Dalmacija Split

ZANIMLJIVA RADIONICA

Splićani prohodali po žici: pogledajte kako su izgledale poduke jedinog Hrvata koji je nastupao u svjetski poznatom Ciruque du Soleil

ZANIMLJIVA RADIONICA

U splitskom kinu "Bačvice" proteklog vikenda održana je radionica hodanja po žici. Radionicu je vodio Ante Ursić, koreograf i cirkuski umjetnik, jedini Hrvat koji je nastupao u svjetski poznatom Ciruque du Soleil.

Rođeni Berlinčanin svoje cirkuske vještine usavršavao je u rodnom gradu i Belgiji. Nakon zapaženih nastupa pridružio se kanadskom Cirque du Soleil, gdje je nastupao pet godina u produkciji Totem s "devil sticks" izvedbom. "Devil sticks" je vještina žongliranja s tri štapa, jednim malo dužim i dva kraća. Ante trenutačno pohađa doktorski studij na kalifornijskom sveučilištu Davis, gdje na odjelu za kazalište i ples istražuje animalnost u izvedbama tradicionalnog i suvremenog cirkusa.

- Gotovo pet godina sam nastupao u brojnim predstavama Cirque du Soleil i drago mi je kada svoje znanje i vještine mogu prenijeti na druge. Zahvaljujem Antoniji Kuzmanić i njezinu ROOM 100 kolektivu koji me pozvao da održim radionicu u Splitu. Iako nisam odrastao ni živio u Hrvatskoj, svako ljeto volim doći u Brela na svoju djedovinu. Želja mi je živjeti u Hrvatskoj nakon završetka studija, jer se tu osjećam odlično - kazao nam je Ante.

Polaznici radionice učili su osnove tehnike hodanja po žici, s balansirajućom motkom i bez nje. Druga radionica održat će se u rujnu. Nakon te radionice polaznici će zajedno s Antom izvesti predstavu za javnost.

- Ante je vrhunski cirkuski umjetnik i uistinu sam oduševljena suradnjom koja je dogovorena na duži rok. Neprocjenjivo je iskustvo skupljati znanje i raditi s takvom osobom, pripadnikom svjetske cirkuske klase - rekla nam je Antonia Kuzmanić iz ROOM 100 kolektiva.

Naslovnica Split