Dalmacija Split

udruga ‘domine’ već sedam godina djeluje s ciljem promicanja prava žena i razvoja civilnog društva

Mi smo domine: Kad jedna krene, krenu sve!

udruga ‘domine’ već sedam godina djeluje s ciljem promicanja prava žena i razvoja civilnog društva

Neosviješteni  muškarci boje se svake žene sa stavom, ne samo feministica. Osviješteni muškarci jesu feministi - ističe Mirjana Kučer iz Udruge ‘Domine’

Neosviješteni  muškarci boje se svake žene sa stavom, ne samo feministica. Osviješteni muškarci jesu feministi - ističe Mirjana Kučer iz Udruge ‘Domine’

Ravnopravnost spolova samo je načelo koje se u svakodnevnom životu rijetko primjenjuje – upozorava Mirjana Kučer iz udruge “Domine”, koja djeluje već sedam godina s ciljem promicanja prava žena i razvoja civilnog društva.
Njihovo ime može zvučati prilično opasno, no “Domine” su rado objasnile njegovo podrijetlo.

- Kada dajete ime udruzi, kao da dajete ime djetetu. Domina je staro splitsko ime, a bitan nam je i domino efekt. Kad jedna krene, krenu sve!

Domina kao gospodarica dolazi u obzir jedino u kontekstu gospodarice svoga života. Organiziraju razne radionice, od kojih je najuspješnija bila politička u sklopu programa Phare Europske unije. Na internetskim stranicama publiciraju letke, organiziraju javne kampanje, izravno savjetuju žene i neprestano šire djelovanje.

‘Zastrašujuće’ feministice

 ‘Domine’ publiciraju letke, organiziraju
 javne kampanje, izravno savjetuju žene
 i neprestano šire djelovanje
Društvena je predrasuda da su feministice zastrašujuće ili iskompleksirane žene. Gledaju li muškarci “Domine” na takav način?

- Neosviješteni muškarci boje se svake žene sa stavom, ne samo feministica. Osviješteni muškarci jesu feministi. Naš cilj nije umanjiti prava muškaraca – upozorava Kučer – već ih izjednačiti sa ženskima.

Osim članica koje rade punom parom, tu su i volonteri, među kojima ima i muškaraca. Njihova motivacija je jednostavna, a to je pravednost na svim područjima života.

Vlada Republike Hrvatske djeluje u Uredu za ravnopravnost spolova koji potiče splitske “Domine”, a nedavno je obilježio pedesetu obljetnicu smrti Marije Jurić Zagorke.

- Bila je sindikalna, politička i ženska aktivistica - o njoj kaže spisateljica Slavica Jakobović Fribec.

Na njezinim temeljima danas se grade ženske udruge. “Domine” vjeruju da se kreću u pravom smjeru te da se njihov dugogodišnji rad isplati.

Danas se nalaze na adresi Bosanska 4, te pozivaju sve one koje dijele njihovu ideologiju ravnopravnosti na priključivanje i zajednički razvoj u budućnosti.

Javite se na broj 537-272 i postanite dominantni u svom životu, poručuju.

Naslovnica Split
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last