StoryEditorOCM
Zagoravrijedna akcija

Mobilni mamograf obišao Zagoru, mnoge žene pregledale dojke prvi put. Najveći odaziv zabilježen u Vrlici

Piše Dalmacija SD
20. studenog 2023. - 15:24

Županijska liga protiv raka iz Splita, u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo “dr. Andrija Štampar“, od 13. do 16. studenoga organizirala je akciju pregleda dojki mobilnim mamografom u četiri općine Splitsko dalmatinske županije jer je procijenjeno da je takav oblik zdravstvene zaštite tu manje dostupan, pa se  i na ovaj način “od vrata do vrata” pokušalo potaknuti žene na preglede.

Odaziv je, uz pomoć podružnica Doma zdravlja Splitsko dalmatinske županije bio doista značajan - pregledano je 178 žena u dobi od 38 do 80 godina s područja Vrlike, Muća, Zagvozda te Lovreća.

Ne mali broj žena obavio je mamografski pregled po prvi put u životu, posebno se to odnosi na žene starije životne dobi. Najveći odaziv zabilježen je u Vrlici - 54.

image
Županijska liga protiv raka Split

Ovakvi mamografski pregledi vrijedni su pokazatelj kako su ovakve akcije prevencije od iznimne važnosti, naročito na područjima gdje se žene zbog objektivnih i životnih razloga često i ne stignu posvetiti same sebi i brizi o svom zdravlju.

Županijska liga protiv raka ovom  prigodom zahvaljuje se timu iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „dr. Andrije Štampara“ koji su obavili preglede, Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, Domu zdravlja Splitsko dalmatinske županije, te njihovim liječnicima i medicinskim sestrama.

Vrijedno je i spomenuti da će se pregledi mobilnim mamografom nastaviti i sljedeće godine, a obuhvatit će ne samo područje Zagore već će se proširiti i na otoke.

Cijeli ovaj projekt realizira se sredstvima prikupljenim od registracija za humanitarnu utrke/ šetnju Race for the cure koja se već pet godina održava u Splitu i koja je posvećena ženama oboljelima od raka dojke.

image
Županijska liga protiv raka Split

Županijskoj ligi protiv raka u ovoj akciji pridružit će se, donacijom od prodaje ulaznica, i žene iz Inner Wheel kluba Split koje organiziraju humanitarno edukativnu-filmsku večer „Za bolje sutra“, koja će se održati u četvrtak 23.11.2023.u 18 sati u Kinu Karaman u Splitu. Riječ je projekciji filma „Bombshell“ nakon koje će s prof.dr.sc. Ivom Urlićem razgovarati o temi filma - seksualnom napastovanju  i uznemiravanju žena TV Fox News koje su odlučile javno prozvati direktora Rogers Ailesa. Ulaznice se mogu kupiti kod članica Inner Wheel kluba ili pola sata prije projekcije u prostorijama kina Karaman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 03:22