StoryEditorOCM
ZagoraDAN POBJEDE

Cetinjani ne zaboravljaju partizansku borbu: s puškom u ruci poginulo je 1700 boraca, a stradalo je još 4000 civila

Piše Toni Paštar
9. svibnja 2023. - 15:40
Delegacija Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista i skupina članova Saveza antifašista i antifašističkih boraca Sinja položila vijenac na spomen-kosturnicu u parku ĐardinDušan Stojanac

Povodom Dana Europe i Dana pobjede nad fašizmom danas je delegacija Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista (VeDRA) i skupina članova Saveza antifašista i antifašističkih boraca Sinja položila vijenac na spomen-kosturnicu u sinjskom parku Đardin.

U izaslanstvu VeDRA-e bili su predsjednik Ranko Britvić, potpredsjednik general HV-a u miru Luka Džanko, tajnik Goran Radman i Ratko Vranješ, a sinjske antifašiste predstavljali su Stipe Batarelo, Dušan Stojanac, Petar Ćurković, Dujo Bilić i Slavko Bračulj.

Iz VeDRA-e su izabrali evocirati uspomene na Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom iz razloga što su Sinjani i Cetinjani dali velike doprinose tijekom antifašističke borbe od 1941. do 1945. godine i u Domovinskom ratu protiv velikosrpskih agresora.

Tijekom četiri godine Drugog svjetskog rata u jedinicama Narodnooslobodilačke vojske poginulo je oko 1700 boraca s puškom u ruci, a oko 4000 osoba stradalo je kao žrtve fašističkog terora. U tom krvavom ratu iz cetinskog kraja poginulo je više od 10 posto stanovništva.

U policijske i postrojbe HV-a tijekom Domovinskog rata s područja cetinskog kraja uključilo se oko 10 tisuća stanovnika. Samo kroz slavnu 126. brigadu, koja je iako pričuvna rame uz rame sudjelovala u napadnim akcijama s gardijskim brigadama, prošlo je gotovo 7000 boraca.

Tijekom Domovinskog rata na bojišnicama od Dubrovnika do Vukovara poginulo je 105 Sinjana i Cetinjana, a smrtno je stradalo i na desetke civilnih žrtava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 01:55