Dalmacija Split

Komunalni aktivisti

Dok čeka 'Cestara' kvartovska ekipa uzela sprej u svoje ruke: dosadili im zalutali vozači, pa su sami nacrtali prometnu oznaku...

Komunalni aktivisti

Ako neće oni, ja ću – tako bismo najkraće mogli nazvati fotografiju koju smo zabilježili na maloj kvartovskoj prometnici koja spaja Smiljanićevu i Tršćansku ulicu.

Ta je poveznica punih pola stoljeća bila dvosmjerna, a nakon "reorganizacije" prometa na tom dijelu kotara Bol, vozači samo smiju skretati iz Smiljanićeve prema Tršćanskoj. Ulica je poprilično prometna i često se događa da se putnici namjernici provozaju u pogrešnom smjeru, a znakovi, zbog problema s manjkom parkirališnih mjesta i raslinja, koje se često širilo iz privatnih vrtova, često nisu najbolje vidljivi.

Tako je jedan od stanovnika, točno na sredini uličice, negdje na nevidljivoj granici Smiljanićeve i Tršćanske, odlučio sam educirati sve koji se provozaju tom malenom prometnicom. Tek 30-ak kuna za limenku spreja, nije neka cijena za jednu strelicu na cesti koja pokazuje ispravan smjer, a kada se "izliže", ostalo ga je još, da se ponovno podebljaju i poprave crte.

Sudeći po jako lošem stanju splitskih prometnica, a pogotovo manjih unutar kotareva, taj je Splićanin odlučio preskočiti poziv gradskim i kotarskim čelnicima, te čekanje naloga "Cestarovim" radnicima da nacrtaju tek jednu bijelu sjajnu strelicu. Uostalom, vjerojatno je kvartovski aktivist, sudeći po mjesec dana dugim radovima na obližnjem raskrižju ulica Domovinskog rata i Slobode, pretpostavio da gradski koncesionar za održavanje prometnica ne stigne i to obaviti u kraćem razdoblju, pa je samoinicijativno kupio sprej i nacrtao strelicu na cesti.

Ante Šunjić, dugogodišnji čelni čovjek kotara Bol, ustvrdio je za naš list kako nije bio upoznat s aktivnim neslužbenim prometnim redarom na svojem terenu, te je istaknuo da nitko nije prijavio potrebu za dodatnom signalizacijom na toj cesti.
– Svakako ćemo poslati zahtjev gradskoj upravi i provjeriti s nadležnim službama potrebu za dodatnom signalizacijom. Ako je potrebna, to ćemo promptno napraviti – kazao je Šunjić i naglasio da se protivi ovakvom "umjetničkom" komunalnom izražavanju ili "crtanju po vlastitim nahođenjima".

Kako bi se to izbjeglo, kvartovski predsjednik apelirao je na građane Bola da se slobodno obrate kotarskom Vijeću vezano za sve probleme, kao što je, na primjer, i ovaj. No, ovaj problem je kako-tako privremeno riješen, jer dok ne osvane standardna bijela strelica, tu je plava, koja u svakom slučaju pokazuje ispravan smjer svim vozačima.

Naslovnica Split