StoryEditorOCM

Za slavodobitnika jubilarne Alke kandidira 17 alkara

Piše PSD.
1. kolovoza 2015. - 00:40
Za slavodobitnika 300. Sinjske alke koja će se pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović održati 9. kolovoza nadmetat će se 17 alkara kopljanika. Tako je odredio alkarski vojvoda mr. Ante Vučić koji je svoju odluku alkarima obznanio u petak poslijepodne.

Za slavodobitnički plamenac 300. Alke nadmetat će se alaj-čauš Ivica Filipović Grčić, Denis Gugić, slavodobitnik 299. Sinjske alke, Alen Filipović Grčić, Ante Zorica, Nenad Marić, Kristijan Bikić, Tino Radanović, Dušan Ivandić, Petar Tomašević, Josip Čačija, Andrija Hrgović, Ante Runje, Frano Ivković, Hrvoje Filipović Grčić, Jure Domazet Lošo, Ivo Zorica i Mario Šušnjara, zamjenik alaj-čauša. Dok je vojvoda objavljivao svoju odluku mogle su se zapaziti prisutne dvojbe oko pojedinih kandidata, ali je poslije svega odlučio u korist Alke i održavanja jubilarnog slavlja bez prijepora.

Alkar Frano Talaja i ove godine bit će vojvodin ađutant. Slobodarski alkarski barjak i na 300. Sinjskoj alci nosit će Stipe Bilandžić, a u pratnji barjaka s isukanim sabljama jahat će Joško Masnić, Martin Šušnjara, Marko Vrca, Alen Poljak, Mislav Franchini i Bože Mandac.

Na čelu čete alkarskih momaka i na 300. Alki stupat će harambaša Ivo Vukasović Para, a njegov zamjenik bit će Senio Šabić. Kako bi se i jubilarno slavlje odvijalo sukladno alkarskim pravilima i tradiciji koja se prenosila usmenom predajom starat će se Časni alkarskki sud u čijem sastavu su bivši alkari Andrija Filipović Grčić kao predsjednik te Boško Vladović i Ivan Zorica kao članovi.


TONI PAŠTAR




Održan festival Klape Gospi Sinjskoj

U dvorištu Franjevačkog samostana Gospe Sinjske u petak navečer održan je sedmi po redu festival marijanske duhovne klapske pjesme "Klape Gospi Sinjskoj" čiji su organizatori udruga "Klape Gospi Sinjskoj", Odbor za obilježavanje 300. obljetnice čudesne obrane Sinja i Franjevački samostan Gospe Sinjske.

Festival je otvorio sinjski gvardijan fra Petar Klapež, a u prepunom samostanskom dvorištu među nazočnima su bili župan Zlatko Ževrnja, obnašateljica dužnosti gradonačelnice Sinja Kristina Križanac, predsjednik općine Prozor-Rama Jozo Ivančević, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Petar Klapež i drugi.

O utemeljenju ovog jedinstvenog festivala prije 7 godina govorio je fra Bože Vuleta koji je tada na dužnosti sinjskog gvardijana podržao ideju Mojmira Čačije. Od samog početka festival ima humanitarni karakter jer sav prihod od ulaznica ide Fondu Gospe Sinjske za potporu studentima slabijeg imovnog stanja.Ovogodišnji festival nije natjecateljski.

Umjetnički direktor Mojmir Čačija pozvao je 11 klapa koje su nastupale na ovom festivalu kroz posljednjih 6 godina: Reful iz Splita, Amforu iz Dubrovnika, Petradu iz Zagreba, Nostalgiju iz Zagreba, Skradinke iz Skradina, Angeluš iz Zagreba, Lune iz Zadra, Armorin iz Zagreba, Mriža iz Splita, Versi iz Splita i klapu Sinj. Svaka od ovih 11 klapa izvela je skladbu s kojom su nastupali na dosadašnjim festivalima u Sinju, a uz to su izveli i po jednu pjesmu zabavnog karaktera.

Posebni gosti festivala bile su klape Arabela iz Rame i Koprena iz Splita sastavljena od časnih sestara.Svim klapama i brojnim pojedincima koji su dali doprinos ovom festivalu uručene su statue Gospe, rad akademskog kipara Josipa Marinovića. (TP)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 20:31