Dalmacija Split

stanje se stabilizira

Nakon dramatičnog jutra, zaustavljen prodor vode u Splitu; Pogledajte snimke jutrošnjeg kaosa na potopljenim gradskim ulicama, i naš fotoreporter našao se usred bujice

 stanje se stabilizira

Prodor vode koja je jutros poplavila centar Splita zaustavljen je, a djelatnici Vodovoda i kanalizacije popravljaju puknuti magistralni cjevovod.

Tehnički direktor Vodovoda i kanalizacije Ivica Perić izjavio je za Hinu popodne da njihovi djelatnici na mjestu puknuća cijevi rade iskop kako bi do nje došli te da je sada najvažnije sve dobro očistiti i pripremiti kako bi se uklonio oštećeni dio i instalirao novi cjevovod.

"Krater na magistralnom cjevovodu koji je pukao je velik oko dva metra. Taj cjevovod je povezan s gradskim kotarom Ravnim njivama, vodospremom Marjan-Gripe i napaja veći dio užeg centra. Sustav se zbog puknuća u jednom trenutku disbalansirao, zbog čega je veći dio užeg centra ostao bez vode.

Stanovnici Gajeve ulice, dijela Plinarske te Haračićeve ulice su bez vode i bit će bez nje sve dok se kvar ne popravi. Zasad nemamo znatnijih prijava štete, a situaciju i dalje pratimo", rekao je Perić.

Pogledajte 'eksploziju asfalta' jutros u Varošu: naš čitatelj našao se u žarištu zbivanja u trenutku puknuća cijevi, snimio je kako šiklja voda koja je uskoro poplavila 'pola grada'

Tek kad se bujica vode povukla sa splitskih ulica, izronili su prizori koji svjedoče o razornoj snazi vode; Pogledajte prizore štete iz poplavljenih dijelova grada

Rekao je da je dio užeg središta Splita imao problema s vodoopskrbom kad je smanjen tlak te da je bilo nestanka vode i popratnog zamućenja zbog različitih brzina i laminarnog strujanja vode u cijevima, no stanje se sada polako stabilizira.

Dodao je da se očekuje nastavak radova, demontaža oštećenog dijela cjelovoda i montaža novog dijela.

Iznajmljivači na aparatima: Lako za nas domaće, ali gosti su nam u apartmanu. Tili bi se ljudi otuširat, a nema vode... Zna li 'ko kako se na engleski kaže pukla cijev?

Pukla glavna vodovodna cijev u Varošu, ogromna količina vode slila se prema centru: brojna kućanstva bez pitke vode, ViK provodi sanaciju

Magistralni cjevovod puknuo je jutros na Nazorovom šetalištu odmah ispod Prve vidilice na Marjanu. Voda se velikom silinom slijevala niz ulice u središtu Splita te je poplavila Matoševu i Plinarsku ulicu, Nazorov prilaz, Zrinjsko-Frankopansku i Rendićevu ulicu i Trg Gaje Bulata, na kojem splitski HNK, a zbog poplave je dobar dio stambenih i poslovnih zgrada ostao bez vode.

Kakav je kaos  zavladao jutros poplavljenim dijelovima grada, najbolje svjedoče snimke našeg fotoreportera Pauna Paunovića koji se našao u centru zbivanja.

 

Odmah nakon puknuća cijevi na teren su izišli djelatnici Vodovoda i kanalizacije, pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Splita, koji su ispumpavali vodu, te djelatnici policije koji su regulirali promet. Stanovnicima koji su ostali bez vode stigle su cisterne s pitkom vodom.

Mjesto na kojem je puknula vodovodna cijev obišao je i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, koji je novinarima izjavio da je taj slučaj dokaz zastarjelosti gradske infrastrukture te kako je vrlo važno čim prije realizirati projekt aglomeracije Splita.


 

Naslovnica Split