StoryEditorOCM
Dalmacija'Nasilje prestaje ovdje!'

Ovo je drugo, bolje lice Splita: pogledajte kako je ekipa iz Umjetničke odgovorila na brutalne 'cipe' srednjoškolaca po gradu

31. siječnja 2018. - 00:27
izlozba_ucenici-300118

"Nasilje prestaje ovdje!", naziv je multimedijalne izložbe učenika Škole likovnih umjetnosti kojom su dali svoj doprinos borbi protiv vršnjačkog nasilja i podizanja osviještenosti cjelokupnog društva o problem nasilja među mladima.

U njihovoj Galeriji "Škola" do 2. veljače prikazivat će se fotografije, videouradci i plakati, u povodu nadolazećeg Dana ružičastih majica i Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Dojmljive i izuzetno zrele radove, osmislili su i realizirali učenici trećih razreda fotografskog i grafičkog dizajna, a stvaranju je prethodila višemjesečna edukacija o toj temi.

Društvenim mrežama kruže šokantne snimke tučnjava učenika na splitskim ulicama: srednjoškolke se brutalno udaraju na cesti, a rulja navija​

Jedna od sudionica tučnjave dovedena u splitsku policiju, ravnatelji otkrivaju razloge sve češćih obračuna na ulici

- Naučile smo da ima više oblika nasilja, o čemu prije nismo razmišljale niti to u potpunosti uočavale u našoj okolini. Nije bilo lako prenijeti ideje na same fotografije.

Počeli smo s prizorima modrica i nastavili do dočaravanja psihičkog zlostavljanja kakvo postoji i kada se izrugujemo jedni drugima - kazale su nam na jučerašnjem otvorenju izložbe Lara Đuzel i Katarina Penić, fotografske dizajnerice, koje su osudile dogovorene tučnjave njihovih vršnjakinja popraćene navijanjem i bodrenjem brojnih učenika, o čemu svjedoče brutalne snimke koje su jučer preplavile medije.

– Strašno je da je stotinjak mladih to gledalo i nitko nije reagirao ni bio razuman kako bi to spriječio, a na društvenim mrežama još je i najavljeno kad će se tučnjava dogoditi. Nasilje nikad nije odgovor ni rješenje – poručile su trećašice dodajući kako njihovi kolege iz škole nisu sudjelovali, te da se nadaju kako će izložba utjecati na mlade i odvratiti ih od vršnjačkog nasilja.

'Djevojke su postale jednako agresivne kao dječaci': stručnjakinja za vršnjačko nasilje istaknula zabrinjavajuće detalje tučnjave splitskih srednjoškolki te objasnila što je osobito problematično

Posljedice tučnjave u Ličkoj: policija ispitala obje djevojke, jedna i druga zaradile prijave, evo kolike im kazne prijete

Ponosna na svoje učenike je Željka Milošević Paro, mentorica i voditeljica projekta.

– Sami projekt prevencije nasilja u našoj školi traje od 2007. godine i svake godine se bavimo drugom temom. Ovogodišnji uradak traje oko 9 minuta i iznova se prikazuje, te je vidljiv i prolaznicima. Učenici su se sami šminkali i glumili, stvarno su se potrudili i vidljivo je kako se u cijelom tom procesu promijenilo njihovo stanje svijesti o ovom problemu – pojasnila je profesorica.

Svjestan da se izložba "poklopila" s već spomenutim aktualnim primjerom vršnjačkog nasilja među mladima bio je Mladen Bilankov, ravnatelj škole, koji je na otvorenju istaknuo kako su izložbom još jednom poslali poruku da su škole s nultom tolerancijom na nasilje i zlostavljanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 12:50