Dalmacija Split

borba protiv pipe

'Kirurg' iz Španjolske stigao u Split i obišao palme, dvije prepoznatljive su u najkritičnijem stanju

borba protiv pipe

Jose Javier Siguenza, španjolski stručnjak za dendrokirurgiju, stigao je u Split kako bi zajedno s djelatnicima "Parkova i nasada" obišao gradske palme koje se već nekoliko godina redovito tretiraju sredstvima kako bi ih se zaštitilo od nametnika palmine pipe.

Tom prigodom je demonstrirao tehniku tretiranja injektiranjem na dvije sumnjive palme na Rivi i tri  u sklopu kompleksa Vile Dalmacije.

Kako nam je kazao Gordan Tahirbegović, voditelj odjela održavanja gradskog zelenila u Parkovima i nasadima, u najkritičnijem je stanju jedna palma na Rivi, preko puta Bobisa, za koju je španjolski stručnjak prognozirao da ima 20 posto šanse da preživi.

Druga, ona na Matejušci je u mnogo boljem stanju. Sva navedena stabla su tretirana, odnosno Siguenza je očistio sve zaražene dijelove drveća do zdravog tkiva, nakon čega su ih djelatnici Parkova i nasada dezinficirali i tretirali uobičajenim kemijskim sredstvima koja se koriste već nekoliko godina.

Španjolac je jučer održao korisno predavanje u prostorijama ove komunalne tvrtke, a Tahirbegović naglašava kako su njegovim posjetom Splitu dobili jedno veliko iskustvo, uzevši u obzir činjenicu da se u Španjolskoj bavi zaštitom palmi koje se broje u milijunima, dok, samo za usporedbu, Grad Split u ovom trenutku brine o njih 300-tinjak.

 

Naslovnica Split