Dalmacija Split

idemo u babine!

U sjeni mučne sječe borova, ovdje se događa i jedna predivna priča: Splićani, udrite kontru potkornjaku, ovaj prizor više je nego dovoljan razlog da se što prije uputite na Marjan

idemo u babine!

Nakon što je prije dva mjeseca na svijet stiglo plaho janje, splitski Zoološki vrt bogatiji je za još dvoje šarmantnih stanara. Naime, prije osam dana ojarilo se mladunče šarene hrvatske koze, a tri dana nakon pridružio mu se i mlađi brat.

Za starijeg mama očito nije bila spremna i nažalost, nije razvila majčinske osjećaje, a time i potrebu da hrani svoje mlado, pa su timaritelji morali uvesti dežurstva kako bi ga potaknuli da siše. Zato se stariji jarić vezao za ljude, mazan i prisan s posjetiteljima, ali je zato mlađi brat čak duplo teži samo zato što je vezan za majku.

Nekadašnja splitska sramota danas je prava oaza: krave, koke, koze i magarci žive u potpunoj idili, a svi Splićani mogu postati dijelom ove sretne zajednice; Uskoro stižu i novi stanari...

Veselu vijest zaposlenici Zoološkog vrta su jedva dočekali podijeliti s javnosti i još jednom podsjećaju sve generacije da posjete njihov novi dom na vrhu Marjana. Osim toga, šapuću da bi uskoro mogla stići prinova i kod magaraca.

Podsjećamo i na malo janje koje je prije dva mjeseca razgalilo naše čitatelje, a sada je već prava ovčica i ime joj je Jasna.

- Iz zafrkancije je dobila ime po meni, a tako su mi se kolege htjele odužiti jer sam dolazila i njegovala ga po noći. Čak su i zaštitari sudjelovali u njezinom sigurnom odrastanju.

Sada treba s njom raditi kako se ne bi bojala ljudi i kako bi je djeca mogla maziti - uz osmijeh je kazala timariteljica Jasna Bilač, koja je jako prisna s novim članovima velike obitelji koju čine koze, poniji, goveda, magarci, ovce i kokoši.

Sada kada je obitelj još veća, pozivaju sugrađane da posjete nove i stare članove te uživaju u blagodatima domaćeg i autohtonog životinjskog svijeta na splitskom brdu.

Usvojite ih, povedite u šetnju...

Zainteresirani zaljubljenici u životinje mogu se pridružiti volonterskom programu za građane kroz koji bilo koja obitelj ili pojedinac može usvojiti životinje i uz stručnu pratnju s njima raditi te ih izvoditi samostalno u šetnju.

Posebno je važno naglasiti da je ulaz dozvoljen i psima na povodcu, tako da ništa ne sprječava cijelu obitelj da posjeti novi splitski dom autohtonih domaćih životinja.

 

 

Naslovnica Split