StoryEditorOCM
Zagora‘treba nam česma‘

Fešta u Ramljanima u sjećanje na legendu: održana misa i procesija, uslijedili nastupi KUD-ova

Piše Jakov Prkić
24. lipnja 2023. - 16:00

Selo Ramljane smješteno u općini Muć proslavilo je blagdan Svetog Ivana Krstitelja zaštitnika mjesta. Ove godine proslava je bila posebna jer se obilježilo stotinu godina od izgradnje česme na izvoru Vodice. Legenda kaže kako je kralj Aleksandar I. Karađorđević vozeći se Splitom uočio izrazito visokog muškarca. Pozvao ga je sebi i pitao ga odakle je. Ovaj mu odgovori da je iz Ramljana. "Treba li šta vama u Ramljanima?" upita ga kralj.

image
Jakov Prkić/

 "Treba nam česma!" odgovori visoki muškarac, a kralj naloži izgradnju.

image
Jakov Prkić/
image
Jakov Prkić/
image
Jakov Prkić/

Iako u Ramljanima prebivalište ima tek oko 130 osoba vrijedni mještani uz pomoć vikendaša obnovili su česmu i uredili okoliš. Proslava je započela misom, a nastavljena je procesijom do izvora gdje se održao prigodni program raznih kulturno umjetničkih društava iz okolice.

Proslavi se pridružio i župan Blaženko Boban koji je kušavši vodu s česme rekao kako je hladna baš kako treba za osvježiti se tijekom vrućih ljetnih dana. Društvo županu činili su Zoran Đogaš prorektor Sveučilišta u Splitu, porijeklom iz susjednog mjesta Crivac i ravnateljica NZJZ-a Željka Karin čiji je zavod proveo analizu vode koja je pokazala kako je zdravstveno ispravna i izvrsne kvalitete.

image

Saša Kraljević, Zoran Đogaš, Ivan Filipović (organizator), Matko Đogaš, Marija Plosnić rođ. Kardum, Željka Karin, Blaženko Boban

Jakov Prkić/
image
Jakov Prkić/
image
Jakov Prkić/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 16:19