Dalmacija Split

'i mi to možemo'

Fotografije koje ruše stereotipe: Gradska knjižnica ugošćuje izložbu o snazi, inspirativnosti i kreativnosti osoba s intelektualnim smetnjama

'i mi to možemo'

Uz slogan "Tko je spreman drugome dati priliku otkriva velike mogućnosti i tamo gdje ih na prvu nema", otvoren je natječaj za fotografije "I mi to možemo".

Natječaj je pozivao autore da pokažu snagu, inspirativnost i kreativnost osoba s intelektualnim smetnjama. I oni zaista jesu na svojim fotografijama prikazali osobe s intelektualnim smetnjama koje ruše stereotipe i vjerovanja da su takve osobe bolesne ili nemoćne. Pokazali su kako osobe s intelektualnim smetnjama nemaju nikakve posebne potrebe nego samo univerzalne ljudske potrebe za ljubavlju, pripadanjem, učenjem, stvaranjem, življenjem...

Navedene fotografije biti će predstavljene javnosti u Gradskoj knjižnici Marka Marulića, 12. veljače, s početkom u 18 sati na Odjelu za djecu i mlade.

Uz izložbu, psihologinja Janina Pavić Jadrić održat će predavanje Mentalno zdravlje osoba s intelektualnim teškoćama. Naime, Osobe s intelektualnim teškoćama u 30 do 35 posto slučajeva razvijaju mentalna oboljenja. Socijalna izolacija, ograničena podrška te nemogućnost izražavanja i stvaranja faktori su o kojima će se u predavanju raspravljati, a koji negativno utječu na mentalno zdravlje.

Naslovnica Split