Dalmacija Split

bitka za 'zlatna vrata'

Kako je jedan 'običan član HDZ-a' dobio strelovito promaknuće i zamijenio Tamaru Visković: mladi aparatčik možda nema program vrijedan poštovanja, ali ima partijsku knjižicu...

bitka za 'zlatna vrata'
Mladi aparatčik veli kako će napraviti 'reviziju dosadašnjih programa i tržišnu analizu', što bi na metajeziku partijske sitneži moglo značiti da se u 'Zlatna vrata' više neće propuštati bez ovjerenog ideološkog 'ausweisa'

Ja sam običan član HDZ-a – kazao je nekidan Ivo Uglešić, mladi splitski gimnazijski profesor povijesti, i tom prostodušnom objavom maestralno, premda nehotice, opisao razmjere jednopartijskog užasa u kojemu živimo.

On, dečko iz petog ili šestog stranačkog ešalona, obični pješadinac na početku obećavajuće karijere, preko noći je prekomandiran na mjesto čelnog čovjeka zadnjih nekoliko godina najživahnije kulturne ustanove u gradu Splitu.

Mladić koji sam sebe brendira neupadljivom običnošću, dobio je, dakle, strelovito promaknuće samo zaslugom što ima partijsku knjižicu. Strah me je i pomisliti gdje bi mu bio kraj da kojim slučajem nije običan nego neobičan član HDZ-a, dakle, kakav dužnosnički čimbenik, pa makar i sitnijega zuba.

Tajna splitske kulture

Da podsjetim – ako vam je slučajno promaklo – Upravno vijeće Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje "Zlatna vrata" odlučilo je zahvaliti aktualnoj ravnateljici te ustanove Tamari Visković i na njezino mjesto postaviti Ivu Uglešića, čovjeka koji uživa u reputaciji najbolje čuvane tajne splitske kulture.

Dok bi se o Tamarinu javnom – dakle, vidljivom i mjerljivom – radu mogla ispisati odeblja skripta, o dečku koji (partijski) obećava ne znamo ništa.

Umjesto biografije koju nema, on može ponuditi tek dirljivo pismo o namjerama, što je i učinio. Uskoro će mu, ponosno je izjavio jednom portalu, u časopisima izići čak dva članka.

Osim što piše za škafetin i topla redakcijska obećanja, on se bavi još koječim na polju kulture: organizira, moderira i djeluje, ma što god to značilo.

Tako djelatan naumio je otvoriti "Zlatna vrata" građanima što je hvale vrijedna iako portirska ambicija, a i nju je Viskovićka već realizirala. Neka pokuša ući na bilo koju od projekcija iz ciklusa "Izabrao umjesto Đele Hadžiselimovića", i bit će mu pun kufer publike.

Posebno bih htio upozoriti na njegova prijeteća obećanja kako želi "dovući priznate stručnjake, profesore i akademike" (čime, bogati, šleperom, remorkerom ili viličarom?) i "dignuti ustanovu na veću razinu" (ne razmišlja valjda o izgradnji nove etaže na zaštićenom spomeniku kulture?).

Ideološki 'ausweis'

Mladi aparatčik možda nema program vrijedan poštovanja, ali bi zato mogao ponuditi pogrom. On, naime, veli kako će napraviti "reviziju dosadašnjih programa i tržišnu analizu", što bi prevedeno s metajezika partijske sitneži na standardni hrvatski moglo značiti da se u "Zlatna vrata" više neće propuštati nitko bez uredno ovjerenog ideološkog "ausweisa".

Amenuje li Gradsko vijeće ovu sramnu kadrovsku odluku, neće se dogoditi ništa što već nismo iskusili. Samo će još jedna – možda i zadnja preostala oaza koju HDZ nije zapišao – pasti.

Ali preživio je ovaj grad i veće dižgracje, pa će nekako i ovo partijsko orgijanje. Nisam baš siguran da ću poživjeti toliko dugo da vidim neki ljepši, preporođeni Split bolje budućnosti. Ali bi kao rosa mladi Ivo Uglešić takav rasplet mogao dočekati.

A kad se jednom vratimo civiliziranom poretku vrijednosti, on će, bojim se, dugo propadati u zemlju od srama dok se bude suočavao s prezirom ljudi kojima će morati objasniti kako je imao obraza natjecati se protiv osobe kojoj je apsolutno, pače komično nedorastao.

Lice običnog člana HDZ-a možda će barem tada obliti neobično crvenilo.

 

Naslovnica Split