StoryEditorOCM
Dalmacijakamen temeljac

Opara najavio nove splitske projekte: Djeco, školu 'Mejaši' grade vaši roditelji

27. studenog 2018. - 19:38

Da ovih dana nisu započeli radovi na dogradnji Osnovne škole "Mejaši", nova nastavna godina teško bi se organizirala u toj osmoljetki na istočnom dijelu grada, koju pohađa čak 870 učenika, i to u tri smjene, od kojih prva započinje već u 7.45.

Srećom, u utorak su predstavnici Grada, Županije i kotara Mejaši pred školarcima svečano obznanili početak radova s istočne strane postojeće zgrade, gdje će se dograditi tri nove učionice i dva kabineta.

Kao kamen temeljac položena je škrinjica uspomena sa željama učenika, koju su položile Marta Didić i Ljubica Rajčić.

Ravnateljica OŠ "Mejaši" Josipa Banić potvrdila nam je da se stalno traži više mjesta za polaznike zbog rasta broja stanovnika iz kvartova koji gravitiraju školi.

- Nemamo problem s opadanjem broja učenika jer nam pripadaju i POS-ove zgrade na Kili, te veliki broj djece iz mladih obitelji koje se doseljavaju u naš kotar. No, prostora nam nedostaje za organiziranje nastave i izvanškolskih aktivnosti, pa će nam se rad škole znatno unaprijediti dogradnjom - kazala je Banić.

Prema riječima gradonačelnice Jelene Hrgović Tomaš, do kraja ove školske godine očekuje se kraj radova pa će se nastava puno lakše organizirati, iako je Banovina dobila naputke iz Ministarstva obrazovanja da organiziraju prijevoz djece u druge osmoljetke, no oni su se odlučili zadržati djecu u svojem kotaru.

Dogradit će se oko 360 nastavnih kvadrata, a ulaganje je vrijedno oko 3 milijuna kuna.

- Investicijom će se zadovoljiti kapaciteti ovog dijela grada, a nakon toga, u lipnju nam slijedi škola "Kamen-Šine", a potom i Kila - istaknula je Hrgović Tomaš.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara nije krio zadovoljstvo posjetom OŠ "Mejaši".

- Ovo je dio našeg plana da se svakih šest mjeseci uhvatimo novog projekta škole ili vrtića. Radovi na Pujankama su u rokovima, Mejaši, evo, kreću, a Kamen-Šine ćemo, nadam se, početi do ljeta, a izazov je i škola Kila. Radimo na projektima dječjih vrtića na Trsteniku i Kili. I djeci sam rekao, ovo sve ne radi Grad, nego njihovi roditelji svojim novcem, a mi taj novac samo raspoređujemo po prioritetima. Ne želimo puniti škole u centru grada djecom iz istočnih kotareva. Djeca moraju rasti u svojim kvartovima, a ne da radimo spavaonice. Siguran sam da će se i škole u centru opet napuniti raznim mjerama koje provodimo - uvjeren je poteštat.

Da se u kotaru Mejaši događa puno pozitivnih pomaka potvrdio je i kotarski čelnik Vice Mihanović, koji nam je ispričao da se dovršava igralište kraj škole, a uskoro će biti poznato i tko će graditi Put Vrborana, prometnicu koja bi Kilu trebala kvalitetno povezati s ostatkom grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:36