Dalmacija Split

PRAVOSUDNI REP

'Radi ti se o glavi i o funkciji, budi sretna ako budeš imala koga odgajati!': novi šef splitske Hvidre ima 'crnu mrlju', a evo kako danas objašnjava tu mračnu epizodu

PRAVOSUDNI REP

Mladan Šiško, 54-godišnji umirovljeni časnik Hrvatske vojske i bivši pripadnik Specijalne jedinice policije MUP-a RH, koji je prije dva dana izabran za novog predsjednika splitske Hvidre, pravomoćno je osuđivan zbog prijetnji službenoj osobi.

Šiško (na slici lijevo) je 9. rujna 2015. godine na splitskom Općinskom sudu osuđen na osam mjeseci zatvora s rokom kušnje od godinu dana, a ta je presuda postala pravomoćna odlukom Županijskog suda u Zagrebu u veljači 2016. godine.

Sudac Mile Rebić proglasio ga je krivim jer je u dva navrata, i to 5. i 7. prosinca 2011. godine, došao u zgradu Općine Podstrana.

Prvo je 5. prosinca, po presudi, čekao da svi iziđu iz ureda tadašnje voditeljice Odsjeka za općinsku imovinu i društvene djelatnosti Jadranke Duvančić te joj je, s namjerom da je prestraši, rekao da misli da je ona odgovorna za sve istrage koje su pokrenute u Općini Podstrana i da su načelnik i pročelnik marionete u njezinim rukama te da ona stoji iza svega.

'Spreman sam na sve'

U presudi stoji i da joj je zaprijetio kazavši da je spreman na sve kad se netko takne u njega, da zna način kako to ostvariti, da joj se radi o glavi i o funkciji, i da ubuduće dobro pregleda svaki papir jer će joj nešto smjestiti te, naposljetku, da bude sretna ako bude imala koga odgajati.

Dva dana kasnije došao je u ured pročelnika Ivice Tafre i tamo zatekao svoju susjedu Duvančić te joj je rekao: "Najvažnije je ujutro se probuditi živ, za sve drugo je lako."

Spomenimo i da se tih dana prije šest godina pisalo i o tome da pročelnicu Duvančić čuva interventna policija, i to zbog vrlo ozbiljnih prijetnji smrću, a razlog je bio što je ona, zajedno s tadašnjim načelnikom Miranom Tomasovićem te pročelnikom Tafrom, nakon preuzimanja vlasti od bivše HDZ-ove garniture prijavila mnogobrojne nezakonitosti i "mutne radnje" koje su zatekli.

Za nekoga tko je preuzeo časnu funkciju predstavljanja Hvidre ove su prijetnje, posebica ona o "odgoju", vrlo nečasne, grube i opasne, pa smo zato nazvali novoizabranog predsjednika Šiška da čujemo njegov komentar.

On nam je vrlo iskreno kazao da je, po njegovu mišljenju, to bio "nesporazum velikih razmjera".

'Ispričavam joj se'

– To je jedna tužna epizoda mog života koju želim zaboraviti, ali moram s tim živjeti. Nikada u životu nisam nikome prijetio, a pogotovo ne ženskoj osobi i k tome mojoj susjedi s kojom sam do tada imao fenomenalan odnos. Ja sam i danas zbunjen i ne mogu sebi objasniti što se tu dogodilo, a moram priznati da sam u početku sve to i neozbiljno shvatio, tako da čak nisam ni uzeo odvjetnika.

- Ona to zna, a i sad ponavljam da joj se duboko ispričavam ako sam nešto loše rekao i povrijedio je. Ona je i dandanas moja susjeda i uvijek će to biti, pa ja sam svojevremeno dao i svoj glas za to da se nju zaposli u Općini. Ponavljam, tužna situacija i veliki nesporazum, i ne mogu se riješiti osjećaja da sam jednostavno "naletio" u krivo vrijeme i na krivom mjestu – komentirao nam je jučer Šiško.

Naslovnica Split