Dalmacija Split

DONEDAVNI ČELNIK vik-a NAPUŠTA TVRTKU

Davidoviću za svaki direktorski dan 390 kuna otpremnine

DONEDAVNI ČELNIK vik-a NAPUŠTA TVRTKU
Davidović se vraća u tvrtku iz koje je došao u Banovinu

Komentar aktualnih zbivanja zatražili smo i od donedavnog direktora Davidovića, ali nije odgovarao na naše opetovane pozive

Na mjesto direktora "Vodovoda i kanalizacije" (ViK), jedne od najpoželjnijih splitskih fotelja, uskoro bi trebao zasjesti Tomislav Šuta, trenutačni direktor županijske tvrtke "Regionalni centar čistog okoliša", zadužene za projekt Lećevica.

Kako nam je sam potvrdio, prvi radni dan na novoj dužnosti bit će mu 19. ožujka, a do tada je Joško Čelan privremeni upravitelj ove komunalne tvrtke kojeg je 30. siječnja imenovao Trgovački sud. Prema neslužbenim informacijama, donedavni ViK-ov čelni čovjek Drago Davidović ipak je otišao iz "Vodovoda" i sa sobom odnio otpremninu od 160.000 kuna neto.

Spominjalo se da mu je ponuđeno radno mjesto u tom gradskom poduzeću, u skladu s njegovom stručnom spremom, ali ga je odbio jer se nagađalo da je njegov uvjet za ostanak "preseljenje" na mjesto direktorova zamjenika ili savjetnika, što očito nije odgovaralo sadašnjim političkim strukturama u Banovini koje predvodi HDZ.

Zbog svega navedenog, Davidović se ipak odlučio vratiti u "Advenu", tvrtku iz koje je došao u Banovinu, nakon što je Ivo Baldasar izabran za poteštata. Na čelu "Advene" nalazi se Vili Mihovilović, koji je do sredine siječnja i dolaska kadrova imenovanih od strane koalicije HDZ-a i Kerumova HGS-a bio predsjednik ViK-ova Nadzornog odbora.

Donedavni čelnik "Vodovoda", kojeg je bivši gradonačelnik Baldasar s funkcije njegova višeg savjetnika za projekte, pri samom kraju mandata smjestio na direktorsku poziciju u toj komunalnoj tvrtki, u fotelji je proveo nešto više od 13 mjeseci, preciznije od 15. prosinca 2016. do 30. siječnja 2018. godine. Zato nije bilo teško izračunati koliki iznos je dobio za svaki dan proveden na tom poslu.

Uzimajući u obzir brojku od točno 413 direktorskih dana, uz mjesečnu plaću, svaki dan je vrijedio nešto manje od 390 kuna. Kada bismo oduzeli neradne dane i blagajne, dnevna svota otpremnine poprilično bi se povećala.

U slučaju da je Davidović odlučio prihvatiti ponuđeni posao i ostati u "Vodovodu", bio bi četvrti direktor koji je nakon razrješenja dužnosti ostao pod ugovorom s istim poslodavcem.

U ViK-u je dosad ionako troje čelnika nakon završetka mandata ostalo u tvrtki – Marijan Ricov (kandidat Liste Velog mista), Radojka Jeločnik (imenovana u Kerumovu mandatu), inače kuma Nevenke Bečić, te drugi HGS-ov čovjek u ViK-u Antonio Kardum, dotadašnji član "Hajdukove" Uprave za financije. Htio je u "Vodovodu" ostati i Davidovićev prethodnik Zdravko Mulić, SDP-ov veteran, no Baldasar je kao razlog smjene naveo – njegovu životnu dob.

Naslovnica Split