Dalmacija Split

kontrolirana maškarada

KOMENTAR DAMIRA ŠARCA Splitski k(a)rnjeval u organizaciji Grada: Nisu se nikad tim bavili, ali sigurno će naučit....

kontrolirana maškarada

Mudro je zaključila dogradonačelnica Anđelka Visković - nije isto kad organizaciju Splitskog krnjevala (na njihovim dopisima piše ‘karnjevala’), potpiše gradonačelnik Kerum ili neka tamo građanska udruga.

Naravno da nije, jer se aktualna ekipa poslovođa iz Banovine koja je preuzela Grad pača u sve i svašta; od sastavljanja nogometnih ekipa do igrarija sa spomenicima.

Pa krnjeval postaje dio splitske svakodnevice. Ili kako je nedavno na radiju objasnio jedan od novoimenovanih (rodijaka, kumova, susida, što li...) u sektor kulture: ‘Nisam se nikad bavio tom kulturom, ali ću sigurno naučit!’

Na tom tragu sada nas uvjeravaju kako će gradska vlast bolje napraviti građansku maškaradu od samih građana, čak i udruge iskusnih kreativaca formirane samo za taj događaj. Nije li to apsurdno, samo po sebi nemoguće i nevjerojatno?!

Naime, krnjeval bi trebao biti izokrenuta stvarnost; gomila zafrkancije i sprdanja na događaje iz protekle godine, Krnje koji će simbolizirati najveći promašaj godine i šentenca u kojoj će se Nedodirljive bar jedan dan u godini dotaknuti tamo gdje ih boli.

Svakako provokativan, zabavan i buran. Nekontroliran i originalan. Nezavisan. Inače je besmislen. I baš zbog toga ga na Mediteranu oduvijek organiziraju građani, a ne vlastodršci, i baš zbog toga je suludo da se u Banovini piše šentenca i smišlja Krnje.

Kome to nije jasno, taj je – cukun!

damir šarac, foto: arhiv cropix

Naslovnica Split
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last