StoryEditorOCM
DalmacijaDijete, cjelovitost, umjetnost, krug

U Muzeju grada Splita otvorena izložba dječjih radova

11. listopada 2018. - 10:26

Izložba dječjih radova „Dijete, cjelovitost, umjetnost, krug“ jučer je pred brojnom publikom otvorena u Muzeju grada Splita - jugoistočnoj kuli Dioklecijanove palače.

Izložena djela 550 djece iz splitskih vrtića Oblutak, Mimoza, Agava, Vrapčić, Gariful, Ružmarin, Rusulica, Mirta i More daju prikaz projekta čija je provedba počela u siječnju ove godine u Dječjem vrtiću Cvit Mediterana.

Njime se istraživao proces djetetova spoznavanja svijeta i njegovog cjelovitog razvoja i to preko niza likovnih aktivnosti koje se bave krugom kao simbolom cjelovitosti.

- Ovaj projekt je slijedio dječju prirodu, njihove razvojne potrebe te ih poticao u spontanosti i kreativnosti. Nisu bili usmjereni na rezultat nego su kroz igru doživljavala metaforu kruga i to kroz različita područja poput baštine, emocija i kretanja. Djeca su ustvari na prirodan način radila nešto što je za nas odrasle pomalo apstraktno - pojasnila nam je v.d. ravnateljica Dječjeg vrtića Cvit Mediterana profesorica Mirjana Bakotić naglasivši kako je do ovog projekta i suradnje s Antonijom Balić Šimrak, izvanrednom profesoricom na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, došlo iz razloga što već duže vrijeme vrtić radi na poboljšanju svoje obrazovne prakse.

- Sudjelovali smo i u mnogo projekata čiji smo nositelji bili mi, a u ovom projektu nam je cilj bio da kroz umjetničke sadržaje na cjelovit način potaknemo razvoj djeteta. Odlučili smo napraviti odmak u poticanju njihove kreativnosti i zbog toga zatražili suradnju s Antonijom Balić Šimrak - ispričala nam je Mirjana Bakotić iz dječjeg vrtića Cvit Mediterana kako je došlo do uspješne suradnje.

U knjizi koja prati izložbu, a koja će biti izdana u studenom ove godine, prikazan je specifičan proces istraživanja u području umjetnosti koji njeguje i služi se metodama istraživanja usklađenima s načinima istraživanja i stvaranja koje primjenjuju i sami umjetnici kad interpretiraju svoj doživljaj svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:06