StoryEditorOCM
ZagoraUDAR U RUDI

Kaos u Zagori trajat će još danima: građani dobili vodu, ali cesta će ostati zatvorena. Pogledajte fotografije bujice

Piše Toni Paštar
15. siječnja 2024. - 10:46

U nedjelju kasno navečer završen je popravak tlačnog cjevovoda magistralnog vodovoda Ruda – Sinj koji je puknuo u nedjelju ujutro, a zbog čega je bez uredne opskrbe vodom privremeno ostalo između 30 i 40 tisuća stanovnika Dalmatinske zagore.

Kvar i proboj stotina kubika vode dogodili su se u mjestu Ruda oko stotinu metara od lokacije gotovo istovjetnog puknuća iz srpnja 2022. godine. Budući da je cjevovod kroz čiju se azbestno-cementnu cijev promjera 600 milimetara voda pod tlakom doprema s vodozahvata na izvoru u Rudi do glavnog spremnika u sinjskom Radošiću, položen u županijsku cestu Otok – Ruda, puknućem i nadiranjem vode razrovana je cesta u dužini od 20-ak metara, a bujica se razlijevala i po prizemljima susjednih obiteljskih kuća i poslovnih prostora pri čemu su nastajale značajne štete.

Nakon što su monteri "Vodovoda i odvodnje Cetinske krajine" završili saniranje kvara, djelatnici te tvrtke ponovno su pokrenuli crpke i počeli postupno puštati vodu u sustav radi normalizacije vodoopskrbe. Do ponedjeljka u prijepodnevnim satima većina potrošača ponovno je dobila vodu iz slavina.

Ostali su još samo oni u rubnim dijelovima sustava i na višim kotama. I kod njih će se do poslijepodnevnih sati vodoopskrba potpuno normalizirati. Pritom će, napominju iz sinjskog "Vodovoda", voda posve izvjesno biti zamućena pa je preporuka da se prokuha i staloži prije nego se daje djeci i osobama slabijeg imuniteta.

Kako nam je u ponedjeljak kazao Josip Mioč, direktor "Vodovoda i odvodnje Cetinske krajine", izravna šteta proizišla iz puknuća tlačnog cjevovoda procjenjuje se na oko 50 tisuća eura. U taj iznos nije uračunata šteta koju su pretrpjeli građani na svojim stambenim i gospodarskim objektima.

- Očekujemo da će građani danas i sutra prijaviti nastale štete kako bismo tijekom narednih dana zajedno s predstavnicima osiguravatelja na terenu mogli obaviti očevid i utvrditi pojedinačnu štetu radi obeštećenja oštećenih građana – kazao je Mioč.

Županijska cesta Otok – Ruda zatvorena je za promet. Ruđani imaju pristup svojim kućama iz smjera Otoka do mjesta puknuća, a iznad te lokacije, obilaznim smjerom preko Vratnica i Rude.

Prekid prometa potrajat će još nekoliko dana, dok se ne slegne nasuti materijal, a onda će se i taj dio oštećene prometnice sanirati vraćanjem u prvobitno stanje.

image
Luka Kamber
image
Luka Kamber
image
Luka Kamber
image
Luka Kamber
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 19:52