Dalmacija Split

ruža političkih vjetrova

Svaka mjerna postaja oko Karepovca godišnje košta milijun kuna; Direktor Čistoće: Neka se struka konačno oglasi jer ovo postaje deprimirajuće

ruža političkih vjetrova

Mostovac Ante Čikotić, splitski gradski vijećnik i bivši državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike (dok je na čelu Ministarstva bio njegov stranački kolega Slaven Dobrović), nakon sastanka s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom poručio je javnosti kako se "povjerenje u institucije izgubilo i da će inzistirati na tematskoj sjednici Gradskog vijeća o sanaciji odlagališta".

Između ostalog, predložio je i da se nabave još tri mjerne stanice oko deponija na Karepovcu kako bi građani mogli dobiti kvalitetnu informaciju neovisno o smjeru vjetra ili tlaku zraka. U srijedu je rekao i da mu nije ni jasno po kojem se projektu, odnosno po kojoj građevinskoj dozvoli, izvode radovi na sanaciji, te je prozvao sve institucije, s Gradom i "Čistoćom" na čelu, da su zakazale.

Glavni građevinski projekt sanacije Karepovca predviđa jednu tzv. imisijsku postaju, i to u neposrednoj blizini naseljenih objekata. U njemu stoji kako je "uzimajući u obzir ružu vjetrova prema kojoj su na području grada Splita dominantni sjevero-sjeveroistočni vjetrovi, postaja postavljena jugozapadno od odlagališta, i to 300 metara južno od granice starog dijela deponija".

Tu informaciju potvrdio nam je i Miroslav Delić, direktor "Čistoće", uz napomenu kako se ustvari radi o dvjema postajama s instrumentima za mjerenje šest elemenata propisanih projektom, ali se obje nalaze na istoj kući. Zanimalo nas je koliko bi trajalo i koštalo kad bi se još tri takve postaje postavile oko odlagališta.

Delić kaže kako mu je na to teško odgovoriti. Mjerenja s ove jedne postaje županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo godišnje naplaćuje 900.000 kuna. Znači li to da bi još tri mjerne postaje (a svaka bi trebala imati po šest instrumenata za svaki od tih zadanih plinova) koštale još 2,7 milijuna kuna godišnje, direktor ne zna.

– Mjeri se šest plinova, baš kako je to bilo predviđeno glavnim projektom. Ti se parametri mjere u realnom vremenu, osim čestica jer se čeka da se natalože... Pitanje je i mogu li se na tržištu naći i isporučiti ti instrumenti. Međutim, pravo je pitanje i treba li još postaja i treba li se još što mjeriti. Neka se struka konačno oglasi jer ovo postaje deprimirajuće. Imali smo sve dozvole i propisane parametre po kojima treba raditi, izabran je izvođač s referencijama i mislili smo da će sve ići glatko. Sad smo i mi zbunjeni – govori nam Delić.

Sada su se, kaže, mnogi angažirali oko Karepovca, a donedavno gotovo nitko nije govorio o tome. Osim Tihe Barića, kaže naš sugovornik, i njegovih suradnika okupljenih u udruzi "Karepovac – drugo lice Splita".

Delić smatra da je i on meta u ovoj "unakrsnoj paljbi" oko deponija. Ovdje valja notirati i kako jedan od njegovih prethodnika Alen Ćurin, sada u ime Zelene liste, javno zaziva "zaustavljanje smrada".

– Kad sam 2014. godine postao direktor "Čistoće", Karepovac je bio neograđena ledina, a čak 50 posto parcela na prostoru odlagališta nije imalo riješen imovinsko-pravni status. To je bio preduvjet za sanaciju i to smo uspjeli u rekordno vrijeme. U to doba je Karepovac bio bez videonadzora i bez ikakve mjerne postaje. U dogovoru sa susjedima, ogradili smo deponij, zazelenili okolni pojas, uveli novi sustav zatrpavanja smeća zemljom, zbog kojega je Karepovac više sličio na kamenolom nego na deponij. Prije tri i pol godine počeli smo mjeriti lebdeće čestice i sumporovodik... – nabraja Delić i zaključuje da jedva čeka da konačno netko odgovoran kaže što i kako dalje raditi, jer svi rokovi cure i mogao bi nam se dogoditi čuveni napuljski scenarij.

Naslovnica Split