Dalmacija Split

u škveru uoči prvog maja potpisan ugovor o primOpredaji najnovijeg bulk carriera

‘Peristil’ uplovio u flotu ‘Jadroplova’

Dan uoči Praznika rada, 1. svibnja, svečano je bilo i u “Brodosplitu”, gdje je bulk carrier, Novogradnja 466, službeno predana naručitelju, splitskom brodaru “Jadroplovu”.

- Posao smo počeli u dobrim vremenima, a kada je nastupila kriza, brojni su dušebrižnici posumnjali da će splitski škver uspjeti završiti ovaj posao. Ali mi nismo sumnjali i drago nam je da domaći škver gradi za domaćeg brodara. Nadamo se da će biti još ovakvih poslova - bio je optimističan nakon potpisivanja primopredajne dokumentacije Stjepan Papić, direktor “Jadroplova”.

U ime “Brodosplita” dokumentaciju je potpisao Branimir Kovačić, direktor Sektora projektiranja i komercijale.
- Situacija na tržištu je teška, ali borimo se i izdržat ćemo - poručio je direktor Kovačić, izrazivši uvjerenje kako će splitski brodar biti zadovoljan prinovom u svojoj floti.

Za ponedjeljak je najavljeno i krštenje broda “Peristil” a kuma će mu biti proslavljena splitska i hrvatska atletičarka Blanka Vlašić. SNbS Inače, Novogradnja 466 dužine je 190 i širine 32 metra, a nosivosti 52 tisuće tona. Ugovoreni brod prvi je bulk carrier u Hrvatskoj građen pod zajedničkim pravilnikom za brodsku strukturu (Common structural rules), donesenim od svih klasifikacijskih zavoda svijeta.

Time je sigurnost i trajnost strukture broda dignuta na najvišu razinu. Ujedno je i prvi brod u Hrvatskoj za prijevoz specifične težine tereta od 3 tone/m3, poput sumpora, vapnenca, silikon-magnana, ribljeg brašna. Svi tankovi goriva su odvojeni od vanjske oplate, čime se znatno povećava sigurnost u slučaju oštećenja.

D. KRNIĆ

Naslovnica Split