Dalmacija Split

upoznajte Klausa Alexa Birkenstocka

Tko je tajanstveni milijarder koji ulaže u luksuzni hotel na Zapadnoj obali? Bogati nasljednik preko ušiju je zaljubljen u Dalmaciju i Olivera, a oazu mira pronašao je blizu Splita

upoznajte Klausa Alexa Birkenstocka

Gotovo 20 godina nakon zatvaranja splitskom hotelu Ambasador, smještenom na jednoj od najatraktivnijih lokacija na zapadnom dijelu rive, Trumbićevoj obali, uskoro će biti udahnut novi život, i to zahvaljujući jednom od najpoznatijih svjetskih obućara, Klausu Alexu Birkenstocku.

Nasljednik obiteljskog carstva Birkenstock, specijaliziranog za proizvodnju anatomske obuće koju obožavaju brojne svjetske zvijezde kao što su Leonardo DiCaprio i Gwyneth Paltrow, u svoj novi projekt planira uložiti više od 17 milijuna eura te od napola raspadnutog zdanja, koje nagrđuje rivu najvećeg dalmatinskog grada, stvoriti novo omiljeno odmaralište turista iz Velike Britanije, Njemačke, Austrije, Francuske... 

Kako piše Jutarnji list, iako se radi o lukrativnoj investiciji na kojoj će srednji od trojice sinova Karla Birkenstocka nesumnjivo dobro zaraditi (ako, naravno, Split nastavi svoju uzlaznu turističku putanju), čini se kako profit nije jedini razlog zbog kojega je 49-godišnji nasljednik odlučio uložiti baš u Hrvatsku. 

Klaus Alex Birkenstock je, naime, veliki zaljubljenik u Dalmaciju koju redovito posjećuje već 20 godina te u njoj posjeduje nekolicinu atraktivnih nekretnina.

Nakon što je 2013. potpuno izašao iz obiteljskog biznisa i odstupio s mjesta izvršnog direktora, čime je njemačka obućarska kompanija iz obiteljske tvrtke prerasla u korporaciju koju prvi put u gotovo 240 godina dugoj povijesti vodi netko tko se ne preziva Birkenstock, 49-godišnji Nijemac odlučio se ozbiljnije posvetiti svojoj drugoj strasti, trgovanju nekretninama. 

U tom se poslu pokazao izuzetno uspješnim. Još 2009. uložio je 9,9 milijuna dolara u luksuzan penthouse u Miamiju u kompleksu Continuum Towers koji je, tri godine kasnije, prodao za rekordnih 25 milijuna i time ostvario dobit od 15 milijuna dolara. Zatim je 2011. kupio još jedan penthouse, ovaj put u New Yorku.Njemački je poduzetnik iskoristio tadašnje loše stanje na tržištu nekretnina u Americi i luksuzan stan s pogledom na Kip slobode platio manje od šest milijuna dolara, zatim u njega uložio još pet te ga 2014. stavio na prodaju i za njega tražio vrtoglavih 13 milijuna. 

Međutim, ova prodaja nije protekla toliko glatko pa se temeljito renoviran stan od 325 kvadrata, koji obiluje antikvitetima i sadrži ručno klesanu kadu od jednog komada kamena dopremljenog iz Meksika te parkete od drva uvezenog iz Portugala, dvije godine kasnije ponovno našao na tržištu.

Cijena mu je, ovaj put, nešto niža, pa je za njujoršku ljepoticu sada potrebno odvojiti devet milijuna, a dok se ne proda, moguće ju je unajmiti za samo 20 tisuća dolara mjesečno. 

Također je suvlasnik atraktivne parcele u Design Districtu u Miamiju, koja se od 2016. prodavala za 12,9 milijuna dolara, no i tom je zemljištu snižena cijena pa ga je tako sada moguće kupiti za 11 milijuna. 

Osim u Americi, njegova neporeciva strast prema luksuznim stanovima na najvišim katovima zgrada vidljiva je i na primjeru Splita: u njegovu je vlasništvu i penthouse u ulici Dražanac, smještenoj preko puta hotela Ambasador.

Unatoč tome što su mu na raspolaganju najluksuznije nekretnine u Europi i Americi, pa tako i u Splitu, Alex Birkenstock - koji, usput, u Hrvatskoj provodi tri do četiri mjeseca godišnje - najradije boravi u Brelima. 

Tamo je, u jednom selu podno Biokova, kupio niz seoskih kuća koje je iz temelja renovirao i u kojima, u društvu svojih manje i više poznatih prijatelja, među kojima se, navodno, povremeno nađe i njemačka nogometna legenda Manuel Neuer, provodi najveći dio ljeta.

U Brela je, tvrde upućeni, prvi put došao u posjet svojim zaposlenicima, izbjeglicama iz Vukovara koji su se nastanili u tom mjestašcu na Jadranskoj magistrali, i nedugo zatim odlučio uložiti u gradić koji ga je oborio s nogu. Čovjek za kojega njegovi hrvatski prijatelji i poznanici kažu da je, s obzirom na imetak kojim raspolaže, “nevjerojatno običan”, svojim je zaposlenicima, u znak zahvale, obnovio kuću. 

U svoj posjed u Brelima nastavio je ulagati pa danas tamo ima “nešto maslina”, a nedavno je posadio i lozu, s namjerom da se počne baviti proizvodnjom vina.

Upravo ga je ljubav prema hrvatskim vinima, među kojima prednjače ona s Pelješca, nagnala da investira i u nekretninu na tom dalmatinskom poluotoku. U Trpnju, mjestu na sjevernoj obali Pelješca, još je 2008. kupio kuću za koju je zamislio da će postati njegova ljetna rezidencija. 

Međutim, zbog toga što je, navodno, ni kriv ni dužan, uvučen u neke malomišćanske prepirke, 2010. optužen je za bespravnu gradnju, Alex Birkenstock, inače vrlo nekonfliktan čovjek, odlučio je bezbrižne večeri na terasi s pogledom na more potražiti negdje drugdje.

Šteta za Trpanj i njegovo stanovništvo jer je tamo planirao uložiti velik novac. Već je bio kupio staru tvornicu sardina koju je planirao prenamijeniti u smještajne jedinice visoke kategorije, a namjerio je kupiti i nekretnine u pristaništu, renovirati ih te u njih dovoditi ljubitelje oldtimera, među kojima je i on sam.

Birkenstock je, naime, u jeku spomenutog građevinskog skandala, koji je izbio 2010., bio glavni pokretač Classic Rallyja Croatia, prve utrke oldtimera u Hrvatskoj u kojoj je sudjelovalo čak 45 vozila iz cijele Europe. 

Pod vodstvom službenog safety cara, kojim je upravljala legenda domaćeg automoto sporta Niko Pulić, kolona vremešnih Ferrarija, Porschea, Bentleyja, Jaguara i Aston Martina vozila je preko Brača, zatim su se uputili u Brela, dovezli se do Pelješca i utrku završili u Dubrovniku.Taj događaj, koji je u Hrvatsku doveo cijelu paletu imućnih zaljubljenika u automobile iz prošlog stoljeća te vrhunskih vozača među kojima je bio i Jochen Mass, bivši vozač Formule 1, pobjednik Grand Prixa i utrke 24 sata Le Mansa, više se nije ponovio.

Za čovjeka koji će s mlađim bratom Christianom podijeliti multimilijunsko obućarsko carstvo što se u posljednjih nekoliko godina iz sinonima za ortopedske sandale prometnulo u ozbiljan modni brend čiji se modeli redovito pojavljuju na stranicama Voguea, Harper’s Bazaara i drugih svjetskih modnih magazina te čijim su se dizajnom “inspirirale” brojne modne kuće kao što su Celine, Givenchy i Isabel Marant, lokalci kažu da je normalan i simpatičan. 

Iako slabo govori hrvatski, Alex je veliki fan Olivera Dragojevića, a voli i klapu Intrade koja je čest gost na proslavama rođendana njegovih susjeda. Račun, naravno, podmiruje on.

Iako se, sudeći prema sudbini svih ostalih nekretnina u koje je uložio, može očekivati da će ovaj tajnoviti Nijemac, koji zazire od pažnje novinara, svoja ulaganja u našu obalu u jednom trenutku pokušati unovčiti, upućeni nas uvjeravaju da to ovdje nije slučaj. Klaus Alex Birkenstock preko ušiju je zaljubljen u Hrvatsku, piše Jutarnji.

Naslovnica Split