Dalmacija Split

gotovo istom rutom kojom je književnik horvat brodio prije 40 godina

‘Besa’ opet diže jidra za oplovit oko svita

gotovo istom rutom kojom je književnik horvat brodio prije 40 godina

Venci Kovačević, čija je obitelj vlasnik slavnog broda, najavljuje plovidbu krajem rujna iduće godine iz lučice ‘Špinut’, gdje brod već godinama provodi mirne umirovljeničke dane

Venci Kovačević, čija je obitelj vlasnik slavnog broda, najavljuje plovidbu krajem rujna iduće godine iz lučice ‘Špinut’, gdje brod već godinama provodi mirne umirovljeničke dane

Nakon više od 40 godina otkako je oplovila kuglu zemaljsku, jedrenjak “Besa” ponovno se sprema na put oko svijeta! Venci Kovačević, čija je obitelj vlasnik slavnog broda, najavljuje plovidbu iz lučice “Špinut” gdje brod već godinama provodi mirne umirovljeničke dane, daleko od oceanskih prostranstava na kojima se proslavio.

U plovidbi oko 20 mjeseci

 - Krajem rujna iduće godine planiramo krenuti na put, i to gotovo istom rutom kojom je davno plovio književnik Joža Horvat. Dakle, plovit ćemo kroz Sredozemlje, Atlantik, koji ćemo preploviti za nekih 25 do 30 dana, oko Božića planiramo biti ispred Kube, nakon čega partimo kroz Panamski kanal, dalje prema Galapagosu, Polineziji.

Proći ćemo “ispod” Australije, Madagaskara, oploviti Rt dobre nade, zatim zapadnom obalom Afrike, preko Kanara, kroz Gibraltar natrag u Jadran. Ukupno ćemo u plovidbi provesti 20 mjeseci i preploviti oko 20 tisuća morskih milja, kazuje nam detaljno Venci.

Svakih mjesec dana, prema planu, izmjenjivat će se članovi posade, s time da će kapetan “Bese” Venci i njegov prijatelj, također skiper, Antonio Frana cijelo vrijeme plovidbe biti na brodu. Kako nam kaže Venci, “Besi” je potrebno promijeniti vinčeve, jedra, konope i nekoliko limova.

Venci Kovačević, vlasnik legendarnog broda ‘Besa’ u lučici ‘Špinut’  
FEĐA KLARIĆ / CROPIX
  - Praktično, ona je i sada spremna za zahtjevniju plovidbu, ali moramo je osvježiti i dodatno opremiti radi vlastite sigurnosti. Vjerujemo da ćemo uz pomoć sponzora prikupiti 60 tisuća eura i pronaći škver u kojem ćemo obaviti popravke, kaže Venci, dodajući kako će dodatnih 60 tisuća eura pokriti sve troškove putovanja, od goriva do hrane.

Pitamo Vencija što ga je inspiriralo na ovaj veliki pomorski pothvat, koji će sasvim sigurno privući pažnju domaće javnosti.

 - Pa “Besa”. Čim sam je vidija, bila je to ljubav na prvi pogled, a nakon toga došla je i želja da na njoj oplovim svijet. “Besa” je građena za ocean i ona ako ne plovi, propada, brižno će Venci.

Od lima za podmornice

Sam pogled na “Besu” govori kako je to izniman brod. Građena je u pulskom brodogradilištu od kromiranog čeličnog lima za podmornice koji su Nijemci ostavili u pulskom škveru nakon prestanka okupacije 1945. godine. “Besa“ je svojim karakteristikama predimenzionirana za plovidbu Jadranom.

Preteška, prestabilna... “Besa“ je teška 25 tona, a može primiti dvije i pol tisuće litara goriva i tisuću litara vode.

Malo straja

Normalno da me malo strah. Samo lud čovik se ne boji mora. Svako će na “Besi” imati svoja zaduženja i bit ćemo uigrani, veli Venci Kovačević.

Naslovnica Split