simptome. Inače, sveprisutnost ambrozije i štetno djelovanje na zdravlje populacije u cjelini još je jedan test za sve nas - istakla je svojedobno za Slobodnu prof. dr. sc. Željka Roje, splitska otorinolaringologinja.

---

---

A pčelari je vole

Prije nekoliko godina pčelari su, kao nikada prije, upravo u vrijeme najintenzivnije proizvodnje peludi ambrozije u Sinjsko polje dovozili specijalne kontejnere s košnicama pčela. To nas je začudilo pa smo neke pčelare poznanike upitali zašto su pčele dovezli upravo u Sinjsko polje. Odgovorili su nam da je ta godina za pčelare bila užasna, uobičajene i pčelama i pčelarima najdraže biljne vrste niti su medile niti su proizvodile pelud. Umjesto meda, pčelari su radi spašavanja svojih pčelinjih zajednica pčele prihranjivali. To, međutim, nije bilo dostatno jer je nedostajao pelud bez kojega nisu mogle stasati nove mlade pčele. U takvim okolnostima pelud ambrozije došao je kao spas. Nije kvalitetan ni poželjan kao neke druge vrste peludi, ali je kao zamjenski odigrao važnu ulogu, bez kojega bi sigurno došlo do gašenja velikog broja pčelinjih zajednica.

---

---

image

Toni Paštar, ambrozija u Sinjskoj polju

------
image
Zvonimir Barisin/Cropix/Cropix
------
image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
------
image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
------
image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
------
image
Zvonimir Barisin/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Zvonimir Barišin/Cropix, Shutterstock Zvonimir Barisin/Cropix/Cropix Tom Dubravec/ Cropix/Cropix Tom Dubravec/ Cropix/Cropix Tom Dubravec/ Cropix/Cropix Zvonimir Barisin/Cropix

Toni Paštar, ambrozija u Sinjskoj polju


Toni Paštar, ambrozija u Sinjskoj polju


Toni Paštar, ambrozija u Sinjskoj polju


Toni Paštar, ambrozija u Sinjskoj polju


Toni Paštar, ambrozija u Sinjskoj polju


Toni Paštar, ambrozija u Sinjskoj polju


Toni Paštar, ambrozija u Sinjskoj polju

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/nevidena-eksplozija-ambrozije-u-sinju-pelud-se-siri-zagorom-a-gradani-se-masovno-zale-na-suzne-oci-kihanje-curenje-nosa-sinjski-alergeni-dolaze-cak-i-do-splita-sibenika-kastela-solina-trogira-1222134 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c9b6edb5647d720f2a7fd60925c3feecc874c62e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nevi%C4%91ena+%E2%80%98eksplozija%E2%80%98+ambrozije+u+Zagori%2C+gra%C4%91ani+se+masovno+%C5%BEale+na+suzne+o%C4%8Di%2C+kihanje%2C+curenje+nosa...+Alergeni+iz+zale%C4%91a+dolaze+%C4%8Dak+i+do+Splita%2C+%C5%A0ibenika%2C+Ka%C5%A1tela%2C+Solina%2C+Trogira...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fnevidena-eksplozija-ambrozije-u-sinju-pelud-se-siri-zagorom-a-gradani-se-masovno-zale-na-suzne-oci-kihanje-curenje-nosa-sinjski-alergeni-dolaze-cak-i-do-splita-sibenika-kastela-solina-trogira-1222134 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fnevidena-eksplozija-ambrozije-u-sinju-pelud-se-siri-zagorom-a-gradani-se-masovno-zale-na-suzne-oci-kihanje-curenje-nosa-sinjski-alergeni-dolaze-cak-i-do-splita-sibenika-kastela-solina-trogira-1222134 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POŠAST UZ CETINU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ZagoraPOŠAST UZ CETINU

Neviđena ‘eksplozija‘ ambrozije u Zagori, građani se masovno žale na suzne oči, kihanje, curenje nosa... Alergeni iz zaleđa dolaze čak i do Splita, Šibenika, Kaštela, Solina, Trogira...

6. rujna 2022. - 16:11

Kada bi vlasnici velikog dijela obradivoga poljoprivrednog zemljišta u Sinjskom polju svojim radom uzgajali žitarice, kukuruz ili povrtne kulture kako svojim neradom potiču uzgoj ambrozije i drugih vrsta korova, gdje bi nam bio kraj. Na našim stranicama upozorili smo da ovih dana Sinjani i Cetinjani masovno kišu, imaju natečene sluznice, suze im oči i doživljavaju neugodnosti kao da ih se guši.

Da, guši ih pelud ambrozije pred kojim kapitulira antialergijski obrambeni sustav sve većeg broja osoba. Kažu da nikada do sada nije bilo ovako. Iako se poljoprivrednici žale na višemjesečnu sušu koja im je uvelike umanjila urode, ambrozija je uspjela da bolje ne može. Na mjestima je izrasla u visinu od dva metra i više, a sklop jo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 05:08