Dalmacija Split

SVE O MAMOGRAFIJI

Splitska bolnica dobiva novi uređaj za rano otkrivanje raka dojke, bolesti od koje u Hrvatskoj godišnje umre 900 žena

SVE O MAMOGRAFIJI

Međunarodnim danom radiologije obilježava se dan kada je davne 1895. godine Wilhelm Conrad Röntgen otkrio X zrake, koje su po njemu dobile naziv rendgenske zrake. Tako je jučer povodom obilježavanja toga dana, u Velikoj predavaonici KBC-a Split održano predavanje pod nazivom "O mamografiji – sve bitno".

Naime, mamografija je radiološka metoda rendgenskog pregleda uglavnom ženskih dojki, a rjeđe i muških prsa. Službeni podaci pokazuju kako se u našoj zemlji godišnje otkrije oko 2600 novih karcinoma dojke i od te bolesti godišnje umire oko 900 žena. Rak dojke je vodeći uzrok smrtnosti žena u dobi između 39 i 59 godina starosti i jedan od razloga teme predavanja.

– Mamografija kod nekih žena stvara odbojnost zbog kompresije, a većina žena ne želi ići na pregled zato što nije ugodan, no, međutim, što je bolja kompresija to je bolja slika. Isto tako i magnetska rezonancija je neugodna, jer ležite potrbuške 40 minuta u zatvorenom prostoru. Dakle, nemamo jedinstvenu metodu za otkrivanje raka dojke koja je u potpunosti senzitivna i specifična. Zato koristimo jednu, dvije ili tri metode u kombinaciji, a ponekad ni to nije dovoljno – metode otkrivanja raka dojke pojašnjavao je dr. Tade Tadić.

Pregledom mamografije, kojih je u splitskom KBC-u oko 30 tisuća godišnje, uočavaju se karakteristične kvržice i mikrokalcifikacije. Dobra je vijest da će početkom iduće godine na Firulama krenuti u rad novi mamografski uređaj koji će dodatno pomoći medicinarima u ranom otkrivanju raka dojke.

– Najvažnije je istaknuti da u dijagnostici raka dojke imamo više metoda, a jedna od najznačajnijih i najjednostavnijih je mamografija. Glavni problem mamografije su denzne (guste) dojke, koje su najčešće kod mlađih žena koje nisu u menopauzi i imaju hormonalnu terapiju, pa tada mamografija ima nisku osjetljivost i specifičnost. Novi uređaj će nam omogućiti da kod takvih žena imamo bolji prikaz dojke na trodimenzionalni način – kazao nam je dr. Tade Tadić, koji je pred malobrojnom ženskom publikom otkrio sve mitove i istine o mamografiji te je pojasnio prednosti novog uređaja, koji će u budućnosti dati veliki obol ranom otkrivanju raka dojke, pogotovo u mlađih žena kod kojih je puno teže doći do točne i spasonosne dijagnoze.

Naslovnica Split