Dalmacija Split

ništa nas ne smije iznenaditi

'Split je u zoni u kojoj su mogući razorni potresi jačine oko osam stupnjeva po MSK ljestvici'; Koliko je gradski sustav civilne zaštite spreman za potencijalne katastrofe?

 ništa nas ne smije iznenaditi

Kroz prijedlog odluke o izmjeni Odluke o osnivanju i imenovanju Glavnog odbora za koordinaciju, praćenje i nadzor procesa i rezultata izrade i provedbe "Strategije razvoja grada Splita 2020.-2030." predložilo se danas u Banovini da se Jure Šundov, nekadašnji predsjednik Gradskog vijeća koji je bio član odbora, sada smjeni s te funkcije. Odluka je jednoglasno usvojena.

Nino Vela je kroz izvješće Prijedloga zaključka o usvajanju Analize stanja sustava civilne zaštite Grada Splita u 2018. godini i Plan razvoja sustava civilne zaštite na području Grada Splita u 2019. godini, istaknuo da je cilj sustav civilne zaštite učiniti što efikasnijim i dodatno ga osnažiti.

Obveze su jednica lokalne samouprave provoditi preventivne aktivnosti. Problem ostaje nedovoljna motivacija građana za popunu postrojbe, jer kada dođe do nepogode, svi se pitaju zašto neko nije djelovao. Svi smo pozvani da se uključimo kako bi bili što spremniji – kratko je obrazložio Vela.

Joško Markić, SDP-ov vijećnik je pohvalio što se u Izvješću objektivno navode manjkavosti sustava Civilne zaštite (CZ) u Splitu kao i područja koja zadovoljavajuće funkcioniraju.

- Jedino tako možemo sustav poboljšati i u tome će vjerujem službe grada imati potporu svih nas – kazao je te dodao:

- Prema Procjeni ugroženosti stanovništva, materijalnih i kulturnih dobara i okoliša od katastrofa i velikih nesreća, Grad Split je u zoni u kojoj su mogući razorni potresi jačine oko osam stupnjeva po MSK ljestvici.

Osim moguće opasnosti od potresa, iznimno je važno biti spreman i za bilo kakve druge nepogode. I u ovogodišnjem izvješću, slično kao i prije godinu dana, navodi se da osposobljavanje pripadnika postrojbi civilne zaštite nije provedeno zbog toga što pripadnici nisu opremljeni zaštitnom opremom i specifičnim sredstvima.

Kakav je plan da o ovome ne čitamo u izvješću i za godinu dana? Jesu li predviđena potrebna sredstva u proračunu za 2019.? - upitao je Markić

Isto tako, naglasio je, u izvješću se navodi da nije provedeno niti osposobljavanje povjerenika CZ te je važno o tome u narednom razdoblju voditi računa i sve moguće propuste ispraviti.

U izvješću, kod dijela o prevenciji zaštite od požara na Marjanu, navedeno je da je 1. veljače 2018. imenovana Radna grupa za izradu Elaborata oko video nadzora na Marjanu. Oni moraju izvršiti testna paljenja IPNAS sustava i izraditi Elaborat.

Planirani rok je prvo odgođen do kraja lipnja 2018, a sada i do kraja prosinca 2018. Kao razlog se navode "izrazito nepovoljni vremenski uvjeti za testna paljenja". Zar su uistinu uvjeti u našem gradu kontinuirano u posljednjih više od šest mjeseci toliko nepovoljni da se kasni s izradom ovog Elaborata? - upitao je Markić.

Marina Protić, pročelnica Ureda Grada je kazala da na obuku ne možemo utjecati jer je i bivši pročelnik tražio mogućnosti kako provesti obuku, međutim nije dolazilo do pozitivnog odgovora.

- Sredstva su procijenjena, i meni se činilo malo, ali su mi rekli da su dostatna za ovu razinu obuke – dodao je Nino Vela, dogradonačelnik i dodao da se videosustav na Marjanu nije mogao pregledati u ljetnoj sezoni, ali će sada uskoro moći. Točka je usvojena.

Naslovnica Split