Dalmacija Split

prekinimo šutnju!

Splićanka o svom iskustvu: Liječnik mi je rekao da me se srami pogledati u oči, ali da sustav ne funkcionira ni uz najbolju volju

prekinimo šutnju!
Ilustracija

Ako imate vlastitu priču o lošem iskustvu, nemaru i neprofesionalnosti u hrvatskom zdravstvu koju ste voljni podijeliti kako bismo temu održali u fokusu javnosti i utjecali na Ministarstvo zdravstva, javite nam se na mail [email protected] ili u inbox naše Facebook stranice. Anonimnost je zajamčena.

--

Ovo ljeto sam se imala priliku uvjeriti u totalno ne funkcioniranje splitske bolnice. Naime, moja majka u pratnji svoje dvije kćerke (obadvije smo zdravstveni djelatnici) je čekala 30 sati na internom prijemu životno ugrožena jer se dežurni liječnici nisu mogli dogovoriti tko će ju primiti na svoj odjel, a dežurna specijalizantica je neumorno nazivala i molila svoje starije kolege da poduzmu nešto.

U nevjerici nas je svako malo posjećivala i imala se potrebu ispričavati da nije do nje, da je ona bespomoćna. U tih 30 sati smo kao pacijenti, a ujedno i kao zdravstveni djelatnici  toliko vidjeli bezobrazluka i neznanja da smo bez obzira na to gdje će nam mama biti smještena već planirali na koji način ćemo se domoći neke humanije bolnice i pristojnijeg medicinskog osoblja.

Majku su nam zaprimili na neodgovarajući odjel, samo da je prime, pretpostavljam da je tada dežurni liječnik na tom odjelu imao najviše savjesti i shvatio je da je nehumano i nenormalno da žena s takvim nalazima još i dalje sjedi po bolničkim hodnicima, pa se "smilovao".

Kroz par dana su napravili pretrage na tom odjelu i shvatili kako kao je moja majka čisti ginekološki pacijent i da treba biti premještena na ginekologiju po preporuci ginekologa onkologa koji je to napisao nakon sto ju je pregledao. Međutim, dežurni ginekolog odbija primiti pacijenticu (moju majku) na ginekologiju bez ikakvog objašnjenja, a kako moja majka leži na neodgovarajućem odjelu, liječnik me poziva na razgovor i kaže da me se srami pogledati u oči obzirom da sam zdravstveni djelatnik i da vidim da sistem ne funkcionira te da uz najbolju volju i želju da mojoj majci pruži liječenje, jednostavno ne može ništa napraviti te da je mora otpustiti sa svog odjela.

Osobno sam nazvala predstojnika ginekologije. Čovjek me tako bahato i bezobrazno, nepristojno i nemam riječi kojom bi to ponašanje opisala, naprasito prekinuo u razgovoru. Tako da me nije niti saslušao do kraja, nego je završio razgovor. Toga istog dana majka mi je otpuštena iz bolnice. 

Odmah smo se uputili u drugi grad na dostojnije liječenje. Kroz dva dana moja majka je imala postavljeni dijagnozu i dobila adekvatno liječenje, s tim da liječnici u toj bolnici nisu mogli vjerovati kad su čitali otpusno pismo kako je teklo 10-to dnevno liječenje u splitskoj bolnici, a najviše ih je interesirao podatak koji je pisao u otpusnom pismu, a to je da je dežurni ginekolog odbio primiti pacijenticu na svoj odjel.

Na svu sreću moja je majka dobila adekvatno liječenje, samo je pretužno da ga nije mogla dobiti u svom gradu i u svojoj bolnici!
 

Naslovnica Split