Dalmacija Split

pomoć socijali

Oprašta se do 10.000 kuna, Banovina objavila poziv: najsiromašniji Splićani moraju izvaditi sedam potvrda do otpisa duga

pomoć socijali

Grad Split odlučio se, ipak, na otpisivanje dijela svojih potraživanja prema građanima, ali isključivo onih koji se tiču komunalne naknade.

Još prije desetak dana prognozirali smo kako se blokirani Splićani ne moraju nadati da će proći poput Zagrepčana, kojima je vlast, predvođena gradonačelnikom Milanom Bandićem, opraštala dugove bez ikakvih kriterija, ne tražeći čak ni da zadužene osobe podnose zahtjeve za otpis. Otpisu dugova pod Marjanom se, pak, mogu nadati samo najteži socijalni slučajevi, koji će se k tome morati istrošiti da bi dokazali svoj status.

Ako Splićanin ili Splićanka koji se nadaju oprostu duga za komunalije nemaju status korisnika zajamčene minimalne naknade, odnosno prava na pomoć za uzdržavanje, oni će morati "izvaditi" čak sedam različitih potvrda kako bi dokazali da su u nezavidnom imovinskom statusu. Oni koji su vlasnici bilo kakve nekretnine neće dobiti otpis duga, a potvrdu o (ne)posjedovanju stana ili kuće dužni su izvaditi i za sve punoljetne članove svojega kućanstva!

Iz Banovine ih upućuju na Ministarstvo unutarnjih poslova kako bi dokazali da nisu vlasnici vozila, te na Lučku kapetaniju da ne bi slučajno posjedovali kakav brod...

– Budući da se radi o otpisu duga prema gradskoj upravi u iznosu od 10.000 kuna po zaduženoj osobi, građanima ne bi trebao biti problem izvaditi i priložiti sve te potvrde kako bi dokazali svoj status i zadovoljili kriterije – smatra Dragan Brtan, pročelnik gradskog Upravnog odjela za financijsko upravljanje i kontroling.

Banovina nije, prema njegovim riječima, u istoj situaciji kao Grad Zagreb da bi mogla baš svima, bez kriterija, opraštati dugove, što, osim toga, ne bi bilo u redu ni prema onima koji uredno podmiruju svoje obveze. Ovogodišnji splitski proračun iznosi 900 milijuna kuna, a toliki iznos zagrebačka lokalna blagajna ubire samo od prireza...

Na pitanje imaju li u gradskoj upravi ikakve projekcije o tomu koliki se broj Splićana uopće može nadati oprostu duga za komunalnu naknadu, Brtan odgovara:

– Prema podacima koje smo dobili od Fine, trenutačno postoji 3397 aktivnih ovrha, odnosno toliko je ovršenih građana. Mi ne možemo znati koliko će njih udovoljavati uvjetima... Ako baš svi iskoriste mogućnost otpisa do 10 tisuća kuna, odnosno dostave pripadajući zahtjev Gradu, mogući iznos ukupnog otpisa je 18,17 milijuna kuna.

Na pitanje što će biti s potraživanjima komunalnih poduzeća poput "Čistoće" ili "Vodovoda i kanalizacije", namjeravaju li i oni otpisivati dugove građanima, pročelnik za financije kaže kako ih Grad ne može na to prisiliti.

– Mi ćemo im sugerirati da se povedu za našim primjerom, da otpišu potraživanja koja imaju barem prema socijalno ugroženima. Takva je odluka, međutim, na direktorima pojedinih tvrtki, a moraju je "blagosloviti" nadzorni odbori i skupštine poduzeća. Grad Split je u većini tih komunalnih tvrtki samo jedan od suvlasnika – kaže naš sugovornik.

Inače, krajnji rok do kojeg se davatelji usluga i jedinice lokalne uprave i samouprave moraju očitovati o eventualnom otpisu dugova prema građanima je idući petak, 28. rujna.

Rok od 30 dana

Iz Banovine je u četvrtak poslano priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

Grad Split objavio je Poziv za podnošenje zahtjeva za otpis duga u kojem se pozivaju sve fizičke osobe dužnici Grada Splita da temeljem odredbi članka 10. Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama ("Narodne novine" broj 62/18. - u daljnjem tekstu: Zakon) podnesu zahtjev za otpis dospjelog duga na ime komunalne naknade  i to u roku od 30 dana od dana objave Poziva na web stranicama Grada Splita. 

Grad Split otpisat će dug dužnika najviše do ukupnog iznosa zbroja glavnice i troška do 10.000,00 kuna, a koji zbroj se uvećava za pripadajuće dospjele kamate.

Tekst poziva i obrazac Zahtjeva nalaze se na linku: http://www.split.hr/Default.aspx?art=10208&sec=2 

PSD

 

Naslovnica Split