Dalmacija Split

dug je put...

Kada će Split dobiti ceste kakve zaslužuje? Gradski 'ministar' pojasnio nam je u čemu je 'kvaka' te najavio izgradnju novih ulica

dug je put...

Deseci splitskih ulica, na stotine metara neuređenih pravaca, nedovršenih spojeva, ulica unutar naselja i dalje, unatoč brojnim obećanjima, strpljivo čekaju svoju transformaciju.

Od oputine do normalne prometnice dug je put. Naš zadnji tekst vezan uz brojne neasfaltirane ulice u gradu pod Marjanom, u kojem smo istaknuli samo dio nedovršenih i neuređenih ulica, izazvao je opravdane reakcije brojnih čitatelja. Iako do zaključenja naših stranica prije gotovo tri tjedna, kada smo objavili prvi tekst o ovoj temi, iz "objektivnih razloga" ni danima kasnije nije nam stizao odgovor iz Banovine.

Ipak, dočekali smo da se javi Jurica Vojnović, gradski pročelnik za izgradnju i upravljanje razvojnim projektima. Ustvrdio je da zbog brojnih obveza nije stigao odgovoriti na naša pitanja sažeta u jedno - kada će se napokon urediti i asfaltirati makadami u srcu i na rubovima Splita. Zatim nas je pozvao na razgovor u Banovinu...

– Ljut sam na vas – dočekao nas je pročelnik.

– Zašto? – začudio se vaš novinar.

– U tekstu ste napisali da vam nisam odgovorio i kako čekate odgovor – nastavio je Vojnović.

– Pa jeste li? – kontrirao sam.

– Nisam imao vremena. Dnevno primim po pedesetak mailova, tko će sve stići i svima odgovoriti. Trebali ste nazvati – kategoričan je gradski "ministar" za izgradnju.

– Normalno da sam zvao, ali se nitko ne javlja u vašem uredu. Zvao sam, pisao, ali s druge strane samo muk. Niti se itko javlja, niti mi odgovara na mail – pokušao sam objasniti pročelniku.

– Ajde dobro. Nemam praksu da zovem novinare u svoj ured, vi ste iznimka. Stoga da vam objasnim u kratkim crtama. Volio bih da najprije napravimo razliku između asfaltiranja i potpunog uređenja ulica. Neke druge službe skrbe za asfaltiranje i sanaciju, dok mi kao Služba za izgradnju i upravljanje razvojnim projektima projektiramo i gradimo ceste u punom profilu sa svim potrebnim pripadajućim sadržajima. Stoga idemo redom. U proračun za ovu godinu, iako je na izmaku, ušla je Ulica Mira Barešića i spoj Tršćanske i Smiljanićeve ulice – kazao je Vojnović, ističući da je to već javna stvar, objavljena u splitskom Službenom glasniku.

Kako je navedeno, u "svrhu poboljšanja uvjeta, te kvalitete življenja i pristupa, kako postojećim tako i novoplaniranom poslovnom objektu, ukazalo se potrebitim izvršiti povezivanje postojećih ulica Tršćanske i Smiljanićeve".

– U tijeku je izrada idejnog projekta. Tijekom godine planirano je ishoditi lokacijsku dozvolu, izraditi parcelacijski elaborat, riješiti imovinsko-pravne odnose, izraditi glavni projekt, te ishoditi građevinsku dozvolu – naveli su iz gradske uprave.

Što se tiče Ulice Mira Barešića na Visokoj, kotara koji uz Mejaše najviše od svih muku muči s komunalnim problemima, prije svega prometnim i infrastrukturnim s milijun manjkavosti, i nju očekuje svijetla budućnost. Kvartovska prometnica koja vodi do obiteljskih kuća je u stvari obični makadamski put koji je potrebno urediti prema već gotovom projektnom rješenju, te riješiti imovinsko-pravne odnose na samoj trasi.

Duljina poteza koji je potrebno urediti je oko 160 metara, za što je već ishođena lokacijska dozvola.

– Uz nabrojane, u planu je izgradnja i nekih drugih ulica. Međutim, popis želja je podugačak. Građani nam svakodnevno ukazuju na manjkavosti i probleme. Koliko god je moguće iziđemo im u susret. Međutim, njihovu realizaciju određuje politika, odnosno Gradsko vijeće. Oni odlučuju što će ući u gradski proračun za predstojeću godinu – zaključio je pročelnik Vojnović.

Naslovnica Split