stdClass Object ( [id] => 1359643 [title] => Fascinantna priča o Lepurima, nestalim Kolomanovim srebrenjacima, natpisu kneza Branimira i sudu plemenitih Hrvata [alias] => fascinantna-prica-o-lepurima-nestalim-kolomanovim-srebrenjacima-natpisu-kneza-branimira-i-sudu-plemenitih-hrvata [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Porušena crkva sv. Martina na rimokatoličkome groblju u Lepurima zasigurno predstavlja najvažniji predromanički lokalitet otkriven u Dalmaciji nakon završetka Drugoga svjetskog rata, piše izv. prof. dr. Ivan Josipović na početku svoje nove knjige "Lepuri kod Benkovca", koja je krajem prošle godine izišla iz tiska.

Riječ je o monografiji posvećenoj malom ravnokotarskom selu nedaleko od Benkovca, o čijem se neizmjernom povijesnom značenju za prostor Dalmacije, ali i Hrvatske, malo zna izvan stručnih krugova.

Izdavači knjige su Muzej arheoloških spomenika iz Splita i Sveučilište u Zadru, na kojem Josipović (Makarska, 1983.), na Odsjeku za povijest umjetnosti, predaje kolegije Hrvatska umjetnost ranog srednjeg vijeka, Umjetnost ranog srednjeg vijeka zapadne Europe, Kršćanska ikonografija i Povijest muzeologije.

Knjiga je objavljena u MHAS-ovoj biblioteci Korpus ranosrednjovjekovne skulpture, a promocije će tijekom veljače biti priređene u Zadru i Benkovcu, a vjerojatno i Splitu.

Lepuri su danas selo u okviru Grada Benkovca, no taj je prostor u prošlosti bio vrlo važan, o čemu svjedoči kontinuitet života od prapovijesti, preko antike do novoga doba, posebno u ranom, zrelom i kasnom srednjovjekovlju...

– Prostor današnjih Lepura nalazi se na povoljnom geografskom položaju, između značajnih gradova sjeverne i srednje Dalmacije. U doba antike to je značilo između Jadera (Zadar), Scardone (Skradina) i Burnuma (današnji Ivoševci kod Kistanja), dok je u srednjem vijeku taj prostor bio točno na pola puta između Zadra i Nina, kao značajnih gradova tzv. Bizantske Dalmacije (Zadar) i hrvatske kneževine 9. stoljeća (Nin) na zapadu, te Knina na istoku, koji je bio jedno od najvažnijih središta hrvatske države tijekom srednjega vijeka.

---

image

Prof. Ivan Josipović, autor monografije ‘Lepuri kod Benkovca‘

Luka Gerlanc/Cropix
---

Na tom je prostoru, još od liburnskog vremena, a kasnije i Rima, bila antička Aserija. Današnji Lepuri pripadaju podaserijatskom prostoru na samoj granici Ravnih kotara i Bukovice.

Još od antičkog vremena tuda je prolazila cesta koja se u srednjovjekovnim izvorima zvala Via Magna (Velika cesta), a na tom se prostoru nalazilo i srednjovjekovno selo Podgrađe, koje je nekad pokrivalo prostor triju današnjih sela – Podgrađa, Kožlovca i Lepura.

Prvi Lepur zvao se Grgo

Kako su Lepuri dobili ime?

– Toponim Lepuri patronimičkog je podrijetla, prvi se put javlja krajem 17. stoljeća i dolazi od prezimena Lepur, koje i danas nose neki stanovnici toga sela, a možda potječe od latinskog naziv za zeca (lat. lěpus, -oris, m.).

Prvi poznati stanovnik koji se prezivao Lepur bio je izvjesni Grgo (Gregorio Lepur) koji je 1684. godine u izvorima spomenut kao harambaša vranskih Morlaka. Većina starih hrvatskih toponima na širemu benkovačkom području nije preživjela burna vremena osmanlijskih osvajanja tijekom ranoga novog vijeka, a čemu je pridonio i dolazak novoga stanovništva, uglavnom morlačkog podrijetla.

Od starih Hrvata tu gotovo da nitko nije ostao, premda činjenica da je toponim Podgrađe, kao naziv za današnje selo smješteno sjeverozapadno od ostataka nekadašnje Aserije, preživio do našega vremena, možda ipak svjedoči i o nekom kontinuitetu starosjedilačkog stanovništva iz srednjovjekovnog razdoblja. No Kožlovac i Lepuri, kao što sam već dijelom i rekao, toponimi su novijega, kasnosrednjovjekovnoga i novovjekovnog postanja.

---

image

Crkva sv. Martina u Lepurima prije njezina rušenja u Domovinskom ratu Slobodna Dalmacija

Slobodna Dalmacija
---

Sud plemenitih Hrvata

Koliko je prostor današnjih Lepura značajan u razdoblju od antike do kasnoga srednjeg vijeka i kada on gubi svoju važnu ulogu koju je imao u hrvatskoj povijesti?

– Važnost gubi s osmanlijskim osvajanjima u prvim desetljećima 16. stoljeća. Naime, do toga vremena područje srednjovjekovnoga Podgrađa (današnji teritorij Podgrađa, Kožlovca i Lepura) bilo je svojevrsno središte srednjovjekovne hrvatske države, još od vremena kneževine 9. stoljeća, pa do kraljevstva od 10. do početka 16. stoljeća, i to neovisno jesu li mu na čelu bili kraljevi iz tzv. narodne dinastije ili pak ugarsko-hrvatski kraljevi iz dinastije Arpadovića ili Anžuvinaca.

Tako se u povijesnim izvorima 14. stoljeća kao mjesto sastajanja Sabora plemenitih Hrvata spominje obližnje selo Podbrižane (današnji Šopot kod Benkovca), dok se u samom Podgrađu tijekom kasnoga srednjovjekovlja sastajao i sud hrvatskoga rodovskog plemstva, poznat kao Sudbeni stol plemenitih Hrvata u Podgrađu (curia et sede nobilium de Podgradie).

Radilo se, dakle, o važnim "institucijama" tadašnjega hrvatskog plemstva, a samim time i srednjovjekovnoga hrvatskoga kraljevstva. U Podgrađu se sastajao i županijski sabor, tu je bilo središte starohrvatske županije Luke (tzv. Mala Luka), koja je kasnije, od sredine 14. stoljeća, postala sastavni dio tzv. Velike ili Ludovikove Luke, novoustrojene županije čije je središte bilo u Ostrovici.

Lepuri su bili granično područje između Bizanta i hrvatske države, a kasnije između Venecije i Osmanlija?

– Ako govorimo o 9. stoljeću, Lepuri su u samom centru hrvatske države, a granicu tadašnje hrvatske kneževine prema tzv. Bizantskoj Dalmaciji predstavljaju međe astareje Zadra kao najbližega bizantskog grada na istočnoj obali Jadrana. Kasnije, kada Mlečani 1409. godine uspostavljaju svoju vlast u Dalmaciji, granica se pomiče prema današnjem benkovačkom području, pa tako i današnjim Lepurima, čiji je teritorij sve do spomenutih osmanlijskih osvajanja pripadao Hrvatskom Kraljevstvu, da bi tada postao sastavni dio osmanlijskoga čiftluka Kožulova i izgubio povijesnu važnost koju je do tada imao.

---

image

Ulomak arhitrava oltarne pregrade (posljednja četvrtina 9. st.) pronađen u vinogradu i oštećen frezom MHAS

MHAS
---

Miniranje crkve

Koliko su Lepuri bili veliki u svojim najboljim godinama?

– Teško je to procijeniti, ali sama činjenica da se u blizini nalazila antička Aserija, kao i da se na području današnjih Lepura pretpostavlja postojanje rimske nekropole, svjedoči da se u to doba tu nalazila neka značajnija ruralna naseobina.

Nadalje, u ranome srednjem vijeku tu je bio smješten značajan benediktinski samostan (zaseban ili kao dio samostana sv. Ambroza u Ninu), iznikao na temeljima starijega ranokršćanskog kompleksa iz 5. i 6. stoljeća, a što nam opet govori da je na prostoru Lepura moralo postojati i naselje u kojem je živjelo razmjerno puno ljudi.

Osim toga, u obližnjem Šopotu i Kožlovcu imamo izvore žive vode koji nikad ne presušuju, a što je u srednjem vijeku, kao i svim ostalim razdobljima, bio vrlo važan resurs za svakodnevno funkcioniranje.

Po čemu su Lepuri, kako ističete u knjizi, "najvažniji predromanički lokalitet otkriven u Dalmaciji nakon završetka Drugoga svjetskog rata"?

– Prije miniranja crkve sv. Martina u Lepurima u Domovinskom ratu, krajem 1991. godine, s ovog je lokaliteta bilo poznato tek desetak ulomaka uglavnom ranokršćanske ili predromaničke skulpture. To su bili slučajni nalazi s groblja uokolo crkve sv. Martina, ili iz nje same, a ta je građevina bila podignuta nakon završetka mletačko-osmanlijskih ratova krajem 17. i početkom 18. stoljeća. Mještani Lepura, lokalni župnici, ali i neki stariji istraživači, znali su pronalaziti te kamene ulomke, neke od njih i s tipičnom "pleternom" dekoracijom, pa su, budući da su Lepuri pripadali franjevačkoj župi Perušić, navedeni nalazi u pravilu završavali u franjevačkim samostanima u Sinju i na Visovcu.

---

image

Ostaci razrušene crkve sv. Martina u Lepurima nakon završetka arheoloških istraživanja I. Josipović

I. Josipović
---

Kada je pokojna Vedrana Delonga 1995. pisala članak o Lepurima, ona je na temelju tih sporadičnih nalaza pretpostavila da se ispod porušene novovjekovne crkve nalazi veći sakralni kompleks, pa je saniranje štete nastale njezinim barbarskim miniranjem početkom Domovinskog rata bila i prava prilika da se provedu arheološka istraživanja na lokalitetu prije obnove same sakralne građevine.

Ispostavilo se da je Delonga bila u pravu?

– Apsolutno, a njezin članak iz 1995. bio je gotovo proročanski! Naime, u istraživanjima koja je u ime Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika iz Splita vodio prof. dr. sc. Nikola Jakšić, s Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru, ispod porušene crkve pronađen je ogroman ranokršćanski sakralni kompleks koji je imao dvije ranokršćanske faze, zatim najmanje dvije predromaničke obnove (s više izmjena liturgijskih instalacija u unutrašnjosti crkve) u doba vladavine hrvatskih knezova Trpimira (oko 840. – 864.) i Branimira (879. – 892.).

Nakon toga, na kompleksu su utvrđene i manje intervencije iz razdoblja romanike, zatim gradnja nove gotičke crkve nakon rušenja ranokršćanske crkve obnovljene u predromaničkom dobu, da bi, konačno, u gabaritima gotičke crkve koja je nastradala tijekom osmanlijsko-mletačkih ratova bila podignuta i novovjekovna građevina skromnih kasnobaroknih karakteristika, koja je preživjela sve do početka Domovinskog rata 1991. godine.

---

image

Ostaci crkve sv. Martina s panoramom Lepura i dijelom asfaltne ceste Benkovac – Skradin, pogled iz zraka s jugoistoka I. Pavlović

I. Pavlović
---

Teudebertov sarkofag

Po čemu su Lepuri važni za predromaničku skulpturu koja je – stilski i vizualno – gotovo definirala starohrvatski identitet?

– U arheološkim istraživanjima provedenim od 1997. do 2004. otkriven je velik broj ponajprije predromaničkih ulomaka, uglavnom sastavnih dijelova liturgijskih instalacija.

To je bila oprema ne samo obnovljene ranokršćanske crkve, već i njezinih bočnih kapela, a moguće i krstionice s obzirom da je pronađen zabat oltarne ograde u čijem se posvetnom natpisu spominje sv. Ivan Krstitelj. Pronađen je i "preupotrijebljeni" ranokršćanski sarkofag na kojem se nalazi natpis kneza Branimira, šesti dosad utvrđeni epigrafički spomen navedenoga hrvatskog vladara, a koji je po strukturi posvetnoga natpisa jako sličan čuvenom Branimirovu natpisu iz Nina, u kojem je spomenut i ninski opat germanskoga imena Teudebert (lat. Teudebertus), a čije se ime opet može raspoznati i na ovom sarkofagu, ali i na još jednom lepurskom ulomku...

Koliko su ta otkrića promijenila dosadašnje spoznaje o hrvatskoj predromaničkoj skulpturi? U europskom kontekstu, gdje joj je mjesto?

– Zasigurno je bila na razini njoj suvremenih predromaničkih ostvarenja koja su nastajala na području zapadne Europe, ponajprije na Apeninskom poluotoku.

---

image

Rekonstrukcija oltarne ograde I. Josipović

I. Josipović
---

Nikada poslije, u hrvatskoj kulturno-povijesnoj baštini, naša se umjetnička proizvodnja nije toliko približila europskim spomenicima kao u predromaničkom i ranoromaničkom razdoblju. Kasnije su naši povijesnoumjetnički spomenici u pravilu, u kronološkom i kvalitativnom smislu, "kaskali" za suvremenim europskim likovnim ostvarenjima.

Što se tiče kamenih ulomaka iz Lepura, ne bih rekao da su oni uspjeli promijeniti pogled na hrvatsku predromaničku skulpturu, ali definitivno su potvrdili i obogatili naše spoznaje o njoj.

Kojem su, dakle, razdoblju i kojim radionicama pripadali pronađeni ulomci?

– Pronađeni predromanički ulomci produkti su tzv. Klesarske radionice iz vremena kneza Trpimira, dakle iz sredine 9. stoljeća, ali i dviju klesarskih produkcija koje su djelovale u vrijeme vladavine kneza Branimira (879.–892.) – Dvorske klesarske radionice i Benediktinske klesarske radionice. Njihove izvedbeno-morfološke karakteristike prepoznate su na pronađenim ulomcima pluteja, pilastara te lukova i zabata oltarnih ograda, a utvrđeno je i postojanje dvaju predromaničkih ciborija, što je dosta važno naglasiti ako se na umu ima činjenica da su te liturgijske instalacije na teritoriju ranosrednjovjekovne hrvatske države do sada potvrđene na vrlo malom broju lokaliteta, pa to dodatno svjedoči o važnosti lokaliteta Sv. Martin u Lepurima.

---

image
Luka Gerlanc/Cropix
---

Što nam sve to govori, kakve su to bile crkve i tko ih je financirao?

– Sasvim sigurno je te crkve financirala crkvena i svjetovna elita toga doba. Lepuri se, podsjećam, nalaze na vrlo važnom strateškom položaju.

Uz Sv. Bartolomeja na Kapitolu kod Knina i Sv. Ambroza u Ninu, tu se nalazi jedan od najvažnijih benediktinskih samostana u tadašnjoj Hrvatskoj. Naime, na lepurskom luku oltarne ograde spominje se i izvjesni Iohannes electus (izabrani Ivan), a u srednjem vijeku "electus" može biti samo biskup ili papa.

Ako se sjetimo da je to Branimirovo doba i da luk, kao i njemu pripadajući arhitravi, pokazuje karakteristike Benediktinske klesarske radionice iz vremena kneza Branimira, možda se može pretpostaviti da se radi i o spomenu pape Ivana VIII. (872. – 882.), istom onom papi koji je uputio blagoslov knezu Branimiru nakon što je on zasjeo na kneževsko prijestolje svrgnuvši svoga prethodnika Zdeslava.

Možda su Lepuri bili mjesto gdje su se papinski legati okupljali ili imali prenoćište na putu prema nekim svojim odredištima, tj. možda su bili svojevrsno "diplomatsko sjedište papinskih poslanika u hrvatskoj kneževini", kao što to pretpostavlja Trpimir Vedriš.

Dvije tisuće srebrnjaka

Dokad traju "zlatne godine" Lepura?

– Ako govorimo o samome sakralnome kompleksu, tj. o crkvi sv. Martina, čini se da "zlatne godine" zapravo prestaju s krajem 9. stoljeća. No to nipošto ne znači da je važnost srednjovjekovnog Podgrađa sve do kraja srednjeg vijeka bila manja.

Krajem 19. stoljeća, pišete u knjizi, izvjesni je Pere Pavlović u Lepurima pronašao ostavu s 2000 srebrnjaka iz vremena kralja Kolomana. Što se s tim nalazom dogodilo?

– Od tog se pronalaska sačuvalo tek nekoliko kovanica u splitskom Arheološkom muzeju, dok su ostali nalazi iz ostave nestali vrlo brzo nakon otkrića.

Neki noviji autori, poput Dejana Filipčića, vrlo su skeptični oko vjerodostojnosti podatka o pronalasku tolike količine Kolomanova novca, kao i njegovoj povijesnoj kontekstualizaciji.

Naime, taj je nalaz u našoj znanosti dominantno korišten kao dodatna potvrda važnosti koju je prostor današnjih Lepura neosporno imao tijekom srednjega vijeka, te je povezivan i s činom sklapanja tzv. Pacte convente, sporazuma koji je 1102. godine postignut između Kolomana i hrvatskog plemstva, a za koji opet neki drugi povjesničari smatraju da je to "izmišljotina" 14. stoljeća i da do toga čina zapravo nikad nije ni došlo.

---

image

Prof. Ivan Josipović: Od 2000 Kolomanovih srebrnjaka sačuvalo se tek nekoliko kovanica u splitskom Arheološkom muzeju

Luka Gerlanc/Cropix
---

Knjiga zaokružuje priču o prostoru Podgrađa od ranog do kasnog srednjeg vijeka, a u njoj ste sve pronađene ranokršćanske i predromaničke ulomke i kataloški obradili. Što je ostalo neispričano o Lepurima?

– Ostalo je dosta toga. Knjiga se dominantno bavi ranosrednjovjekovnom, tj. ranokršćanskom i predromaničkom skulpturom, no u uvodnom tekstu nisam mogao zanemariti ni romaničke ulomke koje sam prepoznao, zatim gotičku fazu crkve, ali ni povijesne okolnosti vezane uz današnje Lepure, pogotovo događaje do 15. stoljeća.

Prije osmanlijskih osvajanja područje Ravnih kotara, čiji su Lepuri sastavni dio, u izvorima se spominje pod nazivom "v Hrvatih", dakle samim nazivom govori koliko je taj prostor bio važan jer je bio jezgra tadašnje hrvatske države, tada konkretno hrvatskog kraljevstva u personalnoj uniji s Ugarskom, čiji teritorij tijekom 15. stoljeća počinju ugrožavati sve učestalije osmanlijske provale.

Arheološka istraživanja koja su provedena u razdoblju od 1997. do 2004. godine zapravo nikad nisu dovršena. Što je još potrebno istražiti u Lepurima?

– Trebalo bi završiti arheološka istraživanja koja su iznenada prekinuta 2004. godine, a cijeli jugozapadni kut sakralnoga kompleksa ostao je neistražen. Možda se dovršetkom arheoloških istraživanja pronađu i još neki ulomci starokršćanskih i predromaničkih reljefa. Danas taj kompleks doista sramotno izgleda, potpuno je zapušten i obrastao raslinjem, bršljan izjeda zidove koji su tek preventivno zaštićeni...

Treba, dakle, napraviti elaborat obnove i prezentacije lokaliteta. Zadarska nadbiskupija već ga je dala izraditi 2008. godine, ali sada bi ga trebalo prilagoditi novi zakonskim propisima.

---

image

Prof. Ivan Josipović: Danas taj kompleks doista sramotno izgleda, potpuno je zapušten i obrastao raslinjem, bršljan izjeda zidove koji su tek preventivno zaštićeni...

Luka Gerlanc/Cropix
---

Lepurski lokalitet sa svojim kolegama i suradnicima pokušavam inkorporirati u više projektnih prijava na kojima smo radili ili radimo, a koje raspisuju hrvatske ili europske institucije, a sve kako bismo osigurali sredstva za završetak istraživanja, konzervaciju postojećeg stanja te osmislili kako taj lokalitet prezentirati u budućnosti, sa svrhom njegove dostupnosti ponajprije lokalnoj zajednici, ali i iskoristivosti u turističke svrhe. Jer tu je ipak riječ o jednom od najvažnijih ranokršćanskih i predromaničkih lokaliteta u Dalmaciji.

Upališ frezu, iskopaš spomenik

U prilog tom vašem zaključku govori i anegdota kako je pronađen jedan novootkriveni ulomak koji donosite i na koricama knjige?

– Radi se o ulomku arhitrava oltarne ograde Benediktinske klesarske radionice iz vremena kneza Branimira, a iz čijeg se ostatka posvetnog natpisa da iščitati izraz asernere placet (ili placuit), u značenju "dolikuje prihvatiti" ili "dolikovalo je prihvatiti".

Taj je ulomak na temelju izvedbenih i morfoloških karakteristika povezan s lukom oltarne pregrade na kojem se spominje već spominjani Iohannes electus.

On je pronađen u vinogradu, četiristotinjak metara sjeverno od lokaliteta Sv. Martin. Našao ga je vlasnik vinograda Dragan Lepur, pokojnog Pavla. Prije desetak godine on je orao frezom kad je ulomak izletio iz zemlje s nekih pola metra dubine.

Frezom ga je zakačio i tako oštetio, ali ga je i sačuvao, te ga je nedavno otkupio Muzej hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu. Sam ulomak savršeno se uklopio u dosad prepoznatu cjelinu trabeacije oltarne ograde kojoj je pripadao.•

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => FREZOM DO SPOMENIKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => FREZOM DO SPOMENIKA 2 0 16994 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-29 11:55:54 [created_by] => 3134 [created_by_alias] => Ivica Nevešćanin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-30 13:37:13 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-01-30 13:37:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Fascinantna priča o Lepurima, nestalim Kolomanovim srebrenjacima, natpisu kneza Branimira i sudu plemenitih Hrvata page_title=Fascinantna priča o Lepurima, nestalim Kolomanovim srebrenjacima, natpisu kneza Branimira i sudu plemenitih Hrvata [metakey] => Lepuri, Predromanika, ivan josipović, arheologija [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26439513.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26439514.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26439515.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26439516.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26439517.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26439519.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26439520.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26439523.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26439524.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/29\/26439529.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["I. Pavlovi\u0107","Slobodna Dalmacija","MHAS","I. Josipovi\u0107","I. Pavlovi\u0107","I. Josipovi\u0107","Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ostaci crkve sv. Martina u Lepurima<\/p>","

Crkva sv. Martina u Lepurima prije njezina ru\u0161enja u Domovinskom ratu Slobodna Dalmacija<\/p>","

Ulomak arhitrava oltarne pregrade (posljednja \u010detvrtina 9. st.) prona\u0111en u vinogradu i o\u0161te\u0107en frezom MHAS<\/p>","

Ostaci razru\u0161ene crkve sv. Martina u Lepurima nakon zavr\u0161etka arheolo\u0161kih istra\u017eivanja I. Josipovi\u0107<\/p>","

Ostaci crkve sv. Martina s panoramom Lepura i dijelom asfaltne ceste Benkovac \u2013 Skradin, pogled iz zraka s jugoistoka I. Pavlovi\u0107<\/p>","

Rekonstrukcija oltarne ograde I. Josipovi\u0107<\/p>","

Prof. Ivan Josipovi\u0107, autor monografije \u2018Lepuri kod Benkovca\u2018<\/p>","

Prof. Ivan Josipovi\u0107: Danas taj kompleks doista sramotno izgleda, potpuno je zapu\u0161ten i obrastao raslinjem, br\u0161ljan izjeda zidove koji su tek preventivno za\u0161ti\u0107eni...<\/p>","

Prof. Ivan Josipovi\u0107: Od 2000 Kolomanovih srebrnjaka sa\u010duvalo se tek nekoliko kovanica u splitskom Arheolo\u0161kom muzeju<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1890x1063","hd_26439513_1920.jpg":"1920x1080","k_26439513_1280.jpg":"1280x1280","k_26439513_1024.jpg":"1024x1024","k_26439513_640.jpg":"640x640","k_26439513_480.jpg":"480x480","k_26439513_340.jpg":"340x340","k_26439513_220.jpg":"220x220","o_26439513_1280.jpg":"1280x719","o_26439513_1024.jpg":"1024x575","o_26439513_640.jpg":"640x359","o_26439513_480.jpg":"480x269","o_26439513_340.jpg":"340x191","o_26439513_220.jpg":"220x123","h_26439513_1280.jpg":"1280x854","h_26439513_1024.jpg":"1024x683","h_26439513_640.jpg":"640x427","h_26439513_480.jpg":"480x320","h_26439513_340.jpg":"340x227","h_26439513_220.jpg":"220x147","pp_26439513_1280.jpg":"1280x1628","pp_26439513_1024.jpg":"1024x1303","pp_26439513_640.jpg":"640x814","pp_26439513_480.jpg":"480x611","pp_26439513_340.jpg":"340x432","pp_26439513_220.jpg":"220x280"},{"size0":"936x1007","hd_26439514_1920.jpg":"1920x1080","k_26439514_1280.jpg":"1280x1280","k_26439514_1024.jpg":"1024x1024","k_26439514_640.jpg":"640x640","k_26439514_480.jpg":"480x480","k_26439514_340.jpg":"340x340","k_26439514_220.jpg":"220x220","o_26439514_1280.jpg":"1280x1377","o_26439514_1024.jpg":"1024x1101","o_26439514_640.jpg":"640x688","o_26439514_480.jpg":"480x516","o_26439514_340.jpg":"340x365","o_26439514_220.jpg":"220x236","h_26439514_1280.jpg":"1280x854","h_26439514_1024.jpg":"1024x683","h_26439514_640.jpg":"640x427","h_26439514_480.jpg":"480x320","h_26439514_340.jpg":"340x227","h_26439514_220.jpg":"220x147","pp_26439514_1280.jpg":"1280x1628","pp_26439514_1024.jpg":"1024x1303","pp_26439514_640.jpg":"640x814","pp_26439514_480.jpg":"480x611","pp_26439514_340.jpg":"340x432","pp_26439514_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1191","hd_26439515_1920.jpg":"1920x1080","k_26439515_1280.jpg":"1280x1280","k_26439515_1024.jpg":"1024x1024","k_26439515_640.jpg":"640x640","k_26439515_480.jpg":"480x480","k_26439515_340.jpg":"340x340","k_26439515_220.jpg":"220x220","o_26439515_1280.jpg":"1280x794","o_26439515_1024.jpg":"1024x635","o_26439515_640.jpg":"640x397","o_26439515_480.jpg":"480x297","o_26439515_340.jpg":"340x210","o_26439515_220.jpg":"220x136","h_26439515_1280.jpg":"1280x854","h_26439515_1024.jpg":"1024x683","h_26439515_640.jpg":"640x427","h_26439515_480.jpg":"480x320","h_26439515_340.jpg":"340x227","h_26439515_220.jpg":"220x147","pp_26439515_1280.jpg":"1280x1628","pp_26439515_1024.jpg":"1024x1303","pp_26439515_640.jpg":"640x814","pp_26439515_480.jpg":"480x611","pp_26439515_340.jpg":"340x432","pp_26439515_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26439516_1920.jpg":"1920x1080","k_26439516_1280.jpg":"1280x1280","k_26439516_1024.jpg":"1024x1024","k_26439516_640.jpg":"640x640","k_26439516_480.jpg":"480x480","k_26439516_340.jpg":"340x340","k_26439516_220.jpg":"220x220","o_26439516_1280.jpg":"1280x960","o_26439516_1024.jpg":"1024x768","o_26439516_640.jpg":"640x480","o_26439516_480.jpg":"480x360","o_26439516_340.jpg":"340x255","o_26439516_220.jpg":"220x165","h_26439516_1280.jpg":"1280x854","h_26439516_1024.jpg":"1024x683","h_26439516_640.jpg":"640x427","h_26439516_480.jpg":"480x320","h_26439516_340.jpg":"340x227","h_26439516_220.jpg":"220x147","pp_26439516_1280.jpg":"1280x1628","pp_26439516_1024.jpg":"1024x1303","pp_26439516_640.jpg":"640x814","pp_26439516_480.jpg":"480x611","pp_26439516_340.jpg":"340x432","pp_26439516_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_26439517_1920.jpg":"1920x1080","k_26439517_1280.jpg":"1280x1280","k_26439517_1024.jpg":"1024x1024","k_26439517_640.jpg":"640x640","k_26439517_480.jpg":"480x480","k_26439517_340.jpg":"340x340","k_26439517_220.jpg":"220x220","o_26439517_1280.jpg":"1280x720","o_26439517_1024.jpg":"1024x576","o_26439517_640.jpg":"640x360","o_26439517_480.jpg":"480x270","o_26439517_340.jpg":"340x191","o_26439517_220.jpg":"220x123","h_26439517_1280.jpg":"1280x854","h_26439517_1024.jpg":"1024x683","h_26439517_640.jpg":"640x427","h_26439517_480.jpg":"480x320","h_26439517_340.jpg":"340x227","h_26439517_220.jpg":"220x147","pp_26439517_1280.jpg":"1280x1628","pp_26439517_1024.jpg":"1024x1303","pp_26439517_640.jpg":"640x814","pp_26439517_480.jpg":"480x611","pp_26439517_340.jpg":"340x432","pp_26439517_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1685","hd_26439519_1920.jpg":"1920x1080","k_26439519_1280.jpg":"1280x1280","k_26439519_1024.jpg":"1024x1024","k_26439519_640.jpg":"640x640","k_26439519_480.jpg":"480x480","k_26439519_340.jpg":"340x340","k_26439519_220.jpg":"220x220","o_26439519_1280.jpg":"1280x1123","o_26439519_1024.jpg":"1024x898","o_26439519_640.jpg":"640x561","o_26439519_480.jpg":"480x421","o_26439519_340.jpg":"340x298","o_26439519_220.jpg":"220x193","h_26439519_1280.jpg":"1280x854","h_26439519_1024.jpg":"1024x683","h_26439519_640.jpg":"640x427","h_26439519_480.jpg":"480x320","h_26439519_340.jpg":"340x227","h_26439519_220.jpg":"220x147","pp_26439519_1280.jpg":"1280x1628","pp_26439519_1024.jpg":"1024x1303","pp_26439519_640.jpg":"640x814","pp_26439519_480.jpg":"480x611","pp_26439519_340.jpg":"340x432","pp_26439519_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_26439520_1920.jpg":"1920x1080","k_26439520_1280.jpg":"1280x1280","k_26439520_1024.jpg":"1024x1024","k_26439520_640.jpg":"640x640","k_26439520_480.jpg":"480x480","k_26439520_340.jpg":"340x340","k_26439520_220.jpg":"220x220","o_26439520_1280.jpg":"1280x851","o_26439520_1024.jpg":"1024x681","o_26439520_640.jpg":"640x425","o_26439520_480.jpg":"480x319","o_26439520_340.jpg":"340x226","o_26439520_220.jpg":"220x146","h_26439520_1280.jpg":"1280x854","h_26439520_1024.jpg":"1024x683","h_26439520_640.jpg":"640x427","h_26439520_480.jpg":"480x320","h_26439520_340.jpg":"340x227","h_26439520_220.jpg":"220x147","pp_26439520_1280.jpg":"1280x1628","pp_26439520_1024.jpg":"1024x1303","pp_26439520_640.jpg":"640x814","pp_26439520_480.jpg":"480x611","pp_26439520_340.jpg":"340x432","pp_26439520_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_26439523_1920.jpg":"1920x1080","k_26439523_1280.jpg":"1280x1280","k_26439523_1024.jpg":"1024x1024","k_26439523_640.jpg":"640x640","k_26439523_480.jpg":"480x480","k_26439523_340.jpg":"340x340","k_26439523_220.jpg":"220x220","o_26439523_1280.jpg":"1280x851","o_26439523_1024.jpg":"1024x681","o_26439523_640.jpg":"640x425","o_26439523_480.jpg":"480x319","o_26439523_340.jpg":"340x226","o_26439523_220.jpg":"220x146","h_26439523_1280.jpg":"1280x854","h_26439523_1024.jpg":"1024x683","h_26439523_640.jpg":"640x427","h_26439523_480.jpg":"480x320","h_26439523_340.jpg":"340x227","h_26439523_220.jpg":"220x147","pp_26439523_1280.jpg":"1280x1628","pp_26439523_1024.jpg":"1024x1303","pp_26439523_640.jpg":"640x814","pp_26439523_480.jpg":"480x611","pp_26439523_340.jpg":"340x432","pp_26439523_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_26439524_1920.jpg":"1920x1080","k_26439524_1280.jpg":"1280x1280","k_26439524_1024.jpg":"1024x1024","k_26439524_640.jpg":"640x640","k_26439524_480.jpg":"480x480","k_26439524_340.jpg":"340x340","k_26439524_220.jpg":"220x220","o_26439524_1280.jpg":"1280x851","o_26439524_1024.jpg":"1024x681","o_26439524_640.jpg":"640x425","o_26439524_480.jpg":"480x319","o_26439524_340.jpg":"340x226","o_26439524_220.jpg":"220x146","h_26439524_1280.jpg":"1280x854","h_26439524_1024.jpg":"1024x683","h_26439524_640.jpg":"640x427","h_26439524_480.jpg":"480x320","h_26439524_340.jpg":"340x227","h_26439524_220.jpg":"220x147","pp_26439524_1280.jpg":"1280x1628","pp_26439524_1024.jpg":"1024x1303","pp_26439524_640.jpg":"640x814","pp_26439524_480.jpg":"480x611","pp_26439524_340.jpg":"340x432","pp_26439524_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_26439529_1920.jpg":"1920x1080","k_26439529_1280.jpg":"1280x1280","k_26439529_1024.jpg":"1024x1024","k_26439529_640.jpg":"640x640","k_26439529_480.jpg":"480x480","k_26439529_340.jpg":"340x340","k_26439529_220.jpg":"220x220","o_26439529_1280.jpg":"1280x851","o_26439529_1024.jpg":"1024x681","o_26439529_640.jpg":"640x425","o_26439529_480.jpg":"480x319","o_26439529_340.jpg":"340x226","o_26439529_220.jpg":"220x146","h_26439529_1280.jpg":"1280x854","h_26439529_1024.jpg":"1024x683","h_26439529_640.jpg":"640x427","h_26439529_480.jpg":"480x320","h_26439529_340.jpg":"340x227","h_26439529_220.jpg":"220x147","pp_26439529_1280.jpg":"1280x1628","pp_26439529_1024.jpg":"1024x1303","pp_26439529_640.jpg":"640x814","pp_26439529_480.jpg":"480x611","pp_26439529_340.jpg":"340x432","pp_26439529_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14966669 Threads: 6 Questions: 3147323639 Slow queries: 7020699 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234905612 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /dalmacija/zagora/fascinantna-prica-o-lepurima-nestalim-kolomanovim-srebrenjacima-natpisu-kneza-branimira-i-sudu-plemenitih-hrvata-1359643 [printLink] => /dalmacija/zagora/fascinantna-prica-o-lepurima-nestalim-kolomanovim-srebrenjacima-natpisu-kneza-branimira-i-sudu-plemenitih-hrvata-1359643?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 634381 [name] => Lepuri [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-25 09:51:34 [main_article_id] => 0 [alias] => lepuri [link] => /tag/lepuri ) [1] => stdClass Object ( [id] => 745993 [name] => Predromanika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-30 14:37:32 [main_article_id] => 0 [alias] => predromanika [link] => /tag/predromanika ) [2] => stdClass Object ( [id] => 255295 [name] => Ivan Josipović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-josipovic [link] => /tag/ivan-josipovic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 350170 [name] => ARHEOLOGIJA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => arheologija [link] => /tag/arheologija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => FREZOM DO SPOMENIKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Fascinantna priča o Lepurima, nestalim Kolomanovim srebrenjacima, natpisu kneza Branimira i sudu plemenitih Hrvata [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3134 [name] => Ivica Nevešćanin [username] => ivica.nevescanin [email] => ivica.nevescanin@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$dvf/Fim4uuFs2azWGhuZw.uCSZYgWQEm.S3IDrCVmuQDMDlRd4njO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivica-nevescanin-3134 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1652 [gender] => m [description] => [image] => 1652.webp [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1652.webp ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26439513.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => I. Pavlović [mainImageDesc] =>

Ostaci crkve sv. Martina u Lepurima

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26439513.jpg [title] =>

Ostaci crkve sv. Martina u Lepurima

I. Pavlović ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26439514.jpg [title] =>

Crkva sv. Martina u Lepurima prije njezina rušenja u Domovinskom ratu Slobodna Dalmacija

Slobodna Dalmacija ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26439515.jpg [title] =>

Ulomak arhitrava oltarne pregrade (posljednja četvrtina 9. st.) pronađen u vinogradu i oštećen frezom MHAS

MHAS ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26439516.jpg [title] =>

Ostaci razrušene crkve sv. Martina u Lepurima nakon završetka arheoloških istraživanja I. Josipović

I. Josipović ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26439517.jpg [title] =>

Ostaci crkve sv. Martina s panoramom Lepura i dijelom asfaltne ceste Benkovac – Skradin, pogled iz zraka s jugoistoka I. Pavlović

I. Pavlović ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26439519.jpg [title] =>

Rekonstrukcija oltarne ograde I. Josipović

I. Josipović ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26439520.jpg [title] =>

Prof. Ivan Josipović, autor monografije ‘Lepuri kod Benkovca‘

Luka Gerlanc/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26439523.jpg [title] =>

Prof. Ivan Josipović: Danas taj kompleks doista sramotno izgleda, potpuno je zapušten i obrastao raslinjem, bršljan izjeda zidove koji su tek preventivno zaštićeni...

Luka Gerlanc/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26439524.jpg [title] =>

Prof. Ivan Josipović: Od 2000 Kolomanovih srebrnjaka sačuvalo se tek nekoliko kovanica u splitskom Arheološkom muzeju

Luka Gerlanc/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/29/26439529.jpg [title] => Luka Gerlanc/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Porušena crkva sv. Martina na rimokatoličkome groblju u Lepurima zasigurno predstavlja najvažniji predromanički lokalitet otkriven u Dalmaciji nakon završetka Drugoga svjetskog rata, piše izv. prof. dr. Ivan Josipović na početku svoje nove knjige "Lepuri kod Benkovca", koja je krajem prošle godine izišla iz tiska.

Riječ je o monografiji posvećenoj malom ravnokotarskom selu nedaleko od Benkovca, o čijem se neizmjernom povijesnom značenju za prostor Dalmacije, ali i Hrvatske, malo zna izvan stručnih krugova.

Izdavači knjige su Muzej arheoloških spomenika iz Splita i Sveučilište u Zadru, na kojem Josipović (Makarska, 1983.), na Odsjeku za povijest umjetnosti, predaje kolegije Hrvatska umjetnost ranog srednjeg vijeka, Umjetnost ranog srednjeg vijeka zapadne Europe, Kršćanska ikonografija i Povijest muzeologije.

Knjiga je objavljena u MHAS-ovoj biblioteci Korpus ranosrednjovjekovne skulpture, a promocije će tijekom veljače biti priređene u Zadru i Benkovcu, a vjerojatno i Splitu.

Lepuri su danas selo u okviru Grada Benkovca, no taj je prostor u prošlosti bio vrlo važan, o čemu svjedoči kontinuitet života od prapovijesti, preko antike do novoga doba, posebno u ranom, zrelom i kasnom srednjovjekovlju...

– Prostor današnjih Lepura nalazi se na povoljnom geografskom položaju, između značajnih gradova sjeverne i srednje Dalmacije. U doba antike to je značilo između Jadera (Zadar), Scardone (Skradina) i Burnuma (današnji Ivoševci kod Kistanja), dok je u srednjem vijeku taj prostor bio točno na pola puta između Zadra i Nina, kao značajnih gradova tzv. Bizantske Dalmacije (Zadar) i hrvatske kneževine 9. stoljeća (Nin) na zapadu, te Knina na istoku, koji je bio jedno od najvažnijih središta hrvatske države tijekom srednjega vijeka.

---

image

Prof. Ivan Josipović, autor monografije ‘Lepuri kod Benkovca‘

Luka Gerlanc/Cropix
---

Na tom je prostoru, još od liburnskog vremena, a kasnije i Rima, bila antička Aserija. Današnji Lepuri pripadaju podaserijatskom prostoru na samoj granici Ravnih kotara i Bukovice.

Još od antičkog vremena tuda je prolazila cesta koja se u srednjovjekovnim izvorima zvala Via Magna (Velika cesta), a na tom se prostoru nalazilo i srednjovjekovno selo Podgrađe, koje je nekad pokrivalo prostor triju današnjih sela – Podgrađa, Kožlovca i Lepura.

Prvi Lepur zvao se Grgo

Kako su Lepuri dobili ime?

– Toponim Lepuri patronimičkog je podrijetla, prvi se put javlja krajem 17. stoljeća i dolazi od prezimena Lepur, koje i danas nose neki stanovnici toga sela, a možda potječe od latinskog naziv za zeca (lat. lěpus, -oris, m.).

Prvi poznati stanovnik koji se prezivao Lepur bio je izvjesni Grgo (Gregorio Lepur) koji je 1684. godine u izvorima spomenut kao harambaša vranskih Morlaka. Većina starih hrvatskih toponima na širemu benkovačkom području nije preživjela burna vremena osmanlijskih osvajanja tijekom ranoga novog vijeka, a čemu je pridonio i dolazak novoga stanovništva, uglavnom morlačkog podrijetla.

Od starih Hrvata tu gotovo da nitko nije ostao, premda činjenica da je toponim Podgrađe, kao naziv za današnje selo smješteno sjeverozapadno od ostataka nekadašnje Aserije, preživio do našega vremena, možda ipak svjedoči i o nekom kontinuitetu starosjedilačkog stanovništva iz srednjovjekovnog razdoblja. No Kožlovac i Lepuri, kao što sam već dijelom i rekao, toponimi su novijega, kasnosrednjovjekovnoga i novovjekovnog postanja.

---

image

Crkva sv. Martina u Lepurima prije njezina rušenja u Domovinskom ratu Slobodna Dalmacija

Slobodna Dalmacija
---

Sud plemenitih Hrvata

Koliko je prostor današnjih Lepura značajan u razdoblju od antike do kasnoga srednjeg vijeka i kada on gubi svoju važnu ulogu koju je imao u hrvatskoj povijesti?

– Važnost gubi s osmanlijskim osvajanjima u prvim desetljećima 16. stoljeća. Naime, do toga vremena područje srednjovjekovnoga Podgrađa (današnji teritorij Podgrađa, Kožlovca i Lepura) bilo je svojevrsno središte srednjovjekovne hrvatske države, još od vremena kneževine 9. stoljeća, pa do kraljevstva od 10. do početka 16. stoljeća, i to neovisno jesu li mu na čelu bili kraljevi iz tzv. narodne dinastije ili pak ugarsko-hrvatski kraljevi iz dinastije Arpadovića ili Anžuvinaca.

Tako se u povijesnim izvorima 14. stoljeća kao mjesto sastajanja Sabora plemenitih Hrvata spominje obližnje selo Podbrižane (današnji Šopot kod Benkovca), dok se u samom Podgrađu tijekom kasnoga srednjovjekovlja sastajao i sud hrvatskoga rodovskog plemstva, poznat kao Sudbeni stol plemenitih Hrvata u Podgrađu (curia et sede nobilium de Podgradie).

Radilo se, dakle, o važnim "institucijama" tadašnjega hrvatskog plemstva, a samim time i srednjovjekovnoga hrvatskoga kraljevstva. U Podgrađu se sastajao i županijski sabor, tu je bilo središte starohrvatske županije Luke (tzv. Mala Luka), koja je kasnije, od sredine 14. stoljeća, postala sastavni dio tzv. Velike ili Ludovikove Luke, novoustrojene županije čije je središte bilo u Ostrovici.

Lepuri su bili granično područje između Bizanta i hrvatske države, a kasnije između Venecije i Osmanlija?

– Ako govorimo o 9. stoljeću, Lepuri su u samom centru hrvatske države, a granicu tadašnje hrvatske kneževine prema tzv. Bizantskoj Dalmaciji predstavljaju međe astareje Zadra kao najbližega bizantskog grada na istočnoj obali Jadrana. Kasnije, kada Mlečani 1409. godine uspostavljaju svoju vlast u Dalmaciji, granica se pomiče prema današnjem benkovačkom području, pa tako i današnjim Lepurima, čiji je teritorij sve do spomenutih osmanlijskih osvajanja pripadao Hrvatskom Kraljevstvu, da bi tada postao sastavni dio osmanlijskoga čiftluka Kožulova i izgubio povijesnu važnost koju je do tada imao.

---

image

Ulomak arhitrava oltarne pregrade (posljednja četvrtina 9. st.) pronađen u vinogradu i oštećen frezom MHAS

MHAS
---

Miniranje crkve

Koliko su Lepuri bili veliki u svojim najboljim godinama?

– Teško je to procijeniti, ali sama činjenica da se u blizini nalazila antička Aserija, kao i da se na području današnjih Lepura pretpostavlja postojanje rimske nekropole, svjedoči da se u to doba tu nalazila neka značajnija ruralna naseobina.

Nadalje, u ranome srednjem vijeku tu je bio smješten značajan benediktinski samostan (zaseban ili kao dio samostana sv. Ambroza u Ninu), iznikao na temeljima starijega ranokršćanskog kompleksa iz 5. i 6. stoljeća, a što nam opet govori da je na prostoru Lepura moralo postojati i naselje u kojem je živjelo razmjerno puno ljudi.

Osim toga, u obližnjem Šopotu i Kožlovcu imamo izvore žive vode koji nikad ne presušuju, a što je u srednjem vijeku, kao i svim ostalim razdobljima, bio vrlo važan resurs za svakodnevno funkcioniranje.

Po čemu su Lepuri, kako ističete u knjizi, "najvažniji predromanički lokalitet otkriven u Dalmaciji nakon završetka Drugoga svjetskog rata"?

– Prije miniranja crkve sv. Martina u Lepurima u Domovinskom ratu, krajem 1991. godine, s ovog je lokaliteta bilo poznato tek desetak ulomaka uglavnom ranokršćanske ili predromaničke skulpture. To su bili slučajni nalazi s groblja uokolo crkve sv. Martina, ili iz nje same, a ta je građevina bila podignuta nakon završetka mletačko-osmanlijskih ratova krajem 17. i početkom 18. stoljeća. Mještani Lepura, lokalni župnici, ali i neki stariji istraživači, znali su pronalaziti te kamene ulomke, neke od njih i s tipičnom "pleternom" dekoracijom, pa su, budući da su Lepuri pripadali franjevačkoj župi Perušić, navedeni nalazi u pravilu završavali u franjevačkim samostanima u Sinju i na Visovcu.

---

image

Ostaci razrušene crkve sv. Martina u Lepurima nakon završetka arheoloških istraživanja I. Josipović

I. Josipović
---

Kada je pokojna Vedrana Delonga 1995. pisala članak o Lepurima, ona je na temelju tih sporadičnih nalaza pretpostavila da se ispod porušene novovjekovne crkve nalazi veći sakralni kompleks, pa je saniranje štete nastale njezinim barbarskim miniranjem početkom Domovinskog rata bila i prava prilika da se provedu arheološka istraživanja na lokalitetu prije obnove same sakralne građevine.

Ispostavilo se da je Delonga bila u pravu?

– Apsolutno, a njezin članak iz 1995. bio je gotovo proročanski! Naime, u istraživanjima koja je u ime Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika iz Splita vodio prof. dr. sc. Nikola Jakšić, s Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru, ispod porušene crkve pronađen je ogroman ranokršćanski sakralni kompleks koji je imao dvije ranokršćanske faze, zatim najmanje dvije predromaničke obnove (s više izmjena liturgijskih instalacija u unutrašnjosti crkve) u doba vladavine hrvatskih knezova Trpimira (oko 840. – 864.) i Branimira (879. – 892.).

Nakon toga, na kompleksu su utvrđene i manje intervencije iz razdoblja romanike, zatim gradnja nove gotičke crkve nakon rušenja ranokršćanske crkve obnovljene u predromaničkom dobu, da bi, konačno, u gabaritima gotičke crkve koja je nastradala tijekom osmanlijsko-mletačkih ratova bila podignuta i novovjekovna građevina skromnih kasnobaroknih karakteristika, koja je preživjela sve do početka Domovinskog rata 1991. godine.

---

image

Ostaci crkve sv. Martina s panoramom Lepura i dijelom asfaltne ceste Benkovac – Skradin, pogled iz zraka s jugoistoka I. Pavlović

I. Pavlović
---

Teudebertov sarkofag

Po čemu su Lepuri važni za predromaničku skulpturu koja je – stilski i vizualno – gotovo definirala starohrvatski identitet?

– U arheološkim istraživanjima provedenim od 1997. do 2004. otkriven je velik broj ponajprije predromaničkih ulomaka, uglavnom sastavnih dijelova liturgijskih instalacija.

To je bila oprema ne samo obnovljene ranokršćanske crkve, već i njezinih bočnih kapela, a moguće i krstionice s obzirom da je pronađen zabat oltarne ograde u čijem se posvetnom natpisu spominje sv. Ivan Krstitelj. Pronađen je i "preupotrijebljeni" ranokršćanski sarkofag na kojem se nalazi natpis kneza Branimira, šesti dosad utvrđeni epigrafički spomen navedenoga hrvatskog vladara, a koji je po strukturi posvetnoga natpisa jako sličan čuvenom Branimirovu natpisu iz Nina, u kojem je spomenut i ninski opat germanskoga imena Teudebert (lat. Teudebertus), a čije se ime opet može raspoznati i na ovom sarkofagu, ali i na još jednom lepurskom ulomku...

Koliko su ta otkrića promijenila dosadašnje spoznaje o hrvatskoj predromaničkoj skulpturi? U europskom kontekstu, gdje joj je mjesto?

– Zasigurno je bila na razini njoj suvremenih predromaničkih ostvarenja koja su nastajala na području zapadne Europe, ponajprije na Apeninskom poluotoku.

---

image

Rekonstrukcija oltarne ograde I. Josipović

I. Josipović
---

Nikada poslije, u hrvatskoj kulturno-povijesnoj baštini, naša se umjetnička proizvodnja nije toliko približila europskim spomenicima kao u predromaničkom i ranoromaničkom razdoblju. Kasnije su naši povijesnoumjetnički spomenici u pravilu, u kronološkom i kvalitativnom smislu, "kaskali" za suvremenim europskim likovnim ostvarenjima.

Što se tiče kamenih ulomaka iz Lepura, ne bih rekao da su oni uspjeli promijeniti pogled na hrvatsku predromaničku skulpturu, ali definitivno su potvrdili i obogatili naše spoznaje o njoj.

Kojem su, dakle, razdoblju i kojim radionicama pripadali pronađeni ulomci?

– Pronađeni predromanički ulomci produkti su tzv. Klesarske radionice iz vremena kneza Trpimira, dakle iz sredine 9. stoljeća, ali i dviju klesarskih produkcija koje su djelovale u vrijeme vladavine kneza Branimira (879.–892.) – Dvorske klesarske radionice i Benediktinske klesarske radionice. Njihove izvedbeno-morfološke karakteristike prepoznate su na pronađenim ulomcima pluteja, pilastara te lukova i zabata oltarnih ograda, a utvrđeno je i postojanje dvaju predromaničkih ciborija, što je dosta važno naglasiti ako se na umu ima činjenica da su te liturgijske instalacije na teritoriju ranosrednjovjekovne hrvatske države do sada potvrđene na vrlo malom broju lokaliteta, pa to dodatno svjedoči o važnosti lokaliteta Sv. Martin u Lepurima.

---

image
Luka Gerlanc/Cropix
---

Što nam sve to govori, kakve su to bile crkve i tko ih je financirao?

– Sasvim sigurno je te crkve financirala crkvena i svjetovna elita toga doba. Lepuri se, podsjećam, nalaze na vrlo važnom strateškom položaju.

Uz Sv. Bartolomeja na Kapitolu kod Knina i Sv. Ambroza u Ninu, tu se nalazi jedan od najvažnijih benediktinskih samostana u tadašnjoj Hrvatskoj. Naime, na lepurskom luku oltarne ograde spominje se i izvjesni Iohannes electus (izabrani Ivan), a u srednjem vijeku "electus" može biti samo biskup ili papa.

Ako se sjetimo da je to Branimirovo doba i da luk, kao i njemu pripadajući arhitravi, pokazuje karakteristike Benediktinske klesarske radionice iz vremena kneza Branimira, možda se može pretpostaviti da se radi i o spomenu pape Ivana VIII. (872. – 882.), istom onom papi koji je uputio blagoslov knezu Branimiru nakon što je on zasjeo na kneževsko prijestolje svrgnuvši svoga prethodnika Zdeslava.

Možda su Lepuri bili mjesto gdje su se papinski legati okupljali ili imali prenoćište na putu prema nekim svojim odredištima, tj. možda su bili svojevrsno "diplomatsko sjedište papinskih poslanika u hrvatskoj kneževini", kao što to pretpostavlja Trpimir Vedriš.

Dvije tisuće srebrnjaka

Dokad traju "zlatne godine" Lepura?

– Ako govorimo o samome sakralnome kompleksu, tj. o crkvi sv. Martina, čini se da "zlatne godine" zapravo prestaju s krajem 9. stoljeća. No to nipošto ne znači da je važnost srednjovjekovnog Podgrađa sve do kraja srednjeg vijeka bila manja.

Krajem 19. stoljeća, pišete u knjizi, izvjesni je Pere Pavlović u Lepurima pronašao ostavu s 2000 srebrnjaka iz vremena kralja Kolomana. Što se s tim nalazom dogodilo?

– Od tog se pronalaska sačuvalo tek nekoliko kovanica u splitskom Arheološkom muzeju, dok su ostali nalazi iz ostave nestali vrlo brzo nakon otkrića.

Neki noviji autori, poput Dejana Filipčića, vrlo su skeptični oko vjerodostojnosti podatka o pronalasku tolike količine Kolomanova novca, kao i njegovoj povijesnoj kontekstualizaciji.

Naime, taj je nalaz u našoj znanosti dominantno korišten kao dodatna potvrda važnosti koju je prostor današnjih Lepura neosporno imao tijekom srednjega vijeka, te je povezivan i s činom sklapanja tzv. Pacte convente, sporazuma koji je 1102. godine postignut između Kolomana i hrvatskog plemstva, a za koji opet neki drugi povjesničari smatraju da je to "izmišljotina" 14. stoljeća i da do toga čina zapravo nikad nije ni došlo.

---

image

Prof. Ivan Josipović: Od 2000 Kolomanovih srebrnjaka sačuvalo se tek nekoliko kovanica u splitskom Arheološkom muzeju

Luka Gerlanc/Cropix
---

Knjiga zaokružuje priču o prostoru Podgrađa od ranog do kasnog srednjeg vijeka, a u njoj ste sve pronađene ranokršćanske i predromaničke ulomke i kataloški obradili. Što je ostalo neispričano o Lepurima?

– Ostalo je dosta toga. Knjiga se dominantno bavi ranosrednjovjekovnom, tj. ranokršćanskom i predromaničkom skulpturom, no u uvodnom tekstu nisam mogao zanemariti ni romaničke ulomke koje sam prepoznao, zatim gotičku fazu crkve, ali ni povijesne okolnosti vezane uz današnje Lepure, pogotovo događaje do 15. stoljeća.

Prije osmanlijskih osvajanja područje Ravnih kotara, čiji su Lepuri sastavni dio, u izvorima se spominje pod nazivom "v Hrvatih", dakle samim nazivom govori koliko je taj prostor bio važan jer je bio jezgra tadašnje hrvatske države, tada konkretno hrvatskog kraljevstva u personalnoj uniji s Ugarskom, čiji teritorij tijekom 15. stoljeća počinju ugrožavati sve učestalije osmanlijske provale.

Arheološka istraživanja koja su provedena u razdoblju od 1997. do 2004. godine zapravo nikad nisu dovršena. Što je još potrebno istražiti u Lepurima?

– Trebalo bi završiti arheološka istraživanja koja su iznenada prekinuta 2004. godine, a cijeli jugozapadni kut sakralnoga kompleksa ostao je neistražen. Možda se dovršetkom arheoloških istraživanja pronađu i još neki ulomci starokršćanskih i predromaničkih reljefa. Danas taj kompleks doista sramotno izgleda, potpuno je zapušten i obrastao raslinjem, bršljan izjeda zidove koji su tek preventivno zaštićeni...

Treba, dakle, napraviti elaborat obnove i prezentacije lokaliteta. Zadarska nadbiskupija već ga je dala izraditi 2008. godine, ali sada bi ga trebalo prilagoditi novi zakonskim propisima.

---

image

Prof. Ivan Josipović: Danas taj kompleks doista sramotno izgleda, potpuno je zapušten i obrastao raslinjem, bršljan izjeda zidove koji su tek preventivno zaštićeni...

Luka Gerlanc/Cropix
---

Lepurski lokalitet sa svojim kolegama i suradnicima pokušavam inkorporirati u više projektnih prijava na kojima smo radili ili radimo, a koje raspisuju hrvatske ili europske institucije, a sve kako bismo osigurali sredstva za završetak istraživanja, konzervaciju postojećeg stanja te osmislili kako taj lokalitet prezentirati u budućnosti, sa svrhom njegove dostupnosti ponajprije lokalnoj zajednici, ali i iskoristivosti u turističke svrhe. Jer tu je ipak riječ o jednom od najvažnijih ranokršćanskih i predromaničkih lokaliteta u Dalmaciji.

Upališ frezu, iskopaš spomenik

U prilog tom vašem zaključku govori i anegdota kako je pronađen jedan novootkriveni ulomak koji donosite i na koricama knjige?

– Radi se o ulomku arhitrava oltarne ograde Benediktinske klesarske radionice iz vremena kneza Branimira, a iz čijeg se ostatka posvetnog natpisa da iščitati izraz asernere placet (ili placuit), u značenju "dolikuje prihvatiti" ili "dolikovalo je prihvatiti".

Taj je ulomak na temelju izvedbenih i morfoloških karakteristika povezan s lukom oltarne pregrade na kojem se spominje već spominjani Iohannes electus.

On je pronađen u vinogradu, četiristotinjak metara sjeverno od lokaliteta Sv. Martin. Našao ga je vlasnik vinograda Dragan Lepur, pokojnog Pavla. Prije desetak godine on je orao frezom kad je ulomak izletio iz zemlje s nekih pola metra dubine.

Frezom ga je zakačio i tako oštetio, ali ga je i sačuvao, te ga je nedavno otkupio Muzej hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu. Sam ulomak savršeno se uklopio u dosad prepoznatu cjelinu trabeacije oltarne ograde kojoj je pripadao.•

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
I. Pavlović Slobodna Dalmacija MHAS I. Josipović I. Pavlović I. Josipović Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Luka Gerlanc/Cropix
I. Pavlović

Ostaci crkve sv. Martina u Lepurima

Slobodna Dalmacija

Crkva sv. Martina u Lepurima prije njezina rušenja u Domovinskom ratu Slobodna Dalmacija

MHAS

Ulomak arhitrava oltarne pregrade (posljednja četvrtina 9. st.) pronađen u vinogradu i oštećen frezom MHAS

I. Josipović

Ostaci razrušene crkve sv. Martina u Lepurima nakon završetka arheoloških istraživanja I. Josipović

I. Pavlović

Ostaci crkve sv. Martina s panoramom Lepura i dijelom asfaltne ceste Benkovac – Skradin, pogled iz zraka s jugoistoka I. Pavlović

I. Josipović

Rekonstrukcija oltarne ograde I. Josipović

Luka Gerlanc/Cropix

Prof. Ivan Josipović, autor monografije ‘Lepuri kod Benkovca‘

Luka Gerlanc/Cropix

Prof. Ivan Josipović: Danas taj kompleks doista sramotno izgleda, potpuno je zapušten i obrastao raslinjem, bršljan izjeda zidove koji su tek preventivno zaštićeni...

Luka Gerlanc/Cropix

Prof. Ivan Josipović: Od 2000 Kolomanovih srebrnjaka sačuvalo se tek nekoliko kovanica u splitskom Arheološkom muzeju

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/fascinantna-prica-o-lepurima-nestalim-kolomanovim-srebrenjacima-natpisu-kneza-branimira-i-sudu-plemenitih-hrvata-1359643 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c255f327a34204e036463220cbdda3e2fdc3507a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Fascinantna+pri%C4%8Da+o+Lepurima%2C+nestalim+Kolomanovim+srebrenjacima%2C+natpisu+kneza+Branimira+i+sudu+plemenitih+Hrvata&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Ffascinantna-prica-o-lepurima-nestalim-kolomanovim-srebrenjacima-natpisu-kneza-branimira-i-sudu-plemenitih-hrvata-1359643 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Ffascinantna-prica-o-lepurima-nestalim-kolomanovim-srebrenjacima-natpisu-kneza-branimira-i-sudu-plemenitih-hrvata-1359643 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => FREZOM DO SPOMENIKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ZagoraFREZOM DO SPOMENIKA

Fascinantna priča o Lepurima, nestalim Kolomanovim srebrenjacima, natpisu kneza Branimira i sudu plemenitih Hrvata

Piše Ivica Nevešćanin
30. siječnja 2024. - 14:37

Porušena crkva sv. Martina na rimokatoličkome groblju u Lepurima zasigurno predstavlja najvažniji predromanički lokalitet otkriven u Dalmaciji nakon završetka Drugoga svjetskog rata, piše izv. prof. dr. Ivan Josipović na početku svoje nove knjige "Lepuri kod Benkovca", koja je krajem prošle godine izišla iz tiska.

Riječ je o monografiji posvećenoj malom ravnokotarskom selu nedaleko od Benkovca, o čijem se neizmjernom povijesnom značenju za prostor Dalmacije, ali i Hrvatske, malo zna izvan stručnih krugova.

Izdavači knjige su Muzej arheoloških spomenika iz Splita i Sveučilište u Zadru, na kojem Josipović (Makarska, 1983.), na Odsjeku za povijest umjetnosti, predaje kolegije Hrvatska umjetnost ranog srednjeg vijeka, Umjetnost ranog srednjeg vijeka zapadne Europe, Kršćanska ik...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 16:35