Dalmacija Split

pacijenti negoduju

Pobuna u Starom rodilištu: dvoje liječnika na bolovanju, na leđa zamjene palo 2700 pacijenata!? U Domu zdravlja imaju objašnjenje

pacijenti negoduju

Traje tiha pobuna dijela pacijenata županijskog Doma zdravlja, jer je od protekle srijede na bolovanju Nenad Čulić, liječnik obiteljske medicine koji svoju ambulantu ima u zgradi starog rodilišta u Matoševoj ulici.

Doktor Čulić skrbi za oko 1300 pacijenata, mahom starijih sugrađana kojima je vrlo često potrebno izdavanje uputnica, te propisivanje već zadane terapije ili nove. Budući da liječnika već danima nema u ordinaciji, dio pacijenata negoduje i upozorava da nisu u mogućnosti ostvariti svoja zdravstvena prava.

Odgovore na otvorena pitanja potražili smo u regionalnoj zdravstvenoj ustanovi.

– Prvo i osnovno, u ambulanti dr. Čulića, svaki dan tijekom radnog vremena medicinska sestra svim pacijentima može dati upute gdje da se jave ako je u pitanju problem koji ona ne može riješiti. Pacijenti se, inače, moraju javiti samo kat ispod ambulante dr. Čulića, dakle u prizemlju, u ordinaciju dr. Dijane Matane, koja je također na bolovanju, ali je mijenja dr. Bruno Markioli.

On zamjenjuje i dr. Čulića, pa njegovim pacijentima može izdati potrebne uputnice, lijekove, obaviti previjanje ili pregled. Prema sadašnjim informacijama, dr. Čulić će se na posao vratiti u srijedu ili četvrtak, dok će dr. Matana biti odsutna još neko vrijeme – tvrdi dr. Marko Rađa, voditelj odjela obiteljske medicine u Domu zdravlja.

Zbog čega nije promptno pronađena zamjena za dr. Čulića i zašto nitko nije zaposlen na njegovu mjestu?

– Na Zavodu za zapošljavanje nema ni jednog nezaposlenog liječnika obiteljske medicine, pa ga stoga i nismo mogli primiti. O kolikom je problemu riječ najbolji govori podatak kako smo nedavno oglasili javni natječaj za tri zamjene u Domu zdravlja jer tri liječnika odlaze na godišnji odmor. Svoju prijavu poslala je samo jedna kolegica – ističe dr. Rađa.
Na kraju, dok se kolege ne vrate s bolovanja, možemo samo zaželjeti dr. Markioliju da izdrži jer do njihova povratka morati skrbiti za 2700 pacijenata – 1300 dr. Čulića, a 1400 su pacijenti dr. Matane.
 

Naslovnica Split