Dalmacija Split

čikotić podnio prijedlog

Most traži tematsku sjednicu Gradskog vijeća o Marjanu: Politika nečinjenja koštala je Park-šumu i sve nas najmanje 13.000 stabala

čikotić podnio prijedlog

Predsjednik Kluba vijećnika Mosta nezavisnih lista u Gradskom vijeću Grada Splita Ante Čikotić danas je podnio prijedlog predsjedniku Gradskog vijeća kojim traži da se održi tematska sjednica o osobito značajnom pitanju imovinsko-pravnih odnosa na Marjanu i o zaštiti Park-šume Marjan, stoji u priopćenju Mosta.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Most nezavisnih lista od početka djelovanja kroz Gradsko vijeće Grada Splitu osobitu pažnju posvećuje pitanju zaštite Park-šume Marjan i Marjanskog poluotoka, dakle od prvog prijedloga akta odnosno zaključka o protupožarnoj zaštiti Marjana koji je u kolovozu 2017.god. jednoglasno usvojen, a sada je između ostalog i temelj proračunskih izdvajanja u tu svrhu. 

Iako se za upravljanje i gospodarenje Marjanom putem JU PŠM godišnje izdvaja 8 milijuna kuna sušenje borova kojem danas svjedočimo dokazuje da se nije ulagalo u obnovu šume, te da se njome nije gospodarilo na odgovarajući način, a čak 82% navedenog iznosa odlazi na plaće zaposlenika JU. Pritom, JU nema ovlaštene šumare odnosno nema snagu boriti se sa svim nedaćama koje su zadesile Marjan.

Ovakva politika nečinjenja koštala je Park-šumu i sve nas najmanje 13.000 stabala. Problem potkornjaka potrebno je brzo eliminirati, cijeli Marjan može doći u pitanje. Stoga, tematska rasprava o Marjanu pitanje je njegovog spašavanja, i to je bez sumnje osobito važno pitanje za Split. 

Osim toga, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu dana 23.11.2017. uputilo je Gradu Splitu zahtjev za izdavanje tabularne izjave radi udnjižbe prava vlasništva Republike Hrvatske na nekretninama u obuhvatu Park šume Marjan, koje predstavljaju šumu i šumsko zemljište, a koje su se na dan 16.10.1990. nalazile u režimu općenarodne imovine (društvenog vlasništva).

Slijedom navedenog, pred vijećnicima će se uskoro naći ovo također osobito važno pitanje. Imajući u vidu zakonodavni okvir te stanje Park šume Marjan, mišljenja smo da je u pristupanju problemima s kojima se suočavamo sazrelo vrijeme za odgovoran rad i izvođenje zaključaka utemeljenih na činjenicama.

Konkretno u ovom slučaju, očito je potrebna prethodna rasprava kako bi se i vijećnici i javnost upoznali s činjenicama koje su važne za donošenje predmetne odluke. Takvim pristupom, ubuduće bi se izbjegli sudski procesi koji isključivo generiraju troškove za Grad Split, odnosno njegove građane u konačnici.

Naslovnica Split