Dalmacija Split

ravnatelj bolnice najavljuje raskid političke suradnje u gradu

Marasović: Nema više potpore Kerumu; Kalaš: HDZ podržava gradonačelnika

ravnatelj bolnice najavljuje raskid političke suradnje u gradu

Dok Dujomir Marasović, istaknuti član HDZ-a, poručuje da više neće biti Kerumovi robovi, njegova stranačka šefica kaže da Keruma neće ucjenjivati

Zbog problema oko gradnje pristupne ceste za novo rodilište, o čemu će Gradsko vijeće ponovno raspravljati početkom kolovoza, splitski HDZ neslužbeno je najavio raskid suradnje s gradonačelnikom Željkom Kerumom.

Otvoreno je progovorio ravnatelj bolnice dr. Dujomir Marasović, kojega kuloari već dulje vrijeme smatraju gotovo sigurnim novim šefom splitskog HDZ-a.

- Najprije, mi nismo ni u kakvoj službenoj koaliciji s Kerumom, to je otvoreno kazala i njegova sestra Nevenka Bečić. Od početka smo se izjasnili da ćemo glasovati po savjesti i podržati svaku dobru ideju ili projekt, no nakon posljednjih poteza apsolutno više ne možemo dati podršku – kazao nam je Marasović. 

- HDZ se često optuživalo da je bio zarobljenik tajkuna tipa Miroslav Kutle, više nećemo biti rob nikoga, pa ni Keruma! Ako postoji ijedan projekt koji je zaslužio opći konsenzus, onda je to ovih stotinjak metara ceste. Ona je u svakom smislu čista kao sunce, a oni koji to osporavaju rade za svoje interese! – dodaje ravnatelj bolnice.

Po Marasoviću, iako trenutačno istupa jedino kao pojedinac, prioriteti HDZ-a neće biti ni most za Kaštela ni tunel ispod Gradske luke jer to nisu gradski prioriteti.

Razbacivanje novca

- To je razbacivanje novca! Krajnje je vrijeme da se sredstva iz proračuna počnu trošiti na uređenje prigradskih kotareva Brda, Neslanovca, Mejaša, Kile, Dragovoda, Visoke... Nećemo dopustiti nikakve mostove i tunele, HDZ će se zalagati za ostvarivanje općeg dobra – kazao nam je Marasović.

Uvijenu najavu raskida neslužbene koalicije, komentirala nam je i šefica splitskog HDZ-a Željana Kalaš, koja je ostala prilično iznenađena. 

ZELJKO_KERUM1-130609
Željko Kerum / Foto: Joško Ponoš / CROPIX

- Gradski odbor nije donio takvu odluku. Istina je da formalna koalicija ne postoji, ali gradonačelniku Željku Kerumu dajemo podršku u Gradskom vijeću – kazala je Kalaš, dodavši da uopće ne zna hoće li se i kada birati novi šef splitskog ogranka HDZ-a. 

- Naš službeni stav je da je otvaranje rodilišta apsolutni prioritet i da je potrebno napraviti sve da ono profunkcionira. Ne pada nam na pamet kočiti otvaranje ili ucjenjivati gradonačelnika – dodaje Kalaš. 

- Rodilište je već postalo politički problem, ali problem se ne rješava svađom, nego razgovorom. Mi samo inzistiramo na otvaranju – zaključuje Kalaš.

 damir petranović

Kerum: Neočekivani pritisci

Nisam očekivao ovakve pritiske i ucjene - reakcija je gradonačelnika Željka Keruma.

- Na cestu je već potrošeno više od 30 milijuna kuna, a treba nam barem još dvadesetak. U ovakvoj situaciji, kada novca nema ni za osnovne potrebe, rodilište se može otvoriti i s tri prilaza koja već ima – kaže Kerum.

Na idućoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik će najvjerojatnije predložiti usvajanje ideje prometnog stručnjaka iz Banovine Ivice Martinića, koji je izradio projekt pristupa rodilištu bez proširenja sporne prometnice na četiri prometna traka.

Jurjević: Čudna situacija

Ovo je zaista čudna situacija: obje strane tvrde da nisu u koaliciji, usprkos činjenici da je predsjednik Gradskog vijeća član HDZ-a. U politici, to je sasvim jasna situacija - komentar je predsjednika splitskog SDP-a Marina Jurjevića.

On nije želio komentirati neslužbene najave raskida suradnje HDZ-a i gradonačelnika Željka Keruma, pogotovo kad one dolaze od “običnog člana” stranke, kako je kazao.

SDP će, dodao je, razmotriti novu situaciju tek ako do nje zaista dođe.

- Što se tiče ceste za rodilište, mi smo protiv rastrošnosti. Ako postoji mogućnost da se postojećim cestama ono stavi u funkciju, nema razloga to ne napraviti - dodao je Jurjević.

Naslovnica Split
Page 1 of 6FirstPrevious[1]23456Last