Dalmacija Split

vrtić na neslanovcu radi od prošle srijede

Split: da nije ‘Nešpulice’, opet dica babi i didi na čuvanje

vrtić na neslanovcu radi od prošle srijede

Riječ je o 200 kvadrata prostora s visokim standardom kuhinje, čajnog posuđa, didaktičke opreme - kazala je Nada Pelaić, ravnateljica ‘Radosti’, na svečanom predstavljanju vrtića, smještenog u privatnom prostoru stambene zgrade u Kupreškoj ulic

Da se nije otvorila ‘‘Nešpulica’’, 25 djece ne bi imalo mjesta u desetosatnom boravku u gradskim vrtićima ni sljedeće pedagoške godine. Riječ je o 200 četvornih metara prostora s visokim standardom kuhinje, čajnog posuđa, didaktičke opreme - kazala je Nada Pelaić, ravnateljica predškolske ustanove ‘‘Radost’’, na svečanom predstavljanju tog vrtića smještenog u privatnom prostoru u stambenoj zgradi u Kupreškoj ulici na Neslanovcu koji je svoja vrata mališanima otvorio još prošle srijede.

Mali snimatelj Dominik

Klince u igranju nisu omeli gosti koji su im nakratko okupirali prostorije, a trogodišnjeg Dominika su odrasli neuspješno pokušali maknuti sa strane jer je, dok su se držali govori, držeći u ruci igračku i praveći se da snima prisutne, imitirao kamermane i fotoreportere koji su došli popratiti događaj.

Nakon što su Katarina Gruić i Ivan Mrčela, djeca iz vrtića ‘‘Šareni svijet’’ izrecitirali pjesmice ‘‘Poruka odraslima’’ i ‘‘Moj vrtić’’, mali Roko Vrtičević iz ‘‘Nešpulice’’ je s dogradonačelnicom Anđelkom Visković prerezao vrpcu u čemu su im asistirali Jana Drpić Šušula, Dominik Sirotković i Nora Lozina.

- Veoma mi je drago, sve je novo i tete su super. Još se samo čeka da u dvorište vrtića stignu ljuljačke. A da se ovaj vrtić nije otvorio, i ove godine bih morala tražiti pomoć čuvanja djece od dide i bake - kazala je Željka Radanović, mama trogodišnjeg Martina, te nastavila:

- Moja obitelj je s Kacunara. U vrtić ‘‘Popaj’’ ga nismo mogli upisati iako smo i ja i suprug zaposleni, a on je i branitelj. Onda nam je iz Grada Splita stigao poziv da će Martina primiti u jedan od novih vrtića. Nitko nikada nije napravio za dicu i roditelje ovako veliku stvar kao što je to učinio gradonačelnik Željko Kerum. To je uistinu velika stvar, jer pri upisu u vrtiće, mi roditelji smo uvijek nailazili na probleme zbog nedostatka upisnih mjesta, a moramo raditi, i posao moramo čuvati. Lako je kada je dite malo, pa može biti s didom i babom, ali već kada navrši tri ili četiri godine, ipak se mora družiti sa svojom generacijom - kazala je Martinova mama Željka.

Tanja GATTIN ZEBIĆ               
foto: duje klarić / cropix

Otvara se i ‘Crvenkapica’

‘Nešpulica’’ je četvrti novi otvoreni gradski vrtić od njih šest. Uskoro će biti otvorena i ‘‘Crvenkapica’’ u ‘‘Kineskom zidu’’ u Plančićevoj.

‘‘Crvenkapica’’ je već spremna primiti mališane, ali taj vrtić za otvorenje nije dobio suglasnost stanara koji tvrde da vrata tog vrtića kada se otvore, blokiraju njima ulaz u zgradu. U utorak ujutro dogradonačelnica Visković je s predstavnicima stanara održala sastanak. Projektant je predložio, a stanari prihvatili, da se vrata izmjeste pola metra desno. - Izvođači danas izlaze na teren radi mjerenja. Radovi bi trebali trajati dva dana, i odmah sutradan će vrtić biti otvoren - kazala je Visković.

Prihvaćene sve žalbe

Prema riječima ravnateljice Pelaić, ‘‘Radost’’ je u svojim novim vrtićima primila svu djecu čiji su roditelji uložili žalbe i koji su se naknadno javili.

- Na području koji pokriva ‘‘Radost trebao bi još jedan veliki samostojeći objekt za minimalno šest skupina, odnosno za 160 djece. To je potrebno i zbog preustroja ustanove prema pedagoškom standardu - objašnjava ravnateljica Pelaić.

 

Naslovnica Split