Dalmacija Split

ODOBREN ANGAŽMAN

Asistenti, javite se na natječaje, 138 učenika s teškoćama sjeda u klupe

ODOBREN ANGAŽMAN

Internetske stranice gradskih osmoljetki ovih dana pune su natječaja za pomoćnike u nastavi koji će raditi s učenicima s teškoćama tijekom školske godine koja je pred vratima.

Kandidati za asistente moraju imati završenu minimalnu srednju školu te za njihovo angažiranje ne smiju postojati pravosudne zapreke iz članka 106. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. Povod ovom tekstu bili su pozivi roditelja čija djeca zbog nekih razloga nisu "iz prve" dobila asistente u nastavi, ključnu pomoć individualnim potrebama djeteta.

Stoga smo upitali odgovorne u Gradu na koji način će se osigurati pomoćnici u nastavi za školsku godinu 2018./19., odnosno koliko asistenata će se angažirati i za koliko učenika s teškoćama.

- Lani je, u sklopu projekta "S pomoćnikom mogu bolje III", iz Europskog socijalnog fonda (ESF) osigurana potpora 101 pomoćnika u nastavi za 123 učenika s teškoćama, a za novu školsku godinu odobreno je angažiranje 120 pomoćnika u nastavi za 138 učenika. Riječ je o projektu koji će se provoditi do 2021. godine, za što je osigurano 16 milijuna kuna, od kojih 10 milijuna nepovratnog novca iz ESF-a, još 3,7 milijuna osigurava Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a, dok će se preostali iznos od 2,5 milijuna kuna osigurati iz izvornih sredstava Grada - glasi odgovor iz Banovine.

Iz gradske uprave napominju da su ciljna skupina osnovci s teškoćama u razvoju koji imaju značajna motorička oštećenja, značajne probleme u komunikaciji i socijalnim interakcijama (poremećaji iz autističnog spektra), teškoće u intelektualnom funkcioniranju, oštećenje vida, ponašanja koja ih značajno ometaju u funkcioniranju i ugrožavaju njihovu fizičku sigurnost i fizičku sigurnost drugih učenika, a uključeni su u neki od oblika psihosocijalne podrške izvan školske ustanove.

Budući da dio učenika s teškoćama lani nije uspio "upasti" u program financiran kroz EU-ov projekt, Grad je osigurao dodatnih 1,2 milijuna kuna za rad 32 asistenta za 33 učenika s teškoćama kojima je sukladno odluci Povjerenstva za utvrđivanje kriterija za angažiranje suradnika u odgojno-obrazovnom radu pomoćnik prijeko potreban.

Dobra je vijest da Grad ovaj program financiranja pomoćnika u nastavi namjerava nastaviti i u aktualnoj školskoj godini u kojoj se planira financirati rad 38 pomoćnika za 40 učenika s teškoćama u osnovnim školama. Nadamo se da će s ovim sva djeca kojima je to potrebno uistinu i dobiti asistente u svojim klupama.

Naslovnica Split