stdClass Object ( [id] => 1002460 [title] => Bili smo u školi u kojoj na 10 učenika dolazi 21 djelatnik i vratili se s dirljivom pričom o djeci kojima njemački jezik postaje važniji od materinjeg [alias] => bili-smo-u-skoli-u-kojoj-na-10-ucenika-dolazi-21-djelatnik-i-vratili-se-s-dirljivom-pricom-o-djeci-kojima-njemacki-jezik-postaje-vazniji-od-materinjeg [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zamislite da vam djecu podučavaju guvernante! Učitelj predaje samo njima samima, kad nešto skuže odmah se ide dalje s gradivom ili im se ponavlja iznova i iznova dok ne skuže, a kad pišu kontrolni, nema varanja, nema izvlačenja za nenapisani domaći rad... A još je k tome sve – besplatno! Jedino što guvernanta ne dolazi k vama doma, nego vašeg đaka na nastavu vozi autobus do škole u kojoj samo njih čeka sva sila znanja, obrazovanja, didaktike, metodike, pedagogije, kao i školskih rekvizita, pomagala, tople obiteljske atmosfere...

E, tu aristokratsku privilegiju uživaju učenici što im je sudbina roditelje nanijela u tijarički kraj. Problem je jedino što gospodska edukacija danas djeluje tek kao otužni ostatak nekadašnjeg života u prekrasnom zdanju Osnovne škole u Tijarici.

Dok se još zvala Osnovna škola X. Dalmatinske udarne brigade brojala je oko šest stotina učenika, a od kad nosi ime Stjepana Radića, tek 10 – slovima deset. Danas ta škola ima, reklo bi se, sve što đaku treba, osim avaj - đaka samih.

- Ma šta ćete dolazit - nevoljko nam se na telefon odazvala dugodišnja ravnateljica Ana Bravić, u cijelom kolektivu, od njih 21 zaposlenih, jedina iz Tijarice.

---

image
Ravnateljica Ana Bravić sretna je što će dogodine upisati četiri prvašića, sada nemaju nijednog
Nikola Vilić/Hanza Media
---

Stanuje preko puta škole, pokazuje nam kad smo stigli pred zgradu okruženu zelenilom. Udala se, kaže, tu kad je bilo živo i veselo, zaposlila prije 35 godina i potom iz godine u godinu gleda kako škola jenjava. Tužno joj je to sve, ali još tužnije bi bilo da sve skupa jednom skonča zauvijek, pa se zato drži za slamku spasa koja stiže već dogodine.

Upisat će nam se četiri prvašića, ozarena je ravnateljica.

Nekad su Tijaričani žudili za mercedesom, danas kraljevstvo daju za đaka prvaka. Trenutačno u školi nemaju nijednog, baš kao ni petaša. U klupama imaju - dvoje drugaša i dvoje trećaša, oni su skupa u razredu, četvrtaša su dva, šestaš i sedmaš su također zajedno, a imaju i dva osmaša.

- I još je viroza pokosila pedeset posto osmaša - šali se Bravić dok nam pokušava objasniti kako uopće funkcioniraju.

Čini se otprilike kao veliki škver u kojem se radi samo na jednom navozu.

- A nekad se radilo u tri smjene, još '85-e je bilo oko 330 učenika - prisjeća se dok nas vodi na sat fizike koji sluša samo Natalija Škaro, osmašica koja je odoljela virozi.

---

image
Škola je izgrađena 1968. godine, jedva su sva djeca u nju stala
---

Nastavnik Željko Perić samo njoj tumači novu lekciju i divota mu je raditi, jer, naravno, ni muha se ne čuje.

- Šta da vam kažem, u jednu ruku je ovo divota, a drugu je tužno - govori Perić koji putuje iz Ercegovaca, i to ne samo u Tijaricu, već i u srednju školu u Imotski.

On je nastavnik politehnike, a ovdje predaje još i tehnički odgoj. Informatiku, recimo, predaje nastavnica matematike koja je prvostupnik jer škola nikako ne uspijeva doći do diplomiranog nastavnika. Nema dugo da je raspisan natječaj i morat će biti ponovljen, jer i oni koji su se javili nisu pristupili usmenom testiranju.

Malo koji od 13 učitelja zaposlen je na puno radno vrijeme, pogotovo predmetni nastavnici, svi skaču od škole do škole, pa se i ne viđaju nego na sjednicama.

- Dođite sutra, više ćete viditi mojih kolega nego šta ih ja vidim cijelu godinu - smije se Perić.

---

image
Željko Perić, Dušanka Babić, Franka Ivančić, Tea Jurić, Mario Šimundić i Ana Bravić samo su dio školskih djelatnika
---

A neki rade u školi dvostruke poslove da bi to ispunili pa je tako tajnik ujedno i računovođa, a u knjižnici je jedan dan Mario Šimundić, ujedno i nastavnik hrvatskog, a drugi dan pedagog i tako na parove razbrojs.

Nevelika je tu knjižnica s pristojnim fondom knjiga, imaju uglavnom lektirne naslove, čak i za srednjoškolce pa i oni dolaze posuđivati.

- Teško da se netko od vaših učenika može provući s nepročitanom lektirom - govorimo mladom Šimundiću.

On putuje iz Splita i, kako kaže, zadovoljan je Tijaricom, a radio je posvuda, uglavnom na zamjenama.

- O da, ali isto nevoljko čitaju lektiru kao i ostali, s tim šta se u razredu od dvadesetak učenika i više uvijek netko može provući, a kad ih je samo dvoje zbilja teško - priznaje Mario.

Zvonilo je, a kao da i nije. Nema uobičajene graje koju biste u bilo kojoj drugoj školi očekivali. Veliki je odmor, a njih nekolicina prošetat će se malo ispred škole, stariji će do dućana, prometa nema, a ni školsko igralište nema tko popuniti. Koševi za basket su mirni kao i zimzelena šuma iza njih, vjerojatno i jedne i druge tek vjetar zaljulja.

---

image
Ovako izgledaju tijarički razredi, ovaj je još pun
Nikola Vilić/Hanza Media
---

Demografska pustoš, potovo dok o njoj govore Šterc i Akrap, tek na praznom školskom igralištu dok zamišljate ciku i trku s loptom postaje pojmljiva. Ali šta je tu je.

Da se ne rascmoljite previše sjetite se onih prigovora prosvjetarima još dok su štrajkali da ih je ionako previše jer učenika je sve manje, a nitko otkaz ne dobija. I stvarno, što ćemo s ovima iz Tijarice kojih je više nego dvostruko od onih zbog kojih postoje?

- Nemojte nam samo napisat da nas treba ukinuti jer tek to bi bila katastrofa - govori nam nevelika skupina učitelja.

Stekli su svojevremeno status tzv. male planinske škole pa ih i to spašava od gašenja. To su one škole koje imaju otežane uvjete rada, a pokrivaju veliko raštrkano područje. Tijarica se proteže na 13 kilometara. A imaju zbilja divne uvjete za rad, evo, pokazuje nam ravnateljica, ove godine Ministarstvo im je osiguralo 14 laptopa, imaju šest projektora. Učenici su dobili tablete, dobro, potreban je samo jednom sedmašu za biologiju, kemiju i fiziku, ali ima ga i šestaš jer zajedno su u razredu.

- Kad smo naručivali tablete trebala su nam dva pa je tako ostalo - pojašnjava Bravić.

---

image
Mate i Marijo s tabletima, sedmaš i šestaš zajedno u razredu 
---

U školi je nekadašnja velika učionica za tehnički odgoj postala dvorana za tjelesni odgoj, ispred nje je stol za stolni tenis, ova škola ima odvojene toalete za zaposlene i učenike, ali i za invalide. Imaju i rampu za invalide, kuhinju... Zidove joj krase učenički radovi, pohvalnice, nagrade. Niži razredi sudjeluju u projektima eTwinning i u kontaktu su online sa školama iz cijele Hrvatske.

- Mi njih često vodimo na izlete do Plitvica, slapova Krke... - kažu nam učiteljice Franka Ivančić i Dušanka Babić.

Poznaju svoje učeniku u dušu, a i oni njih. Ima tu jedan mali genijalac iz Voštana, točnije zaselak Ljut. Bože Vukas se zove, četvrti je razred, a nagrađen je za likovni rad na temu dječjih prava. Nacrtao je kartu Europe pa po njoj rasporedio simbole svih religija, od križa do polumjeseca, a to se svidjelo Udruzi "Srma".

---

image
Četvrtaš Bože Vukas ponos je cijele škole
---

Inače, svi učenici pohađaju vjeronauk koji im u višim razredima predaje osobno tijarički župnik don Mate Lekić. A svi do jedan uče i njemački kao izborni predmet.

- Imali smo mi jedno vrijeme francuski, ali roditelji su htjeli njemački, što je za ovaj kraj i logično - kaže ravnateljica. Natürlich!

Pola Berlina sjati se ljeti u Tijarici. Ova škola je svjedočanstvo nekadašnje moći Tijaričana, kao i njihova slavna Berlin Straße u kojoj su se nanizale trokatnice gastarbajtera. Ali generacije koje su odrasle u Njemačkoj se ne vraćaju pa je tako i škola sve manje potrebna.

A šteta, jer recimo pedagog se u njoj bavi papirologijom, a ona prijetnja za nedisciplinu s kojom smo svi odrastali "ideš u pedagoga" tu ne postoji. Postoji, nažalost, zloguka prijetnja da će jednog dana netko ipak morati reći: "Auf Wiedersehen schule Tijarica!"

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => REPORTAŽA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [extra_fields_search] => REPORTAŽA 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-02-04 09:21:56 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-02-05 15:00:49 [modified_by] => 3207 [publish_up] => 2020-02-05 14:55:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/02\/04\/12826128.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/04\/12826130.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/04\/12826124.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/04\/12826108.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/04\/12826106.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/04\/12826104.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/04\/12826102.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/04\/12826100.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/04\/12826098.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/04\/12826096.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/04\/12826094.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/04\/12826092.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/04\/12826090.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/04\/12826088.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/04\/12826086.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/04\/12826084.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/04\/12826082.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/04\/12826080.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/Hanza Media","","","","Nikola Vili\u0107\/Hanza Media","","","","","","","","","","","","","Nikola Vili\u0107\/Hanza Media"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Osnovna \u0161kola \u201dStjepan Radi\u0107\u201d u Tijarici","Znamenita ulica posve\u0107ena iseljenim Tijari\u010danima","","","Ovako izgledaju tijari\u010dki razredi, ovaj je jo\u0161 pun","","Mate i Marijo s tabletima, sedma\u0161 i \u0161esta\u0161 zajedno u razredu\u00a0","","U\u010denici Mate, Natali i Marijo","","\u010cetvrta\u0161 Bo\u017ee Vukas ponos je cijele \u0161kole","\u0160kola je izgra\u0111ena 1968. godine, jedva su sva djeca u nju stala","U\u010denik Mate","Nastavnik Hrvatskog jezika Mario \u0160imundi\u0107
\n\u00a0","\u017deljko Peri\u0107, Du\u0161anka Babi\u0107, Franka Ivan\u010di\u0107, Tea Juri\u0107, Mario \u0160imundi\u0107 i Ana Bravi\u0107 samo su dio \u0161kolskih djelatnika","U\u010denici Mate i Bo\u017ee","U\u010diteljica Du\u0161anka Babi\u0107 s razrednom slikovnicom
\n\u00a0","Ravnateljica Ana Bravi\u0107 sretna je \u0161to \u0107e dogodine upisati \u010detiri prva\u0161i\u0107a, sada nemaju nijednog"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1278","k_12826128_1280.jpg":"1280x1280","k_12826128_1024.jpg":"1024x1024","k_12826128_640.jpg":"640x640","k_12826128_480.jpg":"480x480","k_12826128_340.jpg":"340x340","k_12826128_220.jpg":"220x220","o_12826128_1280.jpg":"1280x852","o_12826128_1024.jpg":"1024x681","o_12826128_640.jpg":"640x426","o_12826128_480.jpg":"480x319","o_12826128_340.jpg":"340x226","o_12826128_220.jpg":"220x146","h_12826128_1280.jpg":"1280x854","h_12826128_1024.jpg":"1024x683","h_12826128_640.jpg":"640x427","h_12826128_480.jpg":"480x320","h_12826128_340.jpg":"340x227","h_12826128_220.jpg":"220x147","pp_12826128_1280.jpg":"1006x1280","pp_12826128_1024.jpg":"805x1024","pp_12826128_640.jpg":"503x640","pp_12826128_480.jpg":"377x480","pp_12826128_340.jpg":"267x340","pp_12826128_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_12826130_1280.jpg":"1280x1280","k_12826130_1024.jpg":"1024x1024","k_12826130_640.jpg":"640x640","k_12826130_480.jpg":"480x480","k_12826130_340.jpg":"340x340","k_12826130_220.jpg":"220x220","o_12826130_1280.jpg":"1280x852","o_12826130_1024.jpg":"1024x681","o_12826130_640.jpg":"640x426","o_12826130_480.jpg":"480x319","o_12826130_340.jpg":"340x226","o_12826130_220.jpg":"220x146","h_12826130_1280.jpg":"1280x854","h_12826130_1024.jpg":"1024x683","h_12826130_640.jpg":"640x427","h_12826130_480.jpg":"480x320","h_12826130_340.jpg":"340x227","h_12826130_220.jpg":"220x147","pp_12826130_1280.jpg":"1006x1280","pp_12826130_1024.jpg":"805x1024","pp_12826130_640.jpg":"503x640","pp_12826130_480.jpg":"377x480","pp_12826130_340.jpg":"267x340","pp_12826130_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_12826124_1280.jpg":"1280x1280","k_12826124_1024.jpg":"1024x1024","k_12826124_640.jpg":"640x640","k_12826124_480.jpg":"480x480","k_12826124_340.jpg":"340x340","k_12826124_220.jpg":"220x220","o_12826124_1280.jpg":"1280x852","o_12826124_1024.jpg":"1024x681","o_12826124_640.jpg":"640x426","o_12826124_480.jpg":"480x319","o_12826124_340.jpg":"340x226","o_12826124_220.jpg":"220x146","h_12826124_1280.jpg":"1280x854","h_12826124_1024.jpg":"1024x683","h_12826124_640.jpg":"640x427","h_12826124_480.jpg":"480x320","h_12826124_340.jpg":"340x227","h_12826124_220.jpg":"220x147","pp_12826124_1280.jpg":"1006x1280","pp_12826124_1024.jpg":"805x1024","pp_12826124_640.jpg":"503x640","pp_12826124_480.jpg":"377x480","pp_12826124_340.jpg":"267x340","pp_12826124_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_12826108_1280.jpg":"1280x1280","k_12826108_1024.jpg":"1024x1024","k_12826108_640.jpg":"640x640","k_12826108_480.jpg":"480x480","k_12826108_340.jpg":"340x340","k_12826108_220.jpg":"220x220","o_12826108_1280.jpg":"1280x852","o_12826108_1024.jpg":"1024x681","o_12826108_640.jpg":"640x426","o_12826108_480.jpg":"480x319","o_12826108_340.jpg":"340x226","o_12826108_220.jpg":"220x146","h_12826108_1280.jpg":"1280x854","h_12826108_1024.jpg":"1024x683","h_12826108_640.jpg":"640x427","h_12826108_480.jpg":"480x320","h_12826108_340.jpg":"340x227","h_12826108_220.jpg":"220x147","pp_12826108_1280.jpg":"1006x1280","pp_12826108_1024.jpg":"805x1024","pp_12826108_640.jpg":"503x640","pp_12826108_480.jpg":"377x480","pp_12826108_340.jpg":"267x340","pp_12826108_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_12826106_1280.jpg":"1280x1280","k_12826106_1024.jpg":"1024x1024","k_12826106_640.jpg":"640x640","k_12826106_480.jpg":"480x480","k_12826106_340.jpg":"340x340","k_12826106_220.jpg":"220x220","o_12826106_1280.jpg":"1280x852","o_12826106_1024.jpg":"1024x681","o_12826106_640.jpg":"640x426","o_12826106_480.jpg":"480x319","o_12826106_340.jpg":"340x226","o_12826106_220.jpg":"220x146","h_12826106_1280.jpg":"1280x854","h_12826106_1024.jpg":"1024x683","h_12826106_640.jpg":"640x427","h_12826106_480.jpg":"480x320","h_12826106_340.jpg":"340x227","h_12826106_220.jpg":"220x147","pp_12826106_1280.jpg":"1006x1280","pp_12826106_1024.jpg":"805x1024","pp_12826106_640.jpg":"503x640","pp_12826106_480.jpg":"377x480","pp_12826106_340.jpg":"267x340","pp_12826106_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_12826104_1280.jpg":"1280x1280","k_12826104_1024.jpg":"1024x1024","k_12826104_640.jpg":"640x640","k_12826104_480.jpg":"480x480","k_12826104_340.jpg":"340x340","k_12826104_220.jpg":"220x220","o_12826104_1280.jpg":"1280x852","o_12826104_1024.jpg":"1024x681","o_12826104_640.jpg":"640x426","o_12826104_480.jpg":"480x319","o_12826104_340.jpg":"340x226","o_12826104_220.jpg":"220x146","h_12826104_1280.jpg":"1280x854","h_12826104_1024.jpg":"1024x683","h_12826104_640.jpg":"640x427","h_12826104_480.jpg":"480x320","h_12826104_340.jpg":"340x227","h_12826104_220.jpg":"220x147","pp_12826104_1280.jpg":"1006x1280","pp_12826104_1024.jpg":"805x1024","pp_12826104_640.jpg":"503x640","pp_12826104_480.jpg":"377x480","pp_12826104_340.jpg":"267x340","pp_12826104_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_12826102_1280.jpg":"1280x1280","k_12826102_1024.jpg":"1024x1024","k_12826102_640.jpg":"640x640","k_12826102_480.jpg":"480x480","k_12826102_340.jpg":"340x340","k_12826102_220.jpg":"220x220","o_12826102_1280.jpg":"1280x852","o_12826102_1024.jpg":"1024x681","o_12826102_640.jpg":"640x426","o_12826102_480.jpg":"480x319","o_12826102_340.jpg":"340x226","o_12826102_220.jpg":"220x146","h_12826102_1280.jpg":"1280x854","h_12826102_1024.jpg":"1024x683","h_12826102_640.jpg":"640x427","h_12826102_480.jpg":"480x320","h_12826102_340.jpg":"340x227","h_12826102_220.jpg":"220x147","pp_12826102_1280.jpg":"1006x1280","pp_12826102_1024.jpg":"805x1024","pp_12826102_640.jpg":"503x640","pp_12826102_480.jpg":"377x480","pp_12826102_340.jpg":"267x340","pp_12826102_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_12826100_1280.jpg":"1280x1280","k_12826100_1024.jpg":"1024x1024","k_12826100_640.jpg":"640x640","k_12826100_480.jpg":"480x480","k_12826100_340.jpg":"340x340","k_12826100_220.jpg":"220x220","o_12826100_1280.jpg":"1280x852","o_12826100_1024.jpg":"1024x681","o_12826100_640.jpg":"640x426","o_12826100_480.jpg":"480x319","o_12826100_340.jpg":"340x226","o_12826100_220.jpg":"220x146","h_12826100_1280.jpg":"1280x854","h_12826100_1024.jpg":"1024x683","h_12826100_640.jpg":"640x427","h_12826100_480.jpg":"480x320","h_12826100_340.jpg":"340x227","h_12826100_220.jpg":"220x147","pp_12826100_1280.jpg":"1006x1280","pp_12826100_1024.jpg":"805x1024","pp_12826100_640.jpg":"503x640","pp_12826100_480.jpg":"377x480","pp_12826100_340.jpg":"267x340","pp_12826100_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_12826098_1280.jpg":"1280x1280","k_12826098_1024.jpg":"1024x1024","k_12826098_640.jpg":"640x640","k_12826098_480.jpg":"480x480","k_12826098_340.jpg":"340x340","k_12826098_220.jpg":"220x220","o_12826098_1280.jpg":"1280x852","o_12826098_1024.jpg":"1024x681","o_12826098_640.jpg":"640x426","o_12826098_480.jpg":"480x319","o_12826098_340.jpg":"340x226","o_12826098_220.jpg":"220x146","h_12826098_1280.jpg":"1280x854","h_12826098_1024.jpg":"1024x683","h_12826098_640.jpg":"640x427","h_12826098_480.jpg":"480x320","h_12826098_340.jpg":"340x227","h_12826098_220.jpg":"220x147","pp_12826098_1280.jpg":"1006x1280","pp_12826098_1024.jpg":"805x1024","pp_12826098_640.jpg":"503x640","pp_12826098_480.jpg":"377x480","pp_12826098_340.jpg":"267x340","pp_12826098_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_12826096_1280.jpg":"1280x1280","k_12826096_1024.jpg":"1024x1024","k_12826096_640.jpg":"640x640","k_12826096_480.jpg":"480x480","k_12826096_340.jpg":"340x340","k_12826096_220.jpg":"220x220","o_12826096_1280.jpg":"1280x852","o_12826096_1024.jpg":"1024x681","o_12826096_640.jpg":"640x426","o_12826096_480.jpg":"480x319","o_12826096_340.jpg":"340x226","o_12826096_220.jpg":"220x146","h_12826096_1280.jpg":"1280x854","h_12826096_1024.jpg":"1024x683","h_12826096_640.jpg":"640x427","h_12826096_480.jpg":"480x320","h_12826096_340.jpg":"340x227","h_12826096_220.jpg":"220x147","pp_12826096_1280.jpg":"1006x1280","pp_12826096_1024.jpg":"805x1024","pp_12826096_640.jpg":"503x640","pp_12826096_480.jpg":"377x480","pp_12826096_340.jpg":"267x340","pp_12826096_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_12826094_1280.jpg":"1280x1280","k_12826094_1024.jpg":"1024x1024","k_12826094_640.jpg":"640x640","k_12826094_480.jpg":"480x480","k_12826094_340.jpg":"340x340","k_12826094_220.jpg":"220x220","o_12826094_1280.jpg":"1280x852","o_12826094_1024.jpg":"1024x681","o_12826094_640.jpg":"640x426","o_12826094_480.jpg":"480x319","o_12826094_340.jpg":"340x226","o_12826094_220.jpg":"220x146","h_12826094_1280.jpg":"1280x854","h_12826094_1024.jpg":"1024x683","h_12826094_640.jpg":"640x427","h_12826094_480.jpg":"480x320","h_12826094_340.jpg":"340x227","h_12826094_220.jpg":"220x147","pp_12826094_1280.jpg":"1006x1280","pp_12826094_1024.jpg":"805x1024","pp_12826094_640.jpg":"503x640","pp_12826094_480.jpg":"377x480","pp_12826094_340.jpg":"267x340","pp_12826094_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1467","k_12826092_1280.jpg":"1280x1280","k_12826092_1024.jpg":"1024x1024","k_12826092_640.jpg":"640x640","k_12826092_480.jpg":"480x480","k_12826092_340.jpg":"340x340","k_12826092_220.jpg":"220x220","o_12826092_1280.jpg":"1280x978","o_12826092_1024.jpg":"1024x782","o_12826092_640.jpg":"640x489","o_12826092_480.jpg":"480x366","o_12826092_340.jpg":"340x259","o_12826092_220.jpg":"220x168","h_12826092_1280.jpg":"1280x854","h_12826092_1024.jpg":"1024x683","h_12826092_640.jpg":"640x427","h_12826092_480.jpg":"480x320","h_12826092_340.jpg":"340x227","h_12826092_220.jpg":"220x147","pp_12826092_1280.jpg":"1006x1280","pp_12826092_1024.jpg":"805x1024","pp_12826092_640.jpg":"503x640","pp_12826092_480.jpg":"377x480","pp_12826092_340.jpg":"267x340","pp_12826092_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1370","k_12826090_1280.jpg":"1280x1280","k_12826090_1024.jpg":"1024x1024","k_12826090_640.jpg":"640x640","k_12826090_480.jpg":"480x480","k_12826090_340.jpg":"340x340","k_12826090_220.jpg":"220x220","o_12826090_1280.jpg":"1280x913","o_12826090_1024.jpg":"1024x730","o_12826090_640.jpg":"640x456","o_12826090_480.jpg":"480x342","o_12826090_340.jpg":"340x242","o_12826090_220.jpg":"220x156","h_12826090_1280.jpg":"1280x854","h_12826090_1024.jpg":"1024x683","h_12826090_640.jpg":"640x427","h_12826090_480.jpg":"480x320","h_12826090_340.jpg":"340x227","h_12826090_220.jpg":"220x147","pp_12826090_1280.jpg":"1006x1280","pp_12826090_1024.jpg":"805x1024","pp_12826090_640.jpg":"503x640","pp_12826090_480.jpg":"377x480","pp_12826090_340.jpg":"267x340","pp_12826090_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1331","k_12826088_1280.jpg":"1280x1280","k_12826088_1024.jpg":"1024x1024","k_12826088_640.jpg":"640x640","k_12826088_480.jpg":"480x480","k_12826088_340.jpg":"340x340","k_12826088_220.jpg":"220x220","o_12826088_1280.jpg":"1280x887","o_12826088_1024.jpg":"1024x709","o_12826088_640.jpg":"640x443","o_12826088_480.jpg":"480x332","o_12826088_340.jpg":"340x235","o_12826088_220.jpg":"220x152","h_12826088_1280.jpg":"1280x854","h_12826088_1024.jpg":"1024x683","h_12826088_640.jpg":"640x427","h_12826088_480.jpg":"480x320","h_12826088_340.jpg":"340x227","h_12826088_220.jpg":"220x147","pp_12826088_1280.jpg":"1006x1280","pp_12826088_1024.jpg":"805x1024","pp_12826088_640.jpg":"503x640","pp_12826088_480.jpg":"377x480","pp_12826088_340.jpg":"267x340","pp_12826088_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1338","k_12826086_1280.jpg":"1280x1280","k_12826086_1024.jpg":"1024x1024","k_12826086_640.jpg":"640x640","k_12826086_480.jpg":"480x480","k_12826086_340.jpg":"340x340","k_12826086_220.jpg":"220x220","o_12826086_1280.jpg":"1280x892","o_12826086_1024.jpg":"1024x713","o_12826086_640.jpg":"640x446","o_12826086_480.jpg":"480x334","o_12826086_340.jpg":"340x236","o_12826086_220.jpg":"220x153","h_12826086_1280.jpg":"1280x854","h_12826086_1024.jpg":"1024x683","h_12826086_640.jpg":"640x427","h_12826086_480.jpg":"480x320","h_12826086_340.jpg":"340x227","h_12826086_220.jpg":"220x147","pp_12826086_1280.jpg":"1006x1280","pp_12826086_1024.jpg":"805x1024","pp_12826086_640.jpg":"503x640","pp_12826086_480.jpg":"377x480","pp_12826086_340.jpg":"267x340","pp_12826086_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_12826084_1280.jpg":"1280x1280","k_12826084_1024.jpg":"1024x1024","k_12826084_640.jpg":"640x640","k_12826084_480.jpg":"480x480","k_12826084_340.jpg":"340x340","k_12826084_220.jpg":"220x220","o_12826084_1280.jpg":"1280x852","o_12826084_1024.jpg":"1024x681","o_12826084_640.jpg":"640x426","o_12826084_480.jpg":"480x319","o_12826084_340.jpg":"340x226","o_12826084_220.jpg":"220x146","h_12826084_1280.jpg":"1280x854","h_12826084_1024.jpg":"1024x683","h_12826084_640.jpg":"640x427","h_12826084_480.jpg":"480x320","h_12826084_340.jpg":"340x227","h_12826084_220.jpg":"220x147","pp_12826084_1280.jpg":"1006x1280","pp_12826084_1024.jpg":"805x1024","pp_12826084_640.jpg":"503x640","pp_12826084_480.jpg":"377x480","pp_12826084_340.jpg":"267x340","pp_12826084_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2885","k_12826082_1280.jpg":"1280x1280","k_12826082_1024.jpg":"1024x1024","k_12826082_640.jpg":"640x640","k_12826082_480.jpg":"480x480","k_12826082_340.jpg":"340x340","k_12826082_220.jpg":"220x220","o_12826082_1280.jpg":"1280x1923","o_12826082_1024.jpg":"1024x1538","o_12826082_640.jpg":"640x961","o_12826082_480.jpg":"480x721","o_12826082_340.jpg":"340x510","o_12826082_220.jpg":"220x330","h_12826082_1280.jpg":"1280x854","h_12826082_1024.jpg":"1024x683","h_12826082_640.jpg":"640x427","h_12826082_480.jpg":"480x320","h_12826082_340.jpg":"340x227","h_12826082_220.jpg":"220x147","pp_12826082_1280.jpg":"1006x1280","pp_12826082_1024.jpg":"805x1024","pp_12826082_640.jpg":"503x640","pp_12826082_480.jpg":"377x480","pp_12826082_340.jpg":"267x340","pp_12826082_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_12826080_1280.jpg":"1280x1280","k_12826080_1024.jpg":"1024x1024","k_12826080_640.jpg":"640x640","k_12826080_480.jpg":"480x480","k_12826080_340.jpg":"340x340","k_12826080_220.jpg":"220x220","o_12826080_1280.jpg":"1280x852","o_12826080_1024.jpg":"1024x681","o_12826080_640.jpg":"640x426","o_12826080_480.jpg":"480x319","o_12826080_340.jpg":"340x226","o_12826080_220.jpg":"220x146","h_12826080_1280.jpg":"1280x854","h_12826080_1024.jpg":"1024x683","h_12826080_640.jpg":"640x427","h_12826080_480.jpg":"480x320","h_12826080_340.jpg":"340x227","h_12826080_220.jpg":"220x147","pp_12826080_1280.jpg":"1006x1280","pp_12826080_1024.jpg":"805x1024","pp_12826080_640.jpg":"503x640","pp_12826080_480.jpg":"377x480","pp_12826080_340.jpg":"267x340","pp_12826080_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15254060 Threads: 2 Questions: 3175686090 Slow queries: 7119387 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235476925 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/bili-smo-u-skoli-u-kojoj-na-10-ucenika-dolazi-21-djelatnik-i-vratili-se-s-dirljivom-pricom-o-djeci-kojima-njemacki-jezik-postaje-vazniji-od-materinjeg-1002460 [printLink] => /dalmacija/zagora/bili-smo-u-skoli-u-kojoj-na-10-ucenika-dolazi-21-djelatnik-i-vratili-se-s-dirljivom-pricom-o-djeci-kojima-njemacki-jezik-postaje-vazniji-od-materinjeg-1002460?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 531772 [name] => škola tijarica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-02-05 15:57:52 [main_article_id] => 0 [alias] => skola-tijarica [link] => /tag/skola-tijarica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 531773 [name] => ana bravić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-02-05 15:57:52 [main_article_id] => 0 [alias] => ana-bravic [link] => /tag/ana-bravic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => REPORTAŽA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bili smo u školi u kojoj na 10 učenika dolazi 21 djelatnik i vratili se s dirljivom pričom o djeci kojima njemački jezik postaje važniji od materinjeg [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/04/12826128.jpg [galleryCount] => 18 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/Hanza Media [mainImageDesc] => Osnovna škola ”Stjepan Radić” u Tijarici [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/04/12826128.jpg [title] => Osnovna škola ”Stjepan Radić” u Tijarici Nikola Vilić/Hanza Media ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/04/12826130.jpg [title] => Znamenita ulica posvećena iseljenim Tijaričanima ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/04/12826124.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/04/12826108.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/04/12826106.jpg [title] => Ovako izgledaju tijarički razredi, ovaj je još pun Nikola Vilić/Hanza Media ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/04/12826104.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/04/12826102.jpg [title] => Mate i Marijo s tabletima, sedmaš i šestaš zajedno u razredu  ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/04/12826100.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/04/12826098.jpg [title] => Učenici Mate, Natali i Marijo ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/04/12826096.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/04/12826094.jpg [title] => Četvrtaš Bože Vukas ponos je cijele škole ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/04/12826092.jpg [title] => Škola je izgrađena 1968. godine, jedva su sva djeca u nju stala ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/04/12826090.jpg [title] => Učenik Mate ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/04/12826088.jpg [title] => Nastavnik Hrvatskog jezika Mario Šimundić
 
) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/04/12826086.jpg [title] => Željko Perić, Dušanka Babić, Franka Ivančić, Tea Jurić, Mario Šimundić i Ana Bravić samo su dio školskih djelatnika ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/04/12826084.jpg [title] => Učenici Mate i Bože ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/04/12826082.jpg [title] => Učiteljica Dušanka Babić s razrednom slikovnicom
 
) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/04/12826080.jpg [title] => Ravnateljica Ana Bravić sretna je što će dogodine upisati četiri prvašića, sada nemaju nijednog Nikola Vilić/Hanza Media ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Zamislite da vam djecu podučavaju guvernante! Učitelj predaje samo njima samima, kad nešto skuže odmah se ide dalje s gradivom ili im se ponavlja iznova i iznova dok ne skuže, a kad pišu kontrolni, nema varanja, nema izvlačenja za nenapisani domaći rad... A još je k tome sve – besplatno! Jedino što guvernanta ne dolazi k vama doma, nego vašeg đaka na nastavu vozi autobus do škole u kojoj samo njih čeka sva sila znanja, obrazovanja, didaktike, metodike, pedagogije, kao i školskih rekvizita, pomagala, tople obiteljske atmosfere...

E, tu aristokratsku privilegiju uživaju učenici što im je sudbina roditelje nanijela u tijarički kraj. Problem je jedino što gospodska edukacija danas djeluje tek kao otužni ostatak nekadašnjeg života u prekrasnom zdanju Osnovne škole u Tijarici.

Dok se još zvala Osnovna škola X. Dalmatinske udarne brigade brojala je oko šest stotina učenika, a od kad nosi ime Stjepana Radića, tek 10 – slovima deset. Danas ta škola ima, reklo bi se, sve što đaku treba, osim avaj - đaka samih.

- Ma šta ćete dolazit - nevoljko nam se na telefon odazvala dugodišnja ravnateljica Ana Bravić, u cijelom kolektivu, od njih 21 zaposlenih, jedina iz Tijarice.

---

image
Ravnateljica Ana Bravić sretna je što će dogodine upisati četiri prvašića, sada nemaju nijednog
Nikola Vilić/Hanza Media
---

Stanuje preko puta škole, pokazuje nam kad smo stigli pred zgradu okruženu zelenilom. Udala se, kaže, tu kad je bilo živo i veselo, zaposlila prije 35 godina i potom iz godine u godinu gleda kako škola jenjava. Tužno joj je to sve, ali još tužnije bi bilo da sve skupa jednom skonča zauvijek, pa se zato drži za slamku spasa koja stiže već dogodine.

Upisat će nam se četiri prvašića, ozarena je ravnateljica.

Nekad su Tijaričani žudili za mercedesom, danas kraljevstvo daju za đaka prvaka. Trenutačno u školi nemaju nijednog, baš kao ni petaša. U klupama imaju - dvoje drugaša i dvoje trećaša, oni su skupa u razredu, četvrtaša su dva, šestaš i sedmaš su također zajedno, a imaju i dva osmaša.

- I još je viroza pokosila pedeset posto osmaša - šali se Bravić dok nam pokušava objasniti kako uopće funkcioniraju.

Čini se otprilike kao veliki škver u kojem se radi samo na jednom navozu.

- A nekad se radilo u tri smjene, još '85-e je bilo oko 330 učenika - prisjeća se dok nas vodi na sat fizike koji sluša samo Natalija Škaro, osmašica koja je odoljela virozi.

---

image
Škola je izgrađena 1968. godine, jedva su sva djeca u nju stala
---

Nastavnik Željko Perić samo njoj tumači novu lekciju i divota mu je raditi, jer, naravno, ni muha se ne čuje.

- Šta da vam kažem, u jednu ruku je ovo divota, a drugu je tužno - govori Perić koji putuje iz Ercegovaca, i to ne samo u Tijaricu, već i u srednju školu u Imotski.

On je nastavnik politehnike, a ovdje predaje još i tehnički odgoj. Informatiku, recimo, predaje nastavnica matematike koja je prvostupnik jer škola nikako ne uspijeva doći do diplomiranog nastavnika. Nema dugo da je raspisan natječaj i morat će biti ponovljen, jer i oni koji su se javili nisu pristupili usmenom testiranju.

Malo koji od 13 učitelja zaposlen je na puno radno vrijeme, pogotovo predmetni nastavnici, svi skaču od škole do škole, pa se i ne viđaju nego na sjednicama.

- Dođite sutra, više ćete viditi mojih kolega nego šta ih ja vidim cijelu godinu - smije se Perić.

---

image
Željko Perić, Dušanka Babić, Franka Ivančić, Tea Jurić, Mario Šimundić i Ana Bravić samo su dio školskih djelatnika
---

A neki rade u školi dvostruke poslove da bi to ispunili pa je tako tajnik ujedno i računovođa, a u knjižnici je jedan dan Mario Šimundić, ujedno i nastavnik hrvatskog, a drugi dan pedagog i tako na parove razbrojs.

Nevelika je tu knjižnica s pristojnim fondom knjiga, imaju uglavnom lektirne naslove, čak i za srednjoškolce pa i oni dolaze posuđivati.

- Teško da se netko od vaših učenika može provući s nepročitanom lektirom - govorimo mladom Šimundiću.

On putuje iz Splita i, kako kaže, zadovoljan je Tijaricom, a radio je posvuda, uglavnom na zamjenama.

- O da, ali isto nevoljko čitaju lektiru kao i ostali, s tim šta se u razredu od dvadesetak učenika i više uvijek netko može provući, a kad ih je samo dvoje zbilja teško - priznaje Mario.

Zvonilo je, a kao da i nije. Nema uobičajene graje koju biste u bilo kojoj drugoj školi očekivali. Veliki je odmor, a njih nekolicina prošetat će se malo ispred škole, stariji će do dućana, prometa nema, a ni školsko igralište nema tko popuniti. Koševi za basket su mirni kao i zimzelena šuma iza njih, vjerojatno i jedne i druge tek vjetar zaljulja.

---

image
Ovako izgledaju tijarički razredi, ovaj je još pun
Nikola Vilić/Hanza Media
---

Demografska pustoš, potovo dok o njoj govore Šterc i Akrap, tek na praznom školskom igralištu dok zamišljate ciku i trku s loptom postaje pojmljiva. Ali šta je tu je.

Da se ne rascmoljite previše sjetite se onih prigovora prosvjetarima još dok su štrajkali da ih je ionako previše jer učenika je sve manje, a nitko otkaz ne dobija. I stvarno, što ćemo s ovima iz Tijarice kojih je više nego dvostruko od onih zbog kojih postoje?

- Nemojte nam samo napisat da nas treba ukinuti jer tek to bi bila katastrofa - govori nam nevelika skupina učitelja.

Stekli su svojevremeno status tzv. male planinske škole pa ih i to spašava od gašenja. To su one škole koje imaju otežane uvjete rada, a pokrivaju veliko raštrkano područje. Tijarica se proteže na 13 kilometara. A imaju zbilja divne uvjete za rad, evo, pokazuje nam ravnateljica, ove godine Ministarstvo im je osiguralo 14 laptopa, imaju šest projektora. Učenici su dobili tablete, dobro, potreban je samo jednom sedmašu za biologiju, kemiju i fiziku, ali ima ga i šestaš jer zajedno su u razredu.

- Kad smo naručivali tablete trebala su nam dva pa je tako ostalo - pojašnjava Bravić.

---

image
Mate i Marijo s tabletima, sedmaš i šestaš zajedno u razredu 
---

U školi je nekadašnja velika učionica za tehnički odgoj postala dvorana za tjelesni odgoj, ispred nje je stol za stolni tenis, ova škola ima odvojene toalete za zaposlene i učenike, ali i za invalide. Imaju i rampu za invalide, kuhinju... Zidove joj krase učenički radovi, pohvalnice, nagrade. Niži razredi sudjeluju u projektima eTwinning i u kontaktu su online sa školama iz cijele Hrvatske.

- Mi njih često vodimo na izlete do Plitvica, slapova Krke... - kažu nam učiteljice Franka Ivančić i Dušanka Babić.

Poznaju svoje učeniku u dušu, a i oni njih. Ima tu jedan mali genijalac iz Voštana, točnije zaselak Ljut. Bože Vukas se zove, četvrti je razred, a nagrađen je za likovni rad na temu dječjih prava. Nacrtao je kartu Europe pa po njoj rasporedio simbole svih religija, od križa do polumjeseca, a to se svidjelo Udruzi "Srma".

---

image
Četvrtaš Bože Vukas ponos je cijele škole
---

Inače, svi učenici pohađaju vjeronauk koji im u višim razredima predaje osobno tijarički župnik don Mate Lekić. A svi do jedan uče i njemački kao izborni predmet.

- Imali smo mi jedno vrijeme francuski, ali roditelji su htjeli njemački, što je za ovaj kraj i logično - kaže ravnateljica. Natürlich!

Pola Berlina sjati se ljeti u Tijarici. Ova škola je svjedočanstvo nekadašnje moći Tijaričana, kao i njihova slavna Berlin Straße u kojoj su se nanizale trokatnice gastarbajtera. Ali generacije koje su odrasle u Njemačkoj se ne vraćaju pa je tako i škola sve manje potrebna.

A šteta, jer recimo pedagog se u njoj bavi papirologijom, a ona prijetnja za nedisciplinu s kojom smo svi odrastali "ideš u pedagoga" tu ne postoji. Postoji, nažalost, zloguka prijetnja da će jednog dana netko ipak morati reći: "Auf Wiedersehen schule Tijarica!"

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Hanza Media Nikola Vilić/Hanza Media Nikola Vilić/Hanza Media
Nikola Vilić/Hanza Media
Osnovna škola ”Stjepan Radić” u Tijarici

Znamenita ulica posvećena iseljenim Tijaričanima


Nikola Vilić/Hanza Media
Ovako izgledaju tijarički razredi, ovaj je još pun


Mate i Marijo s tabletima, sedmaš i šestaš zajedno u razredu 


Učenici Mate, Natali i Marijo


Četvrtaš Bože Vukas ponos je cijele škole

Škola je izgrađena 1968. godine, jedva su sva djeca u nju stala

Učenik Mate

Nastavnik Hrvatskog jezika Mario Šimundić
 

Željko Perić, Dušanka Babić, Franka Ivančić, Tea Jurić, Mario Šimundić i Ana Bravić samo su dio školskih djelatnika

Učenici Mate i Bože

Učiteljica Dušanka Babić s razrednom slikovnicom
 
Nikola Vilić/Hanza Media
Ravnateljica Ana Bravić sretna je što će dogodine upisati četiri prvašića, sada nemaju nijednog
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/bili-smo-u-skoli-u-kojoj-na-10-ucenika-dolazi-21-djelatnik-i-vratili-se-s-dirljivom-pricom-o-djeci-kojima-njemacki-jezik-postaje-vazniji-od-materinjeg-1002460 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d67189d42d688926eb4895a3f9dda988ad14dda8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bili+smo+u+%C5%A1koli+u+kojoj+na+10+u%C4%8Denika+dolazi+21+djelatnik+i+vratili+se+s+dirljivom+pri%C4%8Dom+o+djeci+kojima+njema%C4%8Dki+jezik+postaje+va%C5%BEniji+od+materinjeg&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fbili-smo-u-skoli-u-kojoj-na-10-ucenika-dolazi-21-djelatnik-i-vratili-se-s-dirljivom-pricom-o-djeci-kojima-njemacki-jezik-postaje-vazniji-od-materinjeg-1002460 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fbili-smo-u-skoli-u-kojoj-na-10-ucenika-dolazi-21-djelatnik-i-vratili-se-s-dirljivom-pricom-o-djeci-kojima-njemacki-jezik-postaje-vazniji-od-materinjeg-1002460 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => REPORTAŽA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) )
StoryEditorOCM
ZagoraREPORTAŽA

Bili smo u školi u kojoj na 10 učenika dolazi 21 djelatnik i vratili se s dirljivom pričom o djeci kojima njemački jezik postaje važniji od materinjeg

5. veljače 2020. - 15:55

Zamislite da vam djecu podučavaju guvernante! Učitelj predaje samo njima samima, kad nešto skuže odmah se ide dalje s gradivom ili im se ponavlja iznova i iznova dok ne skuže, a kad pišu kontrolni, nema varanja, nema izvlačenja za nenapisani domaći rad... A još je k tome sve – besplatno! Jedino što guvernanta ne dolazi k vama doma, nego vašeg đaka na nastavu vozi autobus do škole u kojoj samo njih čeka sva sila znanja, obrazovanja, didaktike, metodike, pedagogije, kao i školskih rekvizita, pomagala, tople obiteljske atmosfere...

E, tu aristokratsku privilegiju uživaju učenici što im je sudbina roditelje nanijela u tijarički kraj. Problem je jedino što gospodska edukacija danas djeluje tek kao otužni ostatak nekadašnjeg života u prekrasnom zdanju Osnovne škole u Tijarici....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 00:25