Dalmacija Split

njegove prevare skupo koštaju

Tko je splitski poduzetnik koji je izvarao kupce stanova? Ovo mu nije prvi put, krajnje sumnjivim transakcijama već je oštetio četvero sugrađana, a zbog njega je bio stopiran i natječaj za Pelješki most

 njegove prevare skupo koštaju

Splitski poduzetnik 55-godišnji Željko Bilić se opet našao na meti i u fokusu pravosuđa.

Zbog prijevare u gospodarskom poslovanju Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podnijelo optužnicu protiv njega tereteći ga da je kao nekadašnji vlasnik i direktor poduzeća PIS iz Splita od trojice kupaca primio novac za stanove na koje se oni nisu mogli upisati, ali su to nekoliko godina kasnije učinili novi vlasnici pri čemu je dvoje kupaca Bilić oštetio za iznos veći od 837.791 kunu.

Na teret mu se stavlja da je od svibnja 2006. do kraja prosinca 2008. kao osnivač i član uprave tvrtke koja je bila investitor i prodavatelj stambeno-poslovnog objekta s troje kupaca dogovorio kupoprodaju stanova i parkirnih mjesta za ukupnu cijenu od 140 tisuća eura i zatražio uplatu kupoprodajne cijene.

Splitski poduzetnik optužen zbog milijunske prevare sa stanovima

Kada je 4. svibnja i 10. listopada 2006. od kupaca primio ukupan iznos od 140 tisuća eura neistinito im je prikazao da će im po završetku izgradnje stanove i parking mjesta predati u punopravno vlasništvo, unaprijed odlučivši tako ne postupiti i nikada im ne izdati tabularne izjave te ih onemogućiti u uknjižbi prava vlasništva, navodi tužiteljstvo.

U optužnici stoji da je kupce uveo u posjed nekretnina odbivši im izdati tabularne izjave zbog čega se nisu mogli u zemljišnim knjigama upisati kao vlasnici.

No, nakon promjene vlasništva objekta, novi vlasnici - trgovačko društvo i fizička osoba su se uknjižili kao vlasnici nekretnina koje su 6. kolovoza 2013. prodali drugim trima kupcima, a 26. rujna 2014. i 29. travnja 2015. prodali trećoj osobi. Navedeni su se kupci uknjižili u zemljišnim knjigama nadležnog općinskog suda kao vlasnici predmetnih nekretnina, stoji u optužnici.

Tužiteljstvo Bilića tereti da je na taj način oštetio dvoje kupaca za iznos veći od 837 tisuća kuna i u tom iznosu trgovačkom društvu pribavio neosnovanu imovinsku korist.

Negdje u isto vrijeme,ali prošle godine novine su opet pisale o Željku Biliću zbog čije je žalbe natječaj za izgradnju Pelješkog mosta težak 1,75 milijardi kuna bio stopiran. Natječaj je obustavljen zbog žalbe koju je na natječaj 7. listopada podnijela Bilićeva tvrtka Snaga vjetra iz Splita.

Gradnja pelješkog mosta na čekanju zbog žalbe: tvrtka s dva zaposlena želi mijenjati natječaj

Riječ je o tvrtki koja se bavi 'posredovanjem u trgovini raznovrsnim proizvodima', a u 2015. ostvarila je prihode od 486 tisuća kuna i godinu zaključila minusom od 1,1 milijun kuna.

Bilić je rijetkim novinskim sretnicima koji su tada došli do njega rekao da nema pojma o tome, da je u strahu za svoju obitelji da ne zna tko je to u njegovo ime napravio.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je i 2011. optužnicu protiv Željka Bilića, vlasnika tvrtke PIS gdje su ga također teretili za prijevaru u gospodarskom poslovanju.

OPTUŽNICA PROTIV BILIĆA Uzimao novac za već prodane stanove u "Radoševcu"

Bilić se tereti da je nekoliko puta prodao stanove u objektu Radoševac te tako nezakonito došao do čak 1,8 milijuna kuna. Četiri su oštećene stranke, među njima i jedan stečajni upravitelj.

Ovaj predmet još nije okončan jer suđenje na Općinskom sudu u Splitu još traje, a predmet nije došao niti do nepravomoćne presude. 

U međuvremenu, Bilića je stigla i ova nova optužnica za prevaru od 837.791 kunu.

Naslovnica Split