Dalmacija Split

kraj bezvlađu?

Konačno je odzvonilo ilegalnim kafićima na Žnjanu, bageri za mjesec dana idu u rušenje: što će se na splitskoj plaži graditi  nakon toga odlučit će - građani?

kraj bezvlađu?

Izgleda da je ovoga puta zaista odzvonilo bespravnim ugostiteljskim objektima na Žnjanu i da se bez odgode kreće u njihovo rušenje. Kako doznajemo, prvi konkretni koraci uklanjanja bit će poduzeti 24. listopada, a prethodit će mu izvidi građevinske inspekcije koja će prvo izaći na teret kako bi utvrdila postojeće stanje objekata na tom platou za koja postoji 30-ak važećih rješenje o uklanjaju koje je izdala baš ta inspekcija.

Naime, to je jedan od glavnih zaključaka proizašlih iz današnjeg prvog sastanka u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja u Zagrebu gdje se sastala novoosnovana radna skupina gdje surađuju sve razine vlasti kako bi se uspostavilo konačno, zakonsko i plansko uređenje prostora Žnjana.

Na sastanku gdje su bili Andro Krstulović Opara, splitski gradonačelnik i Stipe Čogelja, pročelnik županijskog Upravnog odjela za turizam i pomorstvo, te su se sastali s Danijelom Meštrićem i Dunjom Magaš, državnim tajnicima u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, Zdravkom Vukićem, pomoćnikom ministra, načelnicom Sektora za prostorno uređenje te Domomirom Pavelićem, načelnikom Sektora za inspekcijske poslove, usuglašen je jedinstven stav kako se bezakonje mora ukinuti te da se zakoni moraju poštivati.

Odlučeno je kako će rušenje tih nelegalnih objekata ući u plan uklanjanja građevinske inspekcije koja će u isto vrijeme s takvim akcijama navodno krenuti i u ostatku naše županije, točnije na Braču i Hvaru.

Jeftinija varijanta

Što se konkretno žnjanskih ugostitelja tiče, njima će se, prema informacijama s kojima raspolažemo, ponuditi da sami razmontiraju svoje objekte, čime će se izbjeći i trošak cijelog postupka. Da će se odabrati baš takva opcija, dalo se naslutiti kada su prošloga tjedna iz Banovine dopirala govorkanja kako će im se ponuditi da samostalno sruše svoje bespravne objekte ili će to odraditi neka tvrtka koju ovlasti Ministarstvo graditeljstva.

Poteštat im je također već uputio opomenu da podmire zaostala dugovanja za koncesijska odobrenja za 2015. i 2016.godinu, što je i uvjet da mogu sklopiti s Gradom nove takve ugovore u budućnosti. Za ovu godinu, podsjetimo, radili su potpuno bespravno i besplatno budući da nova koncesijska odobrenja nisu izdana.

Radna skupina postigla je i suglasje o privremenom rješenju koje bi se trebalo primjenjivati od 2018.godine do konačnog definiranja prostora koje se prema najavama može očekivati godinu kasnije.

Odvojeni moduli

To bi trebali biti manji tipski plažni objekti s pripadajućim štekatima, što u praksi znači da će ugostitelji moći imati najviše tri modula po 12 metara kvadratnih metara sa štekatom, koliko zakon i dopušta, no važno je istaknuti kako ti moduli ne smiju biti fizički spojeni. Iako se pretpostavljalo da vijest o konačnoj uknjižbi granice pomorskog dobra na potezu od Zente do Duilova znači da bi koncesijska odobrenja trebala zamijeniti koncesija na pomorskom dobru što je u nadležnosti Županije, čime se otvara mogućnost sklapanja ugovora za veće objekte, a samim time i veće naknade, doznali smo kako će se do konačnog uređenja tog cijelog pojasa, nastaviti praksa dodjele dosadašnjih, prilično kritiziranih privremenih odobrenja. No, sada se navodno neće moći dogoditi da kafići izađu iz navedenih zakonskih gabarita.

Što se pak tiče zakonsko-planskog definiranja Žnjana koje u Banovini planiraju do svibnja 2019.godine, utvrđen je i hodogram aktivnosti radne skupine. Prvo će se napraviti anketni upitnik namijenjen građanima i javnosti da kažu kakve sadržaje žele na tom vrijednom gradskom priobalnom prostoru, a što bi trebao biti temelj za plansko definiranje prostora.

Također će se izvan snage morati staviti postojeći Detaljni plan uređenje (DPU) i krenuti u izradu cjelovitog urbanističkog rješenja za žnjanski plato, uključujući i Duilovo. Dodajmo kako je sljedeći sastanak ove radne skupine zakazan za 2.listopada te će se ovoga puta održati u Splitu.

 

Naslovnica Split