StoryEditorOCM
DalmacijaVJERNICI PROTIV BISKUPA

U Supetru peticije za ostanak don Andre Ursića, a Pučišćani ne puštaju svoga don Tonča Kusanovića!

Piše PSD.
23. srpnja 2012. - 13:59

Odluka hvarsko-bračko-viškog biskupa, monsinjora Slobodana Štambuka, da don Andra Ursića, nakon 23 godine, razriješi dužnosti župnika u Supetru izazvala je u tom bračkom središtu plimni val nezadovoljstva. Protiv takve odluke negoduju i prosvjeduju vjernici, ali i oni koji rijetko prelaze crkveni prag. Na adresu biskupa Štambuka u Hvar, zajedničko pismo uputili su crkvenjaci, odnosno Ekonomsko vijeće, i članovi bratovštine sv. Roka. Uzvratio je biskup svojim odgovorom, ali su stavovi ostali i nadalje potpuno suprotni jer biskup ne namjerava povući svoj dekret. Novo radno mjesto don Andri bit će župa u Pučišćima.

Međutim, u Supetru se nikako ne mire s takvom odlukom pa se u nedjelju  ispred župne crkve Navještenja Marijina potpisivala peticija sa zahtjevom da biskup povuče svoj dekret i ostavi don Andru Ursića i nadalje na mjestu supetarskog župnika. U vremenu od 7 do 12 sati peticiju je potpisalo gotovo 500 osoba, a organizatori peticije tvrde kako će idućih dana prikupiti između 1500 i dvije tisuće potpisa.

Svoju potporu, ljubav i poštovanje prema supetarskom župniku iskazuju mladi i stari, bez obzira na boju političkog dresa i svjetonazor.

Ispred župne crkve peticiju je potpisao i supetarski slikar Ivan Petrović Mikelanđelo uz sljedeći komentar:
– Vjerujte mi, molim Boga da prosvijetli pamet našem biskupu Štambuku. Ovo što je don Andro učinio u našoj župi dovoljno je za dva života. Neko vrijeme sam i ja pjevao u crkvenom zboru koji je on utemeljio. Bilo bi mi jako žao da ode, pogotovo na ovakav način, bez ikakvog obrazloženja.

‘Valjda i mi vjernici imamo pravo nešto kazati’

Don Andro Ursić /Jadran Babić / Cropix
Peticiju je, uz pomoć “bagulina”, došao potpisati i Tonči Beović koji je u životnom kalendaru došao nadomak 80. rođendana.
– Ne damo mi našega don Andru. Valjda i mi vjernici imamo pravo nešto kazati. Bit ću žalostan ode li iz naše župe.

– Ni u kom slučaju ne podržavamo biskupovu odluku prema kojoj don Andro mora otići iz naše župe i iz našeg grada. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da uvjerimo biskupa Štambuka da povuče i promijeni svoju odluku. Smatramo kako je don Andro ostavio preveliki trag ljubavi, rada i truda u našoj župi. Uz svekoliko uvažavanje, zatražit ćemo i izravni  razgovor s biskupom Štambukom – pojasnio je, nakon što je potpisao peticiju, supetarski gradonačelnik Dinko Hržić koji je ujedno i član bratovštine sv. Roka, a ona je utemeljena za vrijeme župnikovanja don Andre. Najavio je kako je spreman, ako don Andro ode, istupiti iz bratovštine sv. Roka, ali će i nadalje kao vjernik redovito dolaziti na svetu misu.

– Još ne mogu vjerovati da će naš don Andro otići iz naše župe. Ta vijest me duboko pogodila i uznemirila. Volio bih da se to promijeni – kazao je 67-godišnji Josip Rajević, najstariji član Ekonomskog vijeća.
Svi oni koji se protive odlasku don Andre s mjesta supetarskog župnika ističu njegove velike zasluge za materijalni i duhovni napredak župe. Za vrijeme njegova župnikovanja temeljito je obnovljena župna crkva izvana zajedno s krovištem i iznutra, i to najvećim dijelom uz pomoć inozemne donacije.

Obnovio je župnu kuću, zahvaljujući njemu grad Supetar je dobio župni muzej, pri kraju je obnova župnog zvonika, stvorio je ljetnu pozornicu iza crkve, obnovio više crkvica, izrađen je kameni spomenik sv. Viktoru, zavjetnom zaštitniku Supetra, i kip majci Tereziji, izdao je monografiju o supetarskoj župi. Uz to je utemeljio bratovštinu sv. Roka i mješoviti crkveni zbor svete Cecilije.

Posebno se pamte njegove večernje ljetne nedjeljne mise kada je crkva puna vjernika, domaćih i inozemnih, a don Andro na nekoliko svjetskih jezika i uz pomoć svoje gitare zna i umije svih privesti u hram Božji. Obnašao je i dužnost župnika u susjednim Mircima gdje je također ostavio duboki trag.

U svom pismu upućenom biskupu Slobodanu Štambuku, Ekonomsko vijeće supetarske župe i članovi bratovštine sv. Roka izrazili su svoje neslaganje izneseno u osam točaka. Supetarska župa je najveća u biskupiji pa, smatraju potpisnici pisma, zaslužuju malo više uvažavanja prigodom donošenja tako važnih odluka. Na kraju pisma stoji:

“Svi prisutni na sastanku jednoglasno su zaključili kako će odstupiti iz svih služenja u redovima bratovštine sv. Roka i crkovinara naše župe te prepustiti Vama sve obveze i odluke koje treba razriješiti, poput zvonika župne crkve, imovine, pronalaska novih crkovinara i bratima. Još jednom Vas molimo da uslišate naše želje i molbe te ostavite našega pastira don Andru Ursića stadu kojemu pripada.”

Biskup Štambuk: Crkva je živjela i u težim vremenima

Biskup Štambuk je u svom odgovoru pozvao potpisnike pisma da ne prave zapreke predviđenim premještanjima, jer na taj način čine neželjenu “uslugu” svojoj župi. I njemu je poznato, stoji u odgovoru, plodno djelovanje don Andre Ursića pa ga je zbog toga i promaknuo u počasnog kanonika. Međutim, on mora biskupiju gledati kao cjelinu i shodno tome postupati i donositi odluke. Što se tiče njihove najave o odustajanju od daljnjih službi u župi, biskup Štambuk je uzvratio kako je Crkva živjela i u težim vremenima nego su ova naša, ali je Crkva ostala pa će tako opstati i u budućnosti.

Odlukom biskupa Štambuka nezadovoljni su i u Pučišćima. Prema biskupovu dekretu, njihov župnik don Tonči Kusanović odlazi na novu službu, kao župnik u Milni, Ložišćima i Bobovišćima.
Pod nazivom “Čujte glas vapijućeg u pustinji”, pismo zamolbe biskupu da nakon 32 godine predane službe zadrži don Tonča Kusanovića u župi u Pučišćima u pet dana potpisalo je tisuću vjernika.                                                          

napisao i snimio ivica radić

Don Andro Ursić: Biskupov dekret ću poštovati i izvršiti

Priznajem, teško mi je nakon 23 godine župnikovanja otići jer sam mnogim vidljivim i nevidljivim nitima vezan uz svoje župljane, župu i moje Supetrane. Međutim, biskupov dekret ću poštovati i izvršiti. Uostalom, prilikom svećeničkog ređenja obećao sam biskupu vjernost i poslušnost i te prisege ću se držati. Peticije doživljavam kao izraz poštovanja i ljubavi prema meni i onome što sam učinio - kaže don Andro Ursić.

Don Andru Ursića na mjesto župnika u Supetru imenovao je prije 23 godine sadašnji biskup Slobodan Štambuk. Na dužnost župnika stigao je izravno iz zatvora, jer ga je ondašnji jugoslavenski sud bio osudio na kaznu zatvora zbog izbjegavanja odlaska na vojnu vježbu, odnosno u rezervu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 06:24