stdClass Object ( [id] => 1213121 [title] => Boris Ljubičić, rođeni Sinjanin i dizajner plakata za Alku nam otkriva kako je povezao Dalmaciju i Ukrajinu te priznaje: U mislima mi je bio jedan poseban čovjek... [alias] => boris-ljubicic-rodeni-sinjanin-i-dizajner-plakata-za-alku-nam-otkriva-kako-je-povezao-dalmaciju-i-ukrajinu-te-priznaje-u-mislima-mi-je-bio-jedan-poseban-covjek [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kako dizajnirati Alku, originalno povijesno viteško natjecanje u Sinju i Cetinskom kraju?

Nekada svoja i narodna “poviješću pritrujena” (obrana od Osmanlija 1715. godine), danas je svjetska, europska i, naravno, hrvatska posebnost. Uz sve viteštvo, Alka je ukras, vizualni dragulj i identitet koji traje. O dizajnerskom interesu za Alku razgovaramo s hrvatskim dizajnerskim bardom Borisom Ljubičićem, a motiv su nam bila tri aktualna razloga.

Prvi, Boris Ljubičić izabran je u Međunarodni žiri dizajnera za mir, koji će ocjenjivati najbolje plakate dizajnera cijeloga svijeta o agresiji Rusije na Ukrajinu; drugi, Ljubičić je za plakat 306. Alke dobio nagradu Silver Trophy najvećeg i najstručnijeg izbora Graphis Poster 2023 iz New Yorka; i treći, budući da se kao član Međunarodnog žirija ne može kandidirati svojim radom, Ljubičić je dizajnom plakata za 307. Alku kroz ukrajinske nacionalne boje poslao alkarsku poruku za mir.

Alka se tek prije pola stoljeća počela najavljivati plakatima?

– Alka se provlači već četiri stoljeća, a pojam dizajna je izum s početka 20. stoljeća. Plakati za ovo viteško natjecanje počeli su se raditi prije 50-ak godina. Prvi su bili samo tekstualni s osnovnim informacijama: mjesto, dan, sat održavanja...

Veliko slovo A

Prije 20-ak godina vi uvodite promjene?

– Potrudio sam se da tekst koji se svake godine ponavlja u obliku informacije o natjecanju dizajniram kao slojevitu sliku vizualno slikovitog, živopisnog i povijesnog događaja. Nastojao sam pučkoj, turističkoj, pa i političkoj priči udovoljiti produbljenim pojmovima suvremene pikturalnosti u dizajnu. Tu mi se pojavio zanimljiv problem kako izbjeći ponavljanje.

---

image
Privatni Album
---

Na plakatu za 306. Alku istaknuli ste slovo A?

– Za 306. Alku plakatom, akreditacijama i ulaznicama dominiralo je veliko slovo A. Riječ “Alka” to slovo ima na početku i na kraju. Slovo A je prvo u svakoj abecedi.

U raznim klasifikacijama razine vrijednosti uvriježen je pojam: A-kvaliteta, A-liga, A-standard, kao vrh sadržaja o kojemu je riječ. Alka je to i više od 300 godina. Sinteza slova A s oblikom alke njezin je novi-stari vizualni identitet u 21. stoljeću. Zato riječ Alka uvijek pišemo velikim početnim slovom, jer je to izdvojeni svjetski raritet i baština koju je potvrdio i UNESCO. Alka je brend kao, primjerice, Mercedes, koji se također uvijek piše velikim početnim slovom.

Taj dizajnerski rad donio vam je priznanje Silver Trophy?

– Plakat Alka 306 osvojio je Silver Trophy u najvećem i najstručnijem izboru Graphis Poster 2023/New York te će biti otisnut u knjizi istoga naziva za cijeli strukovni svijet dizajna krajem ove godine. Također će stići i Silver Trophy za vitrinu Viteškog alkarskog društva i Muzej Alke. Nastavno na to, i cijeli dizajn 307. Alke je oplemenjeni projekt utvrđenog vizualnog identiteta. Kao što Alka traje, i njezin vizualni identitet treba svoje utvrđenje i trajanje.

Uporno se zalažete za vizualni identitet Alke?

– Tijekom prošlih vremena korišten je domaći naziv Sinjska alka.

U ta davna vremena Alka se odigravala ili trčala u više mjesta i naziv mjesta ili grada bio je njezin toponimski identitet. Međutim, već dugo, više od sto godina, ova izuzetna viteška igra održava se samo u Sinju, gradu koji Alku bezuvjetno čuva, voli i njeguje već četiri stoljeća.

Također, Alka već dugo nije samo sinjska, nego cijelog prostora Cetinskoga kraja ili, bolje reći, puka koji se u njoj ostvaruje kao trajni identitet. Naziv Alka sasvim je izdvojiv kao svojevrstan zaštićeni brend, iako zaštita nikada nije službeno provedena. Da, trebalo bi i to učiniti, jer, primjerice, imamo puno sadržaja, od gospodarsko-poduzetničkog, sportskog do kulturnog nazivlja, s izvedenicom iz te riječi “Alka”.

---

image

Ukrajinske boje na plakatu Borisa Ljubičića za ovogodišnju Alku

Privatni Album
---

I Ukrajinci su ikavci

Kasni li se s tim?

– Na vizualnom planu oblik ili crtež alke široko je primijenjen kao logo u 2D izvedbi, kao i 3D obliku na, primjerice, metalnim ogradama i raznim reljefima, jer je vrlo jednostavan, pogodan i pamtljiv sa svoja dva povezana kruga.

Znam da je nemoguće vrijeme vratiti natrag, ali utvrđivanje standarda za budućnost i korektnost primjene je pravilo koje u civiliziranom svijetu sve određuje. To potvrđuje Graphisova nagrada za plakat 306. Alke. Usput ću se pohvaliti da mi je ovo 23. nagrada Graphis New Yorka i da sam u njihovu časopisu “Graphis 370”, koji je izišao u studenom 2021., imao intervju na 22 stranice.

Dobili ste još jedno veliko priznanje?

– Izabrali su me za jednog od 13 članova žirija koji odlučuje o najbolje dizajniranim plakatima s motivima agresije Rusije na Ukrajinu. Naravno da kao član žirija nisam poslao neki svoj rad na zadanu temu, o kojoj će biti izdana posebna knjiga “Designer for Peace”.

Međutim, naš plakat za 307. Alku ima indirektno ugrađen i taj motiv. Vizualni je identitet u potpunosti poštovan. Veliko slovo A je u žutoj boji, a pozadina u plavoj. To su boje Ukrajine, ali, zanimljivo, i Dalmacije. Također je zanimljivo da se Ukrajinci, kao i Dalmatinci, u svojem jeziku i govoru služe ikavicom.

---

image
Tom Dubravec/ Cropix
---

Kroz Alku prikazanu preko štita progovarate i o svojim osjećajima?

– Sama Alka na plakatu je predstavljena štitom koji u povorci na trkalištu uvijek nosi odabrani štitonoša.

U sjećanju mi je moj profesor gimnastike u gimnaziji, nedavno preminuli Branko Ezgeta, zvani Single, koji je bio upečatljivi štitonoša, a potom i harambaša s pravim korakom i markantnim licem dinarca ukrašenim brkom, a kojega sam ja posebno doživljavao.

Jako su ga voljeli fotografirati profesionalci i amateri. Štit na plakatu koji se vidi kroz dizajn krugova alke je poruka: Branite se, mi smo uz vas! Naravno, ovaj dizajn s plakata primijenjen je na službenu pozivnicu, akreditacijske kartice, ulaznice i druge tiskovine. Jedan primjerak uokvirenog plakata ide na Pantovčak, u Ured predsjednika Zorana Milanovića, koji je pokrovitelj Alke, ali i podrijetlom je povezan s ovom kulturno-povijesnom manifestacijom u kojoj se vitezovi ne sukobljavaju, nego se samo natječu u vještini gađanja međusobno odmjeravajući “oko sokolovo i čvrstu desnicu”.

Iako ste Sinj trajno napustili kao završeni gimnazijalac, kad se vidi s kolikom strašću govorite o Alci i koliko vas je Alka profesionalno inspirirala i okupirala, nije teško zaključiti da su Sinj i Alka ostali trajno u vama?

– Sretan sam što je upravo tako. Sinj i Alka moja su neprolazna ljubav. Oni su mi, naročito Alka, i trajna profesionalna inspiracija. Alka je svjetska vrijednost, jedinstvena je, njezina stalna i trajna poruka je sloboda.

Takva mi je Alka kao dizajneru donijela nagradu najprestižnije dizajnerske asocijacije u svijetu i doprinijela tome da budem izabran između 13 članova Međunarodnog žirija dizajnera za mir, a što smatram vrhunskim priznanjem svojih kolega iz cijelog svijeta. Posebno kad se zna da su u tom žiriju predsjednik i pet članova iz SAD-a, dva su člana iz Ujedinjenoga Kraljevstva, a po jedan je član iz Australije, Portugala i Italije, te moja malenkost iz Hrvatske.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => a kao a-liga [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => a kao a-liga 2 0 6966 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-07-21 08:57:50 [created_by] => 3221 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-08-02 13:24:22 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-08-02 13:24:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 81 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/07\/21\/22965606.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/21\/22833980.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/21\/22833982.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/21\/22833984.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/21\/22833986.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/21\/19003578.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix, privatni album","Privatni Album","Privatni Album","Privatni Album","Privatni Album","Tom Dubravec\/ Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Ukrajinske boje na plakatu Borisa Ljubi\u010di\u0107a za ovogodi\u0161nju Alku<\/p>","

Alka i znak Mercedesa - upe\u010datljivi simboli<\/p>","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x819","hd_22965606_1920.jpg":"1920x1080","k_22965606_1280.jpg":"1280x1280","k_22965606_1024.jpg":"1024x1024","k_22965606_640.jpg":"640x640","k_22965606_480.jpg":"480x480","k_22965606_340.jpg":"340x340","k_22965606_220.jpg":"220x220","o_22965606_1280.jpg":"1280x873","o_22965606_1024.jpg":"1024x698","o_22965606_640.jpg":"640x436","o_22965606_480.jpg":"480x327","o_22965606_340.jpg":"340x232","o_22965606_220.jpg":"220x150","h_22965606_1280.jpg":"1280x854","h_22965606_1024.jpg":"1024x683","h_22965606_640.jpg":"640x427","h_22965606_480.jpg":"480x320","h_22965606_340.jpg":"340x227","h_22965606_220.jpg":"220x147","pp_22965606_1280.jpg":"1280x1628","pp_22965606_1024.jpg":"1024x1303","pp_22965606_640.jpg":"640x814","pp_22965606_480.jpg":"480x611","pp_22965606_340.jpg":"340x432","pp_22965606_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1687x2461","hd_22833980_1920.jpg":"1920x1080","k_22833980_1280.jpg":"1280x1280","k_22833980_1024.jpg":"1024x1024","k_22833980_640.jpg":"640x640","k_22833980_480.jpg":"480x480","k_22833980_340.jpg":"340x340","k_22833980_220.jpg":"220x220","o_22833980_1280.jpg":"1280x1867","o_22833980_1024.jpg":"1024x1493","o_22833980_640.jpg":"640x933","o_22833980_480.jpg":"480x700","o_22833980_340.jpg":"340x495","o_22833980_220.jpg":"220x320","h_22833980_1280.jpg":"1280x854","h_22833980_1024.jpg":"1024x683","h_22833980_640.jpg":"640x427","h_22833980_480.jpg":"480x320","h_22833980_340.jpg":"340x227","h_22833980_220.jpg":"220x147","pp_22833980_1280.jpg":"1280x1628","pp_22833980_1024.jpg":"1024x1303","pp_22833980_640.jpg":"640x814","pp_22833980_480.jpg":"480x611","pp_22833980_340.jpg":"340x432","pp_22833980_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1046x827","hd_22833982_1920.jpg":"1920x1080","k_22833982_1280.jpg":"1280x1280","k_22833982_1024.jpg":"1024x1024","k_22833982_640.jpg":"640x640","k_22833982_480.jpg":"480x480","k_22833982_340.jpg":"340x340","k_22833982_220.jpg":"220x220","o_22833982_1280.jpg":"1280x1012","o_22833982_1024.jpg":"1024x809","o_22833982_640.jpg":"640x506","o_22833982_480.jpg":"480x379","o_22833982_340.jpg":"340x268","o_22833982_220.jpg":"220x173","h_22833982_1280.jpg":"1280x854","h_22833982_1024.jpg":"1024x683","h_22833982_640.jpg":"640x427","h_22833982_480.jpg":"480x320","h_22833982_340.jpg":"340x227","h_22833982_220.jpg":"220x147","pp_22833982_1280.jpg":"1280x1628","pp_22833982_1024.jpg":"1024x1303","pp_22833982_640.jpg":"640x814","pp_22833982_480.jpg":"480x611","pp_22833982_340.jpg":"340x432","pp_22833982_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x914","hd_22833984_1920.jpg":"1920x1080","k_22833984_1280.jpg":"1280x1280","k_22833984_1024.jpg":"1024x1024","k_22833984_640.jpg":"640x640","k_22833984_480.jpg":"480x480","k_22833984_340.jpg":"340x340","k_22833984_220.jpg":"220x220","o_22833984_1280.jpg":"1280x609","o_22833984_1024.jpg":"1024x487","o_22833984_640.jpg":"640x304","o_22833984_480.jpg":"480x228","o_22833984_340.jpg":"340x161","o_22833984_220.jpg":"220x104","h_22833984_1280.jpg":"1280x854","h_22833984_1024.jpg":"1024x683","h_22833984_640.jpg":"640x427","h_22833984_480.jpg":"480x320","h_22833984_340.jpg":"340x227","h_22833984_220.jpg":"220x147","pp_22833984_1280.jpg":"1280x1628","pp_22833984_1024.jpg":"1024x1303","pp_22833984_640.jpg":"640x814","pp_22833984_480.jpg":"480x611","pp_22833984_340.jpg":"340x432","pp_22833984_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1903x2537","hd_22833986_1920.jpg":"1920x1080","k_22833986_1280.jpg":"1280x1280","k_22833986_1024.jpg":"1024x1024","k_22833986_640.jpg":"640x640","k_22833986_480.jpg":"480x480","k_22833986_340.jpg":"340x340","k_22833986_220.jpg":"220x220","o_22833986_1280.jpg":"1280x1706","o_22833986_1024.jpg":"1024x1365","o_22833986_640.jpg":"640x853","o_22833986_480.jpg":"480x639","o_22833986_340.jpg":"340x453","o_22833986_220.jpg":"220x293","h_22833986_1280.jpg":"1280x854","h_22833986_1024.jpg":"1024x683","h_22833986_640.jpg":"640x427","h_22833986_480.jpg":"480x320","h_22833986_340.jpg":"340x227","h_22833986_220.jpg":"220x147","pp_22833986_1280.jpg":"1280x1628","pp_22833986_1024.jpg":"1024x1303","pp_22833986_640.jpg":"640x814","pp_22833986_480.jpg":"480x611","pp_22833986_340.jpg":"340x432","pp_22833986_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1247","hd_19003578_1920.jpg":"1920x1080","k_19003578_1280.jpg":"1280x1280","k_19003578_1024.jpg":"1024x1024","k_19003578_640.jpg":"640x640","k_19003578_480.jpg":"480x480","k_19003578_340.jpg":"340x340","k_19003578_220.jpg":"220x220","o_19003578_1280.jpg":"1280x831","o_19003578_1024.jpg":"1024x665","o_19003578_640.jpg":"640x415","o_19003578_480.jpg":"480x311","o_19003578_340.jpg":"340x220","o_19003578_220.jpg":"220x142","h_19003578_1280.jpg":"1280x854","h_19003578_1024.jpg":"1024x683","h_19003578_640.jpg":"640x427","h_19003578_480.jpg":"480x320","h_19003578_340.jpg":"340x227","h_19003578_220.jpg":"220x147","pp_19003578_1280.jpg":"1280x1628","pp_19003578_1024.jpg":"1024x1303","pp_19003578_640.jpg":"640x814","pp_19003578_480.jpg":"480x611","pp_19003578_340.jpg":"340x432","pp_19003578_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4181180 Threads: 5 Questions: 127184139 Slow queries: 54943 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3847253 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 43 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/boris-ljubicic-rodeni-sinjanin-i-dizajner-plakata-za-alku-nam-otkriva-kako-je-povezao-dalmaciju-i-ukrajinu-te-priznaje-u-mislima-mi-je-bio-jedan-poseban-covjek-1213121 [printLink] => /dalmacija/zagora/boris-ljubicic-rodeni-sinjanin-i-dizajner-plakata-za-alku-nam-otkriva-kako-je-povezao-dalmaciju-i-ukrajinu-te-priznaje-u-mislima-mi-je-bio-jedan-poseban-covjek-1213121?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 422543 [name] => boris ljubičić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => boris-ljubicic [link] => /tag/boris-ljubicic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 404130 [name] => Sinjska alka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sinjska-alka [link] => /tag/sinjska-alka ) [2] => stdClass Object ( [id] => 422544 [name] => dizajn [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dizajn [link] => /tag/dizajn ) [3] => stdClass Object ( [id] => 362381 [name] => Sinj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sinj [link] => /tag/sinj ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => a kao a-liga [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Boris Ljubičić, rođeni Sinjanin i dizajner plakata za Alku nam otkriva kako je povezao Dalmaciju i Ukrajinu te priznaje: U mislima mi je bio jedan poseban čovjek... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3221 [name] => Toni Paštar [username] => toni-pa-tar [email] => toni-pa-tar@sd.hr [password] => $2y$10$fnIsitcCtERHQO9iLG7wKepiKljq83Z5/T8x2eWKQXRVy5Xs2GB2K [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/toni-pastar-3221 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1739 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/553f6f1a5809e40cf66c83fb1533812b?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/21/22965606.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix, privatni album [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/21/22965606.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix, privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/21/22833980.jpg [title] =>

Ukrajinske boje na plakatu Borisa Ljubičića za ovogodišnju Alku

Privatni Album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/21/22833982.jpg [title] =>

Alka i znak Mercedesa - upečatljivi simboli

Privatni Album ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/21/22833984.jpg [title] => Privatni Album ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/21/22833986.jpg [title] => Privatni Album ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/21/19003578.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kako dizajnirati Alku, originalno povijesno viteško natjecanje u Sinju i Cetinskom kraju?

Nekada svoja i narodna “poviješću pritrujena” (obrana od Osmanlija 1715. godine), danas je svjetska, europska i, naravno, hrvatska posebnost. Uz sve viteštvo, Alka je ukras, vizualni dragulj i identitet koji traje. O dizajnerskom interesu za Alku razgovaramo s hrvatskim dizajnerskim bardom Borisom Ljubičićem, a motiv su nam bila tri aktualna razloga.

Prvi, Boris Ljubičić izabran je u Međunarodni žiri dizajnera za mir, koji će ocjenjivati najbolje plakate dizajnera cijeloga svijeta o agresiji Rusije na Ukrajinu; drugi, Ljubičić je za plakat 306. Alke dobio nagradu Silver Trophy najvećeg i najstručnijeg izbora Graphis Poster 2023 iz New Yorka; i treći, budući da se kao član Međunarodnog žirija ne može kandidirati svojim radom, Ljubičić je dizajnom plakata za 307. Alku kroz ukrajinske nacionalne boje poslao alkarsku poruku za mir.

Alka se tek prije pola stoljeća počela najavljivati plakatima?

– Alka se provlači već četiri stoljeća, a pojam dizajna je izum s početka 20. stoljeća. Plakati za ovo viteško natjecanje počeli su se raditi prije 50-ak godina. Prvi su bili samo tekstualni s osnovnim informacijama: mjesto, dan, sat održavanja...

Veliko slovo A

Prije 20-ak godina vi uvodite promjene?

– Potrudio sam se da tekst koji se svake godine ponavlja u obliku informacije o natjecanju dizajniram kao slojevitu sliku vizualno slikovitog, živopisnog i povijesnog događaja. Nastojao sam pučkoj, turističkoj, pa i političkoj priči udovoljiti produbljenim pojmovima suvremene pikturalnosti u dizajnu. Tu mi se pojavio zanimljiv problem kako izbjeći ponavljanje.

---

image
Privatni Album
---

Na plakatu za 306. Alku istaknuli ste slovo A?

– Za 306. Alku plakatom, akreditacijama i ulaznicama dominiralo je veliko slovo A. Riječ “Alka” to slovo ima na početku i na kraju. Slovo A je prvo u svakoj abecedi.

U raznim klasifikacijama razine vrijednosti uvriježen je pojam: A-kvaliteta, A-liga, A-standard, kao vrh sadržaja o kojemu je riječ. Alka je to i više od 300 godina. Sinteza slova A s oblikom alke njezin je novi-stari vizualni identitet u 21. stoljeću. Zato riječ Alka uvijek pišemo velikim početnim slovom, jer je to izdvojeni svjetski raritet i baština koju je potvrdio i UNESCO. Alka je brend kao, primjerice, Mercedes, koji se također uvijek piše velikim početnim slovom.

Taj dizajnerski rad donio vam je priznanje Silver Trophy?

– Plakat Alka 306 osvojio je Silver Trophy u najvećem i najstručnijem izboru Graphis Poster 2023/New York te će biti otisnut u knjizi istoga naziva za cijeli strukovni svijet dizajna krajem ove godine. Također će stići i Silver Trophy za vitrinu Viteškog alkarskog društva i Muzej Alke. Nastavno na to, i cijeli dizajn 307. Alke je oplemenjeni projekt utvrđenog vizualnog identiteta. Kao što Alka traje, i njezin vizualni identitet treba svoje utvrđenje i trajanje.

Uporno se zalažete za vizualni identitet Alke?

– Tijekom prošlih vremena korišten je domaći naziv Sinjska alka.

U ta davna vremena Alka se odigravala ili trčala u više mjesta i naziv mjesta ili grada bio je njezin toponimski identitet. Međutim, već dugo, više od sto godina, ova izuzetna viteška igra održava se samo u Sinju, gradu koji Alku bezuvjetno čuva, voli i njeguje već četiri stoljeća.

Također, Alka već dugo nije samo sinjska, nego cijelog prostora Cetinskoga kraja ili, bolje reći, puka koji se u njoj ostvaruje kao trajni identitet. Naziv Alka sasvim je izdvojiv kao svojevrstan zaštićeni brend, iako zaštita nikada nije službeno provedena. Da, trebalo bi i to učiniti, jer, primjerice, imamo puno sadržaja, od gospodarsko-poduzetničkog, sportskog do kulturnog nazivlja, s izvedenicom iz te riječi “Alka”.

---

image

Ukrajinske boje na plakatu Borisa Ljubičića za ovogodišnju Alku

Privatni Album
---

I Ukrajinci su ikavci

Kasni li se s tim?

– Na vizualnom planu oblik ili crtež alke široko je primijenjen kao logo u 2D izvedbi, kao i 3D obliku na, primjerice, metalnim ogradama i raznim reljefima, jer je vrlo jednostavan, pogodan i pamtljiv sa svoja dva povezana kruga.

Znam da je nemoguće vrijeme vratiti natrag, ali utvrđivanje standarda za budućnost i korektnost primjene je pravilo koje u civiliziranom svijetu sve određuje. To potvrđuje Graphisova nagrada za plakat 306. Alke. Usput ću se pohvaliti da mi je ovo 23. nagrada Graphis New Yorka i da sam u njihovu časopisu “Graphis 370”, koji je izišao u studenom 2021., imao intervju na 22 stranice.

Dobili ste još jedno veliko priznanje?

– Izabrali su me za jednog od 13 članova žirija koji odlučuje o najbolje dizajniranim plakatima s motivima agresije Rusije na Ukrajinu. Naravno da kao član žirija nisam poslao neki svoj rad na zadanu temu, o kojoj će biti izdana posebna knjiga “Designer for Peace”.

Međutim, naš plakat za 307. Alku ima indirektno ugrađen i taj motiv. Vizualni je identitet u potpunosti poštovan. Veliko slovo A je u žutoj boji, a pozadina u plavoj. To su boje Ukrajine, ali, zanimljivo, i Dalmacije. Također je zanimljivo da se Ukrajinci, kao i Dalmatinci, u svojem jeziku i govoru služe ikavicom.

---

image
Tom Dubravec/ Cropix
---

Kroz Alku prikazanu preko štita progovarate i o svojim osjećajima?

– Sama Alka na plakatu je predstavljena štitom koji u povorci na trkalištu uvijek nosi odabrani štitonoša.

U sjećanju mi je moj profesor gimnastike u gimnaziji, nedavno preminuli Branko Ezgeta, zvani Single, koji je bio upečatljivi štitonoša, a potom i harambaša s pravim korakom i markantnim licem dinarca ukrašenim brkom, a kojega sam ja posebno doživljavao.

Jako su ga voljeli fotografirati profesionalci i amateri. Štit na plakatu koji se vidi kroz dizajn krugova alke je poruka: Branite se, mi smo uz vas! Naravno, ovaj dizajn s plakata primijenjen je na službenu pozivnicu, akreditacijske kartice, ulaznice i druge tiskovine. Jedan primjerak uokvirenog plakata ide na Pantovčak, u Ured predsjednika Zorana Milanovića, koji je pokrovitelj Alke, ali i podrijetlom je povezan s ovom kulturno-povijesnom manifestacijom u kojoj se vitezovi ne sukobljavaju, nego se samo natječu u vještini gađanja međusobno odmjeravajući “oko sokolovo i čvrstu desnicu”.

Iako ste Sinj trajno napustili kao završeni gimnazijalac, kad se vidi s kolikom strašću govorite o Alci i koliko vas je Alka profesionalno inspirirala i okupirala, nije teško zaključiti da su Sinj i Alka ostali trajno u vama?

– Sretan sam što je upravo tako. Sinj i Alka moja su neprolazna ljubav. Oni su mi, naročito Alka, i trajna profesionalna inspiracija. Alka je svjetska vrijednost, jedinstvena je, njezina stalna i trajna poruka je sloboda.

Takva mi je Alka kao dizajneru donijela nagradu najprestižnije dizajnerske asocijacije u svijetu i doprinijela tome da budem izabran između 13 članova Međunarodnog žirija dizajnera za mir, a što smatram vrhunskim priznanjem svojih kolega iz cijelog svijeta. Posebno kad se zna da su u tom žiriju predsjednik i pet članova iz SAD-a, dva su člana iz Ujedinjenoga Kraljevstva, a po jedan je član iz Australije, Portugala i Italije, te moja malenkost iz Hrvatske.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix, privatni album Privatni Album Privatni Album Privatni Album Privatni Album Tom Dubravec/ Cropix
Privatni Album

Ukrajinske boje na plakatu Borisa Ljubičića za ovogodišnju Alku

Privatni Album

Alka i znak Mercedesa - upečatljivi simboli

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/boris-ljubicic-rodeni-sinjanin-i-dizajner-plakata-za-alku-nam-otkriva-kako-je-povezao-dalmaciju-i-ukrajinu-te-priznaje-u-mislima-mi-je-bio-jedan-poseban-covjek-1213121 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f31bdde0cd233bb05635579ebab9d4bcf3b8207e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Boris+Ljubi%C4%8Di%C4%87%2C+ro%C4%91eni+Sinjanin+i+dizajner+plakata+za+Alku+nam+otkriva+kako+je+povezao+Dalmaciju+i+Ukrajinu+te+priznaje%3A+U+mislima+mi+je+bio+jedan+poseban+%C4%8Dovjek...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fboris-ljubicic-rodeni-sinjanin-i-dizajner-plakata-za-alku-nam-otkriva-kako-je-povezao-dalmaciju-i-ukrajinu-te-priznaje-u-mislima-mi-je-bio-jedan-poseban-covjek-1213121 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fboris-ljubicic-rodeni-sinjanin-i-dizajner-plakata-za-alku-nam-otkriva-kako-je-povezao-dalmaciju-i-ukrajinu-te-priznaje-u-mislima-mi-je-bio-jedan-poseban-covjek-1213121 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => a kao a-liga [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Zagoraa kao a-liga

Boris Ljubičić, rođeni Sinjanin i dizajner plakata za Alku nam otkriva kako je povezao Dalmaciju i Ukrajinu te priznaje: U mislima mi je bio jedan poseban čovjek...

2. kolovoza 2022. - 15:24

Kako dizajnirati Alku, originalno povijesno viteško natjecanje u Sinju i Cetinskom kraju?

Nekada svoja i narodna “poviješću pritrujena” (obrana od Osmanlija 1715. godine), danas je svjetska, europska i, naravno, hrvatska posebnost. Uz sve viteštvo, Alka je ukras, vizualni dragulj i identitet koji traje. O dizajnerskom interesu za Alku razgovaramo s hrvatskim dizajnerskim bardom Borisom Ljubičićem, a motiv su nam bila tri aktualna razloga.

Prvi, Boris Ljubičić izabran je u Međunarodni žiri dizajnera za mir, koji će ocjenjivati najbolje plakate dizajnera cijeloga svijeta o agresiji Rusije na Ukrajinu; drugi, Ljubičić je za plakat 306. Alke dobio nagradu Silver Trophy najvećeg i najstručnijeg izbora Graphis Poster 2023 iz New Yorka; i treći, budući da se kao član Međunarodnog žirija...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 13:54