StoryEditorOCM
Dalmacijapovodom Dana neovisnosti

U Sućurcu prikazan fiilm o Bušiću i otmici američkog zrakoplova

Piše PSD.
7. listopada 2013. - 23:51
Filmska priča 'Ljubavnici i luđaci' čija je projekcija večeras u povodu Dana hrvatske neovisnosti prikazana u sućuračkom kinu sv. Juraj govori o tome zašto su Zvonko Bušić Taik, njegova supruga, Amerikanka Julienne Eden Bušić i još trojica Hrvata, Frane Pešut, Slobodan Vlašić i Petar Matanić, 10. rujna 1976. oteli američki putnički zrakoplov Boing 727 na letu od New Yorka do Chicaga, što su time željeli postići, zašto su se upustili u tako drastičnu akciju, kako su se nosili s dugogodišnjim kaznama i životom u najtežim američkim zatvorima, ali i o tome koja je tajna njihove ljubavi kad su tijekom 32 godine potpune fizičke razdvojenosti ostali odani jedan drugome.

- Puno ljudi, pa tako ni ja, u ono vrijeme nismo znali ništa o pozadini tog čina. Kad je Zvonko Bušić pušten iz zatvora, našla sam se s njim i predložila mu snimanje dokumentarca koji bi se radio u produkciji HTV-a, na što je on pristao.

- Odlučila sam se na koncepciju bez puno politike i politikantstva i mislim da je upravo zato film dobar. To je priča o dvoje ljudi koji su se upoznali, voljeli, dijelili zajedničke ideale, poštenje i ljubav i evo nakon 33 godine doživjeli da budu ponovno skupa. To me zaintrigiralo kao ljudska priča - rekla je autorica filma Ljiljana Bunjevac Filipović koji je naslov dobio prema knjizi Julienne Bušić 'Ljubavnici i luđaci'.

Film kojega su kaštelani, među kojima i saborski zastupnik Ante Sanader, te dogradonačelnik Zoran Bonacin, mogli vidjeti, govori i o tome kako su se i gdje upoznali i zbližili Zvonko Bušić i Julienne Eden Schultz, obrazovana američka djevojka, profesorica književnosti i njemačkog jezika iz Oregona, zašto su se upustili u tako drastičnu akciju, jesu li bili svjesni posljedica, kako su se nosili s kaznom, krivnjom, svojim idealima i životom u najtežim američkim zatvorima.

Sve nazočne u ime organizatora pozdravila je ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela Renata Dobrić koja im je pročitala pismo koje je uputila Julienne Bušić.

JAKOV ŽARKO
SNIMIO: JAKOV PRKIĆ / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 02:21